Skocz do zawartości

Inwestycje, kredyty na 500 lat ogolnie liczymy pieniazki

michal

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
W dniu 7.06.2024 o 19:58, D.B. Cooper napisał(a):

Byłem ostatnio w PZU zgłosić wypłatę za urodzenie córy i dostałem propozycję ubezpieczenia, chętnie wysłucham czy to nie jakiś wałek i czy nie lepiej iść w coś innego. Zaznaczam, że nie jestem wybitnym inwestorem. Wolę płacić nie dużo, ale długo terminowo. 

Ubezpieczenie obejmuje 25 lat wygląda tak, że płacę przez pierwszy rok 200 zł/mc i już po pierwszej wpłacie córka/żona może liczyć na około 50 tyś odszkodowania w przypadku śmierci i rośnie z każdym rokiem do 115 tyś. Po 25 latach jak ja dożyję  i będę co roku waloryzował kwotę od 6-10 zł mogę zlecić wypłatę 119 tyś, więc jakiś boost kasy na stare lata by był. 

Są tam jakieś warianty optymistyczne i pesymistyczne np bez mojej waloryzacji kwoty 52 tyś po 25 latach, więc trochę słabo.

20240607_192824.thumb.jpg.e0d321385279a3f9bb46bfe618d1cc75.jpg20240607_192814.thumb.jpg.dd9461761f8c0da97ffd3bbc44142982.jpg20240607_192743.thumb.jpg.7465c04fb55fc69b0fa899d03c307f17.jpg

Czy lepsze złoto i strony gdzie co np  miesiąc można kupować ułamek sztabki złota i zlecić wysyłkę po uzbieraniu całej?

Wychowanie gówniaka teraz do 18 rż to jakieś 350k. Matematykę zostawiam Tobie, czy się opłaca czy nie.

Edytowane przez mitra
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Po 18 latach czas chyba spadać z mbanku, przez te ich opłaty i inne zasrane pierdoły. Mam konto w Pekao, ale niedługo skończy mi się promocja, więc fajnie by było, gdyby bank miał dobre konto osobiste i fajną ofertę na oszczędzanie. Czy Velo się sprawdza? Bo z tego co piszecie, to do oszczędzania owszem.

Opublikowano
2 godziny temu, Szwed napisał(a):

Po 18 latach czas chyba spadać z mbanku, przez te ich opłaty i inne zasrane pierdoły. Mam konto w Pekao, ale niedługo skończy mi się promocja, więc fajnie by było, gdyby bank miał dobre konto osobiste i fajną ofertę na oszczędzanie. Czy Velo się sprawdza? Bo z tego co piszecie, to do oszczędzania owszem.

W Velo jestem już prawie rok jako leniwą skarbonką i w sumie nie mam żadnych zastrzeżeń. Oprocentowanie jest okej (dla nowych klientów chyba nawet jedno z lepszych na rynku), fajna aplikacja, szybki kontakt przez FB.

• Dzięki 1
Opublikowano (edytowane)

Jak ktoś odkłada jakieś środki w złocie, a ma mennicę Apart gdzieś w pobliżu, to polecam. Sztabki z certyfikatem LBMA z niemieckiej mennicy za uncję ~200-240 zł powyżej aktualnej wyceny na giełdzie i od ręki.

Z ciekawości spytałem się jak to obecnie wygląda, babka powiedziała, że różnie to w czasie, ale aktualnie bardzo dużo ludzi kupuje złoto inwestycyjne.

Edytowane przez SnoD
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 31.07.2024 o 09:25, mcp napisał(a):

I cyk, wpadło mi dzisiaj 14% z drugiego roku COI. Teraz czas uciekać, bo na trzeci rok dają 3,5% :rayos:

Gorzej z uciekaniem z COI/EDO w ramach IKE/IKZE bo tam wszystko trzeba w placówce robić...

Opublikowano

A nie, tutaj 5 dni max i pieniądze na koncie, co prawda opłata za wykup przed czasem jest chyba 0,30  zł za sztukę, ale przy takim oprocentowaniu i tak nie ma się co zastanawiać.

Opublikowano
21 minut temu, mcp napisał(a):

A nie, tutaj 5 dni max i pieniądze na koncie, co prawda opłata za wykup przed czasem jest chyba 0,30  zł za sztukę, ale przy takim oprocentowaniu i tak nie ma się co zastanawiać.

70 gr przy COI, 2 zl przy EDO. Czyli realnie pomniejsza sie wypracowane oprocentowanie odpowiednio o 0.7 p.p / 2.0 p.p.

EDO 7% wpada mi teraz na 3.5% w ramach IKZE/IKE. Mógłbym isc do placówki wykupić je i za 5 dni jak kasa wróci to z automatu kupią się aktualne EDO 6.8%, no ale trzeba odjąć tę "karę", więc w sumie szkoda mi latać i czas tracić dla drobnej różnicy.

Opublikowano

Ma ktoś kredyt w BNP? Gdzie i jak sprawdzić nadpłatę kredytu? W apce i na stronie na koncie nigdzie nie mogę tego znaleźć. Zostaje tylko opiekun?

I jeszcze jedno pytanie, bo w sumie po ostatniej rozmowie, też nie mogli mi wytłumaczyć dlaczego kwota najbliższej raty to kwota x a środki oczekujące na spłatę kredytu to kwota y, gdzie y jest trochę większe od x?

Opublikowano
18 minut temu, mitra napisał(a):

Ma ktoś kredyt w BNP? Gdzie i jak sprawdzić nadpłatę kredytu? W apce i na stronie na koncie nigdzie nie mogę tego znaleźć. Zostaje tylko opiekun?

I jeszcze jedno pytanie, bo w sumie po ostatniej rozmowie, też nie mogli mi wytłumaczyć dlaczego kwota najbliższej raty to kwota x a środki oczekujące na spłatę kredytu to kwota y, gdzie y jest trochę większe od x?

Jaki kredyt? Hipoteczny? Jeśli tak, to BNP wciąż pobiera prowizję za skrócenie okresu kredytowania - bodajże 1% od pozostałego salda po nadpłacie.

Jeśli chodzi o drugie pytanie to podejrzewam, że to kwota raty + ubezpieczenie kredytu.

Opublikowano
2 minuty temu, HenrykIggO napisał(a):

Jaki kredyt? Hipoteczny? Jeśli tak, to BNP wciąż pobiera prowizję za skrócenie okresu kredytowania - bodajże 1% od pozostałego salda po nadpłacie.

Jeśli chodzi o drugie pytanie to podejrzewam, że to kwota raty + ubezpieczenie kredytu.

Kredyt gotówkowy na 180k. Baba przez telefon mówiła że mam praktycznie jedną ratę nadpłaconą ale nigdzie tego nie idzie sprawdzić.

Co do drugiego to to nie może być rata + ubezpieczenie bo tak bym płacił po zsumowaniu ponad 5,4k a tak nie jest. Między jedną kwotą a drugą różnica to jakieś 7 zeta ale właśnie zastanawia mnie ta różnica.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Kiedyś tu pisałem w okolicy 2019 roku, że zaryzykowałem i włożyłem trochę kasy z zabepieczeniem pod weksle (czyli jakby taka prywatna pożyczka od osoby jak ja, dla firmy obracającej kasą dalej, na umówiony procent). Typ "doradca finansowy" który to promował robił różne konferencje, eventy, w necie było go sporo pod kątem PRu. Raz czy dwa tam wbiłem na ten jego webinar, ale ogólnie jestem mega cięty na wszelkie "sekty".

No i jedna z tych jego polecanych firemek pożyczkowych się już zawinęła (druga nadal działa), a w komentarzach na Googlu piszą, że utopione jest kilkadziesiąt baniek od takich inwestorów szaraczków :obama:

Ja dostawałem odsetki regularnie zgodnie z umową, ale wyszedłem z tego ze dwa lata temu (gdy jeszcze prosperowali), wtedy gdy legitne inwestycje typu obligacje czy lokaty zaczęły rosnąć pod kątem stóp procentowych. Posiedziałbym w tym dłużej i byłbym ładny kawałek kapuchy w plecy. No nic, przynajmniej bezkosztowo (a cośtam zarobiłem na ok 9% rocznie gdy stopy były poniżej 1%) jest praktyczna lekcja na przyszłość na temat ambergoldozy.

• Plusik 1
Opublikowano
10 godzin temu, _Red_ napisał(a):

Ja dostawałem odsetki regularnie zgodnie z umową, ale wyszedłem z tego ze dwa lata temu (gdy jeszcze prosperowali), wtedy gdy legitne inwestycje typu obligacje czy lokaty zaczęły rosnąć pod kątem stóp procentowych.

To pewnie dlatego się sypnęło, bo więcej osób wyszło z tego samego założenia.

Opublikowano

Akcje CDP po 185 zł. Lubię te polskie spółki gamingowe - newsy o dobrej sprzedaży, kurs akcji leci na łeb, zero jakichkolwiek pozytywnych newsów, kurs akcji bije rekordy :p

• This 1
Opublikowano

Wiecie czy w bankach (albo gdziekolwiek) da sie wymienic banknoty na bilon? Bo odwrotnie nie ma problemu, ale nie moge zanlesc infa odnosnie wymiany na monety. Bylem u siebie w aliorze i powiedzieli, ze u nich niet.