grzybiarz 10 291 Opublikowano 30 października 2016 Udostępnij Opublikowano 30 października 2016 Skasowałem dzisiaj ten programik do zarządzania kasą. Wszystko dobrze mi szło, ale tu zakupy w sklepach, czy zakupy na Allegro, za dużo tego wychodziło Cytuj Odnośnik do komentarza
Wilk_Zly 960 Opublikowano 30 października 2016 Udostępnij Opublikowano 30 października 2016 Gry to niezła inwestycja. Niestety nie wszystkie przyniosą zyski w przyszłości.[...] A raczej studia je produkujące. Pierwsze akcje CD RED nabywałem po 4 zł. Ostatnie skupy robiłem po 17,40. Cytuj Odnośnik do komentarza
Kenny tJJger 3 784 Opublikowano 30 października 2016 Udostępnij Opublikowano 30 października 2016 Cześć Grzesiu! Cytuj Odnośnik do komentarza
Copper 2 657 Opublikowano 30 października 2016 Udostępnij Opublikowano 30 października 2016 Skasowałem dzisiaj ten programik do zarządzania kasą. Wszystko dobrze mi szło, ale tu zakupy w sklepach, czy zakupy na Allegro, za dużo tego wychodziło Jaki dokładnie? Excel? Cytuj Odnośnik do komentarza
grzybiarz 10 291 Opublikowano 30 października 2016 Udostępnij Opublikowano 30 października 2016 A był jakiś w urodzinowym wydaniu komputer świata. Zapamiętałem tylko tytuł "money", no i "portable". Cytuj Odnośnik do komentarza
_Red_ 11 994 Opublikowano 13 listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 13 listopada 2016 Te ludy, albo żyłem w jaskini, albo przeoczyłem jakoś ustawę FATCA, która zobowiązuje klientów polskich banków do złożenia deklaracji, że nie jest się rezydentem USA oraz jest się podatnikiem w Polsce. Jak tego się nie zrobi do końca listopada, to mogą zamknąć konto, bo jest podejrzenie, że jesteście ukrytą opcją amerykańską unikającą płacenia podatków klienci z okresu przejściowego - klienci, którzy zakupili produkt podlegający FATCA w okresie od 1 lipca 2014 r. do 30 listopada 2015 r. W stosunku do klientów z okresu przejściowego, co do których Bank będzie miał obowiązek uzyskania oświadczeń, niedostarczenie oświadczenia do Banku przed upływem 12 miesięcy od dnia wejścia w życie ustawy FATCA Bank będzie miał obowiązek dokonania blokady rachunku, czyli czasowego uniemożliwienia dysponowania i korzystania z wartości majątkowych zgromadzonych na rachunku. To jest jakiś absurd. W moim banku nawet nie miałem żadnego komunikatu ani telefonu, że coś takiego istnieje. Nie muszę oglądać TVNu by patrzeć, co nasi orędownicy aktualnie wprowadzają w życie. No ale mówię, może to kwestia życia w jaskini. Cytuj Odnośnik do komentarza
MichAelis 5 610 Opublikowano 13 listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 13 listopada 2016 Tez sie o tym dowiedzialem, nigdzie o tym nie mowia, z banku cisza. http://inteligo.pl/pomoc/pytania-i-odpowiedzi/fatca/klient-indywidualny/#answers niby to banki maja obowiazek to weryfikowac, gdy jest takie podejrzenie Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Orzeszek Opublikowano 13 listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 13 listopada 2016 (edytowane) ja dostałem kilka miechów temu pismo pocztą ze swojego banku, że muszę deklaracje podpisać i zanieść do placówki przy wizycie. Edytowane 13 listopada 2016 przez Orzeszek Cytuj Odnośnik do komentarza
columbo 1 108 Opublikowano 13 listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 13 listopada 2016 Ale to chodzi o osoby mające kredyt wzięty w tym okresie czy ogólnie o wszystkich klientów banków? Cytuj Odnośnik do komentarza
MichAelis 5 610 Opublikowano 13 listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 13 listopada 2016 Zalozyly konto w tym okresie Cytuj Odnośnik do komentarza
_Red_ 11 994 Opublikowano 13 listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 13 listopada 2016 Chodzi o klientów, którzy w okresie od 1 lipca 2014 otworzyli rachunek maklerski lub depozytowy w banku (czyli chociażby klasyczny ROR, lokata).https://www.aliorbank.pl/aktualnosci/2016-05-06-zlozenie-oswiadczenia-acta.html Aliora mam od wielu lat, to nie trzeba było, chociaż da się przez net w 2 kliknięciach (bankowość internetowa -> centrum produktów -> oświadczenia).Dwa pozostałe konta (jedno z kredytem, drugie z oszczędnościami życia ) faktycznie zakładałem jakoś w połowie 2014 i nie ucieszyłbym się nagle tracąc dostęp do lokat. Byłbym biedakiem Cytuj Odnośnik do komentarza
MichAelis 5 610 Opublikowano 13 listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 13 listopada 2016 Gdzie teraz są najlepsze lokaty? Poleć coś. Cytuj Odnośnik do komentarza
_Red_ 11 994 Opublikowano 13 listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 13 listopada 2016 Żeby mieć powyżej 3% to albo trzeba być "nowym klientem", albo łapać się na jakieś chwilowe promocje. Ponad 2% można mieć np. w Nest Bank (poprzednio Smart Bank). Guwno okrutne, ale lepsze niż kasa w skarpecie, jeśli nie ma na tę chwilę innych planów inwestycyjnych. Cytuj Odnośnik do komentarza
MichAelis 5 610 Opublikowano 13 listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 13 listopada 2016 Od dawna masz ten Smart Bank pamietam, ciagle w miare maja wysokie oprocentowanie? Za konto cos biora? Cytuj Odnośnik do komentarza
_Red_ 11 994 Opublikowano 13 listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 13 listopada 2016 Na pewno dłużej niż rok, ale nie pamiętam czy już przed lipcem 2014. Tak czy srak, FATCĘ im zgłosiłem. Opłat nie ma, konto badziewne pod kątem obsługi, ale jako zbiorniczek na oszczędności może być. Przebrandowił się w Nest Bank https://www.nestbank.pl/indywidualny/oszczednosci.html Teraz pozuje na bank rodzinny, ciepłe domowe ognisko itp. Bierz xD Cytuj Odnośnik do komentarza
gekon 1 787 Opublikowano 13 listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 13 listopada 2016 Na pewno dłużej niż rok, ale nie pamiętam czy już przed lipcem 2014. Tak czy srak, FATCĘ im zgłosiłem. Opłat nie ma, konto badziewne pod kątem obsługi, ale jako zbiorniczek na oszczędności może być. Przebrandowił się w Nest Bank https://www.nestbank.pl/indywidualny/oszczednosci.html Teraz pozuje na bank rodzinny, ciepłe domowe ognisko itp. Bierz xD A w jaki sposób im to zgłosiłeś? Poczta, net, telefon? Ostatnio zamienili się w Nest Bank (i miałem przez to trochę papierkowej roboty), ale mi ten bank pasują i mam zarówno rachunek osobisty, oszczędnościowy, rachunki walutowe i firmowe. Mają ujowy system internetowy, ale wszystko inne za darmo - rachunki, karty, bankomaty, przewalutowania - to na wielki plus, chyba jedyny darmowy bank aktualnie. Cytuj Odnośnik do komentarza
_Red_ 11 994 Opublikowano 13 listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 13 listopada 2016 Tak przez telefon wystarczyło. Pisalem wlasnie, ze to ex Smart bank Cytuj Odnośnik do komentarza
columbo 1 108 Opublikowano 13 listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 13 listopada 2016 (edytowane) Lokaty obecnie to jakaś porażka. Średnio to teraz 2% dają więc zysku z tego tyle co kot napłakał. Ja sobie pluję w brodę, że nie wymieniłem części oszczędności na funty kilka tygodni temu, kiedy stały po ok. 4,75. No ale jak człowiek ma cykora do inwestycji wykraczających poza kupowanie co bardziej unikatowych zestawów Lego to później nie pozostaje nic tylko narzekać Edytowane 13 listopada 2016 przez columbo Cytuj Odnośnik do komentarza
gekon 1 787 Opublikowano 13 listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 13 listopada 2016 (edytowane) Tak przez telefon wystarczyło. Pisalem wlasnie, ze to ex Smart bank no ja tylko dodałem, że utrudnili mi tym życie, bo musiałem zmiany wszystkie na dokumenty nanosić ;] Jak zakładałem taki temat na WKP to mnie wyśmiali, a już wtedy chciałem pytać. Macie sprawdzony dom maklerski? Do mnie dzwonią co chwila, ale nie zaufam firmie, która nie potrafi sobie zrobić strony internetowej i działa od miesiąca, na Cyprze... mam trochę golda i chciałbym to oddać w dobre ręce. Sam nie mam czasu na spekulacje Edytowane 13 listopada 2016 przez gekon Cytuj Odnośnik do komentarza
milan 7 022 Opublikowano 13 listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 13 listopada 2016 (edytowane) Stasiu to ile ty masz tego golda ze sie pytasz na forum gdzie niedawno robiono skladke w 5 by kupic gre na ps3 za 19.90 ze sklepiku. Edytowane 13 listopada 2016 przez milan Cytuj Odnośnik do komentarza
gekon 1 787 Opublikowano 13 listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 13 listopada 2016 Mam 10 zł, jak odpowiednio zainwestuje to nie będę musiał składać się w pięciu Cytuj Odnośnik do komentarza
Mejm 15 291 Opublikowano 13 listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 13 listopada 2016 Red, o tym co piszesz Alior informowal co najmniej przed wakacjami. Sprawdze potem kiedy konkretnie. Dostalem info na glowne konto mimo, ze zostalo zalozone przed 2014. W sumie mialem sie pytac o to przy wizycie w banku ale zapomnialem i bede musial ruszyc du.psko bo teraz sam nie wiem czy mam klikac czy co ;/ Kliknales w aliorze? Najlepsza lokata u Mendrka na 10%. Cytuj Odnośnik do komentarza
_Red_ 11 994 Opublikowano 13 listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 13 listopada 2016 (edytowane) Tak w aliorze to wyklikasz w bankowosci internetowej. Zrobilem to dla świętego spokoju. Parodia, udowadniac, ze sie nie jest murricaninem. Edytowane 13 listopada 2016 przez _Red_ Cytuj Odnośnik do komentarza
MaZZeo 14 182 Opublikowano 13 listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 13 listopada 2016 no akurat fatca obowiązuje na całym świecie, więc nie tylko polaczki muszą się tłumaczyć w bgż optima od dawna jest lokata 3,2% do 100000zł na 3 miesiące. Poza tym są standardowe lokaty po 2% na 6 miesięcy i konto oszczędnościowe gdzie jest ponad 2%. Ja regularnie lokuje pieniądze tam na 5-6%, wystarczy skorzystać z promocji gdzie dwukrotność lokaty wrzuci się na któryś z funduszy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
gekon 1 787 Opublikowano 13 listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 13 listopada 2016 no akurat fatca obowiązuje na całym świecie, więc nie tylko polaczki muszą się tłumaczyć w bgż optima od dawna jest lokata 3,2% do 100000zł na 3 miesiące. Poza tym są standardowe lokaty po 2% na 6 miesięcy i konto oszczędnościowe gdzie jest ponad 2%. Ja regularnie lokuje pieniądze tam na 5-6%, wystarczy skorzystać z promocji gdzie dwukrotność lokaty wrzuci się na któryś z funduszy. kłe? 3,2? Ostatnio mieli ledwo 2,50 w promocji. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi