krupek 15 481 Opublikowano 13 czerwca 2022 Opublikowano 13 czerwca 2022 W tydzień zrobiłem 2,5k km autem to teraz dopiero odczułem ceny paliwa Cytuj
yaczes 14 482 Opublikowano 13 czerwca 2022 Opublikowano 13 czerwca 2022 Ale mocarz to ladnie w Wawce wjechal. W sobote zaliczylem lokal, gdzie long island jest za 65zl Cytuj
balon 5 342 Opublikowano 13 czerwca 2022 Opublikowano 13 czerwca 2022 Godzinę temu, krupek napisał: W tydzień zrobiłem 2,5k km autem to teraz dopiero odczułem ceny paliwa No ja w tamtym tygodni prawie 600 zł przekroczyłem. Dobrze, że miałem jeszcze trochę w baku, bo byłby 6 na przodzie… Cytuj
Shago 3 563 Opublikowano 13 czerwca 2022 Opublikowano 13 czerwca 2022 66l? Nieźle. Do mojej Fiesty 36l na pełny bak od 0 Cytuj
balon 5 342 Opublikowano 13 czerwca 2022 Opublikowano 13 czerwca 2022 No u mnie taki real to 72l. Cytuj
maciucha 11 638 Opublikowano 13 czerwca 2022 Opublikowano 13 czerwca 2022 Ja wczoraj tez 500zl zostawiłem drugi raz w tym miesiącu Cytuj
Czoperrr 5 120 Opublikowano 13 czerwca 2022 Opublikowano 13 czerwca 2022 kolejny super tydzień na rynkach akcji Cytuj
krupek 15 481 Opublikowano 13 czerwca 2022 Opublikowano 13 czerwca 2022 U mnie na razie rekord to 330 zł za jedno tankowanie, ale mam bak 50l i do rezerwy nie dochodzę. Cytuj
Rudiok 3 369 Opublikowano 13 czerwca 2022 Opublikowano 13 czerwca 2022 5 z przodu na dystrybutorze, a jeszcze niedawno była 3 No ale, parafrazując Sasina, "podwyżka dotknie tylko te gospodarstwa domowe, które używają benzynę" Cytuj
Mejm 15 310 Opublikowano 13 czerwca 2022 Opublikowano 13 czerwca 2022 9 minut temu, Czoperrr napisał: kolejny super tydzień na rynkach akcji CDR < 90. Wilku usredniasz dalej? Cytuj
Shago 3 563 Opublikowano 13 czerwca 2022 Opublikowano 13 czerwca 2022 Za to Polacy hurtowo się rzucili na obligacje skarbowe: https://spidersweb.pl/bizblog/mf-dodrukuje-nowe-obligacje/ W sumie to dobrze, z rynku wyparuje trochę pieniędzy, a i banki coś będą musieć zrobić, bo może mają teraz za dużo gotówki, ale szybko może się to zmienić. Cytuj
gekon 1 787 Opublikowano 14 czerwca 2022 Opublikowano 14 czerwca 2022 Ej to ile te obligacje mają procent? Czytałem, że 5. A pierwsza lepsza lokata ma teraz tyle. Zakładasz lokatę na nawet 2 bańki 3,6,24 miesiące jak chcesz bez cyrku z obligacjami. Na byle koncie oszczędnościowym w parabanku Nest Bank mam zaraz 5,8%, a widziałem oferty lokat i na 7 procent To w czym te obligacje takie lepsze? Cytuj
Wilk_Zly 960 Opublikowano 14 czerwca 2022 Opublikowano 14 czerwca 2022 Bo mogą być indeksowane, np. inflacją. Tak indeksowane nabył premier. Już jakiś czas temu. 1 Cytuj
_Red_ 12 021 Opublikowano 15 czerwca 2022 Opublikowano 15 czerwca 2022 No jak przedmówca. Przez tę indeksację w drugim roku inwestycje obecnie wskakują na ponad 11% (wg wzorca np inflacja + 1.0 p.p.), a weź tyle do niedawna z lokaty wyciągnij. Dopiero ostatnio zaczynają one nadganiać stawki. I skąd określenie "parabank", jeszcze ktoś się przestraszy, ze to jakiś wałek, skok czy inny open fajnans. Zwykły bank z polskim funduszem gwarancyjnym. Cytuj
Shago 3 563 Opublikowano 15 czerwca 2022 Opublikowano 15 czerwca 2022 Które brałeś? 4-letnie, czy lepiej od razu 10-letnie? Cytuj
_Red_ 12 021 Opublikowano 15 czerwca 2022 Opublikowano 15 czerwca 2022 Obie. 4ki na użytek prywatny, by szybciej mieć kasę dostępną, 10ki na IKE długoterminowo. 1 Cytuj
gekon 1 787 Opublikowano 15 czerwca 2022 Opublikowano 15 czerwca 2022 5 godzin temu, _Red_ napisał: I skąd określenie "parabank", jeszcze ktoś się przestraszy, ze to jakiś wałek, skok czy inny open fajnans. Zwykły bank z polskim funduszem gwarancyjnym. Tylko, że działa jak sraka, a ich system jest gorszy niż jakieś scamerskie strony reklamujące tabletki na przyrost penisa 20 cm w 2 dni. Cenię, bo darmowe, ale litości Ej, a z tymi obligacjami to można dokupować miesiąc w miesiąc? Czy kupują raz i kaplica, zamknięty rozdział, musztarda po obiedzie? Cytuj
_Red_ 12 021 Opublikowano 15 czerwca 2022 Opublikowano 15 czerwca 2022 Nie wiem o co chodzi z tym porównaniem do scammerskich stron, używam appki mobilnej i nie widzę żadnej sraki porównując do innych banków, no ale ok, każdy ma swoją opinię (Do)kupujesz ile chcesz kiedy chcesz (jedna obligacja to jak kupon kosztujący 100 zł). Co miesiąc jest nowa emisja, nie ma jednak problemu by w jednym miesiącu kilka razy dokupić papiery z tej samej emisji. Odsprzedać też możesz przed czasem, ale potrącą ci koszty manipulacyjne podane w cenniku. Jedynie pińcetplusowe są limitowane (możesz kupić tyle, ile dotąd zgarnąłeś świadczeń na dzieciaki, a potem co miesiąc się odnawia o kolejną wielokrotność 500). 1 Cytuj
MaZZeo 14 182 Opublikowano 16 czerwca 2022 Opublikowano 16 czerwca 2022 W dniu 8.06.2022 o 22:05, balon napisał: MaZZeo to tam niezła chyba ratkę już ma. No ale daje radę chłopaczyna. W dniu 8.06.2022 o 22:04, Mejm napisał: Pamietam, Mazzeo naganial na kredyciki xD Nie do końca wiem o czym Mejm pierdoli bo nie przypominam sobie żebym jakoś szczególnie naganiał na kredyty sam go nie mając te dwa lata temu xD Ale w sumie to nawet jeśli to chyba oczywistą oczywistością jest że warto brać kredyt jak są stopy bliskie zera aniżeli wtedy kiedy są wysokie? Inną kwestią jest branie kredytu w takim momencie pod korek naiwnie licząc że nic się w najbliższych latach nie ruszy w górę. Jak już @Observeri inni zauważyli teraz każdy jest przemądrzałym ekonomistą, ale te dwa lata temu tendencja byłą taka że stopy będą jeszcze długo niskie bo przy zamknięciu gospodarki w pandemii trzeba będzie ją szybko rozruszać, a ceny mieszkań będą lecieć w górę bo mnóstwo ludzi będzie robić sobie gabinety do pracy zdalnej w nowych mieszkaniach. Dwa lata później mamy dwucyfrową inflację, WIBOR 7% a wiele firm nakazuje powrót do biur, o maseczkach i szczepionkach nikt już słyszeć nie chce. Pomijając tę grubą kurwę w NBP który gadał że stopy będą nie do ruszenia to tak samo mówili analitycy, którzy też nie prognozowali zwyżek a jeśli już to rzędu 0.5 punkta procentowego. Ja zakładałem dość bezpiecznie czy też pesymistycznie że jak tylko gospodarka się otworzy na dobre to powrócimy conajmniej do stóp sprzed pandemii (1.75%) albo i 2-3%. Jak widać nie doszacowałem, tak jak wszyscy z resztą. Ja mimo wszystko nie przeszedłem na stałą stopę bo 5 lat to długi okres i nie sądzę by w takim 2025-2027 nadal była taka inflacja i stopy procentowe, a przede wszystkim w tym bandyckim państwie gdzie banki ruchają bez mydła, sytuacja gdzie banki tak ochoczo namawiają do przejścia na stałe oprocentowanie (wcześniej utrudniali takie kredytowanie w różny sposób) powoduje u mnie zapalenie się czerwonej lampki w głowie. 6 Cytuj
balon 5 342 Opublikowano 16 czerwca 2022 Opublikowano 16 czerwca 2022 Przypominam tylko, że w następnym roku podwójne wybory. Obstawiam niezły zjazd s.p. do czasu ruszenia kampanii wyborczej czyli chyba jakiś w wakacje. Cytuj
gekon 1 787 Opublikowano 16 czerwca 2022 Opublikowano 16 czerwca 2022 ja obstawiam przeciwnie, stopy będą dalej rosły wyborca pis nie ma kredytu, on myśli tylko że drogie ziemniaki w sklepach. Każdy sposób zbicia ceny tych ziemniaków będzie dobry, to jest główny cel partii Cytuj
balon 5 342 Opublikowano 16 czerwca 2022 Opublikowano 16 czerwca 2022 28 minut temu, gekon napisał: ja obstawiam przeciwnie, stopy będą dalej rosły wyborca pis nie ma kredytu, on myśli tylko że drogie ziemniaki w sklepach. Każdy sposób zbicia ceny tych ziemniaków będzie dobry, to jest główny cel partii Panie kredyt to ma miliony Polaków. Zresztą na nich głosowało chyba jakoś 4 mln ludzi (uwierz, że to nie są tylko emeryci i Seby, choć ci też często mają różne krechy). Ponadto kampanie, w dużej mierze nie robi się pod swój elektorat, tylko aby przyciągnąć nowych lub niezdecydowanych, a czym teraz można to zrobić? No np „pomocą” w kredytach XD. Jestem przekonany, że od nowego roku, max od początku q2 stopy zaczną delikatnie spadać., Cytuj
Sedrak 769 Opublikowano 16 czerwca 2022 Opublikowano 16 czerwca 2022 Myślisz? Z tego co widzę "cały świat" podnosi. Moim zdaniem właśnie jakimiś pomocami, dofinansowaniem i tak dalej będę karmić. Ale może będę się mylił. Z drugiej strony my się tak mocno skupiamy, że stopy procentowe wysokie i w ogóle zle, ale mamy inflację 14% i co my z tym zrobimy. Cytuj
Observer 10 410 Opublikowano 16 czerwca 2022 Opublikowano 16 czerwca 2022 Jeszcze nawet nie wiemy do ilu urosną. Cytuj
Shago 3 563 Opublikowano 16 czerwca 2022 Opublikowano 16 czerwca 2022 12 minut temu, balon napisał: Jestem przekonany, że od nowego roku, max od początku q2 stopy zaczną delikatnie spadać., Zaczną spadać, ale z jakiego poziomu, skoro teraz lecą w górę i nie zanosi się, by w następnych miesiącach miały się zatrzymać? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi