Skocz do zawartości

Inwestycje, kredyty na 500 lat ogolnie liczymy pieniazki

michal

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakieś tam drobne korekty będą, na nic więcej nie ma co liczyć, developerzy zmniejszą podaż mieszkań i tyle, za pół darmo nikt nie będzie sprzedawać, zwłaszcza że inflacja przybiera na sile.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Tylko weźmy pod uwagę, że przy inflacji 20% rok do roku, to nawet jeśli ceny nominalnie nie wzrosną, to pod względem siły nabywczej pieniądza już te mieszkania stanieją. Więc jeśli do tego mamy też nominalne obniżki, nawet w formie małej korekty, to w pewnym sensie to już jest podwójna obniżka, bo nominalna + spadek wartości pieniądza. :D 

• Plusik 1
Opublikowano

Jak w listopadzie zmniejszą oprocentowanie w Nest o 1 p.p. to myślałem otworzyć ten omawiany tu nie raz rachunek w Toyocie. Z tego co czytam, tam jest nadal Wibor 3M jako baza oprocentowania (co prawda tylko do 100k, no ale lepsze niż nic).

Pytanko tylko o te koszty utrzymania - biorą 30 zł z góry, potem oddają jak nie było wypłat kasy. Czyli nawet jakbym potrzebował złotówkę, to zabiorą 30 zł, ale gdybym chciał zrobić kilka przelewów (na zewnątrz) to też tylko te 30 zł? 

W Nest mam po 7 czy tam 9 zł drugi i kolejny przelew, więc raz w miesiącu sobie przelewam na konto bieżące na życie, a tu trochę sobie zamrażam środki jeśli nie chcę kosztów.

Opublikowano

Biorą 30 zł z góry i oddają w kolejnym miesiącu, jeśli nic nie ubyło z konta. Jak był przelew wychodzący to zachowują to 30 zl. Nie jest to powiązane z ilością przelewów chyba, tylko z samym faktem pomniejszenia salda.

7,18% teraz jest do 100k, powyżej 100k 4,18%. Ja sobie na nadwyżkę założyłem kolejne konto oszczędnościowe, tym razem w mBanku, bo była promocja na 7% na 3 miesiące, ale już się chyba skończyła. 

• Dzięki 1
Opublikowano
On 10/9/2022 at 6:14 PM, gekon said:

jak ostro chlałem i byłem biedny to miałem taki słoiczek, w którym odkładałem drobniaki. Zawsze w tygodniu nazbierało się miedziaków, dołożyło się jeszcze goldy w postaci butelek po browarze i była impreza

nie jestem z tego dumny, ale tak nauczyłem się oszczędzać:lapka:

Dalej mam taki zwyczaj, odkładam miedziaki, żeby nie nosić w portfelu. A że już nie piję i mam honor i godność człowieka to nazbierało mi się kilka takich słoików. Teraz nie wiem, co z tym zrobić, wstyd mi iść z miedziakami na zakupy. Chyba oddam to menelom

Schronisko 

• Plusik 1
Opublikowano

Mną targają wątpliwości czy spłacić kredyt w 3-4 lata nadpłatami i skromnym życiem, co by zaowocowało że mieszkanie by zostało dla młodego

Czy też sprzedać i polować na desperatów w segmentach co będą sprzedawać dociśnięci stopami i kosztami utrzymania 

Spirala płacowa się nakręca, za chwilę się spłaci kreche 3 wypłatami

Opublikowano
16 godzin temu, Adam GlapJńskJ napisał:

Tak w ogóle ci, co kredyt chcą przenosić do innego banku niech pamiętają o wykorzystaniu wakacji kredytowych bo z momentem startu krechy w nowym banku wakacje już nie przysługują. 

Czyli w nowym roku nie skorzystasz sobie z kolejnych 4 rat?

Opublikowano

Zamiast toyoty otworze jednak niebawem bezpłatny ROR + konto oszczędnościowe w Pekao. Pół roku na 8% (w skali roku ofkors, bo zaraz jakiś gamoń pomyśli że to łącznie 16% na rok xd) do 200k, kapitalizacja miesięczna, przelewy wewnętrzne free z appki (Toyota 30 zł za ruszenie salda nawet raz). Dobra opcja się wydaje, pekao mam 200m od domu, a za pół roku jak będzie kiepska oferta to zamknę. Kiedyś to skakałem po bankach co chwilę by łapać oferty, dziś mi się już nie chce, ale i tak to wygodniejsza opcja niż te pożyczki inwestycyjne co z wekslami muszę jeździć osobiście oddawać.

Opublikowano

Spoko oferta w tym Pekao, tylko czy dobrze rozumiem, że trzeba iść do placówki, żeby to ogarnąć? :D Nie da się tego założyć przez internet?

Cytat

Promocja obowiązuje w oddziałach banku i placówkach partnerskich.

Opublikowano

Tak, a o co chodzi?

Przecież do niedawna, żeby zamknąć w PKO konto trzeba było się fizycznie pofatygować do oddziału, w którym się to konto otworzyło xD

Opublikowano

Oczywiście osoby, które już mają konto się nie kwalifikują :reggie: brałem u nich kredyt hipoteczny i po spłacie tak jakoś już zostało to osobiste, bo nie chcialo mi się zmieniać, powinna być opcja od ręki założenia oszczędnościowego online dla takich klientów. Chyba pojadę do oddziału porozmawiać z menadżerem :nosacz: 

Opublikowano

Link do regulaminu powyżej zaznaczonego fragmentu ma jednak już więcej detali, włącznie z otwarciem online. Anyway, chyba faktycznie ROR też trzeba założyć w okresie promocji, czyli to jest dla nowych klientów. Albo już ciężko łapię te punkciki regulaminu.

Opublikowano

Odebrałem nowy dowód.

Od razu wysłałem wniosek ze zmianą u pracodawcy, online wyklikalem zmiany w dwóch bankach, BIK, trochę więcej dłubania w OFE bo wydruk, podpis, skan, odesłanie. No a PKO BP obligacje ofkors trzeba iść do placówki i kurwa siedzę wśród 50 dziadków chcących wypłacić kasę, bo po chuj bankomatu użyć. Zdechnę od tej "cyfryzacji" PKO, kolega kilka postów wyżej nie kłamał w przypadku akurat tej instytucji xd 

Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, _Red_ napisał:

Odebrałem nowy dowód.

Od razu wysłałem wniosek ze zmianą u pracodawcy, online wyklikalem zmiany w dwóch bankach, BIK, trochę więcej dłubania w OFE bo wydruk, podpis, skan, odesłanie. No a PKO BP obligacje ofkors trzeba iść do placówki i kurwa siedzę wśród 50 dziadków chcących wypłacić kasę, bo po chuj bankomatu użyć. Zdechnę od tej "cyfryzacji" PKO, kolega kilka postów wyżej nie kłamał w przypadku akurat tej instytucji xd 

Ostatnio mnie też tam wołali w kwestii aktualizacji danych, to w kolejce była tylko jedna stara baba robiąca dym i drąca mordę, że ją oszukali na funduszu akcji :sapek: Reasumując: godzina drogi w obie strony z szukaniem parkingu i dojściem, tylko po to żeby w 3 min złożyć jeden podpis. Lepiej jak na poczcie.

Edytowane przez second
  • Smutny 1
Opublikowano (edytowane)

Aż mi się wtedy przypomniało jak mój ojciec zlikwidował polisę inwestycyjna i darł się na matke, że wypłacili mu tylko połowę, a drugie pół UKRADLY ZLODZIEJEJEJE!!!1

Edytowane przez second
Opublikowano
W dniu 20.10.2022 o 14:58, _Red_ napisał:

Straciła na akcjach a w reklamach było+30% rocznie, wiadomo że trzeba reklamacje składać :kekyayaya:

30% to ja straciłem na akcjach

ale odbije

kiedyś

Opublikowano

U mnie na ten moment
Różne fundusze akcyjne via Investors.pl -30% 

IKZE moje i żony -10%

Dobrze, że tam mamy małe kwoty, a IKZE i tak dopiero za -dziesiąt lat wyjmę. 

Za to obligacje już niektóre wskoczyły na 18.45%. Jakbym tak wszystko wpakował rok temu to państwo by mnie w tym roku w zasadzie utrzymywało z rentierstwa :sapek: Z drugiej strony, odsetki są po to by zachować wartość kapitału, a nie je zjadać, więc w sumie to nie, cofam to.