MaZZeo 14 491 Opublikowano 17 lutego Opublikowano 17 lutego W dniu 27.02.2024 o 17:52, MaZZeo napisał(a): Ja za to jakiś czas temu wróciłem do funduszy inwestycyjnych po tym jak cały tamten rok trzymałem hajs na rachunkach oszczędniościowych 6-7%. Taki mam rozkład portfela jak poniżej zapewne w zależności od sytuacji będę przesuwał środki albo zmieniał fundusze. W ostatnim czasie chyba najlepszą robotę zrobiły mi akcje japońskie. Mam jeszcze od paru lat PPE gdzie rozkład mam bardziej agresywny + jeszcze holduje Ether który w końcu wygląda na to że wszedł w hossę. Ogólnie dobry czas był ostatnio na inwestycje. Jako że minął dokładnie rok od mojej pierwszej wpłaty na te konkretne TFI to czas na małe podsumowanie Zwrot na całości portfela to 9,09% nie robiłem żadnych ruchów poza dokupowaniem jednostek w równych kwotach, wiec po roku struktura portfela wygląda tak jestem w miarę zadowolony, bo mój benchmark to było konto oszczędnościowe w Toyota Bank gdzie jest 5,85%. W optymistycznym scenariuszu zakładałem jednak że będzie dwycufrowy wzrost. 4 Cytuj
LeifErikson 1 147 Opublikowano 19 lutego Opublikowano 19 lutego Wyglada na to że zyski z oszczędności do 100k będą zwolnione z podatku Belki, tylko nie wiadomo jeszcze od kiedy dokładnie. https://biznes.wprost.pl/finanse-i-inwestycje/podatki/11937477/podatek-belki-na-nowych-zasadach-kto-skorzysta-na-zmianach.html Cytuj
MaZZeo 14 491 Opublikowano 19 lutego Opublikowano 19 lutego ale podatku od zysków do 100k, czy od inwestycji do 100k? Bo to różnica a w tym newsie raz jedno a raz drugie Cytuj
LeifErikson 1 147 Opublikowano 19 lutego Opublikowano 19 lutego (edytowane) Hehe, aż tak hojni to chyba nie są, żeby tu chodziło o 100k zysku. Rozumiem to jako do 100k kapitału/inwestycji. Aczkolwiek fakt że trochę tam jest niejasności, bo piszą tam o lokatach, ale o kontach oszczędnościowych już nie, a to by była trochę lipa jakby np Toyota się nie załapała. Edytowane 19 lutego przez LeifErikson Cytuj
Artur_K 237 Opublikowano 19 lutego Opublikowano 19 lutego W dniu 17.02.2025 o 14:51, MaZZeo napisał(a): W optymistycznym scenariuszu zakładałem jednak że będzie dwycufrowy wzrost. Wynik jak najbardziej zadowalający, ale z ciekawości przejrzałem wykresy, to ten Zrównoważony i Akcji CEE sporo zarobiły w ciągu ostatniego miesiąca. Szczególnie ten pierwszy cały zysk wypracował po nowym roku. Ja mam jedno TFI testowo w PEKAO, teoretycznie fundusz nieagresywny (stabilnego wzrostu) i w takim pechowym momencie go kupiłem (jesień 2021), że przez pierwszy rok stracił 20%, ale wojny nikt nie przewidział. Faktem jest również, że przez następny rok całą stratę odrobił i cały czas rośnie. Teraz też wiem, że wtedy w tym dołku powinienem dokupić. Jak na razie praktycznie całość inwestycji mam w lokatach i obligacjach, jednak w ramach dywersyfikacji, zamierzam na razie około 10% (docelowo 20-25%) wsadzić w ETF i właśnie TFI. Dziś dostałem ofertę z mojego banku na zakup funduszy bez prowizji, więc pewnie skorzystam jeszcze tylko muszę pomyśleć w co ostatecznie. Raczej bezpiecznie w Pekao Konserwatywny Plus - Pekao TFI ale może trochę jakiegoś akcyjnego funduszu też dokupię. Cytuj
MaZZeo 14 491 Opublikowano 20 lutego Opublikowano 20 lutego 19 godzin temu, Artur_K napisał(a): Wynik jak najbardziej zadowalający, ale z ciekawości przejrzałem wykresy, to ten Zrównoważony i Akcji CEE sporo zarobiły w ciągu ostatniego miesiąca. Szczególnie ten pierwszy cały zysk wypracował po nowym roku. zgadza się, no ale taka jest natura funduszy akcyjnych. Cytuj
mitra 1 832 Opublikowano 20 lutego Opublikowano 20 lutego Mamy tu jakiegoś księgowego? Potrzebuję małej rady odnośnie ryczałtu za najem okazjonalny i tego co jest w umowie. Cytuj
Figaro 8 446 Opublikowano 25 lutego Opublikowano 25 lutego Dzisiaj to był zły dzień na spojrzenie jak sobie radzą moje amerykanskie etf-y Cytuj
Sedrak 905 Opublikowano 26 lutego Opublikowano 26 lutego On 2/20/2025 at 10:36 PM, mitra said: Mamy tu jakiegoś księgowego? Potrzebuję małej rady odnośnie ryczałtu za najem okazjonalny i tego co jest w umowie. Nie jestem księgowym, ale może uda mi się coś doradzić Cytuj
Artur_K 237 Opublikowano 1 marca Opublikowano 1 marca W dniu 25.02.2025 o 20:20, Figaro napisał(a): Dzisiaj to był zły dzień na spojrzenie jak sobie radzą moje amerykanskie etf-y Cały tydzień na czerwono. Zresztą patrząc na s&p500 to po mocnej końcówce roku, nowy rok przyniósł raczej stagnacje. Ja właśnie tydzień temu zacząłem kupować „pierwsze” etf na XTB. No i takie wyniki po kilku dniach nie są marzeniem inwestora . Cytuj
Figaro 8 446 Opublikowano 1 marca Opublikowano 1 marca Inwestujesz w ETFy, tutaj i dwa lata to blip Cytuj
Artur_K 237 Opublikowano 1 marca Opublikowano 1 marca 16 minut temu, Figaro napisał(a): Inwestujesz w ETFy, tutaj i dwa lata to blip Wiadomo, tak z przymrużeniem oka to wrzuciłem . Jak spadają, to znaczy że pózniej urosną. Zresztą będą tam leżeć oby ładnych kilkanaście lat. 1 Cytuj
Sedrak 905 Opublikowano 1 marca Opublikowano 1 marca Albo robisz DCA i masz gdzieś czy idzie do góry czy idzie w dół albo DCA i jakąś część zostawiasz sobie właśnie, by kupować na spadkach. Za 10 - 15 lat i tak zarobisz Cytuj
Artur_K 237 Opublikowano 2 marca Opublikowano 2 marca Taki inny temat mnie ostatnio naszedł szukam rozwiązania sytuacji. Oszczędzanie dla dzieci. Syn lat 13, ma swoje konto, w tym oszczędnościową skarbonkę ale na jakieś śmieszne 2% rocznie. Uzbierało się mu tam trochę pieniążków i szkoda żeby tak leżały, niech widzi że warto oszczędzać z głową. W ramach takiej lekcji chciałem te pieniądze wrzucić w obligacje 12 letnie ROD. Jak to wygodnie przekazać dziecku bez wykupywania gdy zostanie pełnoletnie? Czytałem, że takie obligacje można przekazać w formie darowizny, ktoś coś takiego ćwiczył? Tak samo chciałbym dla niego miesięcznie inwestować 100zl na jakiegoś etefa. Nie sobie przez lata leży i rośnie i tak samo czy nie będzie problemu żeby mu to darować gdy już będzie mógł mieć własne konto maklerskie? Macie jakieś sugestie i pomysły? Cytuj
Shago 3 775 Opublikowano 4 marca Opublikowano 4 marca Za takim oprocentowaniem to obligacje EDO po 10 latach: A na emeryturze za 30lat: 1 1 Cytuj
MaZZeo 14 491 Opublikowano 5 marca Opublikowano 5 marca https://www.reuters.com/world/americas/trump-officials-eye-tariff-relief-usmca-compliant-products-lutnick-says-2025-03-05/ tragedia, klan pomarańczowych manipulują rynkiem i też oczywiście bez żadnych konsekwencji 1 Cytuj
Figaro 8 446 Opublikowano wtorek o 09:36 Opublikowano wtorek o 09:36 Ktoś sobie dokupuje hamerykańskie etfy na tej zniżce czy czekacie aż jeszcze bardziej jebnie? Cytuj
Artur_K 237 Opublikowano wtorek o 10:22 Opublikowano wtorek o 10:22 33 minuty temu, Figaro napisał(a): Ktoś sobie dokupuje hamerykańskie etfy Ja dokupiłem trochę w zeszłym tygodniu Cytuj
Sedrak 905 Opublikowano wtorek o 14:18 Opublikowano wtorek o 14:18 Nie chcesz widzieć mojego portfela crypto pełnego w ALTy -50% -- -80% Cytuj
_Red_ 12 127 Opublikowano wtorek o 15:19 Opublikowano wtorek o 15:19 W dniu 4.03.2025 o 14:11, Shago napisał(a): Za takim oprocentowaniem to obligacje EDO po 10 latach: A na emeryturze za 30lat: Niech jeszcze inflacja podbije odrobinke to znowu przy corocznej aktualizacji oprocentowania pęknie 100k odsetek netto rocznie, a emeryturka faktycznie jak na gifach. W akcje nadal sie nie pcham bo płakałbym nad tymi wykresami. Cytuj
Sedrak 905 Opublikowano wtorek o 15:45 Opublikowano wtorek o 15:45 Czekaj czekaj. Tobie z obligacji rocznie wpada ponad 100k z odsetek? Cytuj
BRY@N 1 949 Opublikowano wtorek o 19:25 Opublikowano wtorek o 19:25 Muszę wyrzucić ten temat z obserwowanych bo się depresji nabawię 1 1 Cytuj
mcp 2 075 Opublikowano wtorek o 19:47 Opublikowano wtorek o 19:47 100k odsetek, ciekawe skąd miał pieniążki na to Cytuj
KrYcHu_89 2 604 Opublikowano wtorek o 21:48 Opublikowano wtorek o 21:48 7% to teraz daje konto oszczędnościowe, nic wielkiego, wciąż poniżej inflacji (tej realnej). Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi