Mejm 15 306 Opublikowano 5 marca 2021 Opublikowano 5 marca 2021 Ja to naiwnie wierze, ze tam gdzies w finansach maja excela i ci co nie weszli w ppk swieca im sie na zielono i sa pierwsi do podwyzek. Ale w takim korpo nie mialbym skrupulow rowniez. Cytuj
Plugawy 3 685 Opublikowano 5 marca 2021 Opublikowano 5 marca 2021 A to nie jest tak, ze musisz zaplacic podatek od kasy jaka wyplacasz? Cytuj
WisnieR 2 733 Opublikowano 6 marca 2021 Opublikowano 6 marca 2021 Podatek płacisz od zysku który ta kasa wypracuje tylko, nie od tego co wypłacasz. 1 Cytuj
Mejm 15 306 Opublikowano 10 marca 2021 Opublikowano 10 marca 2021 Stawiacie na jedynke z przodu do konca tygodnia na cdpie? Cytuj
Ukukuki 6 992 Opublikowano 10 marca 2021 Opublikowano 10 marca 2021 Jak zleci poniżej stówy to wydam parę tysi z nadzieją na kontynuację wieśka. Cytuj
Wilk_Zly 960 Opublikowano 10 marca 2021 Opublikowano 10 marca 2021 On na pewno wróci na 300 zł. Kwestia czasu :). Cytuj
Czoperrr 5 118 Opublikowano 11 marca 2021 Opublikowano 11 marca 2021 Kto nie wziął profitów przy niedawnym rajdzie do 360 to faja. Śmiechnę jak zobaczę 1 z przodu. Co do giełdy, miałem trochę mokro podczas korekty na Nasdaq, ale juz się temat uspokoił i rajd do ATH wznowiony, coś czuję duże pieniążki. Cytuj
eX4cT_PL 1 642 Opublikowano 11 marca 2021 Opublikowano 11 marca 2021 Cd Project musi po prostu się pozbierać do kupy, jak ogarną te patche i Cyberpunk wróci do gry to pewnie akcje znów wzrosną do poziomu 250-280 a jak zapowiedzą Wieśka to 300 będzie przełamane leciutko, tak mi się wydaje. Cytuj
Banny 2 656 Opublikowano 11 marca 2021 Opublikowano 11 marca 2021 Poszukiwania działki c.d.. moja żona się tym zajmuje, ma zajęcia Ogólnie nie jest tak różowo... Rodzina pyta po znajomych, "czy ktoś, coś". Tak chyba najlepiej by było, bez pośredników. Cytuj
Mejm 15 306 Opublikowano 11 marca 2021 Opublikowano 11 marca 2021 Dzialka pod miastem czy jakies zadupno w bieszczadach? Pytam z ciekawosci jak to wyglada teraz (i w ogole). Cytuj
Rudiok 3 368 Opublikowano 11 marca 2021 Opublikowano 11 marca 2021 Jest sporo syfu, który ludzie chcą opchnąć za wszelką cenę, typu brak możliwości przekształcenia (obowiązkowa wizyta w gminie zawsze), albo na 3/4 działki obowiązuje jakiś stary plan, który wyklucza budowę i zostaje ci 5 m na dom (posmarować panu w geodezji w gminie żeby pogrzebał głębiej), albo sąsiad skurwiel (popytać okolicznych sąsiadów), albo jebie bo w okolicy ubojnia kurczaków, albo brak możliwości podciągnięcia kanalizacji i trzeba się ze studnią bawić. To kilka przykładów na jakie ostatnio trafiłem. I racja, że najlepiej szukać przez rodzinę, znajomych, sąsiadów, rozpuścić wici i prędzej czy później ktoś sobie przypomni i coś fajnego się kupi w dobrej cenie. @Mejmdziałki w Bieszczadach to teraz tak łatwo ani tanio nie kupisz. Sporo luda na pracy zdalnej ruszyło w Bieszczady nawet się w pełni przeprowadzając, a to winduje cenę i kurczy rynek. 3 Cytuj
Sebas 1 577 Opublikowano 11 marca 2021 Opublikowano 11 marca 2021 CDPR imo przegapił okazję. Szara masa kupuje gierki na podstawie tego co mówi zeitgeist a cyber to obecnie archetyp porażki i korporacyjnej chciwości. Zainteresowanie gierką raczej będzie maleć a z nowym wieśkiem nie wyskoczą przez wiele lat. Może jak wydadzą niezależne multi i będzie o dziwo dobre ale wątpię. Ludzie rzadko dają drugą szansę. Cytuj
Ukukuki 6 992 Opublikowano 11 marca 2021 Opublikowano 11 marca 2021 Mieli plany pewnie na lata do przodu i kroplówkę z CP77 sprzedającym się latami jak Wiesiek a tu będzie problem. Cytuj
Wilk_Zly 960 Opublikowano 12 marca 2021 Opublikowano 12 marca 2021 Oni mają szmalu jak lodu, nie mają co z nim robić. Najlepszy dowód jest taki, że ostatnio hurtowo kupili obligacje Skarbu Państwa :V Cytuj
WisnieR 2 733 Opublikowano 12 marca 2021 Opublikowano 12 marca 2021 Dobra dostałem wypłatę PPK. Na konto wpłynęło mi ~3440zł. Przy: ~2000zł wpłaty mojej ~1400zł wpłaty pracodawcy (a, że pracuje w dużej fimie, to nie, żaden Janusz mi tego z podwyżki ani z wypłaty nie zabrał) ~500 dodatków od państawa - 250 powitalnego i 250 dopłaty corocznej W skrócie: - 500 dodatków tracę - one gwarantowane są tylko gdy nie zrobie wypłat do 60go roku życia - 30% kwoty którą wpłacił pracodawca tracę (idzie na ZUS), ale wciąż dostaje 70%, którego i tak w życiu bym nie zobaczył w formie podwyżki - moje wpłaty zostały zainwestowane i stopa zwrotu roczna wyniosła 12%, więc dostałem jeszcze extra ~400zł (-19% belki) dodatkowo Włożyłem 2000zł, wypłaciłem 3400zł. Taka fajna mini skarbonka. Nie rozumiem dlaczego ludzie rezygnują z PPK skoro to są darmowe pieniądze od pracodawcy. No chyba, że się pracuje w małej firmie i wiadomo jak jest albo PPK albo 2% obniżki wynagordzenia Będę wypłacać co roku, może co kwartał. Fajna skarbonka - można przez rok na coś sobie odłożyć. 1 Cytuj
Ukukuki 6 992 Opublikowano 12 marca 2021 Opublikowano 12 marca 2021 Ile czekałeś na wypłatę? Też już mam tam sporą sumkę ale czekam do czerwca z wypłatą bo wtedy planuje większe zakupy. Cytuj
WisnieR 2 733 Opublikowano 12 marca 2021 Opublikowano 12 marca 2021 Złożyłem 8go, a zwrot dostałem 10go. Cytuj
Ukukuki 6 992 Opublikowano 12 marca 2021 Opublikowano 12 marca 2021 Ok dzięki wielkie, spoko ,że tak szybko wypłacają. Cytuj
_Red_ 12 021 Opublikowano 12 marca 2021 Opublikowano 12 marca 2021 Patrząc na to tak jak wyżej opisałeś faktycznie jest to fajny krótkookresowy exploit na odzyskanie swojego hajsu i wyciśnięciu jeszcze trochę od pracodawcy. W zasadzie nie ma kontrargumentu poza "bo nie" xD Nie zebym sie troszczyl o kieszenie korporacji, ale sam fakt ile powyżej widocznego w umowie brutto muszą płacić na wynagrodzenie netto pracownika, to jeszcze rząd zmusza by doyebac kolejne 2%. Trzeba wypłacać poki exploit jest mozliwy bo bankowo niedługo PIS wyda patcha, zeby zniechęcić do takich zabiegow, a trzymać hajs w PPK do 65ki. PS mam jeden argument w sumie. W krotkich okresach wahania giełdowe mogly wrecz wygenerowac stratę na zakupionych jednostkach. Ze akurat fundusz wypracowal 12% to spoko, ale kolejny rok może równie dobrze stracic jak rynek tąpnie. Im sie jest młodszym tym wieksza część PPK idzie w akcje, a im bliżej emeryturki tym bezpieczniejsze instrumenty. Cytuj
Ukukuki 6 992 Opublikowano 12 marca 2021 Opublikowano 12 marca 2021 35 minut temu, _Red_ napisał: Trzeba wypłacać poki exploit jest mozliwy bo bankowo niedługo PIS wyda patcha, zeby zniechęcić do takich zabiegow, a trzymać hajs w PPK do 65ki. To na pewno więc czekać rok z wypłatą trochę strach. Zwłaszcza ,że dużo ludzi idzie w to dla tych 2% szczególnie ci co dobrze zarabiają bo robi się to korzystne. Cytuj
_Red_ 12 021 Opublikowano 12 marca 2021 Opublikowano 12 marca 2021 Pewnie caly rok bym śledzil wykresy tak jak z TFI do ktorego włożyłem w 5 różnych funduszy. Kwota niewielka, moze z 5k, ale po miesiacu mam 4900 :p PPK cudownie nie rozmnaza kasy, tez może pójść w dół i realnie w krotkim terminie nie wyciągniemy nawet tego co wlozylismy wraz z pracodawcą. No nic, ja z przekory wypisałem się day 1. Mogłem mieć ładny dodatek. Ale w sumie dostałem niezapowiedziana premie uznaniowa w styczniu, to moze jednak ktos te Excele sprawdza, kto pasożytuje z PPK a kto "lojalnie" się wycofał xD Cytuj
WisnieR 2 733 Opublikowano 12 marca 2021 Opublikowano 12 marca 2021 Ja dodatkowo dostałem awans, podwyżkę i jako jeydny w zespole premię roczną. To był dobry rok doliczając jeszcze te extra 1400 z PPK Cytuj
Mejm 15 306 Opublikowano 12 marca 2021 Opublikowano 12 marca 2021 Ja wypisalem sie ze wgledow ideologicznych bo nie wierze w nic co te ku.rwy pisowskie wymysla. Jeszcze kazali by oddac 1 Cytuj
MaZZeo 14 182 Opublikowano 13 marca 2021 Opublikowano 13 marca 2021 U mnie PPK nie ma za to pracodawca dorzuca mi 6% pensji co miesiąc na PPE. Mam w ramach tego fundusze NN Investments gdzie zrobiłem proporcje 40% akcje 40% mieszany 20% stabilnego wzrostu. Stopa zwrotu po roku to ok 9% więc milusio. Przy zmianie pracodawcy mogę przenieść środki do nowego PPE, a jeśli nowy pracodawca nie oferuje tego to niestety muszę zostawić środki na starym PPE albo przenieść na IKE. Cytuj
Soban 4 054 Opublikowano 13 marca 2021 Opublikowano 13 marca 2021 3 godziny temu, MaZZeo napisał: U mnie PPK nie ma za to pracodawca dorzuca mi 6% pensji co miesiąc na PPE. Mam w ramach tego fundusze NN Investments gdzie zrobiłem proporcje 40% akcje 40% mieszany 20% stabilnego wzrostu. Stopa zwrotu po roku to ok 9% więc milusio. Przy zmianie pracodawcy mogę przenieść środki do nowego PPE, a jeśli nowy pracodawca nie oferuje tego to niestety muszę zostawić środki na starym PPE albo przenieść na IKE. Też mam to 6% w nowej pracy ekstra do zarobkow jak sie zapisze, ale Hry tu to xd i nikt nie jest w stanie mi powiedziec ile tego podatku trzeba zaplacic od tego ppe, czyli ile mi zniknie netto ze pensji co miesiac. Jesteś w stanie to przybliżyć? Mam uop i załóżmy, że te 6% to będzie 720zł brutto miesięcznie, więc kminie teraz ile mi podpierdolą z pensji jako podatek od tego. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi