Mejm 15 292 Opublikowano 13 maja 2020 Udostępnij Opublikowano 13 maja 2020 (edytowane) Jak cofniesz sie postach do grudnia 2017 to zobaczysz ze jego wartosc raczej spadla. Jak dla mnie to na ten moment jest flauta i te ruchy o 1k nic nie wyrokuja. A prognozy sa rozne bo tak naprawde nikt nie wie co sie stanie. Jak bym trzymal sie z daleka, chyba ze masz czas i chcesz sie tym pobawic z niewielka kwota. Edytowane 13 maja 2020 przez Mejm 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
MaZZeo 14 182 Opublikowano 13 maja 2020 Udostępnij Opublikowano 13 maja 2020 od dwóch lat jest trend boczny po tym jak bańka pękła. Myślę że zarobić można na ten moment tylko jak ktoś ma farta do spekulacji. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
funditto 657 Opublikowano 19 maja 2020 Udostępnij Opublikowano 19 maja 2020 W kwestii inwestowania długoterminowego co myślicie o PGE i Orlenie ? Cytuj Odnośnik do komentarza
Czoperrr 5 038 Opublikowano 20 maja 2020 Udostępnij Opublikowano 20 maja 2020 (edytowane) Zamiast się szczypać z akcjami grajcie longa na indeksach, buy the fucking dip znowu działa i na DAX robię parę stów tygodniowo. Inna sprawa, że wciąż jestem kilkanaście tysi w plecy przez shortowanie rynku przed pandemią, której moje konto już niestety nie doczekało Edytowane 20 maja 2020 przez Czoperrr Cytuj Odnośnik do komentarza
Copper 2 657 Opublikowano 20 maja 2020 Udostępnij Opublikowano 20 maja 2020 (edytowane) W dniu 13.05.2020 o 21:52, krupek napisał: Warto inwestować w bitcoina? Ostatnio trochę jego wartość wzrosła, choć prognozy są bardzo różne. Ktoś się bawił i poleci jakiś portfel? Niedawno był halving i cena miała wystrzelić, a zdrożał tylko trochę, nikt nie wie ile to jest warte(prawie jak cd projekt xD), więc bitcoin to tylko i wyłącznie zabawa w spekulację, a nie inwestowanie Edytowane 20 maja 2020 przez Copper Cytuj Odnośnik do komentarza
Wilk_Zly 960 Opublikowano 16 czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 16 czerwca 2020 Ale dziś Mercator wystrzelił. Dobry moment na dobranie Biomaximki. Cytuj Odnośnik do komentarza
MaZZeo 14 182 Opublikowano 17 czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 17 czerwca 2020 Ale perełki w postaci ten square games i creepy jar przeszły koło nosa... Cytuj Odnośnik do komentarza
Czoperrr 5 038 Opublikowano 17 czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 17 czerwca 2020 (edytowane) Panowie, z jakich platform/brokerów korzystacie? Widzę, że tutaj głównie obrót akcjami. Ktoś gra na kontrakty CFD / indeksy? Edytowane 17 czerwca 2020 przez Czoperrr Cytuj Odnośnik do komentarza
Wilk_Zly 960 Opublikowano 17 czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 17 czerwca 2020 (edytowane) 2 godziny temu, MaZZeo napisał: Ale perełki w postaci ten square games i creepy jar przeszły koło nosa... Premium Fund. Synerga. Edytowane 17 czerwca 2020 przez Wilk_Zly Cytuj Odnośnik do komentarza
MaZZeo 14 182 Opublikowano 17 czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 17 czerwca 2020 Nie rozumiem? Cytuj Odnośnik do komentarza
Wilk_Zly 960 Opublikowano 17 czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 17 czerwca 2020 Perełki, na których będzie grubo - szczególnie na PF. Cytuj Odnośnik do komentarza
Wilk_Zly 960 Opublikowano 18 lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 18 lipca 2020 Wyniki Mercatora rozwaliły system. On się nie otworzy w poniedziałek. Cytuj Odnośnik do komentarza
_Red_ 11 994 Opublikowano 27 lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 27 lipca 2020 Ktoś odklada hais w Prudentialu? Reklamuja sie gesto w tv, kumpel w to wszedl w horyzoncie 20 lat. Coś mi świta, że ktoś wspominal o tym kiedyś, @balon moze? Cytuj Odnośnik do komentarza
Sedrak 767 Opublikowano 27 lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 27 lipca 2020 1 godzinę temu, _Red_ napisał: Ktoś odklada hais w Prudentialu? Reklamuja sie gesto w tv, kumpel w to wszedl w horyzoncie 20 lat. Coś mi świta, że ktoś wspominal o tym kiedyś, @balon moze? Ja tam kasy nie mam, ale mam ziomka co jest doradcą/ekspertem finansowym i też to chwali i niby sam tam odkłada. Jak chcesz mogę Ci dać namiar na niego. Jednak ja tam po sparzeniu się w Skandi/Vienne trzymam się z dala od wszelkich wynalazków. Cytuj Odnośnik do komentarza
WisnieR 2 703 Opublikowano 27 lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 27 lipca 2020 Ty znowu o oszczędzaniu?! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
_Red_ 11 994 Opublikowano 27 lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 27 lipca 2020 (edytowane) I to w odpowiednim temacie Zrob drugi konkurencyjny "Na co wydajesz hajs" xD 45 minut temu, SetoPL napisał: Ja tam kasy nie mam, ale mam ziomka co jest doradcą/ekspertem finansowym i też to chwali i niby sam tam odkłada. Jak chcesz mogę Ci dać namiar na niego. Jednak ja tam po sparzeniu się w Skandi/Vienne trzymam się z dala od wszelkich wynalazków. Dzieki, namiarow na razie nie potrzebuję, chcialem przypomniec sobie kto to z forum polecał, chyba baloniusz. Ogólnie jestem sceptyczny na wszelkie programy na XX lat, ale mam mega parcie na eksperymenty finansowe, bo nie moge patrzec na 0.10% na koncie oszczednosciowym xd Edytowane 27 lipca 2020 przez _Red_ Cytuj Odnośnik do komentarza
mozi 1 977 Opublikowano 27 lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 27 lipca 2020 Potem będzie temat 'jak straciłem oszczędności życka' Cytuj Odnośnik do komentarza
_Red_ 11 994 Opublikowano 27 lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 27 lipca 2020 (edytowane) Moze. Bez ryzyka nie ma zabawy, stad mam zasadę, ze na dziwne inwestycje nie więcej niz ustalony % kapitału, drugie tyle na bezpieczne instrumenty, trzecie tyle zawsze pod ręką nawet na guwnoprocent, ale dostepne na zawołanie. @MaZZeo co teraz jest godne polecenia z tych bezpiecznych? Banki to kpina, myslalem tez o obligacjach skarbowych korygowanych inflacja. To zawsze chociaż jakas marna podstawa % + inflacja, a i tak wyjdzie lepiej niz lokata. Edytowane 27 lipca 2020 przez _Red_ Cytuj Odnośnik do komentarza
mozi 1 977 Opublikowano 27 lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 27 lipca 2020 (edytowane) Ile % tak z ciekawości? Albo inaczej - o jakiej kwocie mówimy? (sprytny plan wyciągnięcia z reda ile zakopal w ogrodzie) Edytowane 27 lipca 2020 przez mozi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
_Red_ 11 994 Opublikowano 27 lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 27 lipca 2020 (edytowane) No dajmy na to po 33% na kazdy z tych kawalkow tortu (ryzykowne, bezpieczne, superpłynne pod ręką). Jak ryzykować to 1/3 kasy na ten moment, a to i tak rozdzielone mam na papiery 3 firm, no przykro i dziwnie jakby wszystkie na raz sie zwinęły. Wczesniej za to nie interesowalem się obligacjami, ale przy guwnolokatach brzmią nienajgorzej. Chyba ze pytasz o oprocentowanie obligacji? Zalezy od oferty https://www.obligacjeskarbowe.pl/ Korygowane wiborem na razie sa bez sensu imo przy wiborze 0.28, ale inflacyjne może są sensowne, stad pytam tutejszych bankierow o opinię. Edytowane 27 lipca 2020 przez _Red_ Cytuj Odnośnik do komentarza
Grabek 2 772 Opublikowano 27 lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 27 lipca 2020 45 minut temu, _Red_ napisał: ale mam mega parcie na eksperymenty finansowe, bo nie moge patrzec na 0.10% Sprawdz mintos Cytuj Odnośnik do komentarza
_Red_ 11 994 Opublikowano 27 lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 27 lipca 2020 Slyszalem o tym. Nawet firma, w ktora wpakowalem troche tam się oglasza z pozyczkami. Musze w końcu sie zarejestrować, ale pamiętam, ze jakos chyba nie do końca zinterpretowano, jak rozliczać podatki z tego, albo mieszam teraz z bitcoinem. Cytuj Odnośnik do komentarza
MaZZeo 14 182 Opublikowano 27 lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 27 lipca 2020 ja bym poszedł w fundusze, bo będziesz miał względną płynność z dostępem do środków. W zależności od apetytu na ryzyko powinieneś coś dobrać pod siebie bez problemu, zerknij na ofertę np. Investors.pl 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
_Red_ 11 994 Opublikowano 27 lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 27 lipca 2020 Pamietam moj pierwszy kontakt z funduszem z 12 lat temu po powrocie z UK. Zarobione kilkanaście k w wakacje trafilo na Fundusz Rynkow Wschodzacych i Stabilnego Wzrostu. Po roku potrzebowałem pilnie hajsu a tam bylo już tylko 80% kapitału Cytuj Odnośnik do komentarza
MaZZeo 14 182 Opublikowano 27 lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 27 lipca 2020 No ale to nie możesz nie zaglądać rok na wykres funduszu tylko reagować odpowiednio. Najlepiej zainwestować w coś w ramach tzw. parasola, gdzie w razie czego możesz zamienić jednostki uczestnictwa z jednego funduszu do drugiego (np. z mieszanego do obligacji ktory będzie bezpieczniejszy) bez prowizji i podatku 19%. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi