Opublikowano 21 sierpnia 20222 l Od początku roku byłem stratny 3 koła na IKZE, teraz jestem 3 zł do przodu rentierka kurła ale ja to chcę wypłacić za jakieś 40 lat, więc może będzie lepiej
Opublikowano 21 sierpnia 20222 l IKZE i OFE nie sprawdzam często bo to waha się jak pojebion, do odzyskania dopiero po 65 r.z. Aktualnie jest na czerwono oczywiscie (przynajmniej IKZE). Dlatego IKE wolałem w czymś stabilnym, w miarę przewidywalnym, bez ryzyka. Czytam jednak, ze są pomysły na likwidację podatku Belki. Jakby to weszło to IKE traci sens kompletnie. IKZE też znacznie utraciło na korzyści przy spadku progu podatkowego z 17 na 12%.
Opublikowano 21 sierpnia 20222 l Głosy o usunięciu podatku Belki bardzo często wracają. Widziałem też akcje społeczna Trading Jam Session na temat usunięcia go, ale czy to wypali zobaczymy. Byłoby to rewelacja, bo mógłbym w PKO mieć tylko obligacje, a ETF i akcje kupować gdzie indziej, a tak jestem skazany na nich Ja mam ponad 67% w obligacjach. Wolę zarobić mniej, ale na spokojnie. Będę mógł odkładać więcej to wtedy będzie czas na ryzyko no i dopóki "młody" jestem
Opublikowano 21 sierpnia 20222 l Dziwne, że złota jeszcze nie objęli tym podatkiem, skoro tak wzrosło zainteresowanie nim.
Opublikowano 21 sierpnia 20222 l Ciężko byłoby to egzekwować. Zapewne stąd, ale zawsze mogą VAT dojebac jak na srebrze
Opublikowano 22 sierpnia 20222 l Dzisiaj rzeź na złotówce, na szczęście już niedługo posiedzenie RPP to Glapa podniesie stopy o 100pp i uratuje walutę
Opublikowano 23 sierpnia 20222 l Liczę, ze WIBOR urośnie, odzyskam w odsetkach za gofry. Edit o właśnie dostałem maila o zmianach w oprocentowaniu rachunków oszczędnościowych w Nest od listopada. Mój wariant konta sprzed stu lat będzie zdebuffowany o 1 p.p. względem WIBOR 3m. No to pora przenieść się większościowo w obligacje, które mają sztywne 6.5% w tym roku. Pozostaje jeszcze we wrześniu badać kroki Glapy w NBP.
Opublikowano 23 sierpnia 20222 l W nest na oszczędnościowym mam 7 procent bez żadnych limitów a nie jestem nowym klientem, więc to raczej standard
Opublikowano 23 sierpnia 20222 l No bo do tej pory starzy klienci (w moim przypadku tabela sprzed 2016) mieli procent równy WIBOR 3m bez debuffa (dlatego co miesiąc aktualizowało się dokładnie do wartości wiboru), ale od listopada odejmą nam od tego 1 p.p. Wiec przy WIBOR3M równym 7% rachunek będzie na 6%.
Opublikowano 23 sierpnia 20222 l Nie martwcie się kredytobiorcy. Jeszcze jedna podwyżka ale nie za duża i czas świąteczny i tyle śniegu najebie w tym roku, że będą dopłaty na łopaty!
Opublikowano 23 sierpnia 20222 l a właśnie, ktoś jest na bieżąco z tematem nowego wskaźnika referencyjnego w miejsce WIBOR? Coś się ruszyło?
Opublikowano 31 sierpnia 20222 l No i cyk inflacja powyżej 16%. Kiepsko to widzę, początek kolejnego roku pewnie będzie powyżej 20%i kolejna seria podwyżek stóp procentowych oraz ludzkie damaty.
Opublikowano 31 sierpnia 20222 l W dniu 23.08.2022 o 20:13, Kalel napisał: a właśnie, ktoś jest na bieżąco z tematem nowego wskaźnika referencyjnego w miejsce WIBOR? Coś się ruszyło? Najwcześniej od stycznia.
Opublikowano 1 września 20222 l 11 hours ago, Kalel said: jakie stopy obstawiacie? 7 czy może 8 %? 8 to minimum, przy 10% będę musiał iść po zasiłek
Opublikowano 1 września 20222 l Kurła, to jednak recesja:( Człowiek tu chciał przejść na rentierkę, nakupił akacji a idźcie w pizdu wig20 [*]
Opublikowano 2 września 20222 l 33 minuty temu, Ukukuki napisał: A pamiętacie dolara po 2 zł? Ja pamiętam, bo zarabiałem wtedy w dolarach. Kurwa
Opublikowano 3 września 20222 l Tak było, tata wracał z roboty u Niemca, dawał 10 pieniążków a można było nakupić chupa-chupsów i leys tazos jak za 20 pieniążków pamiętam, jak wymieniałem się z bracholem - dawałem mu 13 polskich pieniążków za 10 niemieckich pieniążków, cieszył się głupi. Sytuacja win win moja pierwsza styczność z ekonomią i inwestowaniem<3
Opublikowano 4 września 20222 l Cytat Kaczyński: Rozważane są kredyty na mieszkanie dla młodych rodzin z oprocentowaniem 2 proc. Teraz jak już co zaradniejsi się uwikłali w stałą stopę na 5 lat, to wchodzi Kaczyński i da kredyty 2% dla każdego patusa z bombelkiem, za które my zapłacimi w podatkach. Szkoda ryja strzępić.