Ukukuki 6 928 Opublikowano 1 czerwca 2022 Opublikowano 1 czerwca 2022 Będzie rosła dopóki stopy będą niższe niż inflacja. Za dużo kasy wydajemy na socjal jako państwo i jesteśmy w spirali z której Pis na pewno nie będzie chciał nas wyciągnąć. Będą mogli tanim kosztem przed wyborami podnieść 500+ czy dodatkowe emerytury. Gdzie te 600 czy 700+ będzie warte i tak mniej niż 500 z przed paru lat. Osobiście obstawiam 750 i marketingowy bełkot na dwójkę dzieci 1500 zł Cytuj
Czoperrr 5 070 Opublikowano 1 czerwca 2022 Opublikowano 1 czerwca 2022 (edytowane) Dzisiaj z okazji dnia dziecka zmiana oprocentowania WIBOR 3M. Obstawiam zwiększenie raty z 1500 do 2400. Generalnie ostatnie miesiące wykańczają mnie psychicznie i wizja kolejnych lat w kraju rządzonym przez tych partaczy mnie przytłacza. Zimą jeszcze za gaz będę bulił 1000zł jak nie więcej bo partacze nie zabezpieczyli dostaw. Znów zacząłem szukać pracy w jakimkolwiek innym kraju i jestem gotowy na rzucenie wszystkiego i wyjazd. Zaczynam też kompletować dokumentacje w sprawie spadkowej - połowy domu w rodzinnej miejscowości. Babcia zmarła 18 lat temu i nikt tego do dzisiaj nie ogarnął, chata stoi wciąż na babcię a matka płaci podatki i to ogarnia. Chętnie sprzedam mieszkanie, spłacę kredyt i jeszcze mi zostanie ponad 100k przy dobrych wiatrach na remont to byśmy się tam przeprowadzili. Od ponad 2 lat i tak pracuje ciągle zdalnie, a nawet zmieniłem firmę na spoza Opola więc nie ma sensu tu mieszkać i przepalać hajs na kredyt. Za 3 tygodnie jedziemy z grupą znajomych na wakacje na jacht do Grecji, było to już planowane dawniej kiedy budżet był inny. No ale to ostatnie takie wakacje w najbliższym czasie, bo za rok może być już ciężko. Korzystamy z tego, że "prawie" szwagier ma papiery na łodzie i kapitanuje nam za darmo więc płacimy tylko za wynajęcie jachtu Edytowane 1 czerwca 2022 przez Czoperrr Cytuj
easye 3 356 Opublikowano 1 czerwca 2022 Opublikowano 1 czerwca 2022 Wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma, ale powodzenia, cokolwiek byś postanowił. Cytuj
Czoperrr 5 070 Opublikowano 1 czerwca 2022 Opublikowano 1 czerwca 2022 Najlepsza opcja z tym domem bo pracę mam lekką, a życie bez kredytu byłoby wspaniałe. 1 Cytuj
Paolo de Vesir 9 086 Opublikowano 1 czerwca 2022 Opublikowano 1 czerwca 2022 Trzymaj się @Czoperrr, znam to koszmarne uczucie gdy finanse zaciskają pętle na gardle. Sami z lubą zastanawiamy się nad wyjazdem do Rzymu lub Mediolanu. Nawet nie tyle z kwestii finansowych, bo oboje zarabiamy przyzwoicie jak na warunki dużych miast, ale za własnym mieszkaniem. Rodzicielka kupiła sobie mieszkanie pod Rzymem i nie wchodząc w szczegóły, ale jebani jesteśmy przez banki na astronomiczne koszta kredytów w porównaniu do Włoch. Cytuj
Czoperrr 5 070 Opublikowano 1 czerwca 2022 Opublikowano 1 czerwca 2022 (edytowane) Też zarabiam nie tak źle bo dużo powyżej średniej krajowej, żona gorzej, ale wkurwia mnie to jak niedługo większość wypłaty pójdzie na kredyt i rachunki, a będzie w tym kraju tylko gorzej. Nawet nie stać mnie na auto, chciałem wziąć coś na leasing ale wszystko się zesrało w tym roku i jeżdżę rowerem, a żona piętnastoletnim Aygo. Edytowane 1 czerwca 2022 przez Czoperrr Cytuj
LiŚciu 1 327 Opublikowano 1 czerwca 2022 Opublikowano 1 czerwca 2022 Ja mam tyko nadzieje że w eurolandzie tak szybko nie zaczną stóp podnosić. To znaczy na pewno podwyżki będą i to już za kilka miesięcy ale mam wielką nadzieje że jednak nie zrobia tego tak szybko i tak wysoko w tak krótkim czasie jak w Polsce. Cytuj
LeifErikson 1 106 Opublikowano 1 czerwca 2022 Opublikowano 1 czerwca 2022 54 minuty temu, Czoperrr napisał: Dzisiaj z okazji dnia dziecka zmiana oprocentowania WIBOR 3M. Widziałeś już jakieś konkretne info odnośnie nowej stawki? Ja odpaliłem właśnie konto wiborowe, więc z mojego punktu widzenia, cóż, niech rośnie. Chociaż trzeba przyznać, że te nowe obligacje roczne (ROR) z miesięczną kapitalizacją odsetek wydają się kuszące, bo w sumie też można ja w każdej chwili sprzedać, więc elastyczność jest... jedyny minus, że chyba 5 dni roboczych mają na przekazanie środków i trochę się z odsetek straci przy wcześniejszym zakończeniu. Cytuj
_Red_ 12 009 Opublikowano 1 czerwca 2022 Opublikowano 1 czerwca 2022 Jemu chyba chodzi o to że wybił właśnie drugi kwartal i bank zaktualizował oprocentowanie hipoteki. Dziś 6.59% to pewnie coś koło tego bank bierze do wyliczenia nowych rat? A glapa ma dalej podnosić stopy z tego co czytałem w newsach. Co do rezygnacji z obligacji jest jak mówisz, od złożenia dyspozycji do zwrotu mija 5 dni. Odsetki dostajesz, ale są one niwelowane opłata manipulacyjną per sztukę obligacji. Na minus nominalnie wyjść się nie da, najwyżej odsetki będą w pełni zjedzone (tak zrobiłem przy rezygnacji z lutowych COI na rzecz zakupu czerwcowych). Cytuj
Czoperrr 5 070 Opublikowano 1 czerwca 2022 Opublikowano 1 czerwca 2022 21 minutes ago, _Red_ said: Jemu chyba chodzi o to że wybił właśnie drugi kwartal i bank zaktualizował oprocentowanie hipoteki. Dziś 6.59% to pewnie coś koło tego bank bierze do wykończenia nowych rat? A glapa ma dalej podnosić stopy z tego co czytałem w newsach. Co do rezygnacji z obligacji jest jak mówisz, od złożenia dyspozycji do zwrotu mija 5 dni. Odsetki dostajesz, ale są one niwelowane opłata manipulacyjną per sztukę obligacji. Na minus nominalnie wyjść się nie da, najwyżej odsetki będą w pełni zjedzone (tak zrobiłem przy rezygnacji z lutowych COI na rzecz zakupu czerwcowych). Dokładnie tak, dzisiaj bank aktualizuje oprocentowanie dla mnie. Cytuj
gtfan 3 188 Opublikowano 1 czerwca 2022 Opublikowano 1 czerwca 2022 (edytowane) . Edytowane 5 listopada 2023 przez gtfan Cytuj
Czoperrr 5 070 Opublikowano 1 czerwca 2022 Opublikowano 1 czerwca 2022 Just now, gtfan said: dobrze rozumiem że przeprowadzisz się z żoną do domu w którym mieszka matka? rozumiem że glapa daje nam popalić, ale chyba już wolę płacić wyższe raty niż żyć w ciągłym konflikcie który jest nie do uniknięcia... Nie, dom jest podzielony na pół (góra i dół). Na dole mieszkała moja babcia i tą część bym chciał. Na górze mieszka kuzyn mojej mamy, są osobne wejścia. Wolę mieć jednego niegroźnego sąsiada i brak kredytu, niż kredyt i wielu sąsiadów dodatkowo zjebaną administrację, która nawet mi nie pozwala klimatyzacji zamontować. 2 Cytuj
krupek 15 475 Opublikowano 1 czerwca 2022 Opublikowano 1 czerwca 2022 Tak zwane mieszkanie na masorza, teraz może stać się popularne. Jak jest możliwość żyć komfortowo i spokojniej, to czemu nie skorzystać. Cytuj
Banny 2 656 Opublikowano 1 czerwca 2022 Opublikowano 1 czerwca 2022 7 minut temu, gtfan napisał: dobrze rozumiem że chcesz przeprowadzić się z żoną do domu w którym mieszka matka? rozumiem że glapa daje nam popalić, ale chyba już wolę płacić wyższe raty niż żyć w ciągłym konflikcie który jest nie do uniknięcia... Moze jest piętrowe i mogliby mieszkać "osobno" Cytuj
mcp 2 001 Opublikowano 1 czerwca 2022 Opublikowano 1 czerwca 2022 W PGG ograniczyli sprzedaż wyngla do dwóch dni w tygodniu xd nie żeby to coś zmieniło, bo ich strona i tak się wypyerdala na ryj przy próbie choćby wejścia w godzinach sprzedaży. No, ale jest o co walczyć, tona groszku w ich sklepie w granicach 1200 zł, a u lokalnych dostawców po 3000 zł. Oj będzie palone śmieciami mocno. 1 Cytuj
gtfan 3 188 Opublikowano 1 czerwca 2022 Opublikowano 1 czerwca 2022 (edytowane) . Edytowane 5 listopada 2023 przez gtfan 2 Cytuj
LeifErikson 1 106 Opublikowano 1 czerwca 2022 Opublikowano 1 czerwca 2022 Słyszałem kiedyś taką mądrość życiową, że rodzice (nieważne z której strony) powinni mieszkać na tyle blisko, by bez problemu można było im powierzyć opiekę nad dzieckiem, ale na tyle daleko, aby nie dało się dojść na piechotę. Just saying. 5 2 Cytuj
Kenny tJJger 3 784 Opublikowano 1 czerwca 2022 Opublikowano 1 czerwca 2022 1 godzinę temu, Czoperrr napisał: Dzisiaj z okazji dnia dziecka zmiana oprocentowania WIBOR 3M. Obstawiam zwiększenie raty z 1500 do 2400. Minimum 2600 obstawiam u ciebie z perspektywą na 2800. 30 minut temu, gtfan napisał: dobrze rozumiem że chcesz przeprowadzić się z żoną do domu w którym mieszka matka? rozumiem że glapa daje nam popalić Kto? Ja?? Gdzie??? xd Cytuj
funditto 657 Opublikowano 1 czerwca 2022 Opublikowano 1 czerwca 2022 6 minut temu, mcp napisał: tona groszku w ich sklepie w granicach 1200 zł, a u lokalnych dostawców po 3000 zł. Oj będzie palone śmieciami mocno. Jeśli taki problem jest latem to co będzie zimą.. Tak się składa, że współpracuję z kilkoma firmami z branży pomp ciepła i dociera do mnie coraz więcej informacji, że niedługo mogą nie mieć czego sprzedawać, bo większość pomp będzie szła na Niemcy. Już teraz z resztą dwie z tych firm musiały zmienić markę pomp, bo te które sprzedawali nie są obecnie dostępne. Cytuj
_Red_ 12 009 Opublikowano 1 czerwca 2022 Opublikowano 1 czerwca 2022 21 minut temu, gtfan napisał: matce nie spodoba się że żona opala dupę na podwórku w niedzielę jak ludzie z kościoła wracają, żona się wkurwi że mąż na prośbę matki kosi trawę a ona go prosiła o pójście do sklepu, ktoś coś źle odłoży, coś źle zrobi, takich mnóstwo drobnych rzeczy które na początku nawet nie będą zauważalne po latach będą się kumulowały, a facet będzie w centrum tego sporo, bo spór jest nieunikniony. A potem nagłówki w mediach: wielokrotnie zarąbał siekierą teściowa, żonę, siebie i psa, a taka wzorowa rodzina, na mszy regularnie, dzień dobry mówili... Właśnie od kumulacji pierdół przez lata. Cytuj
Czoperrr 5 070 Opublikowano 1 czerwca 2022 Opublikowano 1 czerwca 2022 Ale ja nie będę tam z matką mieszkał xD Cytuj
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. krupek 15 475 Opublikowano 1 czerwca 2022 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 1 czerwca 2022 O jezu, to kuzyna zajebiesz, wielke mi halo. Forum już wydało opinię i losu nie zmienisz. 10 Cytuj
Czoperrr 5 070 Opublikowano 1 czerwca 2022 Opublikowano 1 czerwca 2022 Lepiej jednego gościa niż wszystkich sąsiadów i pisowców Cytuj
Welna 1 094 Opublikowano 1 czerwca 2022 Opublikowano 1 czerwca 2022 14 godzin temu, easye napisał: Dzisiaj w radiu tęgie głowy mówiły że do kwietnia przyszłego roku. Niby wtedy ma zacząć spadać, nie wiem skąd oni to wiedzą, ale wtedy wcale nie byłby to taki długi okres. Bo za rok bedzie sie liczylo baze od tegorocznego kwietnia wiec musi zaczac spadac Cytuj
second 3 693 Opublikowano 1 czerwca 2022 Opublikowano 1 czerwca 2022 Polecam poczytać odnośnie tych nowych obligacji. W sumie na pewien sposób można wyjsc na minus https://marciniwuc.com/nowe-obligacje-skarbu-panstwa-czy-warto/ Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi