Opublikowano 13 maja 20204 l Jak cofniesz sie postach do grudnia 2017 to zobaczysz ze jego wartosc raczej spadla. Jak dla mnie to na ten moment jest flauta i te ruchy o 1k nic nie wyrokuja. A prognozy sa rozne bo tak naprawde nikt nie wie co sie stanie. Jak bym trzymal sie z daleka, chyba ze masz czas i chcesz sie tym pobawic z niewielka kwota. Edytowane 13 maja 20204 l przez Mejm
Opublikowano 13 maja 20204 l od dwóch lat jest trend boczny po tym jak bańka pękła. Myślę że zarobić można na ten moment tylko jak ktoś ma farta do spekulacji.
Opublikowano 20 maja 20204 l Zamiast się szczypać z akcjami grajcie longa na indeksach, buy the fucking dip znowu działa i na DAX robię parę stów tygodniowo. Inna sprawa, że wciąż jestem kilkanaście tysi w plecy przez shortowanie rynku przed pandemią, której moje konto już niestety nie doczekało Edytowane 20 maja 20204 l przez Czoperrr
Opublikowano 20 maja 20204 l W dniu 13.05.2020 o 19:52, krupek napisał(a): Warto inwestować w bitcoina? Ostatnio trochę jego wartość wzrosła, choć prognozy są bardzo różne. Ktoś się bawił i poleci jakiś portfel? Niedawno był halving i cena miała wystrzelić, a zdrożał tylko trochę, nikt nie wie ile to jest warte(prawie jak cd projekt xD), więc bitcoin to tylko i wyłącznie zabawa w spekulację, a nie inwestowanie Edytowane 20 maja 20204 l przez Copper
Opublikowano 17 czerwca 20204 l Ale perełki w postaci ten square games i creepy jar przeszły koło nosa...
Opublikowano 17 czerwca 20204 l Panowie, z jakich platform/brokerów korzystacie? Widzę, że tutaj głównie obrót akcjami. Ktoś gra na kontrakty CFD / indeksy? Edytowane 17 czerwca 20204 l przez Czoperrr
Opublikowano 17 czerwca 20204 l W dniu 17.06.2020 o 12:11, MaZZeo napisał(a): Ale perełki w postaci ten square games i creepy jar przeszły koło nosa... Premium Fund. Synerga. Edytowane 17 czerwca 20204 l przez Wilk_Zly
Opublikowano 27 lipca 20204 l Ktoś odklada hais w Prudentialu? Reklamuja sie gesto w tv, kumpel w to wszedl w horyzoncie 20 lat. Coś mi świta, że ktoś wspominal o tym kiedyś, @balon moze?
Opublikowano 27 lipca 20204 l W dniu 27.07.2020 o 12:39, _Red_ napisał(a): Ktoś odklada hais w Prudentialu? Reklamuja sie gesto w tv, kumpel w to wszedl w horyzoncie 20 lat. Coś mi świta, że ktoś wspominal o tym kiedyś, @balon moze? Ja tam kasy nie mam, ale mam ziomka co jest doradcą/ekspertem finansowym i też to chwali i niby sam tam odkłada. Jak chcesz mogę Ci dać namiar na niego. Jednak ja tam po sparzeniu się w Skandi/Vienne trzymam się z dala od wszelkich wynalazków.
Opublikowano 27 lipca 20204 l I to w odpowiednim temacie Zrob drugi konkurencyjny "Na co wydajesz hajs" xD W dniu 27.07.2020 o 14:36, SetoPL napisał(a): Ja tam kasy nie mam, ale mam ziomka co jest doradcą/ekspertem finansowym i też to chwali i niby sam tam odkłada. Jak chcesz mogę Ci dać namiar na niego. Jednak ja tam po sparzeniu się w Skandi/Vienne trzymam się z dala od wszelkich wynalazków. Dzieki, namiarow na razie nie potrzebuję, chcialem przypomniec sobie kto to z forum polecał, chyba baloniusz. Ogólnie jestem sceptyczny na wszelkie programy na XX lat, ale mam mega parcie na eksperymenty finansowe, bo nie moge patrzec na 0.10% na koncie oszczednosciowym xd Edytowane 27 lipca 20204 l przez _Red_
Opublikowano 27 lipca 20204 l Moze. Bez ryzyka nie ma zabawy, stad mam zasadę, ze na dziwne inwestycje nie więcej niz ustalony % kapitału, drugie tyle na bezpieczne instrumenty, trzecie tyle zawsze pod ręką nawet na guwnoprocent, ale dostepne na zawołanie. @MaZZeo co teraz jest godne polecenia z tych bezpiecznych? Banki to kpina, myslalem tez o obligacjach skarbowych korygowanych inflacja. To zawsze chociaż jakas marna podstawa % + inflacja, a i tak wyjdzie lepiej niz lokata. Edytowane 27 lipca 20204 l przez _Red_
Opublikowano 27 lipca 20204 l Ile % tak z ciekawości? Albo inaczej - o jakiej kwocie mówimy? (sprytny plan wyciągnięcia z reda ile zakopal w ogrodzie) Edytowane 27 lipca 20204 l przez mozi
Opublikowano 27 lipca 20204 l No dajmy na to po 33% na kazdy z tych kawalkow tortu (ryzykowne, bezpieczne, superpłynne pod ręką). Jak ryzykować to 1/3 kasy na ten moment, a to i tak rozdzielone mam na papiery 3 firm, no przykro i dziwnie jakby wszystkie na raz sie zwinęły. Wczesniej za to nie interesowalem się obligacjami, ale przy guwnolokatach brzmią nienajgorzej. Chyba ze pytasz o oprocentowanie obligacji? Zalezy od oferty https://www.obligacjeskarbowe.pl/ Korygowane wiborem na razie sa bez sensu imo przy wiborze 0.28, ale inflacyjne może są sensowne, stad pytam tutejszych bankierow o opinię. Edytowane 27 lipca 20204 l przez _Red_
Opublikowano 27 lipca 20204 l W dniu 27.07.2020 o 15:21, _Red_ napisał(a): ale mam mega parcie na eksperymenty finansowe, bo nie moge patrzec na 0.10% Sprawdz mintos
Opublikowano 27 lipca 20204 l Slyszalem o tym. Nawet firma, w ktora wpakowalem troche tam się oglasza z pozyczkami. Musze w końcu sie zarejestrować, ale pamiętam, ze jakos chyba nie do końca zinterpretowano, jak rozliczać podatki z tego, albo mieszam teraz z bitcoinem.
Opublikowano 27 lipca 20204 l ja bym poszedł w fundusze, bo będziesz miał względną płynność z dostępem do środków. W zależności od apetytu na ryzyko powinieneś coś dobrać pod siebie bez problemu, zerknij na ofertę np. Investors.pl
Opublikowano 27 lipca 20204 l Pamietam moj pierwszy kontakt z funduszem z 12 lat temu po powrocie z UK. Zarobione kilkanaście k w wakacje trafilo na Fundusz Rynkow Wschodzacych i Stabilnego Wzrostu. Po roku potrzebowałem pilnie hajsu a tam bylo już tylko 80% kapitału
Opublikowano 27 lipca 20204 l No ale to nie możesz nie zaglądać rok na wykres funduszu tylko reagować odpowiednio. Najlepiej zainwestować w coś w ramach tzw. parasola, gdzie w razie czego możesz zamienić jednostki uczestnictwa z jednego funduszu do drugiego (np. z mieszanego do obligacji ktory będzie bezpieczniejszy) bez prowizji i podatku 19%.