LeifErikson 1 108 Opublikowano 26 stycznia 2023 Opublikowano 26 stycznia 2023 Myślałem, że w tych czasach już wszystkie banki oferują przez internet przelewy natychmiastowe Sorbnet bez limitu kwotowego, ale okazuje się, że ten bank, co pokazuje "-" zamiast oprocentowania konta oszczędnościowego ma tylko Express Elixir do 5k jednorazowo i 10k dziennie. Wyższe kwoty zwykłym przelewem trzeba wysyłać. Aż się boję pomyśleć jakie tam mnie jeszcze niespodzianki czekają w trakcie pozostałych 5 miesięcy promocyjnego oprocentowania. Cytuj
ping 9 042 Opublikowano 31 stycznia 2023 Opublikowano 31 stycznia 2023 Udało się posiadaczowi konta w Toyota Banku zalogować przez ostatnie kilka dni? Na dwóch kontach pizda - piszą na stronie, żeby próbować do skutku, bo mogą wystąpić problemy z logowaniem. Cytuj
LeifErikson 1 108 Opublikowano 31 stycznia 2023 Opublikowano 31 stycznia 2023 50 minut temu, ping napisał: Udało się posiadaczowi konta w Toyota Banku zalogować przez ostatnie kilka dni? Na dwóch kontach pizda - piszą na stronie, żeby próbować do skutku, bo mogą wystąpić problemy z logowaniem. Właśnie się zalogowałem i wszystko śmiga prawidłowo, ale faktycznie ten komunikat na początku trochę niepokojący, jeszcze się z takim czymś nie spotkałem wcześniej w żadnym banku. Inna sprawa, że początkiem miesiąca przerzuciłem siano na promocję w Pekao. Jakby nie to, to by mi się teraz cieplutko zrobiło. Cytuj
ping 9 042 Opublikowano 31 stycznia 2023 Opublikowano 31 stycznia 2023 57 minut temu, LeifErikson napisał: Właśnie się zalogowałem i wszystko śmiga prawidłowo, ale faktycznie ten komunikat na początku trochę niepokojący, jeszcze się z takim czymś nie spotkałem wcześniej w żadnym banku. Inna sprawa, że początkiem miesiąca przerzuciłem siano na promocję w Pekao. Jakby nie to, to by mi się teraz cieplutko zrobiło. Dzięki - u mnie pomogło zresetowanie dostępu przez infolinię. Cytuj
funditto 657 Opublikowano 31 stycznia 2023 Opublikowano 31 stycznia 2023 Inwestując na giełdzie korzystacie tylko z polskich brokerów czy możecie polecić jakiegoś zagranicznego ? Chodzi mi o inwestowanie długoterminowe, więc szukam czegoś gdzie nie będzie dużych opłat za brak ruchów po zakupie Cytuj
Rezoo7 217 Opublikowano 1 lutego 2023 Opublikowano 1 lutego 2023 23 godziny temu, funditto napisał: Inwestując na giełdzie korzystacie tylko z polskich brokerów czy możecie polecić jakiegoś zagranicznego ? Chodzi mi o inwestowanie długoterminowe, więc szukam czegoś gdzie nie będzie dużych opłat za brak ruchów po zakupie Osobiście korzystam z XTB I mogę polecić. Jeżeli chodzi o o jakichś ranking i szczegółowo opisane wady i zalety różnych brokerów polecam ten wpis . https://inwestomat.eu/ranking-kont-maklerskich-do-europejskich-etf/ Cytuj
funditto 657 Opublikowano 1 lutego 2023 Opublikowano 1 lutego 2023 XTB to niestety polski broker, szukam zagranicznego na wszelki wypadek Cytuj
LeifErikson 1 108 Opublikowano 15 lutego 2023 Opublikowano 15 lutego 2023 Smacznego łasuchy! Rok temu chyba coś koło 80 w tej cukierni. Cytuj
gtfan 3 212 Opublikowano 15 lutego 2023 Opublikowano 15 lutego 2023 4 godziny temu, LeifErikson napisał: Smacznego łasuchy! Rok temu chyba coś koło 80 w tej cukierni. Cukiernia na Dobrego Pasterza w Krakowie? Cytuj
LeifErikson 1 108 Opublikowano 15 lutego 2023 Opublikowano 15 lutego 2023 26 minut temu, gtfan napisał: Cukiernia na Dobrego Pasterza w Krakowie? Bingo. Tanio tam nigdy nie bylo, ale to mnie juz rozbroiło. Ale polecam jajecznice i frankfurterki na śniadanie, dobre robią. Cytuj
gtfan 3 212 Opublikowano 15 lutego 2023 Opublikowano 15 lutego 2023 O widzisz, spróbuję, do tej pory tylko kawkę od nich brałem gdy chodziłem obok do barbera Cytuj
Czoperrr 5 120 Opublikowano 16 lutego 2023 Opublikowano 16 lutego 2023 W tamtym roku zamknąłem akcje z dużą stratą co trzymałem przez rok i wróciłem znowu do grania indeksów futures jak zwykle. US30, US100. W tym roku już +13k zrobione, a kapitał mam 20k. Co tysiaczek wypłacam bo nie chcę popełnić błędu z 2021 gdzie zrobiłem 30k i wszystko straciłem bo cisnąłem spore pozycje z myślą o zrobieniu konta 100k 1 Cytuj
gekon 1 787 Opublikowano 7 marca 2023 Opublikowano 7 marca 2023 Siema pytanie bo jestem zielony jak korzystanie zamienić eurasy na PLNy? Klient przelewa mi kilka koła w euro, teraz mam to na koncie walutowym nestbanku, uje chcą miliard miliardów za przewalutowanie tego na zł;/ Ogólnie wymiana kosztuje mnie 10%? Tak powinno być?;/ Jest jakieś sensowne wyjście? Cytuj
Il Brutto 1 624 Opublikowano 7 marca 2023 Opublikowano 7 marca 2023 (edytowane) W banku zawsze dostaniesz malo. Na te chwile u mnie w Revolucie placa 4.68 za 1, jak patrze na ING to 4.52. Sprobuj moze cinkciarza jakiegos, oni tez maja atrakcyjny kurs. W sensie te aplikacje, nie jakiegos dziada spod Baltony. Edytowane 7 marca 2023 przez Il Brutto Cytuj
gtfan 3 212 Opublikowano 7 marca 2023 Opublikowano 7 marca 2023 (edytowane) 2 godziny temu, gekon napisał: Siema pytanie bo jestem zielony jak korzystanie zamienić eurasy na PLNy? Klient przelewa mi kilka koła w euro, teraz mam to na koncie walutowym nestbanku, uje chcą miliard miliardów za przewalutowanie tego na zł;/ Ogólnie wymiana kosztuje mnie 10%? Tak powinno być?;/ Jest jakieś sensowne wyjście? Ja mam tak: 1. Do konta firmowego mam dodane subkonto w obcej walucie na które dostaję kasę od klienta, ważne żeby klient wpłacał walutę nie na konto w PLN żeby w locie nie robiło przewalutowania bo to jest najbardziej kosztowne. 2. Oprócz tego mam kantor internetowy w tym samym banku (z wygody) założony na firmę, na którym robię przewalutowanie - wpłacam zagraniczną walutę do kantora na konto w tej samej walicie, i tam w kantorze wymieniam na PLN, potem przelewam sobie na konto firmowe PLN to co potrzebuję. Oczywiście przy przewalutowaniu troszkę się płaci ale nie jest to 10% jak u Ciebie, nie liczyłem dokładnie ale strzelam że to 1-1.5%, pewnie w innych kantorach będzie taniej bo strzelam że ten od Aliora który mam to nie jest najtańszy. Teoretycznie można od razu dać klientowi nr konta w kantorze ale już wolałem mieć oddzielnie konto firmowe gdzie trzymam kasę w walucie i PLN, i osobno kantor w którym tylko robię wymianę. Edytowane 7 marca 2023 przez gtfan Cytuj
gekon 1 787 Opublikowano 7 marca 2023 Opublikowano 7 marca 2023 30 minut temu, gtfan napisał: Ja mam tak: 1. Do konta firmowego mam dodane subkonto w obcej walucie na które dostaję kasę od klienta, ważne żeby klient wpłacał walutę nie na konto w PLN żeby w locie nie robiło przewalutowania bo to jest najbardziej kosztowne. 2. Oprócz tego mam kantor internetowy w tym samym banku (z wygody) założony na firmę, na którym robię przewalutowanie - wpłacam zagraniczną walutę do kantora na konto w tej samej walicie, i tam w kantorze wymieniam na PLN, potem przelewam sobie na konto firmowe PLN to co potrzebuję. Oczywiście przy przewalutowaniu troszkę się płaci ale nie jest to 10% jak u Ciebie, nie liczyłem dokładnie ale strzelam że to 1-1.5%, pewnie w innych kantorach będzie taniej bo strzelam że ten od Aliora który mam to nie jest najtańszy. Teoretycznie można od razu dać klientowi nr konta w kantorze ale już wolałem mieć oddzielnie konto firmowe gdzie trzymam kasę w walucie i PLN, i osobno kantor w którym tylko robię wymianę. No, mam podobnie, ale się jebałem i podałem złe konto;] Poszedł przelew na Walutomat, zajedli 2%, ale nie kruła 10% Cytuj
Mustang 1 741 Opublikowano 8 marca 2023 Opublikowano 8 marca 2023 12 hours ago, gekon said: Siema pytanie bo jestem zielony jak korzystanie zamienić eurasy na PLNy? Klient przelewa mi kilka koła w euro, teraz mam to na koncie walutowym nestbanku, uje chcą miliard miliardów za przewalutowanie tego na zł;/ Ogólnie wymiana kosztuje mnie 10%? Tak powinno być?;/ Jest jakieś sensowne wyjście? A może zostaw sobie te euro albo je bezpośrednio zainwestuj? Cytuj
Szwed 642 Opublikowano 8 marca 2023 Opublikowano 8 marca 2023 (edytowane) 15 godzin temu, gekon napisał: Siema pytanie bo jestem zielony jak korzystanie zamienić eurasy na PLNy? Klient przelewa mi kilka koła w euro, teraz mam to na koncie walutowym nestbanku, uje chcą miliard miliardów za przewalutowanie tego na zł;/ Ogólnie wymiana kosztuje mnie 10%? Tak powinno być?;/ Jest jakieś sensowne wyjście? Ja wymieniam na Walutomacie od dwóch lat, EUR i USD. Lepsze kursy inż na Revolucie i w bankach. Małe koszta (7 zł przy np. 2000 usd jakoś). Edit: a, slowpoke jestem, bo już uzyłeś xD Ale i tak polecam. Edytowane 8 marca 2023 przez Szwed 1 Cytuj
gekon 1 787 Opublikowano 8 marca 2023 Opublikowano 8 marca 2023 3 godziny temu, Mustang napisał: A może zostaw sobie te euro albo je bezpośrednio zainwestuj? W sumie niegłupi pomysł by to był za późno chociaż złotówka jest w takim stanie, że gorzej się nie da i raczej obstawiam w przyszłych miesiącach wzrosty Cytuj
_Red_ 12 021 Opublikowano 12 marca 2023 Opublikowano 12 marca 2023 Pany bankiery. Swego czasu nie rozumiałem jaki jest ekonomiczny sens dla banków dając te raty 10x0% itp. Teraz nie rozumiem promek typu jedna rata gratis. Chociaż nie mam żadnego powodu i chęci brać elektroniki na raty, a potem pamiętać o płatnościach, to często można uciąć i z 5% na sprzęcie w ten sposób. Gdzieś tkwi haczyk, czy po prostu bank lubi sponsorować dłużnika czy wtf? Zakładając, że to dodatkowo raty o RRSO 0%. Zakładam, że chodzi o pozyskanie klienta banku, ale ja nigdy żadnej dalszej relacji z kredytodawcami nie miałem po spłaceniu rat. Nawet nie dzwonili z ofertą czy coś. Niespecjalnie też kojarzyłem kto finansuje dług, po prostu wpłacałem na konto i tyle. Cytuj
Ukukuki 6 989 Opublikowano 12 marca 2023 Opublikowano 12 marca 2023 Pewnie sklep dzieli się prowizją albo tyle ludzi spóźnia się ze spłatami ,że na tym zarabiają. Ale chciałem napisać w nawiązaniu do brania na raty 0% czy darmowej raty/rat. Zawsze z tego korzystam, nie ma sensu wydawać gotówki na raz bo to się nie opłaca. A co do pamiętania terminu płatności, dostajesz harmonogram i ustawiasz automatyczny przelew na 3-6-10 rat i spokój. 2 Cytuj
gtfan 3 212 Opublikowano 12 marca 2023 Opublikowano 12 marca 2023 (edytowane) Czy ktoś może podzielić się jakąś sensowną analizą tego co się dzieje obecnie z systemem bankowym w USA i jakie to może mieć następstwa dla światowych gospodarek? Bo jedyne na co trafiam to apokaliptyczne wizje ludzi typu Cezary Graf wieszczących kryzys większy niż w 2008r i całkowity upadek krypto, z obowiązkowym nakłanianiem na własne szkolenia za 2k/h. Edytowane 12 marca 2023 przez gtfan 1 Cytuj
Il Brutto 1 624 Opublikowano 12 marca 2023 Opublikowano 12 marca 2023 No ja moge ale bedzie4 chuja warta bo sie nie znam. tak jak zreszta jakis Cezary Graf czy inny Barotsiak Kiedys byl taki polski ekonomista co latami powtarzal ze Euro upadnie i nawet zalozyl jakis fundusz xD Chyba mial tyle godnosci ze jak sie skompromitowal to juz przynajmniej nie pokazuje sie publicznie. Cytuj
MaZZeo 14 182 Opublikowano 12 marca 2023 Opublikowano 12 marca 2023 8 godzin temu, gtfan napisał: Czy ktoś może podzielić się jakąś sensowną analizą tego co się dzieje obecnie z systemem bankowym w USA i jakie to może mieć następstwa dla światowych gospodarek? Bo jedyne na co trafiam to apokaliptyczne wizje ludzi typu Cezary Graf wieszczących kryzys większy niż w 2008r i całkowity upadek krypto, z obowiązkowym nakłanianiem na własne szkolenia za 2k/h. Polecam - https://subiektywnieofinansach.pl/silicon-valley-bank-upada-to-poczatek-serii-czy-pojedynczy-case/ 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi