SlimShady 3 434 Opublikowano 21 października 2016 Opublikowano 21 października 2016 Co do ostatniej sceny to ja to widzę tak, że jest albo tak jak piszesz w spoilerze albo mimo, że glowna bohaterka przezyla to jednak z powodu wycieńczenia i traumy jakiej doswiadczyla ma namieszane w glowie i rzeczywiście przechodzi przez most, ale wizualizuje sobie/ma halucynacje, ze opupuszcza to pieklo razem z bliskimi.Jej tez opcja, ze rzeczywiście ktoś ja znalazł, ale ktoś całkowicie obcy, a ona z powodow wymienionych wcześniej widzi to tak, a nie inaczej. Cytuj
Gość Opublikowano 21 października 2016 Opublikowano 21 października 2016 Jak wieszają nauczycielkę, dlaczego? mi się wydaje, że bardziej za bycie komunistką (w ogóle było wspomniane, że była żydówką?) Cytuj
grzybiarz 10 310 Opublikowano 21 października 2016 Opublikowano 21 października 2016 uczniowie się śmiali z żyda, a ona nie zareagowała Cytuj
kotlet_schabowy 2 730 Opublikowano 22 października 2016 Opublikowano 22 października 2016 Też odebrałem to tak, że była żydówką , po pierwsze, jej postać (i fragmenty sceny z wkroczenia sowietów) pasowałaby do stereotypu żydów, którzy pierwsi rwali się do ustanawiania tu czerwonej władzy, po drugie, w wymienionej przez grzybiarza scenie w szkole widać było jej oburzenie. Gdyby chodziło o komunistyczne poglądy, to by powiesili też tego małego brzydala-oportunistę, co został chyba sołtysem po Skibie Cytuj
metalcoola 178 Opublikowano 11 listopada 2016 Opublikowano 11 listopada 2016 (edytowane) Na Ukrainie na prośbę jednego z posłów nacjonalistycznej partii Swoboda, ukarano aktorów z teatru w Tarnopolu, za udział w "antyukraińskim" filmie, dobrze, że ich nie powieszono http://wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title,Ukrainscy-aktorzy-ukarani-za-udzial-w-filmie-Wolyn,wid,18583272,wiadomosc.html? Edytowane 11 listopada 2016 przez metalcoola Cytuj
Frantik 2 571 Opublikowano 13 listopada 2016 Opublikowano 13 listopada 2016 (edytowane) Kilka dni temu udało mi się w końcu wybrać do kina i zobaczyć to niewątpliwe dzieło. W sumie wszystko napisał tu już ktoś wcześniej. Mimo, że rzecz jest niewątpliwie bardzo ciężka i trudna w obiorze, to zobaczyć ją powinien każdy.Przyczepić mogę się jedynie to pociętej i chaotycznej narracji, która momentami budziła zakłopotanie, a także do nieco, moim zdaniem, przeciągniętej "części obyczajowej" w pierwszej połowie filmu. Niestety w pewnym momencie budziła już lekkie znużenie - myślę, że można było to skrócić o jakieś 15-20 minut i całość obrazu raczej by na tym nie ucierpiała. Tym niemniej: wielkie Kino. Siada na psychice, powoduje smutek i niebywałą zadumę, czyli tak, jak być powinno. Edytowane 13 listopada 2016 przez Frantik Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi