Sedrak 768 Opublikowano 23 sierpnia 2019 Opublikowano 23 sierpnia 2019 Giełda odpada. Niestety to nie moja bajka. Cytuj
MaZZeo 14 182 Opublikowano 29 sierpnia 2019 Opublikowano 29 sierpnia 2019 https://www.bankier.pl/wiadomosc/Wyniki-CD-Projektu-wyraznie-lepsze-od-oczekiwan-7729348.html 248 dzisiaj na zamknieciiu, ciekawe co jutro Cytuj
Copper 2 657 Opublikowano 10 października 2019 Opublikowano 10 października 2019 W dniu 15.08.2019 o 14:53, selene napisał: Drodzy koledzy, który dom maklerski wybrać? Ja mam XTB i jest spoko, jedyny minus to, że trzeba kupić za minimum 5 stówek akcji w jednej transakcji, prowizje niskie i prowadzenie za darmo. Ja sobie powoli dokupuje spółki dywidendowe, już wyszedł plan gpw, że mają obniżyć podatek z 19 na 9 dla akcji trzymanych 3 lata, więc na starość coś tam będzie wpadało Cytuj
raven_raven 12 013 Opublikowano 19 października 2019 Opublikowano 19 października 2019 mm mm 11bit jak pięknie ostatnimi dniami, ta spółka jest niesamowita Cytuj
Blaise 3 603 Opublikowano 19 października 2019 Opublikowano 19 października 2019 Jakie podejście mają szanowni użytkownicy do PPK? Cytuj
MaZZeo 14 182 Opublikowano 19 października 2019 Opublikowano 19 października 2019 Nie wchodzić w to Cytuj
Blaise 3 603 Opublikowano 19 października 2019 Opublikowano 19 października 2019 Jeśli nie chce ci się pisać, to mógłbyś wkleić link do jakiegoś opracowanka godnego uwagi? Dziewczyna mnie prosiła, żebym powiedział jej co o tym myślę, a nie mam teraz czasu na analizę ustawy. Cytuj
MaZZeo 14 182 Opublikowano 19 października 2019 Opublikowano 19 października 2019 https://strefabiznesu.pl/pracownicze-plany-kapitalowe-czy-warto-przystapic-do-ppk-za-i-przeciw/ar/c10-14313867 pisałem już wcześniej, ale dla mnie jakiegokolwiek rządowe programy odpadają, a już na pewno takie do ktorych mnie przymusowo przypisują 1 Cytuj
Mejm 15 306 Opublikowano 21 października 2019 Opublikowano 21 października 2019 Zle to robisz Blazeju. @_Red_ Cytuj
_Red_ 12 021 Opublikowano 21 października 2019 Opublikowano 21 października 2019 Ja tam sie z tego wypisałem w pierwszy dzien. Od przyszłego roku będą mnie i wielu doić na dodatkowe pare tysięcy rocznie po zdjęciu limitu składek zus, to jeszcze mam dokładać dodatkowo kolejna kasę do emerytalnej skarbonki? Nichuja. Cytuj
teddy 6 881 Opublikowano 22 października 2019 Opublikowano 22 października 2019 To pewne czy jakieś domysły bo już próbowali to przepchnac? Ja chyba wrócę do działalności w przyszlym roku. Niby mam dobry uop ale jak liczę ile by mi więcej zostawalo na fakturze to dupa boli Cytuj
_Red_ 12 021 Opublikowano 22 października 2019 Opublikowano 22 października 2019 Dzis czytalem, ze Adrian waha się, czy podpisać. Tzn. jest to swietny spektakl PIS w dobrego i złego policjanta, ale może jest szansa, ze limit zostanie. Ja wcale nie chcę g i g a n t y c z n e j emerytury. Chce sam odkladac swoje pieniądze dziś. 2 Cytuj
_Red_ 12 021 Opublikowano 22 października 2019 Opublikowano 22 października 2019 Mieliśmy dzis prezentacje o PPK w pracy. Nic nowego. Cześć skladki zabieraja z pensji, czesc doklada pracodawca, plus bonusy od panstwa 250 zl na start i 240 zl rocznie za staż. Jedyna zaleta taka, ze pracodawca doklada cos od siebie. Ale z drugiej pretekst by podniósł wynagrodzenie o te marne 2% czy ile tam wychodzi, a wyjdzie na to samo. Ogolnie dalej jestem na nie i wolę miec kontrolę nad swoją kasą, a nie zamrazac do 60ki. Cytuj
Mejm 15 306 Opublikowano 22 października 2019 Opublikowano 22 października 2019 A nie myslales Red zeby najpierw troche podoic, zgarnac 250zl i dopiero zrezygnowac? Cytuj
_Red_ 12 021 Opublikowano 22 października 2019 Opublikowano 22 października 2019 (edytowane) Reprezentant PKO sam podpowiadal taką opcję xD Ale taka z tego korzysc jak z polowania na okazje bankowe. Ale teraz nie załapałem czy dotacje trzeba oddac po wczesnej wypłacie czy nie. Tak czy inaczej kolejna rzecz do śledzenia. A to ze pracodawca zmuszony jest dopłacać mi swoją składkę to też za darmo nie jest, bo kosztuję go dodatkową kasę. A ten odbije to sobie np. nizszymi podwyżkami. Edytowane 22 października 2019 przez _Red_ 1 Cytuj
Figaro 8 215 Opublikowano 22 października 2019 Opublikowano 22 października 2019 Liczenie na emeryturę to zabawa dla magazynowych podludzi bez przyszłości (jak ja), ludzie z ludzką wypłatą chyba mają własne plany oszczędnościowe 3 Cytuj
Ukukuki 6 992 Opublikowano 22 października 2019 Opublikowano 22 października 2019 (edytowane) Wprowadziliby w końcu jedną emeryturę zależną od stawki minimalnej i stałą stawkę dla wszystkich. Ktoś chce więcej od życia na emeryturze to niech to planuje 20 lat wcześniej. Podatek od emerytury to też jest żart. Edytowane 22 października 2019 przez Ukukuki Cytuj
_Red_ 12 021 Opublikowano 22 października 2019 Opublikowano 22 października 2019 W sensie stala emerytura dla kazdego? Czy sie stoi czy leży itp...? No fajnie tylko co ze składkami, ktore odprowadzane mamy proporcjonalnie do pensji, więc oddajemy duzo, a odzyskamy mało. Chyba że źle zrozumiałem propozycję. Cytuj
kotlet_schabowy 2 693 Opublikowano 22 października 2019 Opublikowano 22 października 2019 O tak, emerytury, temat rzeka. Ze względów zawodowych siedziałem trochę w temacie i parę wniosków wyciągnąłem. Jednym z nich jest to, że przeciętny człowiek ma zerową albo bliską zerowej świadomość o faktycznych zasadach działania emerytury z ZUSu, co powoduje dużą popularność mocno populistycznych czy wręcz Januszowych prawd objawionych. Mylą składki na ZUS z NFZ, myślą, że nadal trzeba przepracować 20/25 lat, żeby co dostać, że do emerytury liczą się najlepsze lata, że to, ile zarabiałeś przed emeryturą ma znaczenie na jej wysokość (zgadza się, ale tylko w przypadku mundurówki, jak zwykle uprzywilejowanej), że ofe to coś wspaniałego a zus okrada i upadnie itd. Oczywiście trudno tu winić zwykłych obywateli, skoro edukacja w tych kwestiach leży i kwiczy. Może to paradoks, ale nabrałem trochę większego zaufania do tej instytucji jako formy "zabezpieczenia" na starość. Jasne, przy obecnym systemie zwykli etatowcy dostaną w przyszłości psie pieniądze ALE jest to na ten moment układ prosty i w pewnym sensie najbardziej fair. Mniej fair jest to, że pokolenie 45+ (z naciskiem na 60+) łapie się na stary system, który potężnie premiuje pracę w ich młodości, nieadekwatnie do wartości składek czy wkładu do budżetu (zresztą nie da się przełożyć czasów komuny na dzisiejsze standardy pod względem finansowym i to też jest powód, dla którego to wszystko ledwo zipie). A już najmniej fair są te wszystkie przywileje z du.py dla pewnych grup zawodowych. Z tymi dodatkowymi systemami jest gorzej, niepotrzebne kombinacje często się źle kończą i za 10 lat znowu możemy usłyszeć, że kasę z ppk państwo musiało "przelać" gdzie indziej. Tyle, że trochę inny "ciężar" decyzji, czy oddać państwu dodatkowe 50 zł miesięcznie ma ktoś zarabiający kilka średnich krajowych, a inny ktoś z minimalną. Cytuj
maciucha 11 638 Opublikowano 22 października 2019 Opublikowano 22 października 2019 Emerytura? A hhhtfuuu, jeśli tylko będę mógł, nie wpłacę na ten cel ani grosza. Ojciec zmarł mając przed sobą jeszcze 20-30 lat emerytury, poproszę te całkiem niemałe pieniążki jakie miał odłożone przez ponad 30 lat pracy tu i teraz, albo państwo jest pospolitym złodziejem Cytuj
_Red_ 12 021 Opublikowano 22 października 2019 Opublikowano 22 października 2019 Przy obecnym systemie, dla ludzi w moim wieku (mlodych xD) przynajmniej zaletą jest to, ze widzimy realnie ile składek emerytalnych jest odłożone na koncie zus. Jesli dobrze kumam to wysokość świadczenia bedzie zalezala: - od sumy uzbieranych środków - prognozowanej długości życia - waloryzacji wg wskaźnika na dany rok (stąd te jaja, ze lepiej poczekać np. do lipca danego roku zanim się przejdzie na emeryturę, bo wtedy jest przeliczenie i może wyjść wyższa kwota). Tak mi się coś kojarzy, ale może mylę. No ale przypadek jak u maciuchy to jak granie w ruletke. Cale zycie odkladasz a możesz się nacieszyć miesiąc albo i w ogóle. Cytuj
Gość _Be_ Opublikowano 23 października 2019 Opublikowano 23 października 2019 13 godzin temu, Figaro napisał: Liczenie na emeryturę to zabawa dla magazynowych podludzi bez przyszłości (jak ja), ludzie z ludzką wypłatą chyba mają własne plany oszczędnościowe Ale liczysz, że te pieniądze, które teraz odłożysz będą za te 40 lat warte tyle samo co teraz? Bo ja się własnie zastanawiam - mając wolne 50k co byście polecieli? Fundusz inwestycyjny na niskim ryzyku tak żeby chociaż te pieniądze sobie nie gniły i nie traciły na wartości? @_Red_ @MaZZeo Zastanawiam się nad dwoma planami żeby trochę tej kasy ulokować na różnych i nie pakować całości w jeden ale te kilka procent to zawsze lepsze niż nic. Cytuj
_Red_ 12 021 Opublikowano 23 października 2019 Opublikowano 23 października 2019 Nie znam sie na inwestycjach gotowki w fundusze, ale planowałem kupic mieszkanie pod zarobek. Nie dosc ze kasa z wynajmu to potencjalnie drozej sie sprzeda po paru latach. No ale teraz to kupie pewnie z 50m2 za to co mam odlozone, przy obecnych cenach za m2. Nie wiem czy to dobry moment na taki ruch. Cytuj
MaZZeo 14 182 Opublikowano 23 października 2019 Opublikowano 23 października 2019 Ja bym wrzucił w jakiś bezpieczny fundusz z niskimi opłatami by troszkę się odkładało i z możliwością wyjścia w każdej chwili. Fundusze pieniężne albo obligacyjne. nie lokaty bo blokowanie środków i nie konta oszczędnościowe bo bank daje dobre oprocentowanie na max 3 miesiace Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi