easye 3 333 Opublikowano 11 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2022 to Twój idol jest imbecylem, nie mój! Dzięki - zniknął zapis zakupu nieruchomości. Mamy to! Cytuj Odnośnik do komentarza
Sedrak 766 Opublikowano 12 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2022 W Alior banku będzie można zacząć składać wnioski o kredyt bez wkładu własnego od połowy lipca. Cytuj Odnośnik do komentarza
WisnieR 2 700 Opublikowano 12 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2022 Czyli dalej bedą nakręcać sobie wyniki i nagabywać na "tanie" kredyty xD Cytuj Odnośnik do komentarza
ping 9 033 Opublikowano 12 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2022 Co ten wiborek tak spada, już 7 procent 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Czoperrr 5 021 Opublikowano 12 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2022 Co się własnie dzieje z Polską złotówką xDDD Dolar i Euro już po 4.82 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
_Red_ 11 992 Opublikowano 12 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2022 13 minut temu, ping napisał: Co ten wiborek tak spada, już 7 procent Czyli jednak ewakuacja z konta wiborowego w COI 4letnie 6%, a potem wg inflacji. Cytuj Odnośnik do komentarza
Kenny tJJger 3 784 Opublikowano 12 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2022 Masa znajomych podpisała aneks na stałe oprocentowanie. Ja jednak poczekam. Mam bufor hajsu jeszcze spory a umowa na 5 lat trochę długo i coś mi się zdaje, że szczyt podwyżek mamy obecnie i dużo drozej nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza
krupek 15 475 Opublikowano 12 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2022 Ekonomiści akurat ostatnio mówią, że najgorsze ma nadejść, ale kto ich tam wie, czy nie wróżą z fusów przy tak dynamicznych zmianach na świecie. Cytuj Odnośnik do komentarza
Il Brutto 1 623 Opublikowano 12 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2022 dolar do euro 1:1 i to uczucie gdy trzymasz wiekszosc oszczednosci w dolarach i to jedyne co w tym roku dalo ci zarobic Cytuj Odnośnik do komentarza
Shago 3 523 Opublikowano 12 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2022 (edytowane) 29 minut temu, Adam GlapJńskJ napisał: Masa znajomych podpisała aneks na stałe oprocentowanie. Ja jednak poczekam. Mam bufor hajsu jeszcze spory a umowa na 5 lat trochę długo i coś mi się zdaje, że szczyt podwyżek mamy obecnie i dużo drozej nie będzie. No pytanie kiedy podpisali aneks. Ekonomiści mówili, że podwyżki stóp zatrzymają się na ok. 3%, tymczasem mamy 6.5% . Uwzględniając marżę jaką miałem, to WIBOR 3m by musiały spaść poniżej 4.9%, żebym zaczął być cokolwiek stratny względem obecnej raty. Do tego bardzo daleka droga. A ile jestem już do przodu dzięki temu, że przeszedłem, to już tysiącach zł idzie. Edytowane 12 Lipca 2022 przez Shago Cytuj Odnośnik do komentarza
Sedrak 766 Opublikowano 12 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2022 1 hour ago, WisnieR said: Czyli dalej bedą nakręcać sobie wyniki i nagabywać na "tanie" kredyty xD Moim zdaniem ten program na tą chwilę nie będzie się cieszył tak ogromny zainteresowaniem jak MDM czy RNS. Limit ceny za M2 są bardzo niskie i nie ma możliwości kombinacji jak w np. w MDM, do tego będzie trzema mieć większą zdolność kredytową, bo jednak 100% wartości nieruchomości się kredytuje. Ale może w mniejszych miejscowościach gdzie ceny nieruchomości tańsze to będzie działało. Cytuj Odnośnik do komentarza
easye 3 333 Opublikowano 12 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2022 37 minut temu, Shago napisał: No pytanie kiedy podpisali aneks. Ekonomiści mówili, że podwyżki stóp zatrzymają się na ok. 3%, tymczasem mamy 6.5% . Uwzględniając marżę jaką miałem, to WIBOR 3m by musiały spaść poniżej 4.9%, żebym zaczął być cokolwiek stratny względem obecnej raty. Do tego bardzo daleka droga. A ile jestem już do przodu dzięki temu, że przeszedłem, to już tysiącach zł idzie. Hmm, to jakie Ty masz tera zaprocentowanie? Przeciez te aneksy to proponowali gdy było 5-7%... A teraz jest 8... Wiec jak mogłeś tysiace zl zaoszczędzić na paru ratach? xD Cytuj Odnośnik do komentarza
Shago 3 523 Opublikowano 12 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2022 1 minutę temu, easye napisał: Hmm, to jakie Ty masz tera zaprocentowanie? Przeciez te aneksy to proponowali gdy było 6-7%... A teraz jest 8... Wiec jak mogłeś tysiace zl zaoszczędzić? xD Wielokrotnie pisałem, że mam 7.1%. Matematyka jest prosta: Gdybym nie przeszedł, to obecnie miałbym oprocentowanie WIBOR3M + marża 9.2%. Każdy 1% to u mnie rata jakieś 360zł w górę, więc łatwo policzyć, że byłbym w plecy 720zł więcej względem obecnego poziomu. Cytuj Odnośnik do komentarza
easye 3 333 Opublikowano 12 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2022 No ale 9.2 % byś płacił teraz - 1 ratę, bo wcześniejsze 3 miesiące było na poziomie 8%, a poprzednie 3 miesiace na poziomie 7. Jja mam wibor 6M i mam właśnie 7.2 - w październiku aktualizacja. Licząc że zaraz wakacje kredytowe i do końca roku zapłaciłbyś maks 1 ratę to chuja zaoszczędziłeś a nie parę tys. zł. Cytuj Odnośnik do komentarza
Shago 3 523 Opublikowano 12 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2022 (edytowane) 19 minut temu, easye napisał: No ale 9.2 % byś płacił teraz - 1 ratę, bo wcześniejsze 3 miesiące było na poziomie 8%, a poprzednie 3 miesiace na poziomie 7. Czyli narazie zaoszczędziłeś 1 % w tym miesiacu, o ile w ogóle własnie w tym miesiącu masz zmianę. ja mam wibor 6M i mam właśnie 7.2 - w październiku aktualizacja. Licząc że zaraz wakacje kredytowe i do końca roku zapłaciłbyś maks 1 ratę to chuja zaoszczędziłeś a nie pare tys zł. W mbanku aktualizacja była w czerwcu i wynosi 6.56: https://www.mbank.pl/informacje-dla-klienta/firmy/post,9780,zmieniamy-wskazniki-referencyjne.html Więc dodając do tego marzę = 8.76. Więc jestem do przodu raty za czerwiec i lipiec i to daje jakieś 1400zł? Za chwilę dojdą kolejne miesiące gdzie jestem tylko na plus. Jak tak bardzo jesteś czepliwy, to policzę po pracy za marzec, kwiecien, maj jak to wychodziło zakładając, że aktulizacja WIBOR w mBanku była w marcu, a ja aneks popisałem jakoś na początku marca, więc pierwsza rata na stałej stopie wpadła 5.04, bo termin płatności rat mam na 5.04. Edit: No dobra, nie 1400zł, a mniej, jakieś 1100 - 1200zł. Edytowane 12 Lipca 2022 przez Shago Cytuj Odnośnik do komentarza
easye 3 333 Opublikowano 12 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2022 W czerwcu w zadnym banku nie było 8.75. Dziwnie to wszystko liczysz, no ale żebyś był na plusie za te 5 lat, to anjwazniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza
Shago 3 523 Opublikowano 12 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2022 Teraz, easye napisał: W czerwcu w zadnym banku nie było 8.75. Dziwnie to wszystko liczysz, no ale żebyś był na plusie za te 5 lat, to anjwazniejsze. Na stałej nie. Ale cały czas mówię o MOJEJ sytuacji. A ta była taka, że od 05.06 mbank miał WIBOR3m 6.56%, do tego dodać moją marzę kredytu przed przejściem na stałą 2.2% i wychodzi 8.6%. Nie wiem jak mam to prościej wytłumaczyć Cytuj Odnośnik do komentarza
Kenny tJJger 3 784 Opublikowano 12 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2022 Najważniejsze, że teraz jesteś do przodu ale 5 lat to jednak trochę długo i obawiam się, że w przyrodzie nic nie ginie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Shago 3 523 Opublikowano 12 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2022 1 minutę temu, Adam GlapJńskJ napisał: Najważniejsze, że teraz jesteś do przodu ale 5 lat to jednak trochę długo i obawiam się, że w przyrodzie nic nie ginie. Co do tego nie mam żadnych wątpliwości. Dlatego furtka przeniesienia kredytu będzie grana o ile zdolność pozwoli. Na szczęscie szykują się w firmie 10% podwyżki inflacyjne o ile zarząd klepnie Cytuj Odnośnik do komentarza
easye 3 333 Opublikowano 12 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2022 13 minut temu, Shago napisał: Na stałej nie. Ale cały czas mówię o MOJEJ sytuacji. A ta była taka, że od 05.06 mbank miał WIBOR3m 6.56%, do tego dodać moją marzę kredytu przed przejściem na stałą 2.2% i wychodzi 8.6%. Nie wiem jak mam to prościej wytłumaczyć No to jesteś do przodu czerwiec / lipiec o te 1.5% na 2 ratach (bo przed ta zmiana podpisales aneks na stale 7.1), a zaraz są wakacje kredytowe. Bardzo daleko od "paru tysięcy oszczędności". Przyszły rok zaś jak i pozostałe 4 lata to wielka niewiadoma tak jak pisze el profesor GlapJńskJ. Cytuj Odnośnik do komentarza
Shago 3 523 Opublikowano 12 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2022 3 minuty temu, easye napisał: No to jesteś do przodu czerwiec / lipiec o te 1.5% na 2 ratach (bo przed ta zmiana podpisales aneks na stale 7.1), a zaraz są wakacje kredytowe. Bardzo daleko od "paru tysięcy oszczędności". Przyszły rok zaś jak i pozostałe 4 lata to wielka niewiadoma tak jak pisze el profesor GlapJńskJ. No tak, tu przyznaję Tobie rację bo trochę się zagalopowałem, po prostu już myślałem o tym, że w sierpniu kolejna aktualizacja i przez kolejne 3 miesiące będę jeszcze więcej do przodu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
balon 5 324 Opublikowano 12 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2022 15 godzin temu, Czoperrr napisał: Coś ty człowieku taki agresywny, ustawa jest twojego autorstwa czy co? Odpowiadam za Blaise’a 15 godzin temu, Blaise napisał: pisior wstrętny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
second 3 692 Opublikowano 12 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2022 4 godziny temu, Czoperrr napisał: Co się własnie dzieje z Polską złotówką xDDD Dolar i Euro już po 4.82 Podobno to kolejna z zasług naszego Jastrzębia https://www.money.pl/gospodarka/dolar-drozeje-korona-czeska-z-rekordem-zloty-oslabia-sie-po-publikacji-nbp-6789614107761312a.html Cytuj Odnośnik do komentarza
Shago 3 523 Opublikowano 12 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2022 (edytowane) A tak na poważnie, ja sumie nie mam zdania na ten temat: przyjęcie Euro byłoby dobrą decyzją? Odpada przewalutowanie, fakt, ale stóp procentowych sami nie podniesiemy, tracimy nad tym kontrolę. Ale w sumie to może i dobrze? Nie byłoby takiego Glapy, który mówi we wrześniu 2021 "Nie będziemy robić gwałtownych ruchów, nie ma takiej potrzeby", po czym wywala stopy do poziomu 6.5% Tak w ogóle, to powinniśmy przyjąć $$ Edytowane 12 Lipca 2022 przez Shago Cytuj Odnośnik do komentarza
malin1976 109 Opublikowano 12 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2022 Pytanie zasadnicze przy jakim kursie ? Jak 1:1 to jestem na tak . 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi