Skocz do zawartości

Inwestycje, kredyty na 500 lat ogolnie liczymy pieniazki

michal

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem za bardzo gdzie to wrzucić, ale jeśli ktoś ma garaż albo miejsce postojowe na osobnej KW to trzeba złożyć nową dekorację odnośnie do produktu od nieruchomości związanej właśnie z tym, inaczej zapłaci praktycznie 10x droższy podatek. Czas do końca stycznia na złożenie deklaracji IN1

Edytowane przez Sedrak
Opublikowano

Nie bardzo kumam, dekoracje, "do produktu"?

Od poczatku mamy tak sprytnie skonstruowaną KW do miejsca garażowego podziemnego, ze opłaty administracyjne oraz coroczny podatek płacone są jedynie od własnościowego udziału w komórce lokatorskiej (przypada nam ok 0.3m2) a miejsce postojowe jest przynależne do tej piwnicy (ale już nie wydzielone w metrażu). To chyba już nie trzeba nic robić.

edit

https://www.infor.pl/twoje-pieniadze/podatki/6795328,kierowco-pedz-do-skarbowki-2-stycznia-i-szybko-zloz-deklaracje-in1-albo-zaplacisz-172-zl-podatku-zamiast-18-zl.html

Dobra, mam tu cos. Czyli można zniżyć podatek ze stawki jak za lokal niemieszkalny (ok 11 zl/m2) na lokal mieszkalny (ok 1zl/m2). Kto zaniedba ten nadal będzie płacił tyle samo, a nie ze 10x drożej. Po prostu nie zalapie się na niższą stawkę. Przy czym nadal u mnie jest to realnie piwnica w tej księdze wieczystejz tylko z dodatkiem miejsca garazowego, a nie odrebne miejsce garazowe. Musze pogadać że skarbówka.

Opublikowano

Właściciele garaży z wyodrębnioną księgą wieczystą (budynki wielorodzinne) muszą złożyć deklarację IN-1 do końca stycznia, aby skorzystać z niższej stawki podatkowej; bez tego podatek wg starych zasad może być 10x wyższy.

Masz racje. Można obniżyć, a jak się tego nie zrobi to będzie jak teraz czyli prawie 10x drożej. Wolałem napisać, bo szczerze nigdzie o tym nikt nie mówi, a jednak mało osób ma HG na oddzielnej KW (przynajmniej w Gdyni). 

• Plusik 1
Opublikowano

Zbadam temat, dzieki.

Spojrzałem na ostatni roczny papier z podatkami od nieruchomości i za ten mój sprytny piwnico-garaz placilem ok 9zl podatku (po stawce 11 zl/m2). Z tego faktu, że realnie posiadam tylko kawaleczek piwnicy, a do niego mam przynależne prawo używania konkretnego miejsca postojowego (bez określonego metrażu).

Fakt, ze znam osoby w bloku obok, które mają w KW miejsce wyodrębnione wraz z konkretnym jego metrażem (np. 16m2) więc do tej pory płacili za takowe ponad 160 zł rocznie. To druk IN1 zdecydowanie się im przyda. 

U mnie najwyżej spadnie z 9 zł na 1 zeta o ile uznają mój zapis własności kawalka piwnicy z przynależnym miejscem za "miejsce postojowe". Jak rozumiem formalnie piwnice nadal są traktowane jako lokale niemieszkalne tj. 11 zł/m2?