Copper 2 657 Opublikowano 15 lipca 2021 Opublikowano 15 lipca 2021 10 godzin temu, Czoperrr napisał: Powell mówił, że wszystko w porządku i inflacja jest tylko tymczasowa. Brak podwyżki stóp procentowych oraz kontynuacja drukowania 120 miliardów $ miesięcznie w celu kupowania aktywów Przy takim dlugu nawet niewielkie podniesienie stop daloby ogromny wzrost kosztow jego obslugi. Moim zdaniem to koniec dolara, kwestia czy USA sie z tym pogodzi (nie sadze), czy wywolaja kolejna wojne. Cytuj
Jordanensis 383 Opublikowano 17 lipca 2021 Opublikowano 17 lipca 2021 Zamierzam przeznaczyć pieniądze na akcje. Przemysł kosmiczny jako długa inwestycja i troszkę na takie krótkie strzały w inne sektory. Jeszcze jednak czytam i bawię się w największym domu aukcyjnym w EU czyli +500. Kosmos to jest przyszłość i złote lata nadchodzą, gdzie już w tym momencie dzieje się bardzo, bardzo dużo. Cytuj
Czoperrr 5 240 Opublikowano 19 lipca 2021 Opublikowano 19 lipca 2021 On 7/18/2021 at 12:22 AM, Jordanensis said: Zamierzam przeznaczyć pieniądze na akcje. Przemysł kosmiczny jako długa inwestycja i troszkę na takie krótkie strzały w inne sektory. Jeszcze jednak czytam i bawię się w największym domu aukcyjnym w EU czyli +500. Kosmos to jest przyszłość i złote lata nadchodzą, gdzie już w tym momencie dzieje się bardzo, bardzo dużo. to the mooooon? Cytuj
Il Brutto 1 628 Opublikowano 19 lipca 2021 Opublikowano 19 lipca 2021 ale sie Nvidia przez ostatni tydzien sturlala strasznie, ale jutro split i jedziemy na 900 panowie kupowac nic sie nie bac Cytuj
Jordanensis 383 Opublikowano 19 lipca 2021 Opublikowano 19 lipca 2021 6 hours ago, Czoperrr said: to the mooooon? Oczywiście nie tylko Mars ostro, teraz coś się zaczyna dziać powoli jeśli chodzi o Venus i zimne planety. Nowy teleskop i wiele innych rzeczy. Bardzo dużo się dzieje i będzie się dziać coraz więcej. Cytuj
_Red_ 12 064 Opublikowano 20 lipca 2021 Opublikowano 20 lipca 2021 Spojrzalem w obligacje inflacyjne kupione w zeszlym roku i od tego roku już są indeksowane inflacją (w pierwszym byly po 1.5%). Wychodzi 5.6% co jest nawet niezłą opcją jak na prostą lokatę w obecnych warunkach ekonomicznych. Cytuj
Czoperrr 5 240 Opublikowano 21 lipca 2021 Opublikowano 21 lipca 2021 A ja już prawie 2 miesiące uyebany na shortach, swapy dziennie rosną już mam prawie -800zł w samych swapach do zapłacenia. Cytuj
second 3 707 Opublikowano 21 lipca 2021 Opublikowano 21 lipca 2021 15 godzin temu, _Red_ napisał: Spojrzalem w obligacje inflacyjne kupione w zeszlym roku i od tego roku już są indeksowane inflacją (w pierwszym byly po 1.5%). Wychodzi 5.6% co jest nawet niezłą opcją jak na prostą lokatę w obecnych warunkach ekonomicznych. Dla pobierających 500+ są jeszcze lepsze 12-letnie z większą bazową stopą zwrotu ponad inflację niż 10-letnie EDO, można kupić za cały okres świadczenia wstecz 1 Cytuj
_Red_ 12 064 Opublikowano 21 lipca 2021 Opublikowano 21 lipca 2021 Pincetplusy tylko na 6 lat brałem. 12 to za długi horyzont, pewnie juz lokaty wrócą do normy i obligacje na tyle lat przestana być konkurencyjne. Tak liczę :f Cytuj
second 3 707 Opublikowano 21 lipca 2021 Opublikowano 21 lipca 2021 Ja sobie wziąłem jedne i drugie, nawet jak wtedy przyjdzie zapłacić za wcześniejszy wykup tych 12 to i tak źle nie bedzie 1 Cytuj
_Red_ 12 064 Opublikowano 3 sierpnia 2021 Opublikowano 3 sierpnia 2021 Fuck, nowy ład ma uniemożliwić sprzedawanie aut wykupionych z leasingu bez płacenia podatku dochodowego (od stycznia 2022). Do tej pory każdy mógł wykupić auto z leasingu, faktury nie rozliczać (więc auto stosowane jest jako prywatne) i po 6 miesiącach sprzedać je jako osoba prywatna bez konieczności płacenia PITa. Teraz już tak nie będzie i dajmy na to wykupię auto w połowie 2022 za cenę jednej ostatniej raty, a następnie będę chciał komuś opchnąć (nieważne czy po 6 miesiącach czy po 3 latach) to cała cena sprzedaży będzie przychodem z działalności i od niej do zapłaty podatek (bo kosztu nie ma żadnego z takiej transakcji - chyba że liczyć kwotę jego wykupu z leasingu czyli ok 1200 zł ) Z jednej strony uszczelnianie furtek jestem w stanie zrozumieć, ale z drugiej zabierają znowu coś, co działało legalnie i pozwalało chociaż trochę odciążyć się podatkowo. Yebani... Pozostanie jeździć autem kolejne lata aż będzie warte kilka tysięcy i tyle. No chyba że np. zrobią to tak, że ostatnia rata wykupu auta na własność to np te 1200 zł, ale wtedy mogę wpisać w KPIR realną wartość auta wg tego rocznika (np. 30.000 zł) i od niej liczyć dalej amortyzację. Bo inaczej co - koszt zakupu 1200 zł, amortyzacja liczona od 1200 zł a jak sprzedam komuś za 30.000 zł to nagle od prawie całej tej kwoty podatek dochodowy? Poebane. 1 1 Cytuj
Sedrak 790 Opublikowano 3 sierpnia 2021 Opublikowano 3 sierpnia 2021 Dokladnie. To jest dramat. Dobrze, że Skodę spłaciłem w tym roku, a nie kolejnym tak jak miałem pierwotnie wzięty leasing. Tym bardziej, że jestem vatowcem. Od przyszłego roku schodzę z niego, bo teraz to już bez sensu, a auto zastanawiam się czy nie kupić czegoś za gotówkę i trzymać po prostu z 5 lat i spokojnie amortyzować. Cytuj
Welna 1 094 Opublikowano 4 sierpnia 2021 Opublikowano 4 sierpnia 2021 2000 pln dla pana w serwisie lub uprawnieniami rzeczoznawcy, ktory zdjagnozuje usterkę silnika i wyceni koszt naprawy na 40 tys zl. I firma sprzedaje auto za 5000 pln Nie musicie dziekowac Cytuj
Ukukuki 7 101 Opublikowano 5 sierpnia 2021 Opublikowano 5 sierpnia 2021 Sporo minusów ma ten plan. Cytuj
_Shaman_ 869 Opublikowano 5 sierpnia 2021 Opublikowano 5 sierpnia 2021 (edytowane) On 8/3/2021 at 8:44 PM, _Red_ said: Fuck, nowy ład ma uniemożliwić sprzedawanie aut wykupionych z leasingu bez płacenia podatku dochodowego (od stycznia 2022). Do tej pory każdy mógł wykupić auto z leasingu, faktury nie rozliczać (więc auto stosowane jest jako prywatne) i po 6 miesiącach sprzedać je jako osoba prywatna bez konieczności płacenia PITa. Teraz już tak nie będzie i dajmy na to wykupię auto w połowie 2022 za cenę jednej ostatniej raty, a następnie będę chciał komuś opchnąć (nieważne czy po 6 miesiącach czy po 3 latach) to cała cena sprzedaży będzie przychodem z działalności i od niej do zapłaty podatek (bo kosztu nie ma żadnego z takiej transakcji - chyba że liczyć kwotę jego wykupu z leasingu czyli ok 1200 zł ) Z jednej strony uszczelnianie furtek jestem w stanie zrozumieć, ale z drugiej zabierają znowu coś, co działało legalnie i pozwalało chociaż trochę odciążyć się podatkowo. Yebani... Pozostanie jeździć autem kolejne lata aż będzie warte kilka tysięcy i tyle. No chyba że np. zrobią to tak, że ostatnia rata wykupu auta na własność to np te 1200 zł, ale wtedy mogę wpisać w KPIR realną wartość auta wg tego rocznika (np. 30.000 zł) i od niej liczyć dalej amortyzację. Bo inaczej co - koszt zakupu 1200 zł, amortyzacja liczona od 1200 zł a jak sprzedam komuś za 30.000 zł to nagle od prawie całej tej kwoty podatek dochodowy? Poebane. Ja już czytam o takich akrobacjach że najlepiej przejść na ryczałt (o ile jest taka możliwość oczywiście) w roku w którym następuje wykup, po czym zrobić cesję dla przedsiębiorcy na ryczałcie niebędącym vatowcem, a na samym końcu darowiznę :D. Aż mnie głowa rozbolała od próby ogarnięcia tego. Planowałem właśnie kupić sobie w końcu aŁtko, zresztą jestem na liniówce właśnie z tego powodu, a tu taki zonk odjebali. ***** *** Edytowane 5 sierpnia 2021 przez _Shaman_ 1 Cytuj
balon 5 371 Opublikowano 9 sierpnia 2021 Opublikowano 9 sierpnia 2021 Panowie @Czoperrr i reszta forumowych maklerów. Wymyśliłem sobie na urlopie, że chyba zacznę grać na giełdzie, aby chociaż cześć oszczędności „uchronić” od inflacji, a przy tym poczuć ten dreszczyk emocji, a może z czasem zacząć robić naprawdę dobrą kasę z tego. Problem w tym, że totalnie się na tym nie znam. Miałem pół roku o giełdzie na studiach i thats all (okey jeszcze grałem na giełdzie Kaczora Donalda . Możecie polecić jakieś dobre książki/materiały, portale na start, chodzi mi o polskie indexy. Za wszelkie rady będę bardzo wdzięczny! Od jakich sum zaczynaliście? Ja chciałbym tak do 20 tys mieć do zabawy i inwestowania. Cytuj
Sedrak 790 Opublikowano 9 sierpnia 2021 Opublikowano 9 sierpnia 2021 Polecam bardzo na YT kanał Marcina Iwuć + jego książkę Finansowa Forteca oraz kanał na YT DoradcaTV. Oby dwoje mają też blogi jeśli wolisz czytać. Ogrom wiedzy. Możesz też rzucić okiem na kanał oraz blog Independent Trader oraz VetoMedia. 1 Cytuj
Grabek 2 780 Opublikowano 9 sierpnia 2021 Opublikowano 9 sierpnia 2021 Day trading czy chillowanie z dywidendami? Nie wolałbyś w inwestować w usa/generalnie zagramanico? Cytuj
balon 5 371 Opublikowano 9 sierpnia 2021 Opublikowano 9 sierpnia 2021 1 minutę temu, Grabek napisał: Day trading czy chillowanie z dywidendami? Nie wolałbyś w inwestować w usa/generalnie zagramanico? Pewno bym wolał, ale nie lepiej zacząć od rynku PL? Większa znajomość spółek i ich działań itp. Od razu zaczynaliście od global/USA? Cytuj
Mustang 1 775 Opublikowano 9 sierpnia 2021 Opublikowano 9 sierpnia 2021 25 minutes ago, Grabek said: Day trading czy chillowanie z dywidendami? No właśnie, chciałem zadać podobne pytanie. Bo te wszystkie analizy techniczne oraz teoria, a potem śledzenie cen, są niezbędne dla spekulantów, tymczasem zainwestować długofalowo w firmy z branży X i Y może każdy. Cytuj
Grabek 2 780 Opublikowano 9 sierpnia 2021 Opublikowano 9 sierpnia 2021 Ja od razu USA, ale nie mam zamiaru się bawić w spekulowanie/opcje. Co miesiąc dokładam do dywidendowych pewniaczków i za 20 lat jak będę szedł na emkę, to liczę że będę pływał w sianie jak sknerus. Może dzięki pisowi jeszcze dolar będzie po 10zł to w ogóle bajka. 2 Cytuj
balon 5 371 Opublikowano 9 sierpnia 2021 Opublikowano 9 sierpnia 2021 19 minut temu, Mustang napisał: No właśnie, chciałem zadać podobne pytanie. Bo te wszystkie analizy techniczne oraz teoria, a potem śledzenie cen, są niezbędne dla spekulantów, tymczasem zainwestować długofalowo w firmy z branży X i Y może każdy. Szczerze to ja muszę poznać z czym to się je aby moc odp. na te pytanie . Mustang, a ty coś grasz? Kto jeszcze prócz Czoperrra i Grabka z FPE grywa na giełdzie? Cytuj
Il Brutto 1 628 Opublikowano 9 sierpnia 2021 Opublikowano 9 sierpnia 2021 Wez w ogole odpusc czytanie i jakies przygotowywanie sie do tego. Bierz kase i wpierdol ja w akcje Microsoftu, Googla albo Amazona. Patrz jak rosnie. Nie baw sie w jakies gowna typu CDP czy chinskie firmy. Jak chcesz mniejszy zysk ale bardziej stabilny to zainwestuj w ETFy albo indexy. 1 Cytuj
Grabek 2 780 Opublikowano 9 sierpnia 2021 Opublikowano 9 sierpnia 2021 Jeżeli Ci się nie spieszy z zyskami i nie masz zamiaru ślęczeć dzień i noc przy wykresach i daytrade’ować, to polecam na początek: i kanał tego gościa również: https://m.youtube.com/user/ppcian 1 1 Cytuj
Mustang 1 775 Opublikowano 9 sierpnia 2021 Opublikowano 9 sierpnia 2021 1 hour ago, balon said: Mustang, a ty coś grasz? Kto jeszcze prócz Czoperrra i Grabka z FPE grywa na giełdzie? Gram na Xboksie, na giełdzie to tylko inwestuję sobie na długi termin, szkoda mi nerwów na jakieś spekulacje i nie chcę za bardzo się w to angażować. Ale nie mówię, że jest to złe, może przechodzę obok większego zarobku, po prostu nie chcę z grania na giełdzie robić jakiejś obsesji. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi