Ukukuki 7 101 Opublikowano 26 maja 2021 Opublikowano 26 maja 2021 Wydaje mi się ,że sporo osób tak robi a w ciągu 1-2 lat kończy piętro. Dla systemu gospodarczego jest to pewnie standard. Cytuj
WisnieR 2 773 Opublikowano 26 maja 2021 Opublikowano 26 maja 2021 Ale że w czym problem jest jeśli chodzi o wykończenie? Szpachlowanie, malowanie, czy położonenie kilkunastu metrów płytek? To jest dla mnie chwila moment akurat bo mam to za darmo w rodzinie. Umeblowanie może kosztować to fakt ale ogólnielnie to z tego mieszkania zabieram wszystkie meble, więc na razie mam to co potrzebuje, a kiedyś sobie będę urządzać pokój po pokoju według żony widzimisię. Mieszkanie kupiłem 4 lata temu, a większość mebli to wymieniłem w sumie dopiero rok temu, jak szafy modułowe, które dopasuje do każdego pomieszczenia, czy duże łóżko i meble dziecięce, więc to wszystko od razu będzie stało w nowym domu bo jest świeże. Cytuj
bartiz 1 619 Opublikowano 26 maja 2021 Opublikowano 26 maja 2021 Z 62 metrów umeblujesz 200? Z kuchni meble na wymiar weźmiesz z mieszkania i tam wstawisz? Czy kupisz stół a chleb będziesz kroił na podłodze. Nie wiem pachnie mi tu jakiś szybkim odpałem i brakiem racjonalnego myślenia. Do tego w co drugim poście widzę "żona wymyśliła/myśli/zadecydowała". 2 1 Cytuj
WisnieR 2 773 Opublikowano 26 maja 2021 Opublikowano 26 maja 2021 Chłopie ja szukam chałupy z rynku wtórnego. Jaka kuchnia, jaka łazienka. Tam ma być wszystko na miejscu. Kupuje dom i się wprowadzam do zabudowanej kuchni, zrobionej łazienki. Wstawiam swoje meble do pokoi i tyle. Dlatego nie interesuje mnie budowa czy jakieś wykańczanie. Cytuj
_Red_ 12 064 Opublikowano 26 maja 2021 Opublikowano 26 maja 2021 Dla mnie najważniejsze to czy taki dom ma wbudowane PS5 i telewizor. Cytuj
balon 5 371 Opublikowano 26 maja 2021 Opublikowano 26 maja 2021 Godzinę temu, Ukukuki napisał: A co jest złego w wykończeniu parteru a piętro kiedyś tam? No chyba ,że mówimy o domku o metrażu łącznym parteru z piętrem 120m2. Co też jest trochę oszukane, pomieszczenia ze skosami nie są ustawne. W huuu złych rzeczy. Kurz, pył, smród, hałas w całym domu. Mam kilku znajomych budowlańców (w tym teścia) i oni zawsze odradzają taki wariant. Jak robić to wsio od razu (instalacje, podłogi, tynki, ogrzewanie itp.). Najwyżej umeblować i wyposażyć jak będzie trzeba. Patrząc na swój dom to nie wyobrażam sobie (choćby na dzieci i różne pyły/smrody), że na dole mieszkamy a na gorze szpachle, malowanie, instalacje itp nam robią. Nie mówię, że się nie da, ale jest to mega uciążliwe. Wracając jeszcze do zabierania czasu przez dom. Działka to jest masakrator czasowy. Potem dochodzi koleiny wydatek czyli ekipa do ogrodu. Jak chcesz robić sam to trzeba zrezygnować z jakiś własnych przyjemności. Nie sram czasem + nie lubię grzebać w ziemi, więc u mnie wybór był prosty, ale kasa niestety na to idzie . @_Red_ co do małych przedsionków w domu to nie przejmuj się. Wtedy grasz w piłkę z synem na działce albo na podjedzie, a w salonie 50-70 m2 w deszcze z mniejszym możesz na rowerku jeździć Cytuj
WisnieR 2 773 Opublikowano 26 maja 2021 Opublikowano 26 maja 2021 Nie no panowie własnie wracam z oglądania domu.. za waszą radą myślę sobie obejrzę mniejszy. 130m z garażem, jakieś 110 użytkowej. Salon to ja mam większy w mieszkaniu.... Nie ma opcji wstawić tam kanapę, telewizor i stół z 6 krzesłami i mieć miejsce do zabawy z dzieckiem. Kurnik nie dom. Dziękuję bardzo za taki metraż. 1 1 Cytuj
WisnieR 2 773 Opublikowano 26 maja 2021 Opublikowano 26 maja 2021 O dokładnie ten oglądałem.https://www.otodom.pl/pl/oferta/wolnostojacy-dom-z-garazem-ID4bkMz.html#4f11aea834Dramat. 1 Cytuj
mozi 1 987 Opublikowano 26 maja 2021 Opublikowano 26 maja 2021 Gdzie tam jest te 120m? Faktycznie kurnik trochę taki XS Cytuj
Copper 2 657 Opublikowano 26 maja 2021 Opublikowano 26 maja 2021 21 minut temu, WisnieR napisał: O dokładnie ten oglądałem.https://www.otodom.pl/pl/oferta/wolnostojacy-dom-z-garazem-ID4bkMz.html#4f11aea834 Dramat. Garaż wliczony w metraż to jak mierzenie huia z kręgosłupem obejrzyj takie domy 130-150m2 faktycznej mieszkalnej powierzchni, taki na pewno wystarczy dla 4 osób, tutaj masz tak naprawdę 100 to szkoda czasu się w ogóle przenosić z 60kilku do 100, salon 30m z aneksem to rzeczywiście blokowa wielkość Cytuj
WisnieR 2 773 Opublikowano 26 maja 2021 Opublikowano 26 maja 2021 No to ten który mnie od samego początku interesuje ma 205m z garażem tylko, że garaż ma 45m, to wychodzi 160m chałupy, a mnie tu z(pipi)ali po co mi taki wielki dom.https://www.otodom.pl/pl/oferta/dom-przy-lesie-kolo-goleniowa-ID4bgjA.html Cytuj
Copper 2 657 Opublikowano 26 maja 2021 Opublikowano 26 maja 2021 (edytowane) Moim zdaniem każdy ma inne potrzeby, jak lubisz siedzieć w domu, mieć swój kąt, masz 2kę dzieci, a potencjalnie więcej to 160metrów domu to normalny dom bez żadnej rozpusty. Kwestia czy Ci się budżet zepnie, bo samo ogrzewanie takiego domu to 4kę musisz liczyć co najmniej czyli masz dodatkowe ponad 300zł na miesiąc do raty. Spytaj tylko czy flaszki zostaną w tej cenie xD śmieszne zdjęcie Edytowane 26 maja 2021 przez Copper Cytuj
Mejm 15 363 Opublikowano 26 maja 2021 Opublikowano 26 maja 2021 Ciekawe do jakie metrazu przeniesli sie ci co to sprzedaja. Halyna, kuchnia z salonem 50m, dusze sie 1 Cytuj
WisnieR 2 773 Opublikowano 26 maja 2021 Opublikowano 26 maja 2021 Gość zbudował sobie dom w innej miejscowości. Dlatego też dopiero w poniedziałek mogę do zobaczyć bo ma wtedy czas a nie zostawia kluczy pośrednikom i zawsze jest osobiście jak jest prezentacja. 1 Cytuj
Rudiok 3 376 Opublikowano 26 maja 2021 Opublikowano 26 maja 2021 1 godzinę temu, WisnieR napisał: No to ten który mnie od samego początku interesuje ma 205m z garażem tylko, że garaż ma 45m, to wychodzi 160m chałupy, a mnie tu z(pipi)ali po co mi taki wielki dom.https://www.otodom.pl/pl/oferta/dom-przy-lesie-kolo-goleniowa-ID4bgjA.html Kto normalny podaje metraż domu razem z garażem? Jakiś Janusz Kompleksów chyba. Cytuj
Copper 2 657 Opublikowano 26 maja 2021 Opublikowano 26 maja 2021 2 minuty temu, Rudiok napisał: Kto normalny podaje metraż domu razem z garażem? Jakiś Janusz Kompleksów chyba. Taka moda, żeby taniej za metr wychodziło w ogłoszeniu Cytuj
WisnieR 2 773 Opublikowano 26 maja 2021 Opublikowano 26 maja 2021 Kto normalny podaje metraż domu razem z garażem? Jakiś Janusz Kompleksów chyba. Każdy. Podajesz metraż użytkowy a garaż to też pomieszczenia użytkowe. Cytuj
Rudiok 3 376 Opublikowano 27 maja 2021 Opublikowano 27 maja 2021 5 godzin temu, WisnieR napisał: 6 godzin temu, Rudiok napisał: Kto normalny podaje metraż domu razem z garażem? Jakiś Janusz Kompleksów chyba. Każdy. Podajesz metraż użytkowy a garaż to też pomieszczenia użytkowe. Niby tak, ale kurwa nie do końca, cytując klasyka. Ani w projektach budowlanych, ani w dokumentacji technicznej do banku, ani w wyliczeniach do średniej ceny za m2 np. w BGK nie podaje się powierzchni garażu i kotłowni. Podawanie całego metrażu razem z tymi dwoma pomieszczeniami to tak jak @Copperwspomniał jakaś moda albo Janusz dick move a'la mierzenie penisa razem z kręgosłupem. Cytuj
balon 5 371 Opublikowano 27 maja 2021 Opublikowano 27 maja 2021 9 godzin temu, WisnieR napisał: No to ten który mnie od samego początku interesuje ma 205m z garażem tylko, że garaż ma 45m, to wychodzi 160m chałupy, a mnie tu z(pipi)ali po co mi taki wielki dom. No ale to sam pisałeś, że 200m2, przecież nie będziemy tego dokładnie analizować. Zresztą jak mi ktoś mówi ile m2 ma w domu to zakładam, że to bez garażu. Powierzchnię mieszkania też podaje się z piwnicą i komórką lokatorską? Cytuj
Sedrak 790 Opublikowano 27 maja 2021 Opublikowano 27 maja 2021 (edytowane) Dobrze, że jeszcze oddzielnie nie każe za niego płacić. Jak pośrednicy co rozbijają cenę mieszkania + garaż + komórką, a i tak trzeba wszystko kupić. Cena w ogłoszenia niższa no i cena za M2, a że drobnym drukiem napisano A co do domu to moje marzenie takie 120-140 maks bungalow ( tylko i wyłącznie) + garaż, ale przy tych cenach działek mogę zapomnieć. No nic trzymam kciuki żeby Ci wyszlo! Edytowane 27 maja 2021 przez Sedrak Cytuj
mcp 2 045 Opublikowano 27 maja 2021 Opublikowano 27 maja 2021 Jak kupowałem mieszkanie to brakowało mi na oko tych 5-6 metrów z ogłoszenia, znalazłem je w piwnicy xd 3 Cytuj
Santi 30 Opublikowano 27 maja 2021 Opublikowano 27 maja 2021 No ale to sam pisałeś, że 200m2, przecież nie będziemy tego dokładnie analizować. Zresztą jak mi ktoś mówi ile m2 ma w domu to zakładam, że to bez garażu. Powierzchnię mieszkania też podaje się z piwnicą i komórką lokatorską? Niektórzy developerzy podają powierzchnie mieszkania ze ścianami działowymi, to jest dopiero hit Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj
Mejm 15 363 Opublikowano 27 maja 2021 Opublikowano 27 maja 2021 Tytul ogloszenia: Fantastyczne mieszkanie z garazem i komorka 500k A w tresci: cena za mieszkanie 500k, garaz 50k, komorka 15k (ZAKUP GARAZU I KOMORKI OBLIGATORYJNY) Cytuj
Shago 3 606 Opublikowano 27 maja 2021 Opublikowano 27 maja 2021 To jest gigantyczny rak na otodom: Szukałem mieszkania koniecznie z miejscem postojowym w garażu podziemnym i co z tego, że zaznaczałem filtr, że ma być to miejsce postojowe, jak w środku 90% ogłoszeń, że garaż dodatkowo płatny Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi