SnoD 2 484 Opublikowano 27 marca Opublikowano 27 marca W dniu 13.03.2025 o 13:09, BRY@N napisał(a): Jednak dobrze czułem Zawsze można się czegoś nauczyć od e-kolegów z większym doświadczeniem Ja trochę zacząłem się bawić w inwestycje od połowy zeszłego roku, nauczyłem się sporo na własnych błędach i na początku tego roku jestem średnio 20-30% na plusie na wszystkim. Tymi obligacjami też będzie trzeba się zainteresować za jakiś czas. 1 Cytuj
BRY@N 1 996 Opublikowano 27 marca Opublikowano 27 marca Może nie końca ten temat ale mnie najbardziej boli, że w okolicach chyba 2019 nie kupiłem bitcoina jak był w granicach 16-19tys a chodziło mi to po głowie. Teraz można sobie gdybać Cytuj
SnoD 2 484 Opublikowano 27 marca Opublikowano 27 marca (edytowane) Łatwo się mówi po fakcie, natomiast inwestycje mają ten minus, że to musi być kasa co do której mamy pewność, że nie będzie nam potrzebna, a w życiu zazwyczaj o to ciężko (szczególnie jak się ma rodzinę). Mam kumpla który miał 3.000 akcji CDP kupionych po przejęciu Optimusa. Musiał sprzedać bo potrzebował na remont - parę lat później byłyby warte półtora miliona złotych :p Edytowane 27 marca przez SnoD Cytuj
SnoD 2 484 Opublikowano 27 marca Opublikowano 27 marca W dniu 19.03.2025 o 21:29, Artur_K napisał(a): Kiepski ze mnie analityk, ale może to pokłosie spadków na amerykańskiej giełdzie? Ceny akcji lecą w dół, ludzie wyprzedają i część kapitału lokują w złocie, co jeszcze winduje i tak wysoką cenę. Ja 7 marca kupiłem pierwszy raz etf na złoto, bardziej z ciekawości, bo fizycznie nie planuję trzymać. Nie byłem przekonany czy to dobry moment bo było teoretycznie na górce, a przez niecałe dwa tygodnie zarobiło prawie 5%. Nie ma czegoś takiego jak górka złota. To najstarsze aktywo lokacyjne, które zyskuje na wartości z czasem. Jest szczególnie cenne od czasu gdy waluty nie mają pokrycia w złocie, a teraz większość banków narodowych zwiększa rezerwy złota żeby waluty fiducjarne miały jednak jak najlepsze pokrycie w kruszcu. Złoto generalnie jest baaaardzo niedoszacowane, gdyby nie te wszystkie kontrakty na "papierowe" złoto czyli takie, które w rzeczywistości nie istnieje, to uncja złota nie kosztowałaby $3.000, a $30.000. Cytuj
teddy 6 943 Opublikowano 27 marca Opublikowano 27 marca 4 minuty temu, BRY@N napisał(a): Można się trochę załamać Troche pewnie tak, ale na pewno nie jak gosc ktory zaplacil 10k bittcoinow za pizze 1 2 Cytuj
Paolo de Vesir 9 706 Opublikowano 27 marca Opublikowano 27 marca Po dzisiejszym kursie 868 milionów dolków. Generalnie akcja typu sznur. Cytuj
krupek 15 547 Opublikowano 27 marca Opublikowano 27 marca 25 minut temu, SnoD napisał(a): uncja złota nie kosztowałaby $3.000, a $30.000. Nie mam nic przeciwko, żeby tak się stało 1 Cytuj
oFi 2 655 Opublikowano 27 marca Opublikowano 27 marca Kto to wtedy by przewidział. Wirtualna waluta z powietrza dobiła do 100tys zielonych przez 10 lat. Tym bardziej, że bitcoin to była wtedy ciekawostka a nie realny pretendent do waluty światowej. Cytuj
SnoD 2 484 Opublikowano 27 marca Opublikowano 27 marca (edytowane) Z tymi wszystkimi nowinkami inwestycyjnymi zawsze jest ryzyk fizyk. Można wszystko wygrać ale i równie łatwo wszystko stracić. Sam uważam, że kiedyś wieloryby siedzące na setkach tysięcy czy milionów bitcoinów od początku tej "waluty" powiedzą sprawdzam i wyssą z tego rynku taką ilość gotówki, że cała reszta planktonu wyląduje w kartonach pod mostem. Ale to spokojnie, ta bańka nie dobiła jeszcze do 20 lat Edytowane 27 marca przez SnoD Cytuj
Artur_K 253 Opublikowano piątek o 08:58 Opublikowano piątek o 08:58 15 godzin temu, SnoD napisał(a): na początku tego roku jestem średnio 20-30% na plusie na wszystkim. Wynik robi wrażenie, szczególnie biorąc pod uwagę aktualną korektę w usa. Przy takich wzrostach chyba to chyba raczej agresywna strategia? Inwestujesz w konkretne spółki? Cytuj
SnoD 2 484 Opublikowano piątek o 10:35 Opublikowano piątek o 10:35 (edytowane) Złoto + akcje GPW. To nie są narazie jakieś gigantyczne kwoty, chociaż też nie jakieś symboliczne. Na złocie kupionym w zeszłym roku uśredniając to jest spokojnie +25%. Akcje GPW też miałem do niedawna mocno powyżej 20% przed przeinwestowaniem. Np. 11 lutego kupiłem akcje Orlenu, które przedwczoraj sprzedałem z 21% zyskiem i uzyskaną kwotę + małą dokładę przeinwestowałem na spadku CDP jak zleciały z 230 na 204 zł. Od tego momentu te pieniądze+zyski z Orlenu już są chyba średnio +6/7%. Docelowo chcę zgromadzić większy kapitał na GPW żeby opłacało się grać na bardzo małych zmianach 2-3% i transakcjach co 2-3 dni. Zwracam uwagę na konkretne spółki poparte rozeznaniem w sytuacji, np. Ten Orlen nie był przypadkowy - wiedziałem, że r/r przychody będą podobne ale zyski skoczą o jakieś 13 mld zł bo nie będzie już drenażu zysków przez skarb państwa, a biorąc pod uwagę, że wycena akcji była poniżej 60 zł (znacznie poniżej średniej), to logicznym było, że jest perspektywa na 70 zł w okresie marzec-kwiecień (tak sobie założyłem) i sprawdziło się, akcje pchnąłem po 70,10 zł. Tak samo kilkanaście dni przed skokiem o 200% przewidziałem wzrost kursu People Can Fly (zakładałem w dłuższej perspektywie), ale akurat wolnych środków nie miałem. 10 dni później akcje skoczyły na 2 dni z 9 do 20-24 zł, siadły aktualnie na 12 zł. Inwestuję w gaming, ale zupełnie inaczej niż rok temu gdzie miałem same straty. Oraz wychodzi na to, że w niektóre spółki z udziałem SP, Orlen i PKO (generalnie SP są bardzo niedocenione jeśli chodzi o inwestycje na giełdzie). Edytowane piątek o 10:52 przez SnoD 2 Cytuj
BRY@N 1 996 Opublikowano piątek o 11:00 Opublikowano piątek o 11:00 Mają ludzie łeb do interesów Cytuj
SnoD 2 484 Opublikowano piątek o 11:00 Opublikowano piątek o 11:00 PS. Ktoś tutaj inwestuje w obligacje skarbowe pod emeryturę? Czy konto PKO IKE-Obligacje to najlepsza opcja? Inne banki chyba nie mają takiego produktu pod same obligacje skarbowe? Cytuj
Shago 3 802 Opublikowano piątek o 11:03 Opublikowano piątek o 11:03 3 minuty temu, SnoD napisał(a): PS. Ktoś tutaj inwestuje w obligacje skarbowe pod emeryturę? Czy konto PKO IKE-Obligacje to najlepsza opcja? Inne banki chyba nie mają takiego produktu pod same obligacje skarbowe? Ja. Pod koniec miesiąca wykupuję EDO za 20k z limitu na ten rok. To będzie mój 4 rok wykupowania, bardzo ładnie, stabilnie to rośnie i widzę już te hajsy na emeryturce i uczucie bycia jak ten mityczny, niemiecki emeryt gdzieś na Seszelach. 1 Cytuj
SnoD 2 484 Opublikowano piątek o 11:04 Opublikowano piątek o 11:04 (edytowane) 4 minuty temu, Shago napisał(a): Ja. Pod koniec miesiąca wykupuję EDO za 20k z limitu na ten rok. A można tam kupić te 12-letnie rodzinne? Na stronie piszą tylko o 10-latkach. Jakie konkretnie bierzesz? 7 minut temu, BRY@N napisał(a): Mają ludzie łeb do interesów Akcje Bloober Team mam +30% i myślę, że to nie koniec na ten rok :p Pprzydałby się tylko kapitał 3-4x większy od obecnego. Edytowane piątek o 11:07 przez SnoD Cytuj
Shago 3 802 Opublikowano piątek o 11:07 Opublikowano piątek o 11:07 Te 12-letnie to chyba są pod 800+. Nie korzystam, niestety nie pomogę. Ale pewnie @_Red_ będzie wiedział. 1 Cytuj
SnoD 2 484 Opublikowano piątek o 11:09 Opublikowano piątek o 11:09 (edytowane) 4 minuty temu, Shago napisał(a): Te 12-letnie to chyba są pod 800+. Nie korzystam, niestety nie pomogę. Ale pewnie @_Red_ będzie wiedział. No właśnie zastanawiam się czy można je łyknąć na tym koncie, pewnie tylko do limitu 9.600 zł na rok, ale to jednak 2,5% marża + inflacja z roczną kapitalizacją. Mam 28 lat do emerytury, więc wyliczyłem, że wykorzystując możliwości IKE można przez ten czas wypracować 1.5-2 mln zł wykorzystując limity i obligacje. Że też w szkołach nie uczą dzieciaków o takich formach zabezpieczenia swojej przyszłości. Edytowane piątek o 11:13 przez SnoD 1 Cytuj
Artur_K 253 Opublikowano piątek o 11:29 Opublikowano piątek o 11:29 14 minut temu, SnoD napisał(a): Czy konto PKO IKE-Obligacje to najlepsza opcja? Ja mam obligacje na IKE, zakup możliwy tylko poprzez PKO, musisz założyć osobiście konto IKE obligacje, w oddziale banku (ale z własnego doświadczenia nie polecam, w moim oddziale nie wiedzieli co to jest i żona 3 razy chodziła) jak masz pod ręką Punkcie obsługi Domu Maklerskiego PKO BP Jest to konto na którym możesz kupować normalne obligacje i będzie subkonto ike, na które będziesz wpłacał pieniądze a system będzie kupował obligacje zgodnie z dyspozycją którą złożysz przy zakładaniu konta (żona gdy zakładała, wskazała tam obligacje EDO). 2 minuty temu, SnoD napisał(a): A można tam kupić te 12-letnie rodzinne? Na stronie piszą tylko o 10-latkach. Na tym samym koncie można kupić obligacje ROD, tylko opcja ta przysługuje tylko osobie która otrzymała decyzję o przyznaniu 500/800+ w sumie nie wiem czy to jest na obojga rodziców, konto jest na żonę ona załatwiał 800+ i opcja jest, jest nawet ładnie wyliczone ile jednostek można kupić, właśnie będę jutro kupował ROD zamierzam wykorzystać cały dostępny limit (wcześniej nie korzystałem) - bo oferta jest na prawdę atrakcyjna. 1 Cytuj
SnoD 2 484 Opublikowano piątek o 11:32 Opublikowano piątek o 11:32 (edytowane) Dzięki bardzo U mnie 800+ jest na mnie, ja załatwiam takie sprawy więc idealnie się składa. Mam Dom Maklerski PKO w mieście, jeśli w soboty mają otwarte to zrobię sobie jutro do nich wycieczkę. Edyta: Jednak zamknięte w soboty, więc w tygodniu polecę. Edytowane piątek o 11:36 przez SnoD Cytuj
_Red_ 12 149 Opublikowano piątek o 15:33 Opublikowano piątek o 15:33 4 godziny temu, SnoD napisał(a): PS. Ktoś tutaj inwestuje w obligacje skarbowe pod emeryturę? Czy konto PKO IKE-Obligacje to najlepsza opcja? Inne banki chyba nie mają takiego produktu pod same obligacje skarbowe? 4 godziny temu, SnoD napisał(a): A można tam kupić te 12-letnie rodzinne? Na stronie piszą tylko o 10-latkach. Jako IKE/IKZE nie można brać 6 ani 12-letnich rodzinnych: https://www.obligacjeskarbowe.pl/ike/. Te można kupować tylko w ramach zwykłego rachunku rejestrowego z zakładki "Program 800+". Jedynie te są dostępne w IKE/IKZE Cytat Roczne oszczędnościowe obligacje skarbowe o oprocentowaniu zmiennym (ROR) Dwuletnie oszczędnościowe obligacje skarbowe o oprocentowaniu zmiennym (DOR) Trzyletnie oszczędnościowe obligacje skarbowe o oprocentowaniu stałym (symbol TOS) Czteroletnie indeksowane oszczędnościowe obligacje skarbowe (COI) Dziesięcioletnie emerytalne oszczędnościowe obligacje skarbowe (EDO) Nie dziwię się w sumie, że 800+ tu nie ma bo: - z definicji to nie jest kasa z myślą o emeryturze rodzica, tylko do przeznaczenia na guwniaki do ich 18tki Ewentualnie na wutke i hybrydy - zautomatyzowane kupowanie tych obligacji w ramach IKE/IZKE byłoby skomplikowane, bo można je nabywać z limitem w wysokości 800 zł na miesiąc x liczba dzieci. A IKE/IKZE kupują się "same" po wpłacie na konto, wg ustalonej z góry proporcji (np. 50% EDO, 50% COI). 1 Cytuj
Artur_K 253 Opublikowano piątek o 16:15 Opublikowano piątek o 16:15 33 minuty temu, _Red_ napisał(a): Jako IKE/IKZE nie można brać 6 ani 12-letnich rodzinnych @SnoD tak myślę, że mogłem wprowadzić Cię w błąd, bo chyba faktycznie chodziło Ci o zakup 12- latek w ramach IKE, a moja odpowiedź mogła to sugerować. Dla mnie było to oczywiste że się nie da i po prostu chciałem wskazać miejsce do zakupu bo nie wszędzie można to zrobić. Cytuj
SnoD 2 484 Opublikowano piątek o 17:47 Opublikowano piątek o 17:47 Najważniejsze, że wyjaśnione Cytuj
D.B. Cooper 3 079 Opublikowano sobota o 11:49 Opublikowano sobota o 11:49 Na te IKE obligacje wpłaca się jednorazowo jakąś większą kwotę czy można cykać mniejszymi co miesiąc? Cytuj
_Red_ 12 149 Opublikowano sobota o 11:58 Opublikowano sobota o 11:58 Jak chcesz. Ja wpłacam caly limit IKE i IKZE pod korek w styczniu na EDO 10letnie i przez reszte roku nie muszę nic więcej robić przy tym. To nie fundusz inwestycyjny, gdzie lepiej kupować jednostki co miesiąc po trochu z racji spadków i wzrostów. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi