Skocz do zawartości

Inwestycje, kredyty na 500 lat ogolnie liczymy pieniazki

michal

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
38 minut temu, Dave Czezky napisał:

Zalamanie zlotowki :(

Bede sprzedal nowe premiery dla sportu - odechciewa sie pracowac w tym kraju.

Z ciekawości: jest 14 groszy różnicy pomiędzy kursem do dolara dzisiaj, a przed zmianą stóp. Aż tak dużo różnicy robi dla Ciebie te 14 groszy?

Opublikowano

Eur było w miarę stabilne przez pare miesiecy, za 4.4-4.45, potem rynek zaczal reagować na przecieki i wzrosło do 4.49. Teraz prawie 4.7.

To jest kilkanaście złotych na sztuce.

I tak się podkręca inflację.

Jebac pis.

• Plusik 1
Opublikowano
3 godziny temu, Shago napisał:

Z ciekawości: jest 14 groszy różnicy pomiędzy kursem do dolara dzisiaj, a przed zmianą stóp. Aż tak dużo różnicy robi dla Ciebie te 14 groszy?

Przy większym wolumenie oczywiście że dużo. Każde 10 000 EUR to już 1 400.

Opublikowano

U mnie akcje notowane w euro wystrzeliły w kosmos po decyzji Adasia, natomiast wcale mnie to niecieszy, gdyz od dłuższego czasu usrednialem cenę zakupu euro, teraz pozostaje czekać, aż trochę kurz opadnie bo 4.70 to już przegięcie zdecydowanie.

Opublikowano
3 hours ago, Rezoo7 said:

U mnie akcje notowane w euro wystrzeliły w kosmos po decyzji Adasia, natomiast wcale mnie to niecieszy, gdyz od dłuższego czasu usrednialem cenę zakupu euro, teraz pozostaje czekać, aż trochę kurz opadnie bo 4.70 to już przegięcie zdecydowanie.

A DAX ciągle w dół niestety. Trzymam longi, dość sporo i najbardziej mnie martwią swapy bo dziennie to kilkadziesiąt złotych.

Opublikowano (edytowane)

Ja nie wiem po co wrzucacie wykres za miesiąc, skoro każdy wie jak wygląda sytuacja. Ja wrzuciłem screena z dropem dzisiaj, bo pewnie była jakaś interwencja na złotym czy coś.

Edytowane przez Shago
Opublikowano
W dniu 6.09.2023 o 19:50, Shago napisał:

Drama na pół świata z tym kursem złotego, a tymczasem:

Za 2 dni nikt o tym nie będzie pamiętał.

Bardzo słabo się ten post zestarzał bo juz jest 4,36zl za dolara i jakoś nie widac odwrotu. 

wspanialy prezes nie ma co. I prognozuje się ze to nie było jebniecie 0.75 na raz zamiast rozłożyć to na 3 miesiące, tylko jeszcze będą dodatkowe obniżki po 0.25, zapewne w październiku i listopadzie. Stawiam ze wibor do końca roku będzie w okolicach 5.0%

W dniu 8.09.2023 o 12:00, Mejm napisał:

Jedyne 3.4% marazy. No kto by sie spodziwal, ze bank sobie doliczy.

i to jeszcze bank PAŃSTWOWY :banderas:

• Lubię! 1
Opublikowano

Pomimo obniżki stóp oprocentowanie obligacji od października będzie prawie takie samo, jakieś niewielkie zmiany o dziesiętne części procenta na niektórych tylko. Trzyletnie stałoprocentowe, które być może w końcu kupię, dalej 6.85%. :D Rzadko się cieszę z odwlekania decyzji o czymś, ale w tym przypadku nawet się udało, bo wciąż mam konto oszczędnościowe Velo na 8%, a może jeszcze Pekao na 7% wleci później. 

https://www.obligacjeskarbowe.pl/komunikaty/z-dniem-1-pazdziernika-2023-roku-rozpoczyna-sie-sprzedaz-nowych-emisji/

Opublikowano
43 minutes ago, Il Brutto said:

po co inwestowac w jakies chujowe niemieckie indeksy albo nie daj boze polskie, skoro istnieje SPY?

DAX jest spoko, gram short i long, z 30k konta wyciągam miesięcznie 5-6 tysięcy ale teraz tylko spada i mocno mnie obciążają koszty swapów. 

Opublikowano
12 godzin temu, LeifErikson napisał:

Pomimo obniżki stóp oprocentowanie obligacji od października będzie prawie takie samo, jakieś niewielkie zmiany o dziesiętne części procenta na niektórych tylko. Trzyletnie stałoprocentowe, które być może w końcu kupię, dalej 6.85%. :D Rzadko się cieszę z odwlekania decyzji o czymś, ale w tym przypadku nawet się udało, bo wciąż mam konto oszczędnościowe Velo na 8%, a może jeszcze Pekao na 7% wleci później. 

https://www.obligacjeskarbowe.pl/komunikaty/z-dniem-1-pazdziernika-2023-roku-rozpoczyna-sie-sprzedaz-nowych-emisji/

Na dodatek te zmiany o dziesiętne części na marży się nawet polepszyły. To ja napchałem się we wrześniu licząc, że w październiku bazowe oprocentowanie zleci wprost proporcjonalnie do stóp NBP o te 0,75 p.p. a tu nadal:

ROS - 7,20% baza, a po roku inflacja + 1,75 p.p. (obecnie +1,5 p.p.)
COI - 7% baza, a po roku inflacja + 1,25 p.p. (obecnie +1,00 p.p.)

Opublikowano (edytowane)

Cyberpunk na Steam najwyżej pod względem bazy graczy od premiery gry. Zajmuje pierwsze trzy miejsca najlepiej sprzedających się gier.

Kurs akcji CDP? Ostro w dół :) Jakiś fundusz mocno zarobi na tej spekulacji po kolejnych wynikach finansowych spółki.

A po interwencji RPP taka sraka się na GPW zrobiła, że szkoda gadać.

Edytowane przez SnoD