Skocz do zawartości

Inwestycje, kredyty na 500 lat ogolnie liczymy pieniazki

michal

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kredyt nie, ale część oszczędności mam zabezpieczone w złocie jako inwestycję, więc liczę, że przewidywania się sprawdzą i w ciągu najbliższych lat wartość złota wzrośnie.

Opublikowano

Jak inwestować fizycznie to najlepiej kupować monety bulionowe w mennicy skarbowej, bo masz gwarancję odkupu, a sama moneta jest powszechna akceptowalna na całym świecie. Najbardziej się opłaca kupować o nominale 1 uncji, niższe wartości już mniej opłacalne, bo cena wyższa.

Opublikowano
20 minut temu, krupek napisał:

Jak inwestować fizycznie to najlepiej kupować monety bulionowe w mennicy skarbowej, bo masz gwarancję odkupu, a sama moneta jest powszechna akceptowalna na całym świecie. Najbardziej się opłaca kupować o nominale 1 uncji, niższe wartości już mniej opłacalne, bo cena wyższa.

Nie no ja zartowalem, mam za male oszczednosci zeby to na zloto przerabiac. 

A taka sztabke 1g mam bardziej na zasadzie "amuletu". Szkoda tylko ze wielkoscia przypomina złoto z lego :frog:

Opublikowano

Dokładnie tak, w kilku miastach są punkty odbioru zamówień., nie trzeba brać kuriera lub poczty do domu.

1 minutę temu, kanabis napisał:

Nie no ja zartowalem, mam za male oszczednosci zeby to na zloto przerabiac. 

A taka sztabke 1g mam bardziej na zasadzie "amuletu". Szkoda tylko ze wielkoscia przypomina złoto z lego :frog:

Nie no, nie trzeba skrzyni złota kupować jak piraci, albo ASX. Można sukcesywnie kupować mniejsze nominały. Pisałem, że to mniej opłacalne, ale w stosunku do zakupu całej uncji, tak to wciąż dobra lokata. Złota na świecie będzie coraz mniej. Nie da się go wyprodukować jak pieniędzy. Można go jedynie odzyskać z elektroniki, czy już przetworzonego.

• Plusik 1
Opublikowano

Ale to nominal 100 dolarow wiec jako bezposredni srodek platniczy przeciez to sie w ciul nie opyla.

Te sztabki tak samo mozna kupic w mennicy, mysle ze tak samo z nimi nie ma problemu jesli chodzi o skup. 

Sama w sobie monetka zajebista. 

3 minuty temu, krupek napisał:

Nie no, nie trzeba skrzyni złota kupować jak piraci, albo ASX. Można sukcesywnie kupować mniejsze nominały. Pisałem, że to mniej opłacalne, ale w stosunku do zakupu całej uncji, tak to wciąż dobra lokata. Złota na świecie będzie coraz mniej. Nie da się go wyprodukować jak pieniędzy. Można go jedynie odzyskać z elektroniki, czy już przetworzonego.

No dokladnie. Zreszta zloto samo w sobie czy ma oficjalny nominal jakiejs waluty czy nie jest srodkiem akceptowalnym na calym swiecie. Od wioski w kenii po gieldy usa. 

Cena z tych powodow ktore wymieniles bedzie tylko rosla.

Opublikowano

Znaczy odnosilem sie do postu krupka w ktorym napisal ze zlote monety maja nominaly przez co sa normalnymi srodkami platniczymi na calym swiecie. Ale patrze ze cwaniak zedytowal posta. Jeszcze ninja editem. Ci senior memberzy :/

Chyba ze mial na mysli co innego. 

• Haha 2
Opublikowano

Pisząc o nominale miałem na myśli wagę w uncjach, źle się wyraziłem.  Kraj pochodzenia to już co innego, ale też ma wpływ na cenę.

Też warto wspomnieć, że w mennicy przy większym zamówieniu dają rabat i jest możliwość negocjacji ceny. No i jak się zamówi towar np z realizacją w 2 tygodnie, to cena za uncję aktualnie będzie niższa o prawie 300 zł w stosunku do zamówienia realizowanego w 24h. Przy sprzedaży złota i zysku, nie płaci się podatku u nas, o ile minęło pół roku od momentu jego zakupu. Ze srebrem już tak dobrze nie ma.

W mennicy warto kupować, bo mamy tam potem historię zakupów i transakcji, w razie jakby było kiedyś trzeba coś udokumentować.

Opublikowano

Ciekawostka. W Wenezueli w wielu miejscach można teraz płacić złotem no i jeśli kiedykolwiek wybuchnie apokalipsa zombi to pieniędzmi będzie można co najwyżej się podetrzeć, a złoto będzie dalej w cenie.

Opublikowano
1 godzinę temu, kanabis napisał:

Ale patrze ze cwaniak zedytowal posta. Jeszcze ninja editem. Ci senior memberzy :/

Kanabis czy ze względu na twoją wiecznie młodą cygańską urodę nie zostałeś seniorem na forumke?

Opublikowano
3 godziny temu, Shago napisał:

A czy ten nominał ma znaczenie?

Podobno ma. Złota moneta z nominałem (np. 100$) to też środek płatniczy. I oczywiście nikt nie będzie tym płacił za bułki w spozywczaku. Ale przekraczając granicę można takich bulionówek przewieźć więcej niż sztabek, czy monet bez nominału. 

Tak kiedyś słyszałem, ale czy to prawda? 

Opublikowano

Kurwa ludzie nie kupujcie zadnego zlota, to taki mem o ktorym gadaja glownie ci ktorzy nigdy nie kupili nawet grama ale cos tam przy wodeczc e uslyszeli od szwagra. Lepiej sobie kupcie Nvidie albo AMD.

Opublikowano
7 godzin temu, Il Brutto napisał:

Kurwa ludzie nie kupujcie zadnego zlota, to taki mem o ktorym gadaja glownie ci ktorzy nigdy nie kupili nawet grama ale cos tam przy wodeczc e uslyszeli od szwagra. Lepiej sobie kupcie Nvidie albo AMD.

Czyli sugerujesz, żeby całe oszczędności wjebać w akcje, bo w czasach ewentualnego kryzysu i galopującej inflacji sprawdzą się lepiej niż złoto? Właśnie to mi ostatnio mówił szwagier przy wódeczce.

Opublikowano
33 minutes ago, second said:

Czyli sugerujesz, żeby całe oszczędności wjebać w akcje, bo w czasach ewentualnego kryzysu i galopującej inflacji sprawdzą się lepiej niż złoto? Właśnie to mi ostatnio mówił szwagier przy wódeczce.

Tak wlasnie bym zrobil. Wyobraz sobie ze 10 lat temu szwagier przyjechal na wszystkich swietych i namowil cie na kupno zlota. Zobacz co bys najlepszego zrobil wtedy:

Screen Shot 2021-11-03 at 22.23.42.png

Opublikowano
2 minuty temu, Il Brutto napisał:

Tak wlasnie bym zrobil. Wyobraz sobie ze 10 lat temu szwagier przyjechal na wszystkich swietych i namowil cie na kupno zlota. Zobacz co bys najlepszego zrobil wtedy:

Screen Shot 2021-11-03 at 22.23.42.png

No ale jakby nieco się spóźnił i przyjechał 5 lat temu, to dopiero by był profit. 

Można sobie tak patrząc wstecz na wykresy oraz ich górki i dołki gdybać i kiwać mądrze głową, ale tak naprawdę nie wiemy co przyszłość przyniesie. Zamiast stawiać na jednego konia i zakładać z góry jeden scenariusz imo znacznie lepiej jest zdywersyfikować portfel i mieć kilka aktywów na różne scenariusze

Opublikowano

Nie posłuchałbym wtedy szwagra, bo to był okres po wielkim kryzysie i gospodarka się odbijała i dobrze szła do przodu. W złoto warto inwestować w czasach inflacji lub niepewnych, gdy nie wiadomo, co się stanie z pieniądzem.