_Red_ 12 023 Opublikowano 21 listopada 2022 Opublikowano 21 listopada 2022 Wystarczy, że zrobisz tam przelew tych 2 klocków i odlejesz z powrotem. 5 min roboty w miesiącu Millennium mam od dawna, jeszcze z czasów Eurobanku. Zacząłem od kredytu hipotecznego, a tak to standardowo - konto, karty debetowe, kredytowe. Nie ziębi, nie grzeje, bank jak bank, działa raczej dobrze, appka nie zamula. Nie wiem jak z promocjami na konta oszczędnościowe - mam otwarte jakieś stare gówniane na 1.5%, gdzie trzymam zero złotych xD Cytuj
LeifErikson 1 108 Opublikowano 30 listopada 2022 Opublikowano 30 listopada 2022 Według szybkiego szacunku inflacja w listopadzie w dół na 17,4% z październikowych 17,9% rok do roku. Przy jednoczesnym wzroście cen miesiąc do miesiąca o 0,7%. Ale to będzie piękna pożywka dla propagandy i jednocześnie lekcja ekonomii dla ludzi. "Ale jak to rośnie, jak przecież mówili, że spada?" Cytuj
LeifErikson 1 108 Opublikowano 1 grudnia 2022 Opublikowano 1 grudnia 2022 To jest normalne jak bank przeprowadza w ciągu miesiąca 4 (cztery) razy prace serwisowe skutkujące różnymi utrudnieniami w dostępie do kasy? Cytuj
mcp 2 019 Opublikowano 1 grudnia 2022 Opublikowano 1 grudnia 2022 nie, lepiej wypłać kasę, bo za chwilę położą na nich łapę Cytuj
Alpha Trion 119 Opublikowano 1 grudnia 2022 Opublikowano 1 grudnia 2022 On 11/18/2022 at 10:53 AM, gtfan said: . sam sprzedawałem teraz mieszkanie - sprzedałem w końcu, po 5 miesiącach, przy praktycznie zerowym zainteresowaniu, ostatnie miesiące miałem jednego oglądającego który jako jedyny złożył ofertę, zszedłem z ceny sporo niestety ale sprzedałem. przez ten czas trochę gadałem z pośrednikami, mówią że jest dramat, jedna babka nawet mi się rozpłakała, jebło w nich ostro a po 2 latach eldorado tak sobie zwiększyli poziom życia że nie są w stanie tego utrzymać. to samo notariusz - mam akurat w rodzinie kuzynkę co pracuje u notariusza, jakby nie to że podpisują teraz umowy na bloki sprzedane rok temu to by nie mieli za bardzo co robić. notariusz u którego podpisywałem umowę na swoje mieszkanie też to mówi i dodaje że sporo umów przedwstępnych nie dochodzi do skutku bo ludzie nie dostają kredytów, mimo że teoretycznie mają zdolność i stabilną sytuację, mówi że jest spory random jak to banki rozpatrują. mo Mam to samo, sprzedaję swoją norę na pradze południe, rok 2021 , 61 m2, miałem 2 gości co się pytało o jakieś pierdoły w sms i masę pośredników którzy najwyrazniej nie potrafia czytac treści ogłoszenia. Mam kumpla notariusza i to samo mówi, totalny dramat, została drobnica Jak to w Wawie nie idzie, to znaczy że nigdzie nie idzie 1 Cytuj
_Red_ 12 023 Opublikowano 7 grudnia 2022 Opublikowano 7 grudnia 2022 Żadnych wpisów? Dziś glapcio zostawił stupki na niezmienionym poziomie. Cytuj
Shago 3 569 Opublikowano 7 grudnia 2022 Opublikowano 7 grudnia 2022 Podnosić nie miało sensu dalej, na obniżanie nikt nie wnioskował.. Raczej 0 zaskoczenia Cytuj
Rudiok 3 371 Opublikowano 8 grudnia 2022 Opublikowano 8 grudnia 2022 Ziobro zaskoczenia. Nie można było przed świętami nie uszanować postanowień traktatu z sopockiego molo. Cytuj
BRY@N 1 475 Opublikowano 8 grudnia 2022 Opublikowano 8 grudnia 2022 https://www.money.pl/gospodarka/stalo-sie-ten-bank-zawiesza-oferty-hipotek-ze-zmiennym-oprocentowaniem-6842363563366944a.html Czy o tym WIRON-ie coś więcej wiadomo? Z tego co jest napisane w artykule to i tak banki nie będą miały obowiązku go stosować. Czyli tak naprawdę mimo, że go wprowadzą nic się nie zmieni przez najbliższe parę lat. Cytat Indeks WIRON (Warsaw Interest Rate Overnight) ma się stać docelowo kluczowym wskaźnikiem referencyjnym stopy procentowej w rozumieniu rozporządzenia BMR. Będzie on stosowany w umowach finansowych (np. umowach kredytu), instrumentach finansowych (np. papierach dłużnych lub instrumentach pochodnych) oraz przez fundusze inwestycyjne (np. w ustalaniu opłat za zarządzanie). Cytat Od grudnia 2022 będzie można stosować indeks WIRON, a na 2023 rok zaplanowano stopniowe wdrażanie wskaźnika do umów i instrumentów finansowych. Banki będą mogły już wprowadzać do oferty kredyty stosujące ten indeks równolegle z dotychczas oferowanymi kredytami na WIBOR. Cytat W 2024, jak podano, zakłada się powolne wycofywanie produktów i instrumentów finansowych opartych na wskaźniku WIBOR na rzecz tych, które są oparte na wskaźniku WIRON, a od 2025 jego powszechne stosowanie. Cytuj
Mejm 15 316 Opublikowano 8 grudnia 2022 Opublikowano 8 grudnia 2022 Pytanie jest proste: czy wibor w ogole zniknie. Jesli nie i bedzie szedl rownolegle z wironem, to banki beda braly do umow ten wskaznik, ktory im sie bedzie bardziej oplacal (czyli z niekorzyscia dla klientow). Cytuj
Smiti 313 Opublikowano 8 grudnia 2022 Opublikowano 8 grudnia 2022 17 minut temu, BRY@N napisał: https://www.money.pl/gospodarka/stalo-sie-ten-bank-zawiesza-oferty-hipotek-ze-zmiennym-oprocentowaniem-6842363563366944a.html Oczywiscie, teraz zawieszają zmienne, bo wibor już nie urośnie a nawet w ostatnim czasie są sygnały, ze zacznie spadać. Teraz w okresie największych stóp związać się na stałym to niezły samobój. Kuzwa takiej nienawiści jak do instytucji finansowych w naszym kraju to nie czułem do nikogo. Tym bardziej patrząc na kumpla który mieszka w Holandii i dostał stałe na 20 lat w wysokości 1,5% i dodatkowo może sobie odsetki odpisać od podatku. Cytuj
BRY@N 1 475 Opublikowano 8 grudnia 2022 Opublikowano 8 grudnia 2022 2 minuty temu, Smiti napisał: Oczywiscie, teraz zawieszają zmienne, bo wibor już nie urośnie a nawet w ostatnim czasie są sygnały, ze zacznie spadać. Teraz w okresie największych stóp związać się na stałym to niezły samobój. Kuzwa takiej nienawiści jak do instytucji finansowych w naszym kraju to nie czułem do nikogo. Tym bardziej patrząc na kumpla który mieszka w Holandii i dostał stałe na 20 lat w wysokości 1,5% i dodatkowo może sobie odsetki odpisać od podatku. No właśnie jak się zastanawiam nad stałym oprocentowaniem, tylko nie wiem czy to ma sens. Niby NBP stóp nie podnosi ale nie wiadomo co będzie po nowym roku. Zawsze jest opcja refinansowania, gdybym był bardzo w plecy. Cytuj
Czoperrr 5 136 Opublikowano 8 grudnia 2022 Opublikowano 8 grudnia 2022 IMO już za późno na przechodzenie na stałe oprocentowanie. 1 1 Cytuj
BRY@N 1 475 Opublikowano 8 grudnia 2022 Opublikowano 8 grudnia 2022 No niestety rok temu o tym nie pomyślałem Cytuj
Shago 3 569 Opublikowano 8 grudnia 2022 Opublikowano 8 grudnia 2022 Jak setki tysięcy innych osób :P. Tak na dobrą sprawę, to banki możliwość zmiany oprocoentowania wprowadziły dopiero w lipcu zeszłego roku, jak weszła ustawa jakaś tam. Cytuj
_Red_ 12 023 Opublikowano 8 grudnia 2022 Opublikowano 8 grudnia 2022 Te 1.5% stałego zagranico to brzmi śmiesznie nisko. Ale zakładam, ze też depozyty są mizerne, bo inaczej wkładałbym sobie kasę na lokatę, a z odsetek spłacał kredyt. Cytuj
Welna 1 094 Opublikowano 8 grudnia 2022 Opublikowano 8 grudnia 2022 maja na depozytach ( albo mieli ) 0 1,5 % na Hiszpani tez jest stała hipoteka. Wiec w strefie Euro mysle, ze jest to standard Cytuj
Czoperrr 5 136 Opublikowano 8 grudnia 2022 Opublikowano 8 grudnia 2022 21 minutes ago, _Red_ said: Te 1.5% stałego zagranico to brzmi śmiesznie nisko. Ale zakładam, ze też depozyty są mizerne, bo inaczej wkładałbym sobie kasę na lokatę, a z odsetek spłacał kredyt. W niektórych bankach trzeba jeszcze dopłacać za trzymanie hajsu No ale wolałbym kredyty 1.5% kosztem depozytów. Cytuj
second 3 695 Opublikowano 12 grudnia 2022 Opublikowano 12 grudnia 2022 Posiada ktoś z Was akcje Orlenu? Podobno dla każdego kto posiada co najmniej 50 akcji (jakieś 3k zł na ten moment) wysylaja kartę uprawniająca do zniżki -10gr/l lub -15gr/l w zależności od paliwa i -10% ceny w sklepach. Policzyłem, że przy tankowaniu 2 samochodów tylko na orlenie w skali roku miałbym ok 450 zł oszczędności. Dochodzi jeszcze dywidenda (ok 150-250zl) i jak zazwyczaj unikam inwestycji w pojedyncze spółki (etf ftw) to teraz mnie zaczyna kusić. No i jeszcze Shago na forumku pisał, że będą robić teraz masę inwestycji, więc może coś urosnie Cytuj
Welna 1 094 Opublikowano 12 grudnia 2022 Opublikowano 12 grudnia 2022 Jesli jest ta znizka to sam kupie te akcje Cytuj
Mejm 15 316 Opublikowano 12 grudnia 2022 Opublikowano 12 grudnia 2022 Pis nawet z gieldy zrobil rozdawnictwo xD Cytuj
Shago 3 569 Opublikowano 12 grudnia 2022 Opublikowano 12 grudnia 2022 Ta oferta została wprowadzona prawie 5 lat temu. Trzeba posiadać minimum 50 akcji. Sam nad tym myślałem kilka lat temu, ale się nie zdecydowałem, bo jestem kiepski w giełdę. Cytuj
LeifErikson 1 108 Opublikowano 12 grudnia 2022 Opublikowano 12 grudnia 2022 No i chciałem sobie założyć konto oszczędnościowe w Millennium, o którym na ostatniej stronie wspominane było, bo kuszące to 8% bez większych gwiazdek i komplikacji, ale przy zakładaniu konta pojawiły się jakieś dziwne oświadczenia o comiesięcznych wpłatach, comiesięcznych wypłatach itp itd - nigdy jeszcze nie widziałem czegoś takiego. Konsultant mówi, że to kwestia jakiejś ustawy dotyczącej zapobieganiu prania brudnych pieniędzy czy coś takiego i że te oświadczenia można sobie potem modyfikować... ale już w placówce, a nie przez internet. Więc jak chciałbym wpłacić tam na 3 miesiące obowiązywania promocyjnego oprocentowania więcej niż 100k, to muszę w momencie zakładania konta oświadczyć "comiesięczne wpływy na rachunek" powyżej 100k, a później iść do placówki, żeby to oświadczenie zmienić, bo jest tam mowa dosłownie o "comiesięcznych wpływach", a więc jak rozumiem regularnych. Obwarowane tak samo jest wypłacanie gotówki na przykład - trzeba z góry oświadczyć ile "COMIESIĘCZNIE" będziesz wypłacał gotówki (bodaj 30k jest próg i masz oświadczyć czy więcej, czy mniej). Tak więc wygląda na to, że usilnie chcą odstraszyć od siebie ludzi z większym kapitałem. No chyba że to jakoś niedawno weszło i w każdym banku trzeba coś takiego przy zakładaniu konta deklarować, ale otwierałem konto oszczędnościowe w mBanku jakieś 2 miesiące temu i niczego takiego nie było. Cytuj
_Red_ 12 023 Opublikowano 12 grudnia 2022 Opublikowano 12 grudnia 2022 Wut. Millennium mam od 5+ lat, w tym oszczędnościowe i nic nie deklarowałem. No jedynie wymagane jest ileś wpływu co miesiąc na ROR, aby nie było opłat. Pekao oszczędnościowe podobnie, umowa konta, standardowa deklaracja, że nie jestem rezydentem USA i gotowe. W obu miejscach kasa pracuje na 8% (bo w Millennium na szczęście miałem niskie saldo na dzień badania ) Może koledzy forumowi bankierzy coś tu pomogą odnośnie nowych przepisów albo coś. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi