LeifErikson 1 104 Opublikowano 24 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2022 Złotówka coś ciężki poranek dziś zalicza... Przez chwilę dobiło już do 4.76. Wciąż czekam na jakieś 4.65, żeby kupić i przy 4.68 w zeszłym tygodniu myślałem, że to już tuż tuż.. Cytuj Odnośnik do komentarza
Wojtq 782 Opublikowano 24 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2022 Mam takie ogólne pytanie: jakie trzymacie akcje? I dlaczego akurat te? Próbuje się jakoś rozeznać w temacie inwestycji. Póki co mam tylko pieniądze włożone w Bloobera z perspektywą zysku w dalekim termimie (póki co ponoszę stratę), no i chciałbym trochę zdywersyfikować ten mój portfel, bo oszczędności leżą i tracą na wartości. Cytuj Odnośnik do komentarza
_Red_ 11 992 Opublikowano 25 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2022 Od 1 kwietnia lekki upgrade oprocentowania moich ulubionych obligacji czteroletnich inflacyjnych, takze jak ktos zamierzał cos dokupić to poczekajcie pare dni. Cytat (COI0426). Cena sprzedaży - 100,00 zł. Oprocentowanie w pierwszym, rocznym okresie odsetkowym wynosi 2,30% w skali roku. W kolejnych okresach odsetkowych oprocentowanie jest zmienne wyznaczane na podstawie wskaźnika inflacji i marży 1,00%. Odsetki są wypłacane co roku. Pińcetplusowe też w górę. Cytuj Odnośnik do komentarza
mcp 1 999 Opublikowano 25 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2022 Kupiłem w marcu z 1,8 w pierwszym roku Cytuj Odnośnik do komentarza
_Red_ 11 992 Opublikowano 25 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2022 Ja tez, ale późniejszy okres pozostał bez zmian (1% + inflacja), zatem nie warto rozpruwać. Za to te sprzed podwyżki bodajże lutowej wycofalem bez straty i kupilem na nowo, bo w skali 4 lat to już było kilkaset złotych więcej w kieszeni. Cytuj Odnośnik do komentarza
Wilk_Zly 960 Opublikowano 25 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2022 (edytowane) W dniu 24.03.2022 o 17:38, Wojtq napisał: Mam takie ogólne pytanie: jakie trzymacie akcje? I dlaczego akurat te? Próbuje się jakoś rozeznać w temacie inwestycji. Póki co mam tylko pieniądze włożone w Bloobera z perspektywą zysku w dalekim termimie (póki co ponoszę stratę), no i chciałbym trochę zdywersyfikować ten mój portfel, bo oszczędności leżą i tracą na wartości. Portfel mam szeroki (Stara zasada mówi: nigdy nie wkładaj wszyskich jaj do jednego wiadra.), ale mam w nich kilka "klasyków". CDR: (bo fajnie dołował na początku wojny) - mid term. KĘTY: kupione pod dywidendę. ŻYWIEC: to samo. Spekulacyjnie inwestuje w to co wierzę. I w to co znam lub mam czas zgłębić ze względu na okoliczności, które wskazują, że dany sektor/produkt wzrośnie cenowo (np. rynek lateksu podczas covida.). A tak? Od dłuższego czasu buduje dochód pasywny, więc inwestując dywidendowo. Szczęśliwym człowiekiem musi być ten kto od 1999 roku trzyma akcje Żywca. Wzrosty/spadki go nie bolały. A sektorowo? Usługi IT, Bio Żywność, alkohol. Edytowane 26 Marca 2022 przez Wilk_Zly 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
boywrc 18 Opublikowano 26 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2022 A ja kupiłem w styczniu Microsoft, Alphabet, Apple, Amazon i ETF S&P 500, spadło z wiadomych powodów w lutym ale już jestem na plusie Cytuj Odnośnik do komentarza
LeifErikson 1 104 Opublikowano 29 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2022 Wracamy powoli do kursu sprzed wojny. Ci co kupowali powyżej piątaka będą jakieś 10% w plecy. Cytuj Odnośnik do komentarza
Shago 3 525 Opublikowano 30 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2022 I bardzo dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza
Shago 3 525 Opublikowano 31 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2022 https://businessinsider.com.pl/gospodarka/fatalne-prognozy-dla-kredytobiorcow-w-przyszlym-tygodniu-podwyzki-jakich-jeszcze-nie/lsk36ev Cytat Zdaniem analityków PKO BP możemy spodziewać się nawet podniesienia stopy referencyjnej o 1,25 pkt proc. To byłby najwyższy skok w tym stuleciu. Jakoś lżej mi teraz na serduszku jak czytam tego typu newsy po przejściu na stałą Cytuj Odnośnik do komentarza
Mejm 15 283 Opublikowano 31 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2022 Od dawna mowi sie, ze referencyjna maja podniesc do 5. Zreszta od dawna pokazuje to juz wibor. Takze to 1,25 to zakladam, ze jest dopelnieniem obecnego 3,5. Nie sadze tez ze je.bna od razu calosc, raczej beda drobic jak gejsza po 0.5, 0.75 przez kolejne miesiace. Ale moze analitycy pko wiedza cos wiecej albo po prostu artykul ma wzbudzac szok i klikalnosc. Cytuj Odnośnik do komentarza
MaZZeo 14 181 Opublikowano 31 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2022 Chyba podobne rozważania były miesiąc temu. Ja obstawiam że rozłożą to na dwa miesiące. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
LeifErikson 1 104 Opublikowano 31 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2022 No niewesoło to wygląda, bo zmierzamy w "zachodnim" kierunku, gdzie posiadanie mieszkania czy domu to przywilej najbogatszych albo jakichś firm/funduszy, a większość wynajmuje. Ciekawie będzie zwłaszcza w dużych miastach, gdzie o wynajem walczą studenci, młode rodziny bez odpowiedniej zdolności kredytowej i teraz jeszcze ludzie z UA. Więc za chwilę taka średnia rata typowego kredytu być może osiągnie pułap rzędu 2500 - 3000 zł, ale odstępne za wynajem tak samo. I cyk - wynajmujący wracają do rodziców, dzietność spada, społeczeństwo starzeje się jeszcze bardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza
Blaise 3 603 Opublikowano 31 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2022 Sun Tzu mówił, że jak doje.bać, to od razu, z grubej rury, a nie po kawałku. Znając zamiłowanie prezesa Glapińskiego do wybitnej literatury, można się spodziewać takiego kroku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Mejm 15 283 Opublikowano 31 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2022 W koncu j a s z c z o m b. Cytuj Odnośnik do komentarza
ginn 757 Opublikowano 31 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2022 12 godzin temu, Shago napisał: https://businessinsider.com.pl/gospodarka/fatalne-prognozy-dla-kredytobiorcow-w-przyszlym-tygodniu-podwyzki-jakich-jeszcze-nie/lsk36ev Jakoś lżej mi teraz na serduszku jak czytam tego typu newsy po przejściu na stałą Same here bro Cytuj Odnośnik do komentarza
Czoperrr 5 027 Opublikowano 1 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2022 11 hours ago, ginn said: Same here bro Ja szykuję już sznur. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
MichAelis 5 610 Opublikowano 1 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2022 Nawet bym nie myślał o tych stopach, gdyby ten wibor nie byl folwarkiem tych jebanych banksterskich kurew. Robią co chcą i to mnie meczy. Marza plus stopa i człowiek by żył, a tak z dnia na dzień wibor rośnie w nieokreślonym kierunku 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Czoperrr 5 027 Opublikowano 1 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2022 Tymczasem Prof. Adam Glapiński to milioner. Oto ile zarabia prezes NBP - Money.pl Cytuj Odnośnik do komentarza
krupek 15 475 Opublikowano 1 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2022 Jak mu zabraknie pod koniec miesiąca i jeszcze kilka dni do wypłaty to sobie zejdzie na dół na produkcję i mu dodrukują na chleb. Taki to ma życie. Cytuj Odnośnik do komentarza
Kalel 3 634 Opublikowano 1 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2022 Dla mnie pełna rata wbija dopiero w lutym 2022, ale moje szacunki ze do końca roku WIBOR wyniesie ok. 5 % to mogę między bajki włożyć xD. Jo dupia, ale piekną karuzela się szykuje. Już nawet mBANK wysyła maile o treści 'Pomoc dla ludzi co ich na rate nie stać". Cytuj Odnośnik do komentarza
ginn 757 Opublikowano 1 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2022 Patrzę na ten WIBOR3M i to jest Panowie jakiś rozbój w biały dzień. Stopa 3,5 a Banki sobie kalkulują 4,77? WTF? Chyba, że ten wzrost uwzględnia już najbliższe posiedzenie RPP 6 kwietnia. Cytuj Odnośnik do komentarza
Mustang 1 719 Opublikowano 1 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2022 1 hour ago, Czoperrr said: Tymczasem Prof. Adam Glapiński to milioner. Oto ile zarabia prezes NBP - Money.pl Szczerze? Jak czytam, że polscy prezesi banków zarabiają około 4 milionów rocznie (źródło), to ten milion nie wydaje się przesadzony. Czy Glapiński ma kompetencje do piastowania tego stanowiska jest innym pytaniem, podobnie jak to, czy ktokolwiek w ogóle powinien zarabiać takie pieniądze. Niemniej jeśli realia są jakie są, stanowisko prezesa NBP musi oferować jakieś pieniądze porównywalne z sektorem banków komercyjnych. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Shago 3 525 Opublikowano 1 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2022 50 minut temu, Mustang napisał: Szczerze? Jak czytam, że polscy prezesi banków zarabiają około 4 milionów rocznie (źródło), to ten milion nie wydaje się przesadzony. Czy Glapiński ma kompetencje do piastowania tego stanowiska jest innym pytaniem, podobnie jak to, czy ktokolwiek w ogóle powinien zarabiać takie pieniądze. Niemniej jeśli realia są jakie są, stanowisko prezesa NBP musi oferować jakieś pieniądze porównywalne z sektorem banków komercyjnych. Ludzie bez totalnej wyobraźni by chcieli, żeby ktoś taki zarabiał średnią krajową najlepiej Cytuj Odnośnik do komentarza
Blaise 3 603 Opublikowano 1 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2022 Ale kolega Czoper ujawnia swoje rozchwianie emocjonalne od wielu miesięcy, wystarczy przeczytać jego posty. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi