Skocz do zawartości

Inwestycje, kredyty na 500 lat ogolnie liczymy pieniazki

michal

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja wiem czy takie śmieszne? Załóżmy że trafiasz na gościa co ma dużo kasy i dobrych prawników. Kładą pozew sądowy i well trzeba iść do sądu. Sam pojdziesz? A jeśli nie sam to pewnie potrwa to 2-3 lata i trzeba wydać tyle co warta jest ta ziemia. 

Opublikowano

Ale my mowimy o banym co musi sie kredytowac na 50k a nie o typie co ma duzo kasy i dobrych prawnikow. Zreszta ci by mu od razu powiedzieli, ze podpisuj umowe bo na gebe to bedzie batalia 2-3 lata a i tak to slowo przeciw slowie.

I tak, straszonko prawnikami i sadem zawsze smieszy, zwlaszcza jak sie samemu dalo tak latwo zrobic w preta.

Opublikowano

Zawsze wolałbym straszonko zrobić niż frajesrko przepłacić 50k bo babka nie wiedziała XD

Jest też coś takiego jak dane słowo i trzeba być człowiekiem a nie ze się dał zrobic z w pręta. 

Opublikowano

Sprawa prosta jak wiedźmin 3 na easy

Weź tu ufaj polaczkowi, nie robi się takich rzeczy po prostu. Bez umowy pisemnej i na gębę to może chcieć i +miliarda zł. Takie rzeczy nie mają najmniejszego znaczenia bez papierka. Jest możliwość pójścia do sądu, bo niby umowa ustna, ale to będzie na zasadzie.

"ta pani powiedziała, że sprzeda taniej, a jest drożej" xD. Miłych 4 lat z życiorysu i kosztów sądowych po przegranej życzę. 

czyli dopłać 50k póki nie podniesie ceny do 150 k.

Tylko przed wzięciem kredytu umowa przedwstępna!

• Plusik 1
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Niby tak ale to straszenie delta nie pomoglo i caly czas jestem na minusie, takim liniom lotniczym jak LH pomogloby przywrocenie transatlantyckich polaczen ale nie widac zadnych nadziei poki co. Obserwowalem tez Norwegian Airlines ktore szoruje po dnie i niektorzy licza ze w koncu sie odbuduje (spadek byl ogromy) ale ja to juz pierdole, szkoda nerwow.

Opublikowano

No tak, Europę opanował low-cost, który nie lata za ocean/do Azji. Norwegian miał się przebranżowić z typowego low-cost na właśnie za oceaniczne loty, ale chyba nic z tego nie wyszło :yao:

Opublikowano

Low costy będą latać za Atlantyk, wąsko kadłubowce mają już realne zasięgi 8000km dzięki silnikom nowej generacji jak rodzina PW1000 czy LEAP-1A. A akcje Lufy to jest obecnie niepewny grunt, firma ma kłopoty finansowe i nie wyryła mordą tylko i wyłącznie dzięki wykupowi udziałów przez Niemiecki rząd. 

Opublikowano
2 godziny temu, Mejm napisał:

I co, wyje.balo rynki wpiz.du? U nas na lekkim zielonym wiech chyba spoko.

No właśnie też miałem pytać tutejszych rekinów giełdowych. Z tego co widziałem, to w USA nawet 3% na minusie nie było.

Opublikowano

Czekanie do czwartku na info o możliwości regulowania długu przez Evergrande więc w oczekiwaniu korekta na plus po wczorajszych spadkach. Plus info o tym że Chinole z podatków mogą chcieć ratować sytuacje. 

Opublikowano

Od upadku branży budowlanej w Chinach mówi się już chyba od 10 lat i budowy osiedli widmo. Kiedyś to musiało walność ale będzie to problem wewnętrzny Chin mający niewielki wpływ na świat w mojej ocenie. Bardziej mnie ciekawi jak to wpłynie na nastroje w Chinach, na tamtym rynku bardzo popularne jest inwestowanie w nieruchomości przez zwykłych obywateli jako lokata kapitału. 

Bardziej martwi mnie od lat słabnący złoty i spora inflacja. Jeszcze trochę i Polska faktycznie stanie się Chinami Europy jeśli chodzi o roboczogodzinę xd Idealnie jakby złoty trzymał się w okolicy 3,5 zł :wub:

Opublikowano

Jestem na etapie przygotowań pod budowę domu tu nawet nie ma co walność. Osoby budujące domy w stanie surowym do późniejszej odsprzedaży mają od 10-15% marży - całe nic. Będę budował sam więc zaoszczędzę te 10-15% ale materiały i robocizna i tak kosztuje kupę kasy. Tutaj nie ma co walnąć, nikt na budowę nie przyjdzie za miskę ryżu, jest to ciężka praca wymagająca umiejętności i doświadczenia. Materiały tak samo kosztują szczególnie jak ktoś celuje w średnią półkę. U nas się nie buduje na potęgę wbrew pozorom, rynek cały czas jest nienasycony a nasycać się będzie stopniowo wykruszając mniej rentownych deweloperów. W miastach powiatowych się zbytnio nie buduje, to w dużych miastach jest ssanie i to się nie zmieni. Wsie się wyludniają tak samo małe miasteczka i ten trend się utrzyma jeszcze dziesiątki lat.          

Opublikowano
32 minuty temu, Ukukuki napisał:

Jestem na etapie przygotowań pod budowę domu tu nawet nie ma co walność. Osoby budujące domy w stanie surowym do późniejszej odsprzedaży mają od 10-15% marży - całe nic. Będę budował sam więc zaoszczędzę te 10-15% ale materiały i robocizna i tak kosztuje kupę kasy. Tutaj nie ma co walnąć, nikt na budowę nie przyjdzie za miskę ryżu, jest to ciężka praca wymagająca umiejętności i doświadczenia. Materiały tak samo kosztują szczególnie jak ktoś celuje w średnią półkę. U nas się nie buduje na potęgę wbrew pozorom, rynek cały czas jest nienasycony a nasycać się będzie stopniowo wykruszając mniej rentownych deweloperów. W miastach powiatowych się zbytnio nie buduje, to w dużych miastach jest ssanie i to się nie zmieni. Wsie się wyludniają tak samo małe miasteczka i ten trend się utrzyma jeszcze dziesiątki lat.          

O ile się zgodzę, że walnąć raczej nie walnie bo koszt budowy znacząco się nie zmienia w ostatnich latach (pomijając obecną sytuację, która stopniowo jednak się normuje) tak jednak we wsiach i małych miastach jest właśnie spory boom na budowy. Nawet jadąc po południowych terenach przygranicznych widać ile jest inwestycji - działki tanie, praca zdalna a koszt postawienia mniejszy niż w dużym mieście. 

Opublikowano
48 minut temu, Rudiok napisał:

O ile się zgodzę, że walnąć raczej nie walnie bo koszt budowy znacząco się nie zmienia w ostatnich latach (pomijając obecną sytuację, która stopniowo jednak się normuje) tak jednak we wsiach i małych miastach jest właśnie spory boom na budowy. Nawet jadąc po południowych terenach przygranicznych widać ile jest inwestycji - działki tanie, praca zdalna a koszt postawienia mniejszy niż w dużym mieście. 

Z tanimi działkami to bym nie wariował, na mojej wiosce przez ostatnie 12 miesięcy działki podrożały 2-krotnie :rayos:

10ar w tzw sypialniach Wrocławia w zależności od strony to wydatek między 200-300 k także trochę papieru kosztują.

Opublikowano

51 minut temu, Rudiok napisał:

Domy tak ale deweloperka olewa miasteczka czy nawet miasta powiatowe. Budują mali lub prywatni. Działki nie są tanie chyba ,że na zadupiach tak samo zresztą jak i mieszkania. Jednak większość chce mieszkać w dużych miastach lub pod nimi a nie w mieście 20k albo pod nim. 

Opublikowano

Chcę zainwestować część swoich pieniędzy jak najprostszym sposobem, przy jak najmniejszych formalnościach (tak, jestem w tym zielony), więc chcę skorzystać z usługi mBanku, czyli eMaklera.

Ktoś korzysta? Chwali sobie?

Przy okazji: jeśli chodzi o te ETFy - polecacie coś konkretnego? Widziałem, że @Il Brutto wspominał, że ETF zapewniają mniejszy, ale stabilny zysk (spoiler poniżej), więc to mi odpowiada jako osobie raczej oszczędnej.

Spoiler
W dniu 9.08.2021 o 22:03, Il Brutto napisał:

Wez w ogole odpusc czytanie i jakies przygotowywanie sie do tego. Bierz kase i wpierdol ja w akcje Microsoftu, Googla albo Amazona. Patrz jak rosnie. Nie baw sie w jakies gowna typu CDP czy chinskie firmy.

Jak chcesz mniejszy zysk ale bardziej stabilny to zainwestuj w ETFy albo indexy.

Opublikowano

U mnie bankowe konta maja te zalete ze robia za ciebie podatki, nie wiem jak to jest w Polsce. Wada jest na pewno ograniczona ilosc rzeczy w ktore mozesz inwestowac i wieksze koszty, nie tylko prowadzenia rachunku ale tez kazde zlecenie jest kasowane (oczywiscie to stosunkowo mala kwota ale zawsze).

Z takich ktore na pewno bedziesz mial tam dostepne to SPY albo QQQ. 

• Plusik 1