Sedrak 867 Opublikowano 10 grudnia 2024 Opublikowano 10 grudnia 2024 (edytowane) Nie wiem za bardzo gdzie to wrzucić, ale jeśli ktoś ma garaż albo miejsce postojowe na osobnej KW to trzeba złożyć nową dekorację odnośnie do produktu od nieruchomości związanej właśnie z tym, inaczej zapłaci praktycznie 10x droższy podatek. Czas do końca stycznia na złożenie deklaracji IN1 Edytowane 10 grudnia 2024 przez Sedrak Cytuj
_Red_ 12 103 Opublikowano 10 grudnia 2024 Opublikowano 10 grudnia 2024 Nie bardzo kumam, dekoracje, "do produktu"? Od poczatku mamy tak sprytnie skonstruowaną KW do miejsca garażowego podziemnego, ze opłaty administracyjne oraz coroczny podatek płacone są jedynie od własnościowego udziału w komórce lokatorskiej (przypada nam ok 0.3m2) a miejsce postojowe jest przynależne do tej piwnicy (ale już nie wydzielone w metrażu). To chyba już nie trzeba nic robić. edit https://www.infor.pl/twoje-pieniadze/podatki/6795328,kierowco-pedz-do-skarbowki-2-stycznia-i-szybko-zloz-deklaracje-in1-albo-zaplacisz-172-zl-podatku-zamiast-18-zl.html Dobra, mam tu cos. Czyli można zniżyć podatek ze stawki jak za lokal niemieszkalny (ok 11 zl/m2) na lokal mieszkalny (ok 1zl/m2). Kto zaniedba ten nadal będzie płacił tyle samo, a nie ze 10x drożej. Po prostu nie zalapie się na niższą stawkę. Przy czym nadal u mnie jest to realnie piwnica w tej księdze wieczystejz tylko z dodatkiem miejsca garazowego, a nie odrebne miejsce garazowe. Musze pogadać że skarbówka. Cytuj
Sedrak 867 Opublikowano 10 grudnia 2024 Opublikowano 10 grudnia 2024 Właściciele garaży z wyodrębnioną księgą wieczystą (budynki wielorodzinne) muszą złożyć deklarację IN-1 do końca stycznia, aby skorzystać z niższej stawki podatkowej; bez tego podatek wg starych zasad może być 10x wyższy. Masz racje. Można obniżyć, a jak się tego nie zrobi to będzie jak teraz czyli prawie 10x drożej. Wolałem napisać, bo szczerze nigdzie o tym nikt nie mówi, a jednak mało osób ma HG na oddzielnej KW (przynajmniej w Gdyni). 1 Cytuj
_Red_ 12 103 Opublikowano 10 grudnia 2024 Opublikowano 10 grudnia 2024 Zbadam temat, dzieki. Spojrzałem na ostatni roczny papier z podatkami od nieruchomości i za ten mój sprytny piwnico-garaz placilem ok 9zl podatku (po stawce 11 zl/m2). Z tego faktu, że realnie posiadam tylko kawaleczek piwnicy, a do niego mam przynależne prawo używania konkretnego miejsca postojowego (bez określonego metrażu). Fakt, ze znam osoby w bloku obok, które mają w KW miejsce wyodrębnione wraz z konkretnym jego metrażem (np. 16m2) więc do tej pory płacili za takowe ponad 160 zł rocznie. To druk IN1 zdecydowanie się im przyda. U mnie najwyżej spadnie z 9 zł na 1 zeta o ile uznają mój zapis własności kawalka piwnicy z przynależnym miejscem za "miejsce postojowe". Jak rozumiem formalnie piwnice nadal są traktowane jako lokale niemieszkalne tj. 11 zł/m2? Cytuj
_Red_ 12 103 Opublikowano 28 stycznia Opublikowano 28 stycznia Zawsze dziwiłem się rodzicom, że biora te wydruki z terminala z potwierdzeniem płatności kartą i widzę, ze jednak trzeba pilnować. Kupiłem coś w Żabie, zaplacilem telefonem (portfel Google) i juz w pociągu zobaczyłem, że mam dwa razy tę płatność w historii. Co do chuja - w Google Pay jest jedna, w appce żaby jedna, na koncie dwie. Napisze do banku, ale ciekawe gdzie jest problem - wkurwilbym sie jakby mi np. zduplikowalo płatność na kilka koła, a nie tylko butelkę picia. Cytuj
krupek 15 534 Opublikowano 28 stycznia Opublikowano 28 stycznia No i chuj, red ma dzisiaj pospane w nocy 1 Cytuj
BRY@N 1 826 Opublikowano 28 stycznia Opublikowano 28 stycznia Jest opcja takiej duplikacji bez autoryzacji ? Cytuj
SnoD 2 397 Opublikowano 30 stycznia Opublikowano 30 stycznia (edytowane) Nie, pewnie to błąd systemu i następnego dnia będzie wykasowana. Edytowane 30 stycznia przez SnoD Cytuj
Sedrak 867 Opublikowano 30 stycznia Opublikowano 30 stycznia (edytowane) On 12/10/2024 at 10:55 PM, _Red_ said: Zbadam temat, dzieki. Spojrzałem na ostatni roczny papier z podatkami od nieruchomości i za ten mój sprytny piwnico-garaz placilem ok 9zl podatku (po stawce 11 zl/m2). Z tego faktu, że realnie posiadam tylko kawaleczek piwnicy, a do niego mam przynależne prawo używania konkretnego miejsca postojowego (bez określonego metrażu). Fakt, ze znam osoby w bloku obok, które mają w KW miejsce wyodrębnione wraz z konkretnym jego metrażem (np. 16m2) więc do tej pory płacili za takowe ponad 160 zł rocznie. To druk IN1 zdecydowanie się im przyda. U mnie najwyżej spadnie z 9 zł na 1 zeta o ile uznają mój zapis własności kawalka piwnicy z przynależnym miejscem za "miejsce postojowe". Jak rozumiem formalnie piwnice nadal są traktowane jako lokale niemieszkalne tj. 11 zł/m2? Finalnie z tego co wiem to drama o nic. Urzędy same będą robiły korekty. Edytowane 31 stycznia przez Sedrak Cytuj
AdiCarrion 130 Opublikowano 30 stycznia Opublikowano 30 stycznia 59 minut temu, Sedrak napisał(a): Finalnie z tego co wiem to drama o nic. Urzędy same będą robiły korekty. Chyba nie, ja byłem wczoraj w urzedzie i musiałem wszystko dokładnie przy pani z okienka wypełnić i złożyć . Cytuj
Sedrak 867 Opublikowano 31 stycznia Opublikowano 31 stycznia 15 hours ago, AdiCarrion said: Chyba nie, ja byłem wczoraj w urzedzie i musiałem wszystko dokładnie przy pani z okienka wypełnić i złożyć . No to już sam nie wiem. Jeśli tak to usuwam, by nie wprowadzać w błąd Cytuj
[InSaNe] 2 540 Opublikowano 2 lutego Opublikowano 2 lutego Jakie aktualnie konto oszczędnościowe jest najlepsze jeśli chodzi o oprocentowanie? Oprócz Velobanku. Cytuj
_Red_ 12 103 Opublikowano 2 lutego Opublikowano 2 lutego No chyba wciąż Toyota jest sensowna https://www.toyotabank.pl/indeksowane-konto-oszczednosciowe 5.85% do raczej solidnego limitu 400k PLN (więcej i tak nie ma sensu trzymać w jednym banku z racji limitów BFG), oprocentowanie już jest dlugo bez zmian, gdyż jest oparte o Wibor. Jak nie ruszasz kasy z konta w ciągu miesiaca to nic nie kosztuje. Cytuj
LeifErikson 1 142 Opublikowano 2 lutego Opublikowano 2 lutego Czemu oprócz Velo? Dla nowych klientów wciąż jedna z lepszych opcji chyba. Z pozostałych +1 dla Toyoty. Ja już ponad 2 lata oszczędzam z nimi i nie powiem złego słowa, może poza archaicznym sposobem dostępu do konta, bo wciąż nie ma normalnej aplikacji (jest tylko do autoryzacji logowania), wiec obsługa tylko webowo przez przeglądarkę. Lepsze oprocentowanie można dorwac gdzie indziej, ale zwykle na promocjach i z niskimi limitami, a Toyo to stabilne warunki bez kombinowania, więc wygodnie. 1 Cytuj
[InSaNe] 2 540 Opublikowano 2 lutego Opublikowano 2 lutego A tu dobrze gada? W Velobanku już się mi promo skoczyło. https://www.bankobranie.pl/2025/02/najlepsze-lokaty-bankowe-konta-oszczednosciowe-na-luty-2025-roku.html?fbclid=IwZXh0bgNhZW0BMABhZGlkAAAGCV5inEoBHW8spz7JRgpwfIvi5fU_KBdS978J_XaUPgnQ7O_uyODCMX1syrJHW3dBsA_aem_nZv56pugou5KmR03wjaRKQ&m=1 Cytuj
Artur_K 232 Opublikowano 3 lutego Opublikowano 3 lutego 11 godzin temu, [InSaNe] napisał(a): A tu dobrze gada? W Velobanku już się mi promo skoczyło. https://www.bankobranie.pl/2025/02/najlepsze-lokaty-bankowe-konta-oszczednosciowe-na-luty-2025-roku.html?fbclid=IwZXh0bgNhZW0BMABhZGlkAAAGCV5inEoBHW8spz7JRgpwfIvi5fU_KBdS978J_XaUPgnQ7O_uyODCMX1syrJHW3dBsA_aem_nZv56pugou5KmR03wjaRKQ&m=1 Te zestawienia nie obejmują o dziwo wszystkich promocji, więc pewnie są opłacane (ale w sumie to zero zdziwienia). Zapoznaj się z ofertą VW Banku, ja aktualnie korzystam i wg mnie jest to jedna z najlepszych ofert szczególnie jeżeli chcesz ulokować tam trochę większe środki, bo nie ma ograniczeń kwotowych. Mają lokatę na 6,5% okres do wyboru (90-179 dni), lokata nie ma dziwnych ograniczeń na nowe środki, więc można ja odnawiać na tych samych warunkach (dopóki nie zmieni się oferta, ale jest już od jesieni). Dodatkowo lokata chyba jako jedyna na rynku, w przypadku zerwania jej przed czasem wypłaca połowę wypracowanych środków! Druga oferta to konto oszczędnościowe 6,7% dla kwot <50 tyś., a jeżeli włożysz tam >50 tyś. to oprocentowanie wynosi 7,2% na maksymalny okres do 6 miesięcy, niestety pod warunkiem wykonywania miesięcznie przynajmniej 5 operacji kartą na kwotę minimum 2000 zł. ps. Jak ktoś doczyta, to też mam pytanie o Velo właśnie, korzystałem tam z tych różnych promocji w tym wymagane były płatności kartą, teraz nie ma promocji to i środków nie trzymam, ale wtedy opłata za kartę to 7 zł. Dużo nie dużo, jak sobie z tym radzicie? Wychodzi na to, że albo korzystać z konta albo je zlikwidować? 1 Cytuj
[InSaNe] 2 540 Opublikowano 3 lutego Opublikowano 3 lutego (edytowane) Artur, ja nie miałem karty w Velobanku i nie robiłem żadnych operacji. Trzymałem kasę na tym ich koncie oszczędnościowym. A Pekao nie ma lepszej oferty niż VW? Edytowane 3 lutego przez [InSaNe] Cytuj
Yakubu 3 047 Opublikowano czwartek o 08:34 Opublikowano czwartek o 08:34 Żeby uniknąć opłaty w Velobanku wystarczy zrobić pięć transakcji kartą na dowolną kwotę. Co jakiś czas robią promocję na nowe środki, tylko wtedy dostajesz trochę mniejszy procent niż nowi klienci. W Pekao jest 7% na pięć miesięcy. Później zjeżdża do 2%. W Millenium za to jest 6,25% i ta promka chyba co chwilę się odnawia, trzeba jedynie pamiętać o pięciu płatnościach karta w każdym miesiącu. Cytuj
LeifErikson 1 142 Opublikowano sobota o 08:03 Opublikowano sobota o 08:03 W Toyo 5,85% I nie trzeba pamiętać o niczym, więc wydaje mi się że dla leniwych spoko opcja. 1 Cytuj
Artur_K 232 Opublikowano sobota o 18:10 Opublikowano sobota o 18:10 10 godzin temu, LeifErikson napisał(a): Toyo 5,85% I nie trzeba pamiętać o niczym, więc wydaje mi się że dla leniwych spoko opcja Jak wyżej pisałem, w VW 6,5% i też możesz zapomnieć gdy kasa rośnie. Cytuj
balon 5 395 Opublikowano niedziela o 20:02 Opublikowano niedziela o 20:02 W dniu 8.02.2025 o 19:10, Artur_K napisał(a): Jak wyżej pisałem, w VW 6,5% i też możesz zapomnieć gdy kasa rośnie. Na ile wziąłeś tę lokatę? 179 dni czy 360? Cytuj
_Red_ 12 103 Opublikowano niedziela o 20:14 Opublikowano niedziela o 20:14 W VW jedyna różnica, że w razie niewypłacalności nie zwracacie się do BFG tylko do Funduszu Gwarancji Depozytów Federalnego Zrzeszenia Banków Niemieckich (Entschädigungseinrichtung deutscher Banken GmbH). Na szczęście podatek jest liczony normalnie, po polsku 19% Był jeszcze jakiś inny. chyba austriacki bank, gdzie lokaty były opodatkowane na terenie Austrii (25% bodajże?) - trzeba było zgłosić potwierdzenie, że jest się rezydentem PL, by tego uniknąć. Ogólnie warto czytać, czy nie ma jakichś dodatkowych formalności przy lokatach, a te z racji swojej prostoty powinny być... proste. Cytuj
Artur_K 232 Opublikowano niedziela o 20:16 Opublikowano niedziela o 20:16 11 minut temu, balon napisał(a): Na ile wziąłeś tę lokatę? 179 dni czy 360? 179, te dłuższe terminy mają oprocentowanie zmienne, a przy lokatach wolę mieć pewność. 3 minuty temu, _Red_ napisał(a): Był jeszcze jakiś inni chyba austriacki bank, gdzie lokaty były opodatkowane na terenie Austrii To Raiffeisen. Kiedyś już prawie założyłem lokatę, ale ostatecznie odbiłem się od tych formalności z podatkami. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi