Soban 4 054 Opublikowano 7 marca Opublikowano 7 marca Ehhh jebany Tusk już mąci i wakacje kredytowe nie dla mnie po nowemu, bo mi rata wychodzi 16% pensji Cytuj
MichAelis 5 616 Opublikowano 7 marca Opublikowano 7 marca Oświadczenie bez weryfikacji, co może pójść nie tak? Serio pytam. Cytuj
Artur_K 196 Opublikowano 7 marca Opublikowano 7 marca Obligacje odkryłem niedawno, znajomy z banku mnie namówił, wcześniej tak skakałem między lokatami na 3-6 msc. Często kasa leżała i czekała jak ogarnę nowe konto gdzie akurat jest promocja bo jak zwykle te najkorzystniejsze to na nowe środki, albo z lenistwa przedłużałem część na coraz niższych procentach bo nie chciało mi się bawić w te przelewy itd. Niestety aktualnie spore limity są na tych najciekawszych lokatach i za dużo nie można tam ulokować. No i obligacje trochę mnie wybawiły z tych kłopotów, szczególnie przy aktualnych ofertach lokat. Wybrałem TOS 3 letnie, załapałem się w grudniu na ofertę 6,6% w lutym dorzuciłem trochę na 6,4% bo już zaczęło spadać. Teraz w obligacjach mam 65% kapitału, w lokatach zostało 30% ostatnio jedną przedłużyłem na 3 miesiące w Santanderze na marne 4,5% bo mi się nie chciało szukać i teraz żałuję bo właśnie założyłem konto na velo, oprocentowanie na 3 msc 7/6,5 zł do tego 600zł cashbacka z zakupów przez 6 msc. Trzeba skorzystać. 1 godzinę temu, LeifErikson napisał: Sporo czasu jestem już w Velo i znów mnie pozytywnie zaskakują. Podpowiedz, jak to konto oszczędnościowe działa, rozumiem, że mogę wypłacać część kasy, a jak liczone są odsetki w tej sytuacji? Będę chciał w trakcie tego 3 miesięcznego okresu promocyjnego coś tam jeszcze dorzucić a innej lokaty, ciekawe na jaki procent wejdzie wtedy ta kwota? No i ciekawe co zaproponują później. Cytuj
LeifErikson 1 108 Opublikowano 7 marca Opublikowano 7 marca 30 minut temu, Artur_K napisał: Podpowiedz, jak to konto oszczędnościowe działa, rozumiem, że mogę wypłacać część kasy, a jak liczone są odsetki w tej sytuacji? Będę chciał w trakcie tego 3 miesięcznego okresu promocyjnego coś tam jeszcze dorzucić a innej lokaty, ciekawe na jaki procent wejdzie wtedy ta kwota? No i ciekawe co zaproponują później. Jedna wyplata w miesiącu jest za darmo, kolejna już płatna ale nie pamiętam ile (chyba 9 zł?). Bez wpływu na odsetki. Dosypywać możesz do woli, bo oni tam sprawdzają nowe środki codziennie. W sensie do górnej granicy promocyjnego oprocentowania, to chyba 300k jest. Ja tam miałem taką historie że najpierw 3 miesiące na 8%, potem 3 miesiące na 7%, teraz będę wskakiwal na kolejne 3 miesiące na niecałe 6%. 1 Cytuj
Shago 3 563 Opublikowano 7 marca Opublikowano 7 marca 53 minuty temu, Artur_K napisał: No i obligacje trochę mnie wybawiły z tych kłopotów, szczególnie przy aktualnych ofertach lokat. Za chwilę wszyscy wylądują w tych obligacjach. Domański tam pewnie już Cytuj
Yakubu 3 047 Opublikowano 9 marca Opublikowano 9 marca Ktoś z was próbuje sił na giełdzie? W połowie stycznia założyłem konto na XTB i coś tam próbuję działać i się dowiadywać jakby tu uszczknąć troszkę hajsu poza lokatami. Udało mi się znaleźć dwie spółki, które zrobily mi w tym czasie 30-40% zysku i jedną która dała mi ponad 30% straty xd Zawsze lubiłem oszczędzać hajs i na nim dodatkowo zarabiać, ale celowałem raczej w mniej ryzykowny sposób. Jednak patrząc na to jak rośnie mój hajs na PPK widzę, że da się wyciągnąć trochę (dużo xd) więcej. Coś tam niby próbuję, ale działam raczej po omacku. Macie jakieś upatrzone spółki, które mogą was wzbogacić? Cytuj
Grabek 2 780 Opublikowano 9 marca Opublikowano 9 marca ETF i spolki dywidendowe, oczywiscie przy zalozeniu ze chcesz nie chesz zostac milionerem w pol roku 1 Cytuj
Sedrak 769 Opublikowano 9 marca Opublikowano 9 marca ETF mWIG40 I ETF sWIG80 oby dwa total return. Kupujesz co jakiś czas i zapominasz na 10-15 lat, wyciągasz profit. Aż tyle i tylko tyle. Jeśli chcesz troszkę bardziej zaawansowane to jak Grabek pisze. Wybierasz spółkę np. PZU, GPW, Ambra. To już musisz sam zrobić research. Ważne, by była to spółka typu value, a nie jakieś przehajpowane spółki technologiczne. Ja kierowałem się powyższym przy inwestowaniu, ale spółki odpuszczam. Nie chce mi się wybierać i śledzić tego. Wolę ETFy. Cytuj
Grabek 2 780 Opublikowano 9 marca Opublikowano 9 marca nie no szanujmy sie, jaki wig xd hameryka panie, nasdaq, sp500. 1 Cytuj
Sedrak 769 Opublikowano 9 marca Opublikowano 9 marca Ja niestety mogę tylko w polską giełde, więc stąd propozycję. Jak zagranica to milion opcji jest nawet MSCI World czy tak jak piszesz SP500 i dywidentowi arystokraci. Cytuj
Kenny tJJger 3 784 Opublikowano 10 marca Opublikowano 10 marca Powiem Wam, że załatwienie pozwolenie na wyburzenie ściany w spółdzielni, która ma korzenie w czasach PRLu to jak no ale po blisko godzinnym bieganiu po piętrach i rozdaniu 3 paczek Jeżyków i prawie flaszki Bourbona udało się ogarnąć. Cytuj
Kalel 3 634 Opublikowano 10 marca Opublikowano 10 marca Co do obligacji - wchodzicie w 4 latki, czy krótsze roczne? Cytuj
Marcin_wawa 449 Opublikowano 11 marca Opublikowano 11 marca Ja mam trzyletnie. Kupowane głównie przy 6,85%. W tym miesiącu trochę dokupiłem. 1 1 Cytuj
SnoD 2 322 Opublikowano 12 marca Opublikowano 12 marca Co się stało, że Apple tak zanurkowało z wyceną? Było blisko MS, a teraz już prawie 800 miliardów różnicy. Czyżby traciły spółki, które nie inwestują agresywnie w AI? Cytuj
MaZZeo 14 182 Opublikowano 13 marca Opublikowano 13 marca Z tego co czytałem różne analizy to głównie chodzi o fakt że mały jest potencjał do wzrostu przychodów dalej opierając się tylko na telefonach i ipadach, a nie ma co liczyć na spektakularny sukces Apple Vision Pro. Odnośnie AI też Apple póki co jest cicho. Cytuj
_Red_ 12 021 Opublikowano 16 marca Opublikowano 16 marca Inflacja zbiła juz do 2.8% więc teraz lepiej przesiąść się na TOS trzyletnie na te stałe 6.4%, bo kolejne lata z COI potencjalnie bedą gorsze niż lokaty. Strategicznie ubiłem kilka kolejnych zestawów COI, które w ciągu kilku tygodni wskoczyłyby na aktualny niski %, a jak na dniach kasa pojawi mi się na koncie (pomniejszona o 0,70 zł per obligację & Belkę), to wezmę trzyletnie stałoprocentowe 6.4%. Taka symboliczna optymalizacja bezpiecznego portfela. COI, które wejdą w nowy próg w okolicy trzeciego kwartału zostawię na razie, bo po odmrożeniu 0 VAT oraz cen energii, wskaźniki wzrostu cen powędrują trochę do góry wg prognoz, i moze znowu wyjdzie lepiej niz TOS. 1 Cytuj
LeifErikson 1 108 Opublikowano 16 marca Opublikowano 16 marca 1 godzinę temu, _Red_ napisał: Inflacja zbiła juz do 2.8% więc teraz lepiej przesiąść się na TOS trzyletnie na te stałe 6.4%, bo kolejne lata z COI potencjalnie bedą gorsze niż lokaty. Strategicznie ubiłem kilka zestawów COI, które w ciągu kilku tygodni wskoczyłyby na aktualny niski %, a jak na dniach kasa pojawi mi się na koncie (pomniejszona o 0,70 zł per obligację & Belkę), to wezmę trzyletnie stałoprocentowe 6.4%. Taka symboliczna optymalizacja bezpiecznego portfela. COI, które mają nowy próg w okolicy trzeciego kwartału zostawię na razie, bo po odmrożeniu 0 VAT oraz cen energii, wskaźniki wzrostu cen powędrują trochę do góry wg prognoz. To było do przewidzenia że 4letnie indeksowane inflacja w obecnej sytuacji już nie mają raczej sensu. No chyba że nagle znowu z cenami coś się podzieje, ale np. odmrożenie VATu 5% na żywność nie powinno jakoś mega boostowac inflacji. Cytuj
Artur_K 196 Opublikowano 18 marca Opublikowano 18 marca (edytowane) Ja zamierzam od tego roku iść w EDO dziesięcioletnie indeksowane inflacją i kupić je poprzez IKE, są tam wprawdzie niskie roczne limity wpłat, ale do 60 zostało jeszcze dobre 20 lat, to coś się zdąży wspólnie z żoną odłożyć. W tej sytuacji indeksowane inflacją w tak długim okresie i bez podatku przy wykupie powinny przynieść zadawalające wyniki. Ktoś z Was ma taką opcję w swoim portfelu? Drugie pytanie, ETF. Jaka platforma, Polska, czy zagraniczna? Chciałbym inwestować w bezpieczne opcje jak rynki globalne czy coś pokroju s&p500 Edytowane 18 marca przez Artur_K Cytuj
second 3 695 Opublikowano 22 marca Opublikowano 22 marca Mamy obecnie jakieś rekordowe ceny złota. Powodem podobno zwiększone ryzyko geopolityczne oraz dzialania FED. Kupiłem parę lat temu kilka uncji w postaci sztabek, na chwilę obecną wynik w okolicy ~35%, więc nieznacznie gorzej niż na obligacjach. I tak tego pewnie nie sprzedam (o ile nie będzie jakiegoś kryzysu i mnie nie przycisnie) ale obecność takiego aktywa w portfelu inwestycyjnym bardzo mnie cieszy. 1 Cytuj
_Red_ 12 021 Opublikowano 22 marca Opublikowano 22 marca W dniu 18.03.2024 o 09:39, Artur_K napisał: Ktoś z Was ma taką opcję w swoim portfelu? Yep, zarówno w IKE jak i IKZE, bo w tym drugim jest szybszy efekt w postaci kilku tysięcy rocznie zwrotu na podatku, czyli niejako gwarantowane oprocentowanie w wysokości 32% (wiem, że potem jest 10% opłaty od uzbieranej kwoty przy przejściu na emeryturę, przeliczyłem wszystko i się opłaca i tak). Jak zlikwidują Belkę to IKE straci sens, bo to będzie to samo co zwykłe EDO, a nawet gorsze, bo tak jak sam napisałeś, IKE ma jakieś tam promilowe opłaty roczne. Cytuj
Rezoo7 217 Opublikowano 23 marca Opublikowano 23 marca Ike jeszcze długo nie straci sensu. https://www.analizy.pl/puls-rynku/34558/puls-biznesu-wywiad-z-a-domanskim-kwota-wolna-ograniczy-podatek-od-zyskow-kapitalowych?fbclid=IwAR0g2f7KSNNg-L2O6zwP0cToicaHcZTv1zXYJ5yCLOqkVlXBO7HZvzx4MwE Cytuj
PRQc 705 Opublikowano 31 marca Opublikowano 31 marca W dniu 9.03.2024 o 21:18, Yakubu napisał: Ktoś z was próbuje sił na giełdzie? W połowie stycznia założyłem konto na XTB i coś tam próbuję działać i się dowiadywać jakby tu uszczknąć troszkę hajsu poza lokatami. Udało mi się znaleźć dwie spółki, które zrobily mi w tym czasie 30-40% zysku i jedną która dała mi ponad 30% straty xd Zawsze lubiłem oszczędzać hajs i na nim dodatkowo zarabiać, ale celowałem raczej w mniej ryzykowny sposób. Jednak patrząc na to jak rośnie mój hajs na PPK widzę, że da się wyciągnąć trochę (dużo xd) więcej. Coś tam niby próbuję, ale działam raczej po omacku. Macie jakieś upatrzone spółki, które mogą was wzbogacić? Ja założyłem konto w marcu tego roku i zacząłem od małych kwot i spółek tylko z GPW na początek. Mój portfel na XTB: https://m52nm.app.goo.gl/3WFLrRZkMXhGpJ4d7 może ktoś wrzuci swój portfel kto dłużej bawi się w giełdę na XTB? Cytuj
Yakubu 3 047 Opublikowano 1 kwietnia Opublikowano 1 kwietnia U mnie póki co na plusie, ciekawe jak długo xd https://m52nm.app.goo.gl/HugsjLhXuJLn1hqu5 Cytuj
krupek 15 481 Opublikowano 12 kwietnia Opublikowano 12 kwietnia Jak ktoś posiada złoto to polecam sprawdzić wartość z ostatnich dni, bo obecnie wyjebało na prawie 2400 USD za uncję 2 1 Cytuj
SnoD 2 322 Opublikowano 2 maja Opublikowano 2 maja W temacie złota: Panowie, w jaki sposób najlepiej inwestować w fizyczne złoto. Czytałem, że sztabki kreowane przez banki odpadają, bo wysoka marża i brak akredytacji. A co ze złotymi monetami inwestycyjnymi? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi