_Red_ 12 064 Opublikowano 25 października Opublikowano 25 października Nie no to chyba był sarkazm? Sztabki złota poszły mi w górę o 40% w ciągu 3 lat, ale i tak traktuje je jakos nie krótkoterminowe dobro inwestycyjne, ale zabezpieczenie długofalowe, by w razie czego włożyć se parę gramów w dupe i wyjechać. Cytuj
Szwed 646 Opublikowano 25 października Opublikowano 25 października Chciałem założyć konto w Toyota Banku, miałem zastrzeżony pesel więc dostawałem SMSy żeby go odstrzec. Odstrzegłem czasowo, z założeniem że zablokuje się tego i tego dnia. Podpisałem umowę chwilę po tym jak termin zaskoczył. Umowa podpisana, przeszło, czekam na telekod. Po 3 tygodniach dzwonię pytam co jest nie tak, że jeszcze nie dostałem. "A bo miał pan zastrzeżony pesel w trakcie podpisywania umowy więc umowa została anulowana". No fajnie, ale moglibyście kurde powiedzieć xD Teraz nie mogę złożyć wniosku bo wyskakuje jakiś błąd z przesyłaniem danych już po weryfikacji dowodu tożsamości, ale niestety w cudzysłowie nie ma żadnych danych >_> Mam nadzieję że zobaczą wiszący wniosek i zadzwonią. Cytuj
Artur_K 208 Opublikowano 25 października Opublikowano 25 października 4 godziny temu, Bud napisał(a): Może ktos z rekinów biznesu podzieli się mądrymi radami? Dzięki Rozumiem, że konta w Polsce macie? Ja bym doradził jeszcze obligacje, trochę 3 latków ze stałą stopą, trochę 10 letnich (jeżeli faktycznie mają leżeć i zarabiać) indeksowanych inflacją. Do tego jakieś bezpieczne ETF (w złoto też możesz inwestować poprzez ETF, zamiast fizycznie) no i masz w miarę bezobsługowy portfel który pozwoli pracować Twoim oszczędnością. Najgorsze co może być to gdy leżą na koncie. 1 Cytuj
LeifErikson 1 116 Opublikowano 26 października Opublikowano 26 października W dniu 25.10.2024 o 11:14, Szwed napisał(a): Chciałem założyć konto w Toyota Banku, miałem zastrzeżony pesel więc dostawałem SMSy żeby go odstrzec. Odstrzegłem czasowo, z założeniem że zablokuje się tego i tego dnia. Podpisałem umowę chwilę po tym jak termin zaskoczył. Umowa podpisana, przeszło, czekam na telekod. Po 3 tygodniach dzwonię pytam co jest nie tak, że jeszcze nie dostałem. "A bo miał pan zastrzeżony pesel w trakcie podpisywania umowy więc umowa została anulowana". No fajnie, ale moglibyście kurde powiedzieć xD Teraz nie mogę złożyć wniosku bo wyskakuje jakiś błąd z przesyłaniem danych już po weryfikacji dowodu tożsamości, ale niestety w cudzysłowie nie ma żadnych danych >_> Mam nadzieję że zobaczą wiszący wniosek i zadzwonią. No właśnie toyo pod kątem systemów wydaje się taka trochę siermiężna. Nie ma nawet apki do zarządzania kontem. Kontrast w porównaniu np z takim velo jest duży. Jak na coś czekasz dalej to raczej proponowałbym sam się kontaktować. W dniu 25.10.2024 o 09:46, _Red_ napisał(a): Nie no to chyba był sarkazm? Sztabki złota poszły mi w górę o 40% w ciągu 3 lat, ale i tak traktuje je jakos nie krótkoterminowe dobro inwestycyjne, ale zabezpieczenie długofalowe, by w razie czego włożyć se parę gramów w dupe i wyjechać. Gdzie trzymasz sztabki? Kiedyś rozważałem zakup ale to przechowywanie mnie zniechęciło. W mennicy można ale wtedy chyba to było za 500 zeta rocznie, więc też tak średnio o ile nie ma się tam kilkuset gramów. Cytuj
AdiCarrion 121 Opublikowano 26 października Opublikowano 26 października 59 minut temu, LeifErikson napisał(a): Gdzie trzymasz sztabki? Kiedyś rozważałem zakup ale to przechowywanie mnie zniechęciło. W mennicy można ale wtedy chyba to było za 500 zeta rocznie, więc też tak średnio o ile nie ma się tam kilkuset gramów. Uncja złota wartości 11000 pln to wielkość monety 5 zł-tu naprawdę nie trzeba specjalnie szukać miejsca do przechowywania 1 Cytuj
balon 5 371 Opublikowano 26 października Opublikowano 26 października Godzinę temu, LeifErikson napisał(a): Gdzie trzymasz sztabki? Kiedyś rozważałem zakup ale to przechowywanie mnie zniechęciło. Uuu przechowywanie sztabkami, trochę na chłop sosu Cytuj
_Red_ 12 064 Opublikowano 26 października Opublikowano 26 października 1 godzinę temu, LeifErikson napisał(a): Gdzie trzymasz sztabki? No przecież nie napiszę tego na forum publicznym xD Cytuj
LeifErikson 1 116 Opublikowano 26 października Opublikowano 26 października Chcialbym zeby tak bylo, ale mi nie chodzi o to że to jest duże. Chodzi mi o to że srednio chyba trzymać przedmioty warte na przykład kilkadziesiąt koła w szufladzie z majtkami. W mennicy za te kilka stow rocznie można przechowywać u nich, ale fizycznie to wtedy leży w Wawie, więc jak ktoś nie ze stolicy to też nieoptymalna opcja. 1 minutę temu, _Red_ napisał(a): No przecież nie napiszę tego na forum publicznym xD Przecież nie pytam o adres, piętro i w której szafie. tylko czy na przykład jakiś mały sejf sobie ogarniaes czy coś w ten deseń. Cytuj
AdiCarrion 121 Opublikowano 26 października Opublikowano 26 października 2 minuty temu, LeifErikson napisał(a): Chodzi mi o to że srednio chyba trzymać przedmioty warte na przykład kilkadziesiąt koła w szufladzie z majtkami. Naprawdę nie przychodzi Ci do głowy żadne inne miejsce do ukrycia tak małych rozmiarowo przedmiotów? Cytuj
Mustang 1 775 Opublikowano 26 października Opublikowano 26 października Ja bym sprawdził jak to wygląda w Szwajcarii (w kwestii podatków od zysku, kont, itp.) i część oszczędności zainwestował w koniecznie zdywersyfikowany portfel dużych firm mających tradycję wypłacania dywidend. Jako laik nie będziesz bawił się w trading, ale tego typu akcje możesz trzymać latami, a dywidendy dają szansę regularnego zarobku bez nawet liczenia na wzrost cen i sprzedawania czegokolwiek. Krypto czemu nie, możesz coś kupić na dużej giełdzie czy revolucie np., ale traktowałbym je bardziej jako ciekawostkę, „los na loterię”, oraz nie inwestował więcej niż kilka procent oszczędności. Najlepiej jak już kupić którąś z tych głównych i stakować, żeby podobnie jak w przypadku dywidend, mieć jakiś zysk z biernego trzymania. Cytuj
Mejm 15 363 Opublikowano 26 października Opublikowano 26 października 7 godzin temu, AdiCarrion napisał(a): Naprawdę nie przychodzi Ci do głowy żadne inne miejsce do ukrycia tak małych rozmiarowo przedmiotów? Cytuj
Shago 3 606 Opublikowano 29 października Opublikowano 29 października Domański: transformacja energetyczna wymaga mobilizacji kapitału prywatnego Czyżby "atomowe" obligacje na horyzoncie? Cytuj
BRY@N 1 594 Opublikowano 29 października Opublikowano 29 października Do autostrady A2 też potrzebowali kapitału a teraz to jest najdroższa autostrada w Europie Cytuj
D.B. Cooper 3 068 Opublikowano 21 listopada Opublikowano 21 listopada Moje 740m inwestycji Plan A to budowa za kilka lat. Jak nie będę pewien że podołam finansowo to sprzedaż za 10 czy 15 lat, albo będzie dla córki. Trochę kredytu dobrałem(spłacę go wcześniej), ale sporo siedziałem na ogłoszeniach i uznałem że cena całkiem atrakcyjna i będzie to dobra inwestycja. Jedna już mi uciekła bo trochę zbyt długo zwlekałem. No i miejsce takie, że chciałbym tam mieszkać. 40 min po dodaniu ogłoszenia już miałem ją słownie zarezerwowaną. Nie wiem czy facet koloryzował, ale telefon mu się urywał i musiał ściągnąć ogłoszenie. Jestem w stanie w to uwierzyć bo babka sprzedawała podzielone pole, ale też w atrakcyjnym miejscu, bez widocznej drogi, braku dojazdu do co niektórych działek i 8 sztuk sprzedała w 2 tyg. Tam mi właśnie działka uciekła. Ta moja działka od 2013r podwoiła wartość z górką. Raczej teraz takiego wzrostu nie będzie, ale w dół też nie poleci. 2 1 Cytuj
Artur_K 208 Opublikowano 21 listopada Opublikowano 21 listopada Gratulacje zakupu. Działeczka uzbrojona? Metraż taki w sam raz, jak dom nie za duży to wszystko się zmieści, będzie trochę przestrzeni i nie trzeba będzie kosić całymi godzinami . 4 godziny temu, D.B. Cooper napisał(a): bez widocznej drogi, braku dojazdu do co niektórych działek i 8 sztuk sprzedała w 2 tyg. Tam mi właśnie działka uciekła. Może to żadna okazja nie była, pomimo że tak szybko się rozeszły. Widzę że sporo ludzi kupuje działki chyba tylko patrząc na mapkę i nie zastanawiając się jak później wybudują dom i z jakimi problemami i dodatkowymi kosztami będzie się to wiązało. Cytuj
D.B. Cooper 3 068 Opublikowano 21 listopada Opublikowano 21 listopada 1 godzinę temu, Artur_K napisał(a): Gratulacje zakupu. Działeczka uzbrojona? Metraż taki w sam raz, jak dom nie za duży to wszystko się zmieści, będzie trochę przestrzeni i nie trzeba będzie kosić całymi godzinami . Skrzynka elektryczna już zamontowana na granicy działki. Woda i kanalizacja w drodze. Jest też ogrodzona z dwóch stron. No ja szukałem do 800m, nie chcę być niewolnikiem kosiarki 1 Cytuj
krupek 15 493 Opublikowano 21 listopada Opublikowano 21 listopada A geologię działki jakąś masz? Po drzewkach widać, że podłoże raczej mało problematyczne, raczej piaski i bez części organicznych, ale różnie to bywa i można się przejechać po ocenie z zewnątrz. Jak nie ma mpzp to warto wcześniej wystąpić o warunki zabudowy, bo jak się zbierze więcej nabywców w okolicy to gmina wymyśli jakiś pojebany mpzp. Z drugiej strony, może jakieś drogi też zaplanują, skoro ks i wodociąg już planowany. Cytuj
D.B. Cooper 3 068 Opublikowano 21 listopada Opublikowano 21 listopada (edytowane) Geologii nie robiłem. Szczerze mówiąc liczę na farta i że nie będzie nic tam w glebie problematycznego. Chaty się stawiają do okoła, to może jest ok. Oczywiście zrobię takie badania. Jest mpzp, zabudowa mieszkaniowa jednorodzinna. Kanalizacja i wodociąg już tam jest, idzie przy działce. Edytowane 21 listopada przez D.B. Cooper 1 Cytuj
krupek 15 493 Opublikowano 21 listopada Opublikowano 21 listopada Jeden odwiert to poniżej 1000 zł ci jakiś geolog zrobi i napisze opinie, a głowa spokojna będzie. No a tak to rzeczywiście wygląda na okazyjną działkę jak cena atrakcyjna i lokalizacja spoko. Wszystko wydaje się sprzyjać budowaniu domu. 1 Cytuj
D.B. Cooper 3 068 Opublikowano 7 grudnia Opublikowano 7 grudnia Czy ma znaczenie to w jaki dzień nadpłacam kredyt? Nadpłacajac w aplikacji mogę zostać przy obecnej racie i szybciej spłacić, lub zmniejszać raty, ale wtedy muszę udać się do placówki i zrobić aneks. Co lepsze? Dodatkowych opłat za wcześniejszą spłatę nie ma. Cytuj
Sedrak 790 Opublikowano 7 grudnia Opublikowano 7 grudnia 45 minutes ago, D.B. Cooper said: Nadpłacajac w aplikacji mogę zostać przy obecnej racie i szybciej spłacić, lub zmniejszać raty, ale wtedy muszę udać się do placówki i zrobić aneks. Co lepsze? Dodatkowych opłat za wcześniejszą spłatę nie ma. Skróceniu okresy kredytowania zdecydowanie bardziej zmniejsza kwotę odsetek do spłaty, ale z np. skrócenie okresu z 30 lat na 20 lat dalej jest abstrakcyjną długością i ciężko trochę poczuć w głowie efekty, a zmniejszenie raty kredytu od razu się odczuwa i efekty są tu i teraz. Jest wiele kalkulatorów w necie gdzie możesz wpisać swoje ustalenia i kalkulator Ci policzy 1 Cytuj
MaZZeo 14 241 Opublikowano 8 grudnia Opublikowano 8 grudnia Ja polecam ten kalkulator Kalkulator kredytu hipotecznego - nadpłata i całkowity koszt kredytu Cytuj
Artur_K 208 Opublikowano 10 grudnia Opublikowano 10 grudnia XTB - co i jak? Zdecydowałem się w końcu na większą inwestycję w ETF, w maju w ramach limitu IKE kupiłem (S&P500 i MCI World), do dzisiaj zarobiły już około 12% , więc chcę kupić też bez limitów (prognozy na kolejny rok są dobre, więc może nie trafię w sam szczyt górki ;)). Powiedzcie jak w tym xtb mają się rzeczy. Konto zasilić najlepiej przelewem (brak prowizji), zrobić to w dolarze? (podobno przewalutowanie nie wychodzi korzystnie na tej platformie prowizja 0,5% a kurs?). Akcje można kupować ułamkowe, więc całą przelaną kwotę co do gorsza mogę wydać, na wybraną opcję tak? Kwestie bezpieczeństwa, włączyłem logowanie dwuskładnikowe, jakoś jeszcze się zabezpieczyć? Czy wszystkie operacje też będą zatwierdzane kodem sms? Prowizje, do miesięcznego obrotu 100k euro prowizji zgodnie z ofertą, nie ma. Czy są tu jakieś haczyki? Opłata miesięczna za prowadzenie rachunku, wg tabeli bezpłatna lub 10 euro. Płacimy gdy przez 356 dni nie będzie zamknięcia ani otwarcia pozycji, oraz braku wpłat przez 3 miesiące. Tu też bez drobnych druczków? Zakładając, że nie dokupuję akcji, tylko leżą i rosną, to rozumiem, że i tak jakieś minimalne wpłaty trzeba zrobić i przy okazji coś kupić? Jeżeli ktoś chciałby podzielić się jakąś dobrą radą, to chętnie wysłucham. Ze względu na to, że nie jest to bank, to mam jakieś obawy z tyłu głowy stąd takie może oczywiste pytania. Ale szkoda pieniędzy, żeby wkładać je tylko w nasze lokaty. Cytuj
Mejm 15 363 Opublikowano 10 grudnia Opublikowano 10 grudnia Widzialem gebe Stanowskiego w reklamie wiec chyba juz wolalbym sobie kupic jakiegos szitkoina. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi