Skocz do zawartości

Inwestycje, kredyty na 500 lat ogolnie liczymy pieniazki

michal

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Według ustawy chyba wszystkie powinny być dostępne. W ING wypełniam od 20 min bo jestem poza UE i strona ING po zaznaczeniu raty w danym kwartale odświeża mi się 2 minuty, ale fajnie że można od razu wybrać wszystkie raty.

Edit: No i wyjebało mnie na ostatnim kwartale xD dobra jutro spróbujemy.

Opublikowano
11 minut temu, easye napisał:

Według ustawy chyba wszystkie powinny być dostępne. W ING wypełniam od 20 min bo jestem poza UE i strona ING po zaznaczeniu raty w danym kwartale odświeża mi się 2 minuty, ale fajnie że można od razu wybrać wszystkie raty.

Edit: No i wyjebało mnie na ostatnim kwartale xD dobra jutro spróbujemy.

W PEKAO SA trzeba złożyć dwa osobne wnioski na Q42022 i cały rok 2023, a żeby złożyć kolejny wniosek to trzeba odczekać 1 dzień na przeprocesowanie go i dopiero wtedy można złożyć drugi.

Opublikowano
6 minut temu, BRY@N napisał:

Szczerze to jakoś się w to nie zagłębiałem z tymi wakacjami. Rozumiem, że tu odraczamy spłatę kapitału z danej raty i to nam, zostaje do zapłacenie na koniec okresu kredytowania bez jego wydłużenia?

Nie, wydłużasz kredyt (bez odsetek) o zawieszony okres. 

Opublikowano

Ej, ale jak już weźmiecie te wakacje, to hajs wrzucajcie w nadpłatę, a nie na bieżącą konsumpcję, bo jak zimą przywali inflacja (jeszcze z tym węglowym 3k, które można wydać na cokolwiek), to będziemy w jeszcze ciemniejszej dvpie niż jesteśmy. :reggie:

Opublikowano (edytowane)

Czyli robię sobie wakacje, przez dwa miesiące zamiast płacić kapitał+odsetki sam nadpłacam kapitał w takiej kwocie jak miałem ratę.

Nie pamiętam jak mam na umowie, w takiej sytuacji bank od razu robi przeliczenie po takich nadpłatach kapitału, czy dopiero jak aktualizuje oprocentowanie? 

Tu jeszcze przykład artykułu i z czego wynikało moje pytanie.

https://www.money.pl/banki/wakacje-kredytowe-systemy-bankow-nie-wyrabiaja-6795595108542976a.html

Cytat

Z zawieszenia spłaty raty można skorzystać przez maksymalnie 8 miesięcy w tym i przyszłym roku. W bieżącym kwartale można zawiesić spłatę raty sierpniowej i wrześniowej, w ostatnim kwartale tego roku, czyli między 1 października a 31 grudnia można odroczyć spłatę dwóch rat, a w przyszłym roku po jednej racie w każdym z kwartałów. Zawieszone raty przejdą na koniec okresu spłaty.

Edytowane przez BRY@N
Opublikowano
22 minuty temu, gtfan napisał:

przeliczenie powinieneś dostać od razu. upewnij się tylko czy nie masz kosztów związanych z nadpłacaniem lub wcześniejszą spłatą bo to może być niemiłe zaskoczenie...

Na szczęście w umowie mam

PKO BP SA nie pobiera od Kredytobiorcy prowizji, opłaty, ani rekompensaty za dokonanie wcześniejszej częściowej spłaty kredytu

Opublikowano

Wiadomo, że jak dają, to trzeba brać. 

Zastanawia mnie jednak w jaki sposób ludzie będą zmuszeni za to zapłacić. Czy PiS będzie musiał na to kasę dodrukować? Czy bank będzie zmuszony ponieść te koszty, a potem jakoś przenieść je na klientów?

A pytam dlatego, że to dla mnie ciekawa forma rozdawnictwa i chcę lepiej zrozumieć mechanizm, korzyści i konsekwencje. 

• Minusik 1
Opublikowano
12 minutes ago, C1REX said:

Wiadomo, że jak dają, to trzeba brać. 

Zastanawia mnie jednak w jaki sposób ludzie będą zmuszeni za to zapłacić. Czy PiS będzie musiał na to kasę dodrukować? Czy bank będzie zmuszony ponieść te koszty, a potem jakoś przenieść je na klientów?

A pytam dlatego, że to dla mnie ciekawa forma rozdawnictwa i chcę lepiej zrozumieć mechanizm, korzyści i konsekwencje. 

banki stracą i tyle, państwo do tego nie dopłaca (tym razem).

Opublikowano

mBank ładnie ogarnął temat. Wszystko sprawnie i bez problemów. We wniosku od razu wybrałem wszystkie 8 miesięcy, w których chcę zawiesić. 

Ale będzie nadpłacanko... :obama:

Opublikowano
3 minuty temu, easye napisał:

Ale on tylko zapytał z ciekawości.

Skąd ma znać mechanizmy ktoś, kto nie ma kredytu.

Mam kredyt, ale nigdy nikt mi nie dał na niego wakacji. Zapytałem się normalnie jak człowiek ile na tym się zyskuje i kto na tym traci. 

• Minusik 1
Opublikowano (edytowane)

W Santander każdy miesiąc trzeba osobno składać wniosek... Na bank (hehe) trafia się tacy co zapomną albo nie przeczytają co podpisują ;)

W Pekao można kwartał 

Edytowane przez Sedrak
Opublikowano

W santander nie trzeba, przed wysłaniem wniosku pisze, ze można złożyć na sierpień a później wysłać w wiadomości jakie kolejne miesiące maja uwzględnić. Potwierdzenie, do 21 dni na e-mail przyjdzie. Poniżej screen.

228CE0F4-3500-49A5-9D5B-FB4CABB58B43.jpeg

• Plusik 1