Skocz do zawartości

Inwestycje, kredyty na 500 lat ogolnie liczymy pieniazki

michal

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Shago napisał:

Mam wrażenie, że na tym forum panuje przekonanie, że podnoszenie stóp magicznie rozwiąże wszystkie problemy z inflacją xD

Nie. Wyhamuje osłabianie pln do eur i usd. Cały dzień dzisiaj złotówka się umacniała bo rynek liczył na +1pp. Ogłosili +0.75 i już jest powrót trendu spadkowego, zara znowu będzie eur za 5, a w ciągu dnia spadło już do 4.87.

Innymi słowy dalej goli się ludzi z oszczędnościami w złotówkach.

Opublikowano
4 minuty temu, Czoperrr napisał:

Kiedy stopy byly praktycznie zerowe a ropa tania (covid) ceny w sklepach magicznie nie spadły więc słaby argument.

No nie spadły, a teraz będziesz miał kolejny czynnik będący motorem napędowym dla kolejnych podwyżek.

Słaba złotówka = wycofywanie się inwestorów, wyższe ceny towarów (paliwo, gaz, jedzenie), dojdziemy do zapaści gospodarczej.

A najwięcej na tym straci taki zwykły Kowalski z 'mini ratką', co to musi uważnie budżetować swoje comiesięczne wpływy i krew go zalewa jak leje teraz pełny bak.

5 minut temu, Shago napisał:

Mam wrażenie, że na tym forum panuje przekonanie, że podnoszenie stóp magicznie rozwiąże wszystkie problemy z inflacją xD

Nie rozwiąże, nie cofnie, może ją jedynie przyhamować.

Opublikowano
3 godziny temu, Shago napisał:

Ja się dowiadywałem i właśnie mam taki plan: przechodzę na stałą stopę, a jak się sytuacja poprawi, to zrobię refinansowanie i przejdę do innego banku. 

Przeniesienie ma sens, jeżeli ktoś brał kredyt na 10% wkładu, przez co marża była wyższa, a teraz mieszkanie spokojnie jest warte więcej, więc ma szanse na lepszą marżę. Inaczej by mi się nie chciało bawić w papierologię, bo zysk raczej niski. 

Ale przechodzisz na stala stope w tym samym banku, w ktorym masz obecnie zmienna? To tak mozna?

Opublikowano
10 minut temu, ping napisał:

Nie rozwiąże, nie cofnie, może ją jedynie przyhamować.

Dokładnie, o to właśnie chodzi. Rynek liczył na to, że chociaż tym 1 punktem proc. rada pokaże, że zamierza walczyć o wartość plnów. Tymczasem sygnał mamy taki niezbyt zdecydowany, ja jestem zawiedziony, bo nie wiem w takim razie co mialoby się stać, żeby ich reakcja byla bardziej zdecydowana.

No ale ja nie mam hipoteki. :)

• Plusik 1
Opublikowano
2 minutes ago, LeifErikson said:

Dokładnie, o to właśnie chodzi. Rynek liczył na to, że chociaż tym 1 punktem proc. rada pokaże, że zamierza walczyć o wartość plnów. Tymczasem sygnał mamy taki niezbyt zdecydowany, ja jestem zawiedziony, bo nie wiem w takim razie co mialoby się stać, żeby ich reakcja byla bardziej zdecydowana.

No ale ja nie mam hipoteki. :)

Oficjalnie rynek spodziewał się 50pp.

Opublikowano
4 minuty temu, Mejm napisał:

Ale przechodzisz na stala stope w tym samym banku, w ktorym masz obecnie zmienna? To tak mozna?

Tak, można.

Ba, nawet mBank to ma bardzo ułatwione, bo w serwisie transakcyjnym od razu widzę, jaka będzie nowa rata, a tylko w placówce podpisać aneks.

• Plusik 1
Opublikowano
54 minuty temu, Czoperrr napisał:

Dla mnie ok i innych kredytobiorców także, ale za miesiąc kolejna podwyżka i do końca roku dojdzie do 10% a wtedy stryczek.

Przy polityce rozdawnictwa i drukowaniu pustego pieniądza podnoszenie stóp nie pomoże a wykończy tylko ludzi.

No to jest bez sensu, zamiast walnąc od razu z 3-4 pp. to jebią się co miesiąc. 
Taki strzał ma znacznie większe szanse na wzrost wartości złotego i innych finansowych reakcji łańcuchowych. 

• Plusik 1
Opublikowano
19 minut temu, balon napisał:

No to jest bez sensu, zamiast walnąc od razu z 3-4 pp. to jebią się co miesiąc. 
Taki strzał ma znacznie większe szanse na wzrost wartości złotego i innych finansowych reakcji łańcuchowych. 

Kolejny po Leifie głos rozsądku w tym temacie.

Opublikowano

a może obligacje 3-letnie TOZ w oparciu o wibor 6m? łeb mi się gotuje już, waluty słabo, na oszczędnościowym mam 1,90% xd

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Shago napisał:

Tak, można.

Ba, nawet mBank to ma bardzo ułatwione, bo w serwisie transakcyjnym od razu widzę, jaka będzie nowa rata, a tylko w placówce podpisać aneks.

Tylko zakładam że jak zamieniasz na stałą stopę to masz ją już stałą do końca kredytu a nie że będziesz mógł sobie znowu zrobić zmienną jak zachesz, tak?

Edytowane przez LiŚciu
Opublikowano

5 lat bedzie mial stala chyba, ze przeniesie kredy do innego banku i wybierze sobie zmienna.

Po 5 latach beda negocjacje z bankiem. Tylko niebardzo wiadomo jakie sie dostanie warunki.

Opublikowano

Kumam. Jedynym minusem jest to że jeśli będzie spłacał kredyt na stałej stopie (załóżmy 5%) a na rynku będzie załóżmy 3% to różnicę będzie musiał oddać do banku. Będzie tak zwana negatywna wycena instrumentu. W sensie tak to działa ale może w umowie będzie zapis o braku negatywnej wyceny instrumentu. 

Inna sprawa że ta kwota do oddania bankowi wynikająca z negatywnej wyceny może być na tyle mała że warto - wszystko zależy ile będzie kapitału do spłaty. 

Opublikowano (edytowane)

Złożyłem wniosek o stałe oprocentowanie, bo nie zanosi się na spadek stóp. A jak spadną, to przejdę do innego banku :nosacz3:

Nie będzie tanio, bo oprocentowanie kredytu będę miał 7.1%, ale rata będzie ciut niższa, jak po wczorajszej podwyżce. Ogólnie w chwili podpisywania kredytu rata była niecałe 2500zł, jak mi zaakceptują aneks, to będzie 3800, przy czym wczorajsza podwyżka delikatnie przebije ten próg za 3 miesiące jak będzie aktualizacja wiboru.

Cóż począć :dunno:, jednak wolę spać spokojnie.

Edit.

Już dostałem akceptację aneksu (mBank technicznie to złoto :banderas:), mam czas do 23.03 jeszcze raz sobie wszystko policzyć :yao:

Edytowane przez Shago
Opublikowano
12 minut temu, Shago napisał:

Nie będzie tanio, bo oprocentowanie kredytu będę miał 7.1%,

Masakra ja mam 1,41%…

ps ale marże mam 1,1, a nie 0,9 jak pisałem wcześniej. Właśnie sprawidziłam sobie warunki. No ale i tak jak patrzę na obecne kredyty mam kozacki kredyt. Chyba pojadę i kupię po 10 latach znowu flaszkę mojemu doradcy kredytowemu.

Opublikowano
5 minut temu, Shago napisał:

Na stałe oprocentowanie masz 1,41%? Coś mi się w to wierzyć nie chce :)

Kolega wczoraj w BNP złożył podobny wniosek i ma ponad 6%

Tak stałe. Kredyt załatwiałem 10 lat temu w kryzysie gospodarczym i mieszkaniowym. Banki prosiły się aby brać:)

C4FFAA43-E935-4A5E-B0AB-BA83DB0231C3.jpeg

Brałem pół banki starczyło na dom, wykończenie i ogrodzenie XD 

• Plusik 2
  • Lubię! 2
Opublikowano

Inaczej mam stałe, ale ofc zależne od stóp procentowych hehe. No a pewno nie było jeszczs aktualizacji. Mam to jakoś odroczone. 
Więc jednak tak pięknie nie będzie. Hehe 

Opublikowano
6 minut temu, balon napisał:

Tak stałe. Kredyt załatwiałem 10 lat temu w kryzysie gospodarczym i mieszkaniowym. Banki prosiły się aby brać:)

C4FFAA43-E935-4A5E-B0AB-BA83DB0231C3.jpeg

Brałem pół banki starczyło na dom, wykończenie i ogrodzenie XD 

Ja pjerdole, darmowy pieniądz za 1,41%. Konto oszczędnościowe zaraz na 4% mi wskoczy po comiesięcznej aktualizacji, zatem jedno by sobie spłacało drugie bez pozbywania się gotówki <3 Twój bank musi Cię nienawidzić, bo tracą na takim kliencie :P

Opublikowano

No ale marża i tak bardzo ok. No i nadpłaciłem dużo, więc rata obecnie 1100 zł. Po podwyżkach pewno z 1500…

W sumie od początku dość niską ratę płaciłem, bo przez pierwsze 8 lat był ten program rodzina na swoim (nie mylić z programem mieszkaniem dla młodych) i mi spłacali połowę odsetek. Wtedy nadpłacałem i jak mi się skończyły te dopłaty, to ratka już była ok 1109 zł i tak już płacę od około 2 lat :yao:

Auta bez kredytu, zero rat. Tylko ta jedna ratka.

Jestem gotowy na kryzys! :problem:

Opublikowano

Ja korzystałem też z MDM, ale finalnie musiałem i tak za gotówkę kupić halę garażową oraz komórkę lokatorską i to na 23%, a nie 8% VAT.

A kredyt u mnie wygląda tak. 

Marża 1.69% i to przez pomyłkę w banku. Inaczej miałbym większą 

image.thumb.png.a0d1eec76daff05a06143776913e8e09.png

Opublikowano
16 minut temu, Shago napisał:

Osoby, które w tamtym czasie brały to są życiowe wygrywy, te pogramy Rodzina na swoim, czy MDM to był bardzo duży boost :frog:

No rodzina była dużo lepsza, bo nie mała praktycznej żadnych wymagań co do metrażu czy wartości. Jedynie z tego co pamiętam musiało być małżeństwo i pierwsza wspólna nieruchomość. 

Opublikowano

Mnie na szczęście jeszcze stać, ale jak w tym kraju ma być poprawa demograficzna, kiedy mieszkania kosztują absurdalne pieniądze, a teraz jeszcze kredyty hipoteczne stają się towarem dla wybranych? Polska polityka demograficzna nie istnieje, jedyny ratunek to napływ Ukraińców i być może pod tym kątem wojna na wschodzie spadła z nieba, ale z kolei to spowoduje, że ceny najmu z pewnością nie będą znacznie tańsze od kredytu i oczywiście zarobią Ci, co mają po kilka mieszkań. A pozostałym pozostanie kupowanie mieszkań 30-40m2 za 300, 400k na lichwiarski kredyt.

Jakoś tak smutno mi się zrobiło :frog:

• Plusik 2
Opublikowano

Ja współczuję jeszcze bardziej tym, którzy dopiero mieszkanie chcą kupić. Koszty kredytu wysokie, uciułać pieniądze na wkład własny coraz trudniej. Te osoby najczęściej siedzą na wynajmowanym i zbierają na własne, a wiemy ile wynajem teraz kosztuje i zapewne jeszcze ten koszt pójdzie w górę, a więc mniejszy hajs do skarbonki.