Opublikowano 29 grudnia 20195 l W dniu 29.12.2019 o 14:57, easye napisał(a): 10% od 1300 zł miesiecznie to 130 zł... ile musialaby wzrosnac stopy procentowe by rata wzrosla do 2500 zl, matematyke zostawiam Tobie... Seto weź zobacz sobie historię wzrostu stop procentowych z ostatnich 40 lat i przestań pisać bzdury wyssane z palca. W dniu 29.12.2019 o 15:53, easye napisał(a): Ja (pipi)ie w 2022 r.przewiduje się że stopy procentowe pójdą w górę o 0,6 pkt. proc., a Ci symulacje z 2 % na 10 zakladaja. No to wtedy zgadzam sie rynek (pipi)nie jak nic.
Opublikowano 29 grudnia 20195 l Ostatnio podpisywałem nowy hipoteczny i teraz banki muszą symulacje robic co by było gdyby. I takie ratki po 6koła robia wrażenie xD ale widze, ze to sporo znawców tutaj. Nadchodzący kryzys xd „w 2008 tez byly drogie mieszkania, to kryzys idzie”
Opublikowano 29 grudnia 20195 l Zawsze jest ryzyko, jak stopy procentowe utrzymają się na normalnym poziomie to po paru/parunastu latach jesteś zwycięzcą, jak sprawdzi się najgorszy scenariusz zawsze możesz nieruchomość sprzedać i spłacić kredyt. Warto na pewno mieć szybszy plan spłaty kredytu niż po tych 20-30 latach.
Opublikowano 29 grudnia 20195 l chopek ale co ty w ogóle dywagujesz na temat stóp procentowych jak jeszcze stronę temu nie wiedziałeś co to jest i jak działa? XDD
Opublikowano 29 grudnia 20195 l W dniu 29.12.2019 o 19:35, MichAelis napisał(a): Ostatnio podpisywałem nowy hipoteczny i teraz banki muszą symulacje robic co by było gdyby. I takie ratki po 6koła robia wrażenie xD ale widze, ze to sporo znawców tutaj. Nadchodzący kryzys xd „w 2008 tez byly drogie mieszkania, to kryzys idzie” Kryzys nadchodzi i to fest, ale nie związany z nieruchomościami(w sensie nie taki jak 2008). Nie można wiecznie drukować w nieskończoność pieniędzy i dmuchać dalej trupa. Ja też jak teraz podpisywałem to dostałem takie porównanie. Jeszcze 3-4 lata temu nic takiego nie dawali. To pewnik wynik reformy ustawy.
Opublikowano 29 grudnia 20195 l W dniu 29.12.2019 o 21:03, maciucha napisał(a): chopek ale co ty w ogóle dywagujesz na temat stóp procentowych jak jeszcze stronę temu nie wiedziałeś co to jest i jak działa? XDD no ok, przyznaje się do błędu, nie zmieni to jednak faktu, ze 10% wzrost w najbliższych latach jest mniej realny niż nasze wspólne wyjście na piwo, a Ci co kupują mieszkania (inwestycyjne bądź nie) od lat tylko na tym zarabiają i to bez znaczenia jaka jest podwyżka kosztów i oprocentowania kredytu w danym roku. Jasne, jak ktoś nie ma za to żadnego zabezpieczenia / wkładu własnego i rzeczywiście realnym terminem spłaty kredytu jest rok 2050 to może rzeczywiście powinien sobie darować, (pipi) go wie jaki wtedy będzie kryzys xD. Edytowane 29 grudnia 20195 l przez easye
Opublikowano 29 grudnia 20195 l dobra ku.rwa dość już, wiedziałem że odpisywanie wyborcy pisu nie jest najmądrzejszym pomysłem na niedzielny wieczór Edytowane 29 grudnia 20195 l przez maciucha
Opublikowano 29 grudnia 20195 l 10% wzrost to z oprocentowania 3% na 3,3%. Nierealne do 2100 roku. Easye please nie uzywaj już cyfr bo się skaleczysz xD
Opublikowano 29 grudnia 20195 l o ja (pipi)ie, ale mowimy 0 skoku o 0,3 pkt %, bo na poprzedniej stronie Maciucha podawal przykład wzrostu oprocentowania z 3% na 10... No i nie jestem wyborem pisu, tylko przeciwnikiem platformy. To nie zawsze jest to samo... Edytowane 29 grudnia 20195 l przez easye
Opublikowano 29 grudnia 20195 l W dniu 29.12.2019 o 21:26, _Red_ napisał(a): Easye please nie uzywaj już cyfr bo się skaleczysz xD liczb
Opublikowano 29 grudnia 20195 l Napisales "dziesięcioprocentowy wzrost" a nie z 3% na 10% wiec jak mam się domyślać o co ci chodzi. edit cyfr, chodziło mi o nieuzywanie w swoich postach znakow od 0 do 9. Procent to nie liczba Edytowane 29 grudnia 20195 l przez _Red_
Opublikowano 29 grudnia 20195 l no zakładam ze czytasz cala dyskusje, a nie tylko moje wypowiedzi. Tak czy siak wydaje mi sie ze większość tych "inwestorow" podwyżkę w wysokości 0.3% miało by w dupie. Sam kupowałem mieszkanie jakieś 5-6 lat temu, co prawda kredytu już nie mam, ale obecnie jestem jakieś 100 tys do przodu. Gdybym miał kredyt i bolałyby mnie raty nadal sprzedałbym mieszkanie z zarobkiem.
Opublikowano 29 grudnia 20195 l W dniu 29.12.2019 o 21:29, _Red_ napisał(a): cyfr, chodziło mi o nieuzywanie w swoich postach znakow od 0 do 9. Procent to nie liczba ty no nie wiem, weźmy takie 80% - to inaczej 0,8 które już liczbą jest, więc ty no nie wiem
Opublikowano 29 grudnia 20195 l W dniu 29.12.2019 o 21:19, krupek napisał(a): To w końcu na czym ten kryzys będzie polegał? xd Będzie polegał na przykład na tym, że przez dodruki spadnie wartość pieniądza > wzrost inflacji > wzrost wiboru > wzrost oprocentowań kredytu. 10lat temu stopy procentowe na kredyty hipoteczne były właśnie w okolicach 9%, jak dla kogoś 10lat to "stare dzieje" przy 20-30latach spłacania kredytu to się może ostro przeliczyć
Opublikowano 30 grudnia 20195 l Już o tym kiedyś pisałem- problematyczne będzie zniknięcie z rynku wiborru w ogóle- z tego co pamiętam po 2021r. Pytanie- co na jego miejsce oraz jak to się ma do istnienia i warunków obecnych umów?
Opublikowano 30 grudnia 20195 l Większość kredytów hipotecznych w UE nie ma żadnej zmiennej. Podpisujesz oprocentowanie i heja. Tak powinno być.
Opublikowano 30 grudnia 20195 l W PL zaledwie kilka banków oferuje kredyt ze s stałą stopą oprocentowania.
Opublikowano 30 grudnia 20195 l Kilka? Kiedyś czytałem że 2, albo 3 mają to w swojej ofercie. Edytowane 30 grudnia 20195 l przez easye
Opublikowano 30 grudnia 20195 l Zmienne stopy procentowe to jakiś żart. W USA od dawien dawna są stałe i na dodatek odpowiadasz tylko swoim mieszkaniem, a nie całym majątkiem jak w Polsce w sytuacji kiedy nie stać Cię na jego spłatę. Te kilka banków co daje stała stopę procentową to głównie ING, a i tak maksymalnie na 5 lat, więc (pipi) nie robota... Moim zdaniem jakby w Polsce wprowadzili ujemne stopy procentowe to oprocentowanie nie spadnie. Banki ruchają nas jak leci.
Opublikowano 30 grudnia 20195 l Lazienki przy dzwiach wejsciowych to jest chyba kolejny debilny trend na modle kuchni z aneksem. Kto to ku.rwa wymysla i kto to ku.rwa kupuje? xD