LeifErikson 1 108 Opublikowano 4 października Opublikowano 4 października No jak wiesz ze przez okres trwania lokaty nie tkniesz kasy to lepsza lokata, bo ciut wyższy procent. Na KO masz ten plus że możesz ruszyć pieniądze albo coś dołożyć. Cytuj
_Red_ 12 021 Opublikowano 4 października Opublikowano 4 października 23 minuty temu, [InSaNe] napisał(a): Lepsze to niż to konto w Velo? No ale co znaczy lepsze. Masz podane oprocentowanie, wiesz czym się różni lokata od konta, wiesz ile wyciągniesz odsetek po pół roku to dobierz pod swoje potrzeby Jak chcesz zamrozić kase na pół roku, a nie trzeba dodatkowo zakładać tam zwykłego konta rozliczeniowego w pakiecie, to otworz lokatę. Jak chcesz mieć możliwość dokładania/wyjmowania kasy i oglądania odsetek pierwszego dnia każdego miesiąca to konto oszczędnościowe. Cytuj
[InSaNe] 2 478 Opublikowano 4 października Opublikowano 4 października Dokładać chcę na bieżąco, dzięki za odpowiedzi 1 Cytuj
Yakubu 3 047 Opublikowano 4 października Opublikowano 4 października A co jest nie tak z kontem w Velobanku? Ja chwilowo trzymam gotówkę na oszczędnościowym w Aliorze, bo jest 7%, ale jak za dwa miesiące skończy się promka, to wszystko wraca do Velo. Cytuj
LeifErikson 1 108 Opublikowano 5 października Opublikowano 5 października (edytowane) Jak się jest nowym klientem to spoko, ale mi po ponad roku (i to tylko na nowe środki) proponują trochę mniej niż normalnie na wszystko oferuje Toyota. Velo w nowej edycji promki 5,8% na nowe środki na 3 miesiące do 300k, Toyota 5,85% do 400k bez dodatkowych ograniczeń, oprocentowanie oparte o wibor 3m. Ale jak już kiedyś pisałem, na duży plus Velo wypada nowoczesna aplikacja. Bardzo przyjemnie się obsługuje wszystko. Edytowane 5 października przez LeifErikson Cytuj
Artur_K 196 Opublikowano 5 października Opublikowano 5 października 9 godzin temu, Yakubu napisał(a): A co jest nie tak z kontem w Velobanku? Wiadomo oszczędnościowe ma tą zaletę, że można dopłacać i wypłacać. Jeżeli ktoś potrzebuje obracać pieniędzmi w trakcie to wyjścia nie ma. Dla mnie lokata to proste i przejrzyste warunki. W Velo mam konto coś tam chwilę trzymałem ale zniechęciły mnie te wszystkie punkty regulaminu. Głównie chodzi o 6 i 7. 7 ok, trzeba pamiętać i płacić kartą kilka razy w miesiącu, ale 6? Oferta promocyjna jest na nowe środki, regulamin nie wyjaśnia czym są nowe środki itd. Strasznie to zakręcone, miałem tam pieniądze a w pewnym momencie nie wiedziałem nawet ile zarabiają. Na lokatę wpłacam i zapominam na 3-6 miesięcy. Wynika to pewnie z braku doświadczenia. Wolę po prostu prostsze rozwiązania. Cytuj
Yakubu 3 047 Opublikowano 5 października Opublikowano 5 października W aplikacji jak wejdziesz w EKO, to wciśnij szczegóły promocji. Będziesz miał saldo początkowe i stan nowych środków. Ja równowartość salda początkowego wpłacam do skarbonki na 6%, a reszta będąca nowymi środkami idzie na EKO i tam obecnie mam 6,2%, wcześniej miałem 7%, bo byłem nowym klientem. W Velobanku można wypłacać hajs z konta oszczędnościowego bez limitu, a w innych bankach przeważnie tylko jedna wypłata w miesiącu jest darmowa, za każdą kolejną trzeba płacić 5/10zł. Dla mnie to jest mega duży plus. W której edycji promocji uczestniczysz? Z tego co widzę to mój regulamin jest trochę inny i nie mam żadnego wymogu co do ilości transakcji kartą. Cytuj
LeifErikson 1 108 Opublikowano 5 października Opublikowano 5 października 48 minut temu, Yakubu napisał(a): W Velobanku można wypłacać hajs z konta oszczędnościowego bez limitu, a w innych bankach przeważnie tylko jedna wypłata w miesiącu jest darmowa, za każdą kolejną trzeba płacić 5/10zł. Dla mnie to jest mega duży plus. To nie wiem czy ja mam inne warunki na EKO, ale u mnie darmowa jest tylko pierwsza wypłata w miesiącu, kolejne 10 zl. A to oprocentowanie 6,2% jest pod warunkiem wykonywania iluś tam transakcji, a jak kasa sobie po prostu leży to 5,8%. No i to jest promka na 3 miesiące, po których znów trzeba kombinować. W Toyo po prostu wrzucam kasę jak na lokatę i zapominam. Cytuj
_Red_ 12 021 Opublikowano 5 października Opublikowano 5 października Dodam jeszcze z takich innych cebulowych powodów, że warto miec konto Credit Agricole. Przez dwa lata płatności kartą daja cashback co miesiąc (do jakiejs max kwoty, teraz chyba bonus to 37 zł/mc), dodatkowo ciągle w appce odświeżają sie jakies kupony, np. - 20 zeta do Empiku do doladowania portfela - 20% na buty w CCC - 5 zeta na dowolny zakup w Żabce (takze free hotdogi co jakiś czas ) - 30 zł znizki przy zakupie na 400 zł w RTV Euro AGD (ponoc wchodzi nawet na kody PSN, tylko ze fizycznie w sklepie, takze doladowanie tansze o 7.5% z legalnego źródła). I pełno innych do multum sklepów. PSVR2 na premiere kupilem ok 150 zł taniej wklepujac kod z banku. Cebulka do cebulki, a w skali roku nagle się uzbiera z minimum tysiaczek na rabatach bez większego wysiłku i szukania ofert. Trzymam jako konto dodatkowe na tego typu promki. Cytuj
LeifErikson 1 108 Opublikowano 5 października Opublikowano 5 października To już jest poziom cebuli który nawet mnie przerasta, w sensie nie chciałoby mi się tego sprawdzać i wykorzystywać, ale gratuluję. 1 Cytuj
_Red_ 12 021 Opublikowano 5 października Opublikowano 5 października Wbrew pozorom to nic nie zajmuje czasu, bo po prostu płace za codzienne wydatki kartą do konta i co miesiąc wpada ten cashback sam. A kupony do najpopularniejszych sklepów widać od razu w appce bankowej, do ktorej i tak się loguje regularnie Cytuj
Artur_K 196 Opublikowano 5 października Opublikowano 5 października 13 minut temu, _Red_ napisał(a): konta i co miesiąc wpada ten cashback sam Jeżeli chodzi o takie promocje, to akurat na plus velo banku też na tym skorzystałem. Tam było na bogato 10% zwrotu, maks 100zl miesięcznie przez pół roku, więc 6 stówek wpadło za darmoszke Cytuj
SnoD 2 319 Opublikowano 11 października Opublikowano 11 października Piękny dzień na GPW. Jakiś random na X wymyślił sobie plotkę że w CDPR źle się dzieje bo jakiś dyrektor od W3 odszedł i kurs akcji -12 zł :p Święta przyszły w tym roku wcześniej Cytuj
balon 5 342 Opublikowano 12 października Opublikowano 12 października Panowie zakładam sobie IKE w XTB (już jest). Chcę kupić za roczny limit ETFy SP500. Teraz pytanie czy w XTB to będzie ten instrument? https://www.xtb.com/pl/oferta/dostepne-rynki/etf/cspx-uk No i teraz drugie pytanie czy jak wpłacam na ike etf to lepiej bp po 2 miesiące co miesiąc czy od razu 24 raz na rok? To dużo zmieni w kontekście ewentualne zysku za 20-25 lat? Cytuj
HenrykIggO 260 Opublikowano 12 października Opublikowano 12 października (edytowane) 12 minut temu, balon napisał(a): Panowie zakładam sobie IKE w XTB (już jest). Chcę kupić za roczny limit ETFy SP500. Teraz pytanie czy w XTB to będzie ten instrument? https://www.xtb.com/pl/oferta/dostepne-rynki/etf/cspx-uk No i teraz drugie pytanie czy jak wpłacam na ike etf to lepiej bp po 2 miesiące co miesiąc czy od razu 24 raz na rok? To dużo zmieni w kontekście ewentualne zysku za 20-25 lat? Pierwsze pytanie. Jeśli chcesz kupic ETF na SP500 na XTB to ticker: CSPX.UK. To jest fundusz, ktory sledzi oryginalny S&P, ale od iShares (zaufany, korzystam od lat). Uwazaj by nie wpierdolic sie w CFD SP500, ktorego reklamuja na xtb. Najlepiej od razu wylacz wyswietlanie CFD w ustawieniach XTB (hazard imo) by lepiej spac. Edit: instrument dokladnie ten ktory podales w linku. Dopiero teraz zauwazylem. Jeśli interesowalby Cie ETF na Bitcoin to ticker: VBTC.DE. Podaza za para EUR/BTC. Korzystam, polecam. Pzdr Edytowane 12 października przez HenrykIggO 1 1 Cytuj
mitra 1 787 Opublikowano 22 października Opublikowano 22 października @_Red_ Pewnie się orientujesz. Likwiduje IKZE bo potrzebuję gotówki. Czy przy rozliczaniu PIT, płacę podatek tylko od zysku czy od całości wpłat + zysk? Rozumiem, że w PIT trzeba to wpisać w miejsce jako dochód dodatkowy? 1 Cytuj
balon 5 342 Opublikowano 22 października Opublikowano 22 października Podatek jest od wypracowanego zysku. Cytuj
_Red_ 12 021 Opublikowano 23 października Opublikowano 23 października 17 godzin temu, balon napisał(a): Podatek jest od wypracowanego zysku. Nie przy IKZE (tu nie ma podatku od zysków kapitałowych, tylko dochodowy). Wypłata z IKZE podlega wpisaniu całości wypłaconej kwoty (z zyskami lub stratami) do rocznego PITa, co zwieksza podatek dochodowy (12% lub gorzej, 32%). W koncu co roku można bylo to odpisać od PIT, więc to "kara" za wcześniejsze zakończenie. Dodam jeszcze, że czasem wypłata może byc sensownym ruchem, np. gdy przez lata odpisywalismy sobie 32% podatku, ale np. nie planujemy żadnych dochodów w którymś roku (przerwa, bezrobocie itp.). Wtedy wypłata z IKZE (jeśli wyjdzie do 120k) bez innych źródeł dochodu byłaby jedynie obciążona 12%. I mamy zajebisty profit przed 65 r.ż. (po 65 i tak zabiorą nam 10% "prowizji" od wypłaty IKZE). 3 1 Cytuj
Bud 11 Opublikowano 25 października Opublikowano 25 października Panowie takie pytanie, bo czytuje sobie od pewnego czasu dyskusje i postanowiłem się wpisać. Moja sytuacja: Mieszkam w Szwajcarii aktualnie, pracuje w IT i kasa płynie z tego dobra. Dużo rozmawiamy z żoną, że kasa która odkładamy trochę się marnuje nie pracując i leżąc na koncie i zastanawiam się już dłuższy czas nad jakimś dobrym pomysłem pod inwestycje. Mieszkamy tutaj z żoną i małym dzieckiem we trójkę zupelnie sami, wiec sprawy rodzinne wypełniają mi większość wolnego czasu i mówiąc szczerze czasu/głowy/checi do siedzenia kolejnych godzin po nocach nad drugim zajęciem nie mam zbyt. Mamy jedno mieszkanie ma wynajmem w PL i myślałem nad tym dalszym kierunkiem inwestycji, no ale to raczej osobny temat. Może ktos z rekinów biznesu podzieli się mądrymi radami? Dzięki Cytuj
MaZZeo 14 182 Opublikowano 25 października Opublikowano 25 października Jedna rada ode mnie: nie kupuj więcej mieszkań pod wynajem. Cytuj
_Red_ 12 021 Opublikowano 25 października Opublikowano 25 października 23 minuty temu, Bud napisał(a): kasa która odkładamy trochę się marnuje nie pracując i leżąc na koncie Nawet nie tyle nie pracuje co gnije o wartość inflacji. Mysle, że musisz nadrobić ten temat, co stronę są propozycje (lokaty, ETFy, konta emerytalne etc.). A może cos w Szwajcarii jest tez dedykowanego. Cytuj
Bud 11 Opublikowano 25 października Opublikowano 25 października 16 minutes ago, _Red_ said: Nawet nie tyle nie pracuje co gnije o wartość inflacji. Mysle, że musisz nadrobić ten temat, co stronę są propozycje (lokaty, ETFy, konta emerytalne etc.). A może cos w Szwajcarii jest tez dedykowanego. Hehe, no wlasnie mam w PL oszczednosciowe, interesowalem sie nad tym samym w CH, ale bylo to doslownie zysk 100e w skali roku i ewentualne dysponowanie tym co tam zloze bylo mocno obwarowane np. dodatkowymi oplatami itd. Cytuj
Il Brutto 1 624 Opublikowano 25 października Opublikowano 25 października Sprawa jest prosta. Otwierasz konto u brokera np. IBRK, kupujesz ETF odpowiadajacy amerykanskiemy SPY (nie mozesz kupic go bezposrednio nawet jezeli CH nie jest czescia EU), ewentualnie kupujesz Berkshire Hataway B. Najwazniejsze zebys nie czytal jakkich ksiazek, nie probowal robic analiz i udawac ze jestes powaznym inwestorem. Kupujesz i tyle. I druga najwazniejsza sprawa - nigdy nie inwestujesz w nieruchomosci, kryptowaluty i zloto. 1 Cytuj
Bud 11 Opublikowano 25 października Opublikowano 25 października A ze tak spytam co nie tak z nieruchomosciami i zlotem? Mam znajomych robiacych to i to i jedni i drudzy chwala. W nieruchomosci przeciez sporo osob inwestuje, jakie sa powody ze odradzacie? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi