Skocz do zawartości

Inwestycje, kredyty na 500 lat ogolnie liczymy pieniazki

michal

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 godzin temu, Mejm napisał:

Troche to jednak iluzorycznie. Na papierze fajnie wyglada, ale jesli nie kupowales tego mieszkania inwestycyjnie (a nie kupowales) to co ci po tej bance? Splacisz kredyt i co, stac cie bedzie moze na 40m. Alternatywa bedzie osiedlic sie w bialbymstoku.

Ja tylko teoretyzuje w tym momencie, bo to mieszkanie na moje potrzeby, więc nie sprzedam dopóki nie przeprowadzę się do czegoś większego. Chciałem tylko podkreślić jak ceny wyjebało w kosmos. Dodatkowo moim zdaniem jeśli chodzi o moje osiedle zadziałało przedłużenie metra - wygląda na to że ludzie dopiero po czasie ogarnęli jak metro będzie pociągnięte na zachód warszawy, w momencie jak zaczęły wjeżdżać maszyny i wiercić. Ja kupiłem kiedy dopiero plany były zatwierdzone.

Pisałem już nie raz, ale kupowanie mieszkania inwestycyjnego to nie dla mnie. IMO to nie jest płynne aktywo, a prawo lokatorskie jest jakie jest.

Opublikowano
4 godziny temu, ping napisał:

Mieszkanie za pół bańki we Wrocku daje 2-3k na czysto. Jak najem się znudzi, to za te 10-20 lat pewnie sprzedasz wyżej niż za pół bańki, biorąc pod uwagę inflację. 

Czyli pozbywam się w tym momencie pieniędzy, żeby je odzyskać za 20 lat i dopiero po tym czasie zacząć zarabiać. Co kto woli, ale dla mnie to żadna inwestycja.

Opublikowano

Absurd polskiej giełdy - CDP wydaje dodatek do Cyberpunk, który schodzi w 4 mln sztuk, sama gra od tygodni w top Steam, a wycena akcji jest średnio o 35 zł poniżej górki sprzed premiery dodatku.

Playway wydaje jakieś House Flipper 2, który w peaku osiąga "oszałamiające" 15k graczy, gdzieś w drugiej setce gier i wycena akcji po premierze ROŚNIE O 60 ZŁ XD

Warto tu przypomnieć, że premiera LoF doprowadziła ostatecznie do tego, że wycena akcji CI zanurkowała o 65% gdzie sama gra w peaku miała ponad 40k graczy :)

Opublikowano
8 godzin temu, SnoD napisał:

Absurd polskiej giełdy - CDP wydaje dodatek do Cyberpunk, który schodzi w 4 mln sztuk, sama gra od tygodni w top Steam, a wycena akcji jest średnio o 35 zł poniżej górki sprzed premiery dodatku.

Playway wydaje jakieś House Flipper 2, który w peaku osiąga "oszałamiające" 15k graczy, gdzieś w drugiej setce gier i wycena akcji po premierze ROŚNIE O 60 ZŁ XD

Warto tu przypomnieć, że premiera LoF doprowadziła ostatecznie do tego, że wycena akcji CI zanurkowała o 65% gdzie sama gra w peaku miała ponad 40k graczy :)

No i jakie wnioski z tego? 

Nie interesuje się giełdą ale CP77 pompowanie balonika i realizacja zysków po premierze która pomimo ,że udana to szału nie zrobiła. 

House Flipper 2, kontynuacja relaksującego hitu który zbiera rewelacyjne oceny i świetna sprzedaż, premiera wczoraj a już na samym steam 1000 recenzji. A koszty gry nie były duże do tego małe studio więc czysty zysk dla firmy. 

LoF, porażka zarówno sprzedażowa jak i wizerunkowa. Tak naprawdę zaoranie marki. Słabe recenzje i grę już czekają tylko abonamenty bo sprzedaży długofalowej nie będzie. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
On 12/10/2023 at 1:08 PM, MaZZeo said:

W grudniu 2020 na warszawskim bemowie kupilem swoje mieszkanie za 9600 jak jeszcze nie było dziury w ziemi. Jeszcze babeczka mi dorzuciła miejsce podziemne za darmo. Odebrałem je rok temu. W czasie tych trzech lat ceny oczywiście regularnie wzrastały, ale ostatni rok to taki mega skok ze dzisiaj kolejny etap tej inwestycji kosztuje od 15400 :leo:

z palcem w dupie bym sprzedał te swoje 61 metrów za ponad bańkę.

no bo na bemowie jest metro, czyli spokojnie 2-3 k do ceny na metr taka przyjemnosc kosztuje

my w podobnym okresie kupilismy za 8600 mieszkanie pareset metrow od ronda wiatraczna na pradze południe i teraz sprzedajemy za 1.1 mln, 18 min do centrum tramwajem robi swoje + full infra ze wszystkim co trzeba pod dupskiem

za ta kase spokojnie przytulimy segmencik

Opublikowano

wiesz co, rozglądaliśmy się i da się za 1,2 mln kupić wyposażony segment w Aninie / Józefosławiu czy Markach, liczymy że coś się urwie ale nie wiadomo, segmenty = ogromne ssanie od covid

Opublikowano

wykończone do wprowadzenia, klilkuletnie, więc pewnie dużo do roboty nie ma ale to się okazuje zazwyczaj po roku mieszkania

deweloperskich nie bierzemy pod uwagę bo z małym dzieckiem nie będziemy szukać na wynajem i przeczekanie

niektórzy jeszcze wynajmują pare miesięcy od kupujących ale to zazwyczaj udaje się od tych co mają gotówkę i pod inwestycję

• Plusik 1
Opublikowano
2 godziny temu, Alpha Trion napisał:

no bo na bemowie jest metro, czyli spokojnie 2-3 k do ceny na metr taka przyjemnosc kosztuje

zgadza się, ale w momencie kiedy kupowałem to nie było jeszcze dziur w ziemi na metro. W momencie jak klepniete zostały ostatnie konktrakty i maszyny ruszyły to zaobserwowałem dynamiczny wzrost cen u siebie.

Opublikowano
1 godzinę temu, MaZZeo napisał:

zgadza się, ale w momencie kiedy kupowałem to nie było jeszcze dziur w ziemi na metro. W momencie jak klepniete zostały ostatnie konktrakty i maszyny ruszyły to zaobserwowałem dynamiczny wzrost cen u siebie.

+1 potwierdzam, że wzrost cen w tej okolicy/osiedlu w krótkim okresie czasu był gigantyczny. Był też moment kiedy dalsza budowa metra w okolicy nie była już taka pewna przez wojenki pisowskiego byłego wojewody (hatfu) z ratuszem i wykonawcą, co pewnie opóźniło boom cen z tego powodu i zgrało się to z sytuacją na rynku i BK 2%.

Opublikowano

Plusem tego nowego programu jest wprowadzenie limitu dochodowego. Chociaż 500mln przeznaczone na ten rok, to jest kwota raczej śmieszna. No i trochę szkoda osób powyżej 35 roku życia.

Ps. Wprowadzenie kredytu 2% przez poprzedni rząd, spowodowało wzrost ceny mieszkań, średnio o 13%.

Opublikowano (edytowane)

Póki nie skończą z tymi durnymi pomysłami wspierającymi tylko deweloperów, to ceny nie przestaną rosnąć. Moja żona pracuje u jednego z większych deweloperów w Polsce i mieli rekordowe zyski za 2023. Sprzedali prawie 2x więcej mieszkań niż założyli na tamten rok.

Ceny nie zaczną spadać póki ludzie nie przestaną kupować, a rząd ten czy inny chce utrzymać na siłę ten popyt i zdolność kredytową ludzi. Może jednak warto by było aby przez 2-3 lata rynek sam się uregulował, popyt spadł, inflacja i oprocentowania kredytów, może i ceny mieszkań. Ale kurwa nie, masz tu Kowalski hajs w kieszeń i kupuj mieszkanie, przecież tak bardzo chcesz...

Edytowane przez Marcin_wawa
  • Plusik 2
Opublikowano

Millennium Bank cykliczne promki na konto oszczędnościowe (obecnie 7%) a poza tym dalej obligacje (również jako IKE, dziesięciolatki pod roczny limit). Pewnie w styczniu jeszcze w trzyletnie TOS 6.5% coś dorzucę.

W sumie w Toyocie też zrobiłbym nową lokatę, ale tylko mam opcje na te standardowe bez konta (nie mam u nich żadnego RORu).

Opublikowano
Godzinę temu, _Red_ napisał:

Millennium Bank cykliczne promki na konto oszczędnościowe (obecnie 7%) a poza tym dalej obligacje (również jako IKE, dziesięciolatki pod roczny limit). Pewnie w styczniu jeszcze w trzyletnie TOS 6.5% coś dorzucę.

W sumie w Toyocie też zrobiłbym nową lokatę, ale tylko mam opcje na te standardowe bez konta (nie mam u nich żadnego RORu).

w millenium widzę tylko promki na 6.25 i Jeszce trzeba opłaty wykonać :/

https://www.bankmillennium.pl/klienci-indywidualni/produkty-oszczednosciowe/rachunki-oszczednosciowe/konto-oszczednosciowe-profit

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Pany inwestorzy, coś się zmieniło z rozliczaniem Belki od tego roku. Dostałem taki komunikat logując się do funduszy inwestycyjnych w ramach IKZE (ale pewnie nie ma to znaczenie czy to IKZE czy coś innego). 

Czyli Belka nie jest już pobierany z automatu z wypracowanych odsetek, tylko trzeba samemu pamiętać i rozliczyć / zapłacić. W sumie kupuję to wyjaśnienie na temat kompensowania dochodów z jednego funduszu stratami z drugiego. Muszę poczytać co jeszcze to obejmuje, bo odsetki z lokat/obligacji chyba nie.

Cytat

Od 1 stycznia 2024 roku zmienił się dotychczas funkcjonujący mechanizm rozliczenia podatku od zysków kapitałowych, tzw. podatek Belki. Odkupienia jednostek uczestnictwa funduszy inwestycyjnych, w tym odkupienia z tytułu konwersji, są realizowane w kwocie brutto, tzn. bez potrącenia podatku od zysków kapitałowych. W związku z tym, będziesz samodzielnie rozliczał podatek od zysków kapitałowych w rocznej deklaracji podatkowej PIT do 30 kwietnia każdego roku. Podatek na nowych zasadach za 2024 r. powinieneś rozliczyć w kwietniu 2025 roku, na podstawie informacji podatkowej PIT-8C, którą wyślemy do Ciebie do końca lutego 2025 roku. Zmiana zasad rozliczania podatku dochodowego pozwoli Ci na kompensowanie dochodów lub strat uzyskanych z inwestycji w jeden fundusz ze stratami lub dochodami z innych funduszy lub z innych inwestycji, np. w papiery wartościowe. Niewykorzystaną w danym roku stratę będziesz mógł rozliczyć w ciągu 5 lat.

https://www.infor.pl/twoje-pieniadze/podatki/6420005,2024-to-prawdziwa-rewolucja-w-pit-podatek-od-inwestycji-kapitalowyc.html

Dobra a teraz łakomy kąsek dla ciułaczy:

Nie wiedziałem, że obligacje skarbowe PKO BP poza obecnym IKE jeszcze wprowadziły IKZE O_o 

https://www.obligacjeskarbowe.pl/ikze/ -

Świeży produkt, listopad 2023. Pierwsze IKZE, które daje stały procent z gwarancją braku strat. Sobie muszę grubo przemyśleć czy nie przenieść środków, bo wtedy od tego limitu wpłat ok 9000 zł realnie "zarabia" się 32% na oszczędzonym podatku.