LeifErikson 1 104 Opublikowano 6 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2022 Zapomniałem dodać - wyobraźmy sobie chociaż jeden realny czynnik. Wydaje mi się, że to sci-fi w obecnej sytuacji z wojną po drugiej stronie granicy. Wystarczy jakieś jedno nieciekawe doniesienie z frontu i złotówka traci nagle po kilka groszy do euro czy dolara. Z tego co czytałem (i co na chłopski rozum wydaje się logiczne) zmienić się to może dopiero jak wojna się skończy i dla inwestorów PLNy przestaną być postrzegane jako waluta kraju frontowego. Cytuj Odnośnik do komentarza
ping 9 034 Opublikowano 6 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2022 Wywalić glape na zbity pysk Cytuj Odnośnik do komentarza
Czoperrr 5 022 Opublikowano 6 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2022 14 minutes ago, ping said: Wywalić glape na zbity pysk Raczej zostanie na kolejną kadencję, przyzna sobie podwyżkę i nagrodę, a prezydent da mu kolejny medal za zasługi Cytuj Odnośnik do komentarza
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. ASX 14 596 Opublikowano 6 Maja 2022 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2022 2 3 6 Cytuj Odnośnik do komentarza
balon 5 326 Opublikowano 6 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2022 Dobre, ale niestety tez prawdziwe Podstawowa wiedza ekonomiczna statystycznego Polaka jest tragiczna. No ale taki też mamy klimat (sys nauczania). Uczymy się mało potrzebnych rzeczy do życia. Cytuj Odnośnik do komentarza
ping 9 034 Opublikowano 6 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2022 Glapa zapowiedział dalsze podwyżki do momentu kiedy zduszą inflacje XD A na oszczędnościowym mam 0,01% Cytuj Odnośnik do komentarza
balon 5 326 Opublikowano 6 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2022 20 minut temu, ASX napisał: Ludzie z forumka przy hipotece w komisji odbiorowej mogą wpisać userów z FPE. Kowalski niestety już… Cytuj Odnośnik do komentarza
Marcin_wawa 449 Opublikowano 6 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2022 @Chmielinski Cytat To jak, mają trzymać stopy na sztucznie niskim poziomie, podczas gdy inflacja m/m to od jakiegoś czasu ponad 1%? Zobacz na historyczny wykres inflacji i stóp procentowych. Reakcją na podwyższenie inflacji zawsze było podwyższenie stóp, to samo z obniżeniem. Dopiero od 2015 trzymali stopy na równym poziomie bez względu na wszystko, a inflacja wybijała przecież jeszcze przez pandemią. Wiadomo, że w normalnym kraju należy tak robić ale u nas zaczęli podnosić stopy o wiele za późno i zbyt ostrożnie. Poza tym co daje podnoszenie stóp jak glapa idzie w stronę wygaszania konsumpcji, a morawiecki rozdaje coraz więcej pieniędzy? To jest niesamowite i w głowie się nie mieści. Płacimy wysoką cenę za próby wygaszenia inflacji, które na nic się nie zdadzą przy takim socjalu, który pochłania 18% PKB. Dla porównania na inwestycje publiczne idzie niecałe 5%, a służbę zdrowia 5,5% PKB. Cytuj Odnośnik do komentarza
malin1976 109 Opublikowano 6 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2022 Stopy 5 procent to nic nienormalnego . Zwłaszcza przy inflacji 12 procent . No i jakie stopy w mają w usa i unii i jaka tam inflacja ? Tam to dopiero jest burdel ale kontrolowany . Państwa zadłużone 2 razy bardziej niż u my przy takich stopach procentowych jak w :Polsce czy Czechach wykładają się na pysk . Cytuj Odnośnik do komentarza
_Red_ 11 992 Opublikowano 6 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2022 2 godziny temu, ping napisał: Glapa zapowiedział dalsze podwyżki do momentu kiedy zduszą inflacje XD A na oszczędnościowym mam 0,01% Zmień bank, nawet jakieś gównokonto w Millennium już 1% daje, łaskawcy xdd A Nest Oszczędności za tydzień wskoczy już na ~6.5%, prawie tyle co moja stopa zwrotu w bardziej ryzykowne pożyczanie hajsu 'prowidentom' i innym firmom pożyczkowym, gdzie władowałem w papiery dłużne z dwa lata temu (i co jakiś czas badam raporty, czy jeszcze nie zwijają się z rynku). Przysłowie mówi, że bez pracy nie ma koła trzy (xD), a w sumie jak podliczyłem wszystkie inwestycje to mniej więcej tyle się uzbiera miesięcznie kieszonkowego po odliczeniu podatku belki (co i tak pozwala ledwo utrzymać wartość pieniądza, a nie żyć z tego). Ekonomia to jednak cykliczna dziwka pełna naczyń połączonych - jedni tracą, inni zyskują w zależności kto w jakim momencie się wpakował w dany interes i po której stronie szali siedzi w danej chwili. Cytuj Odnośnik do komentarza
Kenny tJJger 3 784 Opublikowano 6 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2022 2 godziny temu, ping napisał: Glapa zapowiedział dalsze podwyżki do momentu kiedy zduszą inflacje XD Zapowiedział podwyżki do końca 2023 roku gdzie MA NADZIEJĘ, że inflacja się uspokoi. To wtedy zamiast 4 k raty będę miał luźno 10 k / miesiąc ratę. Na szczęście dobrodziej Glapiński powiedział, że zarobki też w Polsce rosną szybko więc można spać spokojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza
MaZZeo 14 181 Opublikowano 6 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2022 U was tez dziś było słonecznie, robaczki? Cytuj Odnośnik do komentarza
Czoperrr 5 022 Opublikowano 6 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2022 Na ile macie stale oprocentowania? Sam się nad tym zastanawiam ale pewnie już za późno i zaoferują bardzo wysokie. Pojebany ten glapa, szkoda, że wypłata nie rośnie co miesiąc tak jak kredyt. Za Balcerowicza stopy były 19% więc jeszcze ma pole do popisu ale to wtedy rata chyba będzie 20k. Cytuj Odnośnik do komentarza
LiŚciu 1 304 Opublikowano 6 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2022 Stałke będzie miał wycenianią w momencie jej brania. Obstawiam że do wiboru trzeba dodać z 1% plus marża i wyjdzie stałe oprocentowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza
Smiti 313 Opublikowano 6 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2022 U mnie przy przejściu na stałke był wibor 3m z danego dnia + marża taka sama jak przy zmiennym, żadnego dodatkowego procenta nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza
Ukukuki 6 892 Opublikowano 6 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2022 22 godziny temu, MaZZeo napisał: Ja biorąc kredyt pod koniec 2020 nawet nie miałem takiej opcji. To też zależy chyba od banku, zarówno hipotekę z 2015 i 2019 miałem na stałej. Cytuj Odnośnik do komentarza
balon 5 326 Opublikowano 6 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2022 11 godzin temu, Ukukuki napisał: W dniu 5.05.2022 o 23:56, MaZZeo napisał: Ja biorąc kredyt pod koniec 2020 nawet nie miałem takiej opcji. To też zależy chyba od banku, zarówno hipotekę z 2015 i 2019 miałem na stałej. Ukukuki ale ty z tego co kojarzę brałeś jakieś mega krótkie te hipoteki? wtedy chyba są deko inne warunki? Cytuj Odnośnik do komentarza
Kenny tJJger 3 784 Opublikowano 7 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2022 O jak ktoś bierzę krechę na 30 lat to z pewnością dostanie stały. xd Cytuj Odnośnik do komentarza
_Red_ 11 992 Opublikowano 9 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2022 Pierwszy spadek 3M od listopada Cytuj Odnośnik do komentarza
balon 5 326 Opublikowano 9 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2022 Banksterka boi się premiera Mateusza! Cytuj Odnośnik do komentarza
LiŚciu 1 304 Opublikowano 9 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2022 49 minut temu, balon napisał: Banksterka boi się premiera Mateusza! Niby czemu? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Ukukuki 6 892 Opublikowano 9 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2022 W dniu 6.05.2022 o 23:37, balon napisał: Ukukuki ale ty z tego co kojarzę brałeś jakieś mega krótkie te hipoteki? wtedy chyba są deko inne warunki? Krótkie ale był już wtedy takie. Fakt faktem to jest patola na polskim rynku z brakiem stałej na 10-15 lat. Pewnie jest to związane z naszą walutą. Cytuj Odnośnik do komentarza
balon 5 326 Opublikowano 9 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2022 12 minut temu, LiŚciu napisał: Niby czemu? Jak to czemu? Bo to najlepszy premier wolnej polski, który wraz z rządem PiS i premierem Kaczyńskim dba o przeciętnych Polaków. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
LiŚciu 1 304 Opublikowano 9 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2022 Myślałem że chodzi Ci o to że nakazał bankom zwiększać oprocentowanie depozytow ale wibor nie dotyczy depozytów. Cytuj Odnośnik do komentarza
krupek 15 475 Opublikowano 9 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2022 Tymczasem, złoto słabo reaguje na wzrost inflacji. Od połowy kwietnia, ciągły spadek. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi