krupek 15 475 Opublikowano 16 listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 16 listopada 2019 Tylko pytanie, czy to nie będzie tak, że zgromadzą budżet od inwestorów, kasa wsiąknie, ogłoszą upadłość i odrodzą się w innym biznesie, a inwestorzy zostaną z ręką w odbycie. Podobnie jak to było z Amber Gold, tylko nie wyszło do końca obu stronom. Cytuj Odnośnik do komentarza
_Red_ 11 994 Opublikowano 16 listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 16 listopada 2019 Cytuj Odnośnik do komentarza
krupek 15 475 Opublikowano 16 listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 16 listopada 2019 (edytowane) I tak to ciekawy temat. Trochę śmierdzi, ale z drugiej strony, chwilówki cieszą się ogromną popularnością w naszym kraju. Polaki lubią się zadłużać, brać jedną chwilówkę, żeby spłacać poprzednią, więc obrót pieniądza jest spory. Teoretycznie, inwestowanie w to opłaca się prowadzącemu biznes i inwestorowi, bo się kręci. Dobrze, że mamy kolegę Reda i nam sprawdzi temat. Edytowane 16 listopada 2019 przez krupek Cytuj Odnośnik do komentarza
MichAelis 5 610 Opublikowano 17 listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 17 listopada 2019 Chce sprzedać mieszkanie i uniknąć robienia tego przez jakieś biura, ktore za nic kasują srogie prowizje. Jakie stronki są teraz najpopularniejsze? Cytuj Odnośnik do komentarza
balon 5 326 Opublikowano 17 listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 17 listopada 2019 (edytowane) @MichAelis Nie wiem jak we Wrocku ale u mnie w mieście jest takie ssanie na mieszkania z rynku wtórnego (mimo ciagle ogromnej ilości nowo budowanych bloków) , że dałem post na fejsie, znajomi udostępnili i miałem dziennie kilka zapytań. Po 1,5 miesiąca i około 10 oglądających sprzedałem. Kupiec to oczywiście znajomy, znajomego z fejsa. Edytowane 17 listopada 2019 przez balon 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
MichAelis 5 610 Opublikowano 17 listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 17 listopada 2019 Jak udostepnisz to wstawie nie mam zasiegow na fejsie, bo ledwo co go używam. Dlatego mimo wszystko użyłbym portalu. Cytuj Odnośnik do komentarza
balon 5 326 Opublikowano 17 listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 17 listopada 2019 No to ja bym w 2 kolejności myślał o OLX na dzień dzisiejszy patrząc na liczbę userow i ruch na stronie. Udostępnię. Mam wielu znajomych w wieku produkcyjnym z DW. Cytuj Odnośnik do komentarza
Sedrak 767 Opublikowano 17 listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 17 listopada 2019 1. Przy braniu kredytu hipotecznego historia w BIK nie zna znaczenia. Już lepiej mieć tam nic niż wziąć coś specjalnie by zbudować zdolność i np. spóźnić się z jedną rata i mieć przez to problem. Jeśli chodzi o kredyty konsumpcyjne to wtedy już na to patrzą 2. Nie lepiej wyłożyć te 2% netto dla jakiegoś fachowca i mieć cała sprzedaż ogarnięta bez żądnego stresu o nic? Ja akurat siedzę w branży i mogę nie być obiektywy w tej kwestii Cytuj Odnośnik do komentarza
balon 5 326 Opublikowano 17 listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 17 listopada 2019 (edytowane) Godzinę temu, SetoPL napisał: 2. Nie lepiej wyłożyć te 2% netto dla jakiegoś fachowca i mieć cała sprzedaż ogarnięta bez żądnego stresu o nic? Ja akurat siedzę w branży i mogę nie być obiektywy w tej kwestii Sprzedawałem w maju mieszkanie. Nie wiem o jaki stres może chodzić? Typ oglądnął, ubraliśmy długie spodnie i poszliśmy do notariusza i po temacie. Aaaaa prowizja często to nawet 3% (np. u mnie w mieście - bo kupujący jest zwolniony). To kilka-kilkanaście tysia. Tak w ogóle to co takie biuro wielce robi? Zdjęcia, ogłoszenie oraz pokazuje ludziom. Notariusza czy skarbówkę i tak trzeba samemu odwiedzić. Ja miałem taki plan, że jak w 2-3 miechy nie pójdzie to zgłoszę się do biura. Jednak nie zakładałem, że tyle będę się z nim męczył, no i miałem rację. Kolega Michał ma mieszkanie we Wrocławiu, więc ok 3% z tej kwoty to nie są małe pieniążki Edytowane 17 listopada 2019 przez balon Cytuj Odnośnik do komentarza
Ukukuki 6 896 Opublikowano 17 listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 17 listopada 2019 Mieszkania dzisiaj się dobrze sprzedają, nie widzę sensu korzystać z pośrednika. Cytuj Odnośnik do komentarza
Figaro 8 204 Opublikowano 17 listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 17 listopada 2019 Inna sprawa, gdy mowa o domu i to nie w mieście. Tu się pośrednik przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza
krupek 15 475 Opublikowano 17 listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 17 listopada 2019 54 minuty temu, balon napisał: Sprzedawałem w maju mieszkanie. Nie wiem o jaki stres może chodzić? Typ oglądnął, ubraliśmy długie spodnie i poszliśmy do notariusza i po temacie. No właśnie, a ktoś nieogarnięty się trafi, przyjdzie w krótkich i afera gotowa. Cytuj Odnośnik do komentarza
_Red_ 11 994 Opublikowano 17 listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 17 listopada 2019 (edytowane) 2 godziny temu, SetoPL napisał: 1. Przy braniu kredytu hipotecznego historia w BIK nie zna znaczenia. Już lepiej mieć tam nic niż wziąć coś specjalnie by zbudować zdolność i np. spóźnić się z jedną rata i mieć przez to problem. Jeśli chodzi o kredyty konsumpcyjne to wtedy już na to patrzą To stoi chyba w sprzeczności z tym https://www.ing.pl/wiem/hipoteki/jak-bik-wplywa-na-zdolnosc-kredytowa Cytat Przed zawnioskowaniem o kredyt warto więc stworzyć pozytywną historię kredytową. Możesz np. kupić jakiś sprzęt na raty lub uruchomić możliwość debetowania konta – jeśli będziesz terminowo spłacać te należności, podniesiesz swoją zdolność kredytową. Edytowane 17 listopada 2019 przez _Red_ Cytuj Odnośnik do komentarza
Blaise 3 603 Opublikowano 19 listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 19 listopada 2019 (edytowane) @MichAelis, sprawdź priv + sprawdź też adresowo.pl, portal bez pośredników podobno, ale żeby uzyskać kontakt do sprzedającego, to trzeba zapłacić za dostęp. A jeśli chodzi o biznes Reda- w bocianach biorą pożyczki ludzie z problemami finansowymi, bierzesz pod uwagę niewypłacalność takiego klienta? Wtedy nie zobaczysz grosza z tej swojej inwestycji, ta dziesiątka to spółka z o.o., jak mają 5 koła kapitału zakładowego i dwóch słupów w zarządzie, to hu.j wie czy cokolwiek zobaczysz, nawet jakbyś w nakazowym sobie dochodził należności z weksla, bo i tak się wszystko sprowadza do majątku na zaspokojenie roszczeń. Już lepiej taki biznes założyć :3 Edytowane 19 listopada 2019 przez Blaise 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
_Red_ 11 994 Opublikowano 19 listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 19 listopada 2019 (edytowane) To nie mój biznes, ani w to nie włażę, ja tylko powtarzam pomysł kumpla xd Słyszałem jeszcze, że gdyby właśnie nastąpiła niewypłacalność, to weksle np. mnie jako potencjalnego inwestora-wierzyciela są pokrywane w pierwszej kolejności, no ale taki majątek spółki to może być kilka tysięcy czyż nie? Śmierdzi mi to motzno i nie chcę by kumpel udupił oszczędności w błoto. Edytowane 19 listopada 2019 przez _Red_ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Mejm 15 292 Opublikowano 19 listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 19 listopada 2019 Cale to go.wno, ktore wybilo w stanach w 2007 wzielo sie wlasnie stad, ze wierzytelnosci opieraly sie splatach ludzi, ktorzy maja problemy z platnosciami. A tutaj jest w zasadzie to samo. Nie tykac patykiem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Blaise 3 603 Opublikowano 24 listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 24 listopada 2019 Jak tam, dostajecie już zaproszenia do zawierania bezpłatnych aneksów w umowach kredytów? W 2021r. koniec WIBORu i LIBORu, a następcy nie widać xD Cytuj Odnośnik do komentarza
Sedrak 767 Opublikowano 24 listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 24 listopada 2019 (edytowane) W dniu 24.11.2019 o 17:45, Blaise napisał: Jak tam, dostajecie już zaproszenia do zawierania bezpłatnych aneksów w umowach kredytów? W 2021r. koniec WIBORu i LIBORu, a następcy nie widać xD Były pomysły żeby stawka NBP zastąpić. Najlepiej jakby była jedna, stała stawka, ale o tym można zapomnieć W dniu 17.11.2019 o 12:23, _Red_ napisał: To stoi chyba w sprzeczności z tym https://www.ing.pl/wiem/hipoteki/jak-bik-wplywa-na-zdolnosc-kredytowa Zależy od banku. Jasne, że przyda się jak się ją już ma, ale zaciąganie kredytu czy zakup na raty tylko po to by ją mieć już moim zdaniem mija się z celem. Jak pisałem wystarczy, że spóźnisz się z ratą albo zapomnisz o niej na dłuższy czas, bo np. zlecenie przelewu nie poszło to zrobisz sobie o wiele większą krzywdę niż pożytku. Druga sprawa jeśli te raty będą oprocentowane to już w ogóle bez sens. W dniu 17.11.2019 o 10:51, balon napisał: Sprzedawałem w maju mieszkanie. Nie wiem o jaki stres może chodzić? Typ oglądnął, ubraliśmy długie spodnie i poszliśmy do notariusza i po temacie. Aaaaa prowizja często to nawet 3% (np. u mnie w mieście - bo kupujący jest zwolniony). To kilka-kilkanaście tysia. Tak w ogóle to co takie biuro wielce robi? Zdjęcia, ogłoszenie oraz pokazuje ludziom. Notariusza czy skarbówkę i tak trzeba samemu odwiedzić. Ja miałem taki plan, że jak w 2-3 miechy nie pójdzie to zgłoszę się do biura. Jednak nie zakładałem, że tyle będę się z nim męczył, no i miałem rację. Kolega Michał ma mieszkanie we Wrocławiu, więc ok 3% z tej kwoty to nie są małe pieniążki Tobie się udało, ale uwierz mi wiele osób kombinuje jak kon pod górę by zaoszczędzić te 2-3%, a później buja się z mieszkaniem pół roku. Możesz za 2-3 miesiące się zgłosić, ale jesteś w plecy 2-3 miesiące. Często wtedy dochodzą emocje i schodzi się z ceny, bo na początku nie zależało na czasie sprzedaży, ale teraz już może tak. Oferta się opatrzy i ludzie nie są AŻ TAK głupi i widzą, że stoi i stoi mieszkanie i to wykorzystują. Notariusza i Skarbówkę sam? To (pipi)owy pośrednik. Ja robię za klienta wszystko. Jedyne co ma robić to zaakceptować cenę i podpisać umowę Jednak i tak uważam, że jest to z(pipi)ana robota i nie polecam nikomu. Jestem na rynku 5 lat i rozumiem dlaczego jest taka opinia o pośrednikach. Edytowane 25 listopada 2019 przez SetoPL Cytuj Odnośnik do komentarza
balon 5 326 Opublikowano 25 listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 25 listopada 2019 W dniu 24.11.2019 o 18:02, SetoPL napisał: W dniu 17.11.2019 o 10:51, balon napisał: Sprzedawałem w maju mieszkanie. Nie wiem o jaki stres może chodzić? Typ oglądnął, ubraliśmy długie spodnie i poszliśmy do notariusza i po temacie. Aaaaa prowizja często to nawet 3% (np. u mnie w mieście - bo kupujący jest zwolniony). To kilka-kilkanaście tysia. Tak w ogóle to co takie biuro wielce robi? Zdjęcia, ogłoszenie oraz pokazuje ludziom. Notariusza czy skarbówkę i tak trzeba samemu odwiedzić. Ja miałem taki plan, że jak w 2-3 miechy nie pójdzie to zgłoszę się do biura. Jednak nie zakładałem, że tyle będę się z nim męczył, no i miałem rację. Kolega Michał ma mieszkanie we Wrocławiu, więc ok 3% z tej kwoty to nie są małe pieniążki Pokaż więcej Tobie się udało, ale uwierz mi wiele osób kombinuje jak kon pod górę by zaoszczędzić te 2-3%, a później buja się z mieszkaniem pół roku. Możesz za 2-3 miesiące się zgłosić, ale jesteś w plecy 2-3 miesiące. Często wtedy dochodzą emocje i schodzi się z ceny, bo na początku nie zależało na czasie sprzedaży, ale teraz już może tak. Oferta się opatrzy i ludzie nie są AŻ TAK głupi i widzą, że stoi i stoi mieszkanie i to wykorzystują. Notariusza i Skarbówkę sam? To (pipi)owy pośrednik. Ja robię za klienta wszystko. Jedyne co ma robić to zaakceptować cenę i podpisać umowę Nie chcę się spierać ze specjalistą, ale przez ostatnie lata kilku moich znajomych i członków rodziny sprzedawało oraz kupowało mieszkania. Ze sprzedażą nie mieli żadnych problemów, za to z kupnem już tak. Ciekawe oferty, racjonalne cenowo znikają raz dwa z rynku (sam ostatnio szukałem jakiegoś ciekawego „M” w celach inwestycyjnych i lipa). Nie wiem może z jakimiś ruinami z ciemną kuchnią i bez balkonu na patolskim osiedlu się bujają, bo ja osobiście nie znam osoby, która miała z tym problem (ty pewno tak bo masz większa styczność). Tak z ciekawości jak notariusza załatwisz? Przecież i tak osobiście sprzedający musi się tam udać (nie chodziło mi o umówienie spotkania). Cytuj Odnośnik do komentarza
Ukukuki 6 896 Opublikowano 25 listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 25 listopada 2019 W moim otoczeniu to większość mieszkań sprzedaje się po znajomych. Idzie pocztą pantoflową ,że ktoś będzie mieszkanie sprzedawał i nawet nie trzeba ogłoszenia wystawiać. Z tym ,że w poprzedniej pracy miałem specyficzne miasto gdzie ceny mieszkań były dosyć wysokie a nowych powstawało bardzo mało. Cytuj Odnośnik do komentarza
balon 5 326 Opublikowano 25 listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 25 listopada 2019 30 minut temu, Ukukuki napisał: W moim otoczeniu to większość mieszkań sprzedaje się po znajomych. Idzie pocztą pantoflową ,że ktoś będzie mieszkanie sprzedawał i nawet nie trzeba ogłoszenia wystawiać U mnie to samo. Ogłoszenie w statusie na fb w większości zamyka temat. Cytuj Odnośnik do komentarza
Mejm 15 292 Opublikowano 25 listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 25 listopada 2019 A dostaje sie rabacik z zanjomosc czy golimy rowno z cenami rynkowymi? Cytuj Odnośnik do komentarza
balon 5 326 Opublikowano 25 listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 25 listopada 2019 (edytowane) 15 minut temu, Mejm napisał: A dostaje sie rabacik z zanjomosc czy golimy rowno z cenami rynkowymi? Tylko i wyłącznie obowiązuje ta zasada: Spoiler Edytowane 25 listopada 2019 przez balon 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Blaise 3 603 Opublikowano 26 listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 26 listopada 2019 We Wro kupujący płaci prowizję pośrednikowi 6-7 koła za frajer komuś, kto otworzy ci drzwi i powie 'no to jest mieszkanie, jakie jest każdy widzi'. Sprzedający też płaci, żeby nie było. I mówię nie o sytuacji, gdy idę do agenta, który ma mi szukać mieszkania, tylko znajduję interesujące mnie ogłoszenie i się umawiam na oglądanie. Cytuj Odnośnik do komentarza
MaZZeo 14 182 Opublikowano 23 grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 grudnia 2019 ładnie cd red ciśnie, dzięki sapek Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi