balon 5 342 Opublikowano 25 lutego Opublikowano 25 lutego Panowie ktoś tu jest „dobry” z Revoluta? Mam trochę akcji kupionych przez panel inwestycji Revolut. ETF zostawiam na emeryturę i jeszcze z 20lat tam poleżą (+ cyklicznie coś tam dokupuję), jednak chciałem wypłacić trochę kapitału z pojedynczych spółek. No i teraz pytanie jak wypłacać z Revoluta, aby jak najwięcej przelać/wypłacić, ale uniknąć opłat? np tego 0,3% za przelew? Cytuj
Il Brutto 1 624 Opublikowano 25 lutego Opublikowano 25 lutego Zaloz sobie konto u powaznego brokera a z tego Revoluta wyplac wszystko od razu. To nie jest dobra platforma do handlowania czymkolwiek. 2 Cytuj
balon 5 342 Opublikowano 25 lutego Opublikowano 25 lutego Ja już nie handluje. Sprzedaje akcje i kończę z normalnym graniem. Nie mam czasu na to i chęci. Do „normalnego” obrotu akcjami faktycznie Revolut był średni. Zostawiam tylko etf i trzymam na emeryturę. Dokupując tylko raz na jakiś czas akcji za 1 tys dolarów. Mam w revolucie free przewalutowanie co miesiąc do 5 tys zł. Koszt na rok to 0,3% wartości kapitału. No i w huuu łatwość i przejrzystość appki, a do tego mega łatwe i bezkosztowe kupowanie dolarów pod amerykańskie ETFy (innych nie kupuję) @Il Brutto Pod kątem zakupów długoterminowych i tylko ETFów USA w czym broker będzie/jest lepszy od Revoluta? Bo może faktycznie oprócz dodatkowy kosztów i gorszych appek broker da mi jakiś boost (tylko ETF akumulacyjne na ok 20-25 lat)? Coś tam się na tym znam, ale nie twierdzę, że jestem jakiś pros i z chęcią posłucham argumentacji na nie pod tym kątem. Cytuj
Rezoo7 217 Opublikowano 25 lutego Opublikowano 25 lutego 12 minut temu, balon napisał: Ja już nie handluje. Sprzedaje akcje i kończę z normalnym graniem. Nie mam czasu na to i chęci. Do „normalnego” obrotu akcjami faktycznie Revolut był średni. Zostawiam tylko etf i trzymam na emeryturę. Dokupując tylko raz na jakiś czas akcji za 1 tys dolarów. Mam w revolucie free przewalutowanie co miesiąc do 5 tys zł. Koszt na rok to 0,3% wartości kapitału. No i w huuu łatwość i przejrzystość appki, a do tego mega łatwe i bezkosztowe kupowanie dolarów pod amerykańskie ETFy (innych nie kupuję) @Il Brutto Pod kątem zakupów długoterminowych i tylko ETFów USA w czym broker będzie/jest lepszy od Revoluta? Bo może faktycznie oprócz dodatkowy kosztów i gorszych appek broker da mi jakiś boost (tylko ETF akumulacyjne na ok 20-25 lat)? Coś tam się na tym znam, ale nie twierdzę, że jestem jakiś pros i z chęcią posłucham argumentacji na nie pod tym kątem. Do etf ów europejskich interactive brokers, lub poprzez IKE skoro chcesz trzymać do emerytury to pozostaje konto maklerskie BoŚ banku. 1 Cytuj
balon 5 342 Opublikowano 25 lutego Opublikowano 25 lutego Tak, tak. Czekam na IKE w XTB. Niby ma wejść w 3 kwartale 24. Co do ETF to ja tylko amerykańskie. Cytuj
Rezoo7 217 Opublikowano 25 lutego Opublikowano 25 lutego Również czekam na XTB zobaczymy jakie będą mieli warunki, aktualnie korzystam z IKE BOŚ banku i sobie chwalę ( do ETFów notowanych w Europie, lub akcji z GPW mają chyba aktualnie najlepsze warunki). 1 Cytuj
balon 5 342 Opublikowano 25 lutego Opublikowano 25 lutego No z jakiś tam „przecieków” to do 100 tys e bez prowizji, na start limit rocznych wpłat ok 25 tys zł. Do tego reszta podobnie jak w normalnym XTB czyli aby było free to ok 2-3 zakupy w rok itp. Jakie warunki masz w boś? Płacisz coś za prowadzenie? Jakieeś prowizje od zakupionych ETF? Rozumiem że boś nie ma US S&P 500 w ofercie? Cytuj
Rezoo7 217 Opublikowano 25 lutego Opublikowano 25 lutego (edytowane) Prowizja transakcyjna 0.29% nie mniej niż 14 zł oraz 0.17% za przewalutowanie. Dla porównania w xtb na zwylkym maklerskim nie masz prowizji za to za przewalutowanie 0.5%. Edytowane 25 lutego przez Rezoo7 Cytuj
balon 5 342 Opublikowano 25 lutego Opublikowano 25 lutego Panowie co do IKE to jak to w końcu jest jak kupię przez nie np 10 letnie obligacje skarbowe, to będę mógł potem IKE wykorzystać do zakupu akcji np przez brokera (np XTB jak wprowadzą IKE). To jest tak wszędzie niejasno opisane. Niby IKE to takie jakby „opakowanie” do inwestycji, ale z tego co czytam przy zakładaniu trzeba będzie zdecydować co tam będziemy inwestować np „IKE OBLIGACJE” @MaZZeo może ty coś, coś jako były „finansista” ? Cytuj
Il Brutto 1 624 Opublikowano 25 lutego Opublikowano 25 lutego Jako podatnik europejski nie mozesz kupowac amerykanskich ETFow, te ktore masz w niektorych aplikacjach typu Revolut czy eToro to CFD. Mozesz kupowac tylko te ktore sa notowane na europejskich gieldach. Np. IE00B3XXRP09 albo IE00B5BMR087. Wlasciwie to w Revolucie chyba nawet wszystkie akcje sa CFD a przynajmniej kiedys tak bylo. Cytuj
balon 5 342 Opublikowano 25 lutego Opublikowano 25 lutego 9 minut temu, Il Brutto napisał: Jako podatnik europejski nie mozesz kupowac amerykanskich ETFow, te ktore masz w niektorych aplikacjach typu Revolut czy eToro to CFD. Mozesz kupowac tylko te ktore sa notowane na europejskich gieldach. Np. IE00B3XXRP09 albo IE00B5BMR087. Wlasciwie to w Revolucie chyba nawet wszystkie akcje sa CFD a przynajmniej kiedys tak bylo. No tak CFD ale na instrumencie SP500. Kupuje tylko to. Cytuj
Sedrak 769 Opublikowano 26 lutego Opublikowano 26 lutego 11 hours ago, balon said: Panowie co do IKE to jak to w końcu jest jak kupię przez nie np 10 letnie obligacje skarbowe, to będę mógł potem IKE wykorzystać do zakupu akcji np przez brokera (np XTB jak wprowadzą IKE). To jest tak wszędzie niejasno opisane. Niby IKE to takie jakby „opakowanie” do inwestycji, ale z tego co czytam przy zakładaniu trzeba będzie zdecydować co tam będziemy inwestować np „IKE OBLIGACJE” @MaZZeo może ty coś, coś jako były „finansista” ? Z tego co się orientuję w IKE obligacje skarbowe można kupić tylko w PKO i oni mają PKO Super Makler tj. możliwość kupowania obligacji oraz konto maklerskie w jednym. Są tylko dwa haczyki. Pierwszy przez to konto można kupować tylko na GPW i są dość wysokie opłaty za zakup, ale i tak korzystam. Dzięki temu mam ponad 60% kasy w obligacjach, reszta w ETF na różne WIG i z 3-4 spółki,, ale inwestowanie w pojedyńcze spółki olewam i skupiam się tylko na obligacjach i ETF (głównie wig40 i wig80( 1 Cytuj
balon 5 342 Opublikowano 26 lutego Opublikowano 26 lutego No to dalej robię tak, że moje IKE idzie na ETF, a żony na obligacje. Z innej beczki. Ktoś przelewał dużą ilość dolarów na polskie konto bankowe? Te prowizje faktycznie max takie jak banki podają czy jeszcze coś „extra” dochodzi? Cytuj
dominalien 263 Opublikowano 26 lutego Opublikowano 26 lutego XTB to jest to, co polecacie? Troszkę mnie zmęczył Alior i chcę przenieść kasę w inne miejsce. Cytuj
MaZZeo 14 182 Opublikowano 27 lutego Opublikowano 27 lutego Ja za to jakiś czas temu wróciłem do funduszy inwestycyjnych po tym jak cały tamten rok trzymałem hajs na rachunkach oszczędniościowych 6-7%. Taki mam rozkład portfela jak poniżej zapewne w zależności od sytuacji będę przesuwał środki albo zmieniał fundusze. W ostatnim czasie chyba najlepszą robotę zrobiły mi akcje japońskie. Mam jeszcze od paru lat PPE gdzie rozkład mam bardziej agresywny + jeszcze holduje Ether który w końcu wygląda na to że wszedł w hossę. Ogólnie dobry czas był ostatnio na inwestycje. 1 Cytuj
_Red_ 12 021 Opublikowano 27 lutego Opublikowano 27 lutego Rozpoznaję UI Goldman Sachs, trafiłem? Cytuj
Kenny tJJger 3 784 Opublikowano 3 marca Opublikowano 3 marca Dawno mnie nie było ale przrz ten czas kupiłem 2 mieszkania we Wro i mam łącznie 1,5 miliona kredytów do spłaty więc witam forumek jako milioner. XDDDDD Dom na wsi na razie tam mieszkam a 2 mieszkania we Wro właśnie ruszają z remontem. Małe klity w blokach po 40m2 kupione za niecałe 900 k, roboty że doba jest za krótka ale licze, że jak nic nie jebnie to za 4 miechy opierdole je koncertowo na plusie. Pozdrawiam. 4 Cytuj
Kenny tJJger 3 784 Opublikowano 5 marca Opublikowano 5 marca Oj ale bidota skamle, oj jak sraka pali. XDDDDD 1 Cytuj
Welna 1 094 Opublikowano 6 marca Opublikowano 6 marca Czasami sie dobrze na tym wychodzi. Ja w tym roku sprzedam mieszkanie kupione 2 lata temu. +100k napewno wjedzie 1 Cytuj
Kenny tJJger 3 784 Opublikowano 6 marca Opublikowano 6 marca Kupowałem 8 lat temu mieszkanie za 350 tysi, 5 lat później poszło za pół bańki. Chałupa kupiona za 650 tysięcy 3 lata temu teraz warta bańkę. Jedziemy dalej. Cytuj
Blaise 3 603 Opublikowano 6 marca Opublikowano 6 marca W dniu 3.03.2024 o 21:26, Kenny tJJger napisał: Dawno mnie nie było ale przrz ten czas kupiłem 2 mieszkania we Wro i mam łącznie 1,5 miliona kredytów do spłaty więc witam forumek jako milioner. XDDDDD Dom na wsi na razie tam mieszkam a 2 mieszkania we Wro właśnie ruszają z remontem. Małe klity w blokach po 40m2 kupione za niecałe 900 k, roboty że doba jest za krótka ale licze, że jak nic nie jebnie to za 4 miechy opierdole je koncertowo na plusie. Pozdrawiam. Na jaką stopę zwrotu liczysz? Cytuj
Kenny tJJger 3 784 Opublikowano 6 marca Opublikowano 6 marca Zależy jak się sytuacja rozwinie w tym pojebanym kraju ale chce MINIMUM po 50 tysi na czysto z każdego mieszkania wyciągnąć po odliczeniu kosztów robocizny, materiałów i podatków. Ciekawe czy zaraz wpadnie Grabuś i znowu się osra na miętowo. XD Ahahahaa dał clowna i poszedł dalej szorować pokład z mopem w grabie. Ahoj frajerzyno. XDDDDDD 1 Cytuj
LeifErikson 1 108 Opublikowano 7 marca Opublikowano 7 marca Sporo czasu jestem już w Velo i znów mnie pozytywnie zaskakują. Po zakończeniu promocyjnych 7% przyszła niby indywidulna oferta podwyższenia standardowego oprocentowania na wszystkie środki (nie tylko na nowe) na kolejne 3 miesiące prawie do poziomu Toyoty, do której miałem przerzucać część hajsu. Widać więc że śledzą konkurencyjne oferty i starają się utrzymać klienta zbliżoną stawką. Póki co nie żałuję że nie zamroziłem kasy w obligacjach, bo te bankowe oferty trafiają się w mojej ocenie naprawdę dobre, przy zachowaniu swobodnego dostępu do kasy. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi