Skocz do zawartości

Inwestycje, kredyty na 500 lat ogolnie liczymy pieniazki

michal

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Większość środków przeznaczam teraz na nadpłatę krechy, więc większej sumy nie wygospodaruję, a parę stówek w miesiącu zawsze się znajdzie. 

Tylko lipa, że przez neta nie idzie tego założyć.

Opublikowano
15 minut temu, D.B. Cooper napisał(a):

Tylko lipa, że przez neta nie idzie tego założyć.

No niestety, do tego trzeba mieć szczęście i trafić na kompetentnych ludzi. No ale robisz to raz, potem już większość obsługi online. 

Wpłacasz ile chcesz byle wielokrotność 100 zł jeżeli to obligacje mają być kupowane, wiadomo korzystniej cały limit na raz bo więcej zarobisz.

• Plusik 1
  • This 1
Opublikowano (edytowane)

A jak to jest z tym wykupem obligacji w przypadku dziedziczenia? PKO BP już zmieniło regulamin i nie ciągnie 50 zł od każdej osobnej serii obligacji?

Edytowane przez SnoD
Opublikowano

No idea, chcesz powiedziec, ze jakbym umarł to żona zaplaci 50 zl od kazdej serii, gdy mam tych serii kilkadziesiąt? o_o  W tym sporo tych pińcetplusowych po 1600 zł każda, to nagle 50 zł prowizji od takich kwot robi się sporym procentem.

edit: https://zamknijkonto.pl/dziedziczenie-obligacji-skarbowych - chyba tak ;( To lepiej bym nie umierał za szybko. Da się w ogóle ustawić jakoś obligacje jako współwasność?

A tak ogólnie odnośnie IKZE (przypomniało mi się przy rozliczaniu PITa) przypominam zainteresowanym, ze włożenie tych niecałych 10k rocznie (pod limit) daje gwarantowane ~3k zwrotu podatku (gdy ktoś jest na UOP i wchodzi w 32%). Nie ma lepszej inwestycji z gwarantowaną stopą zwrotu 32%, a do tego jeszcze 5-6% wypracowane z obligacji. Właśnie ładnie sobie ograniczyłem należny podatek przy rozliczaniu PITa.

Mniej sensowne jest IKZE gdy ktoś siedzi max w pierwszym progu 12%, bo potem na starość biorą 10% prowizji od wypłaty uzbieranych środków więc benefit tej formy oszczedzania znacznie maleje.

Opublikowano (edytowane)

No tak to wygląda, a jeszcze lepiej jak kupujesz po jednej obligacji co jakiś czas i wtedy każda jest z innej serii i wychodzi, że opłata jest 50 zł od obligacji o wartości 100 zł :D

Ale jakby co to można z nimi wtedy gadać bo jest mega syf o to, podobno mają zmienić ten regulamin, ale narazie to najlepiej kupować obligacje w roku na raz za całość bo wtedy jest chyba wszystko w jednej serii.

@_Red_ wszystkie aktywa jakie nabywasz w trakcie trwania wspolnosci majątkowej wchodzą do majątku wsólnego - tylko tu chodzi o to, że te obligacje i tak trzeba przepisać na spadkobierców bo po Tobie w czesci przypadającej na Ciebie dziedziczy żona + dzieci.

Edytowane przez SnoD
  • Dzięki 1
Opublikowano

Zakladam, ze gdy będę podpięty pod aparaturę w stanie krytycznym, to zona zaloguje sie do panelu PKO moim kontem i umorzy wszystkie obligacje ze zwykłego rachunku rejestrowego (to wróci na konto, do którego ma wjazd), musze jej tylko haslo i odcisk palca do telefonu zostawic, gdyby PKO wołało o uwierzytelnienie dwustopniowe  :kekw:

W sumie pora zaczac powaznie myśleć o czyms takim jak dostęp do wszystkich aktywow, nad ktorymi głównie ja panuję, bo żona nie lubi w cyferki, a potem skonczy niespodziewanie tylko z paroma tysiacami na wspolnym koncie głównym.

• Plusik 1
Opublikowano

Dlatego właśnie zrobiłem dokument podsumowujący wszystkie banki i instytucje, do tego opis co tam jest (lokata, konto oszczędnościowe, obligacje, PPK. OFE, IKE, IKZE, prywatny plan w pracy etc.), żeby biedna wiedziała, w ile miejsc ma się udać po hajsy z mojego gnijącego truchła :frog:

• Plusik 1
Opublikowano
2 godziny temu, _Red_ napisał(a):

Dlatego właśnie zrobiłem dokument podsumowujący wszystkie banki i instytucje, do tego opis co tam jest (lokata, konto oszczędnościowe, obligacje, PPK. OFE, IKE, IKZE, prywatny plan w pracy etc.), żeby biedna wiedziała, w ile miejsc ma się udać po hajsy z mojego gnijącego truchła :frog:

Ty się lepiej zastanów, bo jak przeczyta ten dokument wcześniej, to zwiększy się ryzyko Twojego nieszczęśliwego wypadku ;)

• Haha 1
Opublikowano
12 godzin temu, _Red_ napisał(a):

Dlatego właśnie zrobiłem dokument podsumowujący

Bardzo dobry pomysł, sam też o tym cały czas myślę. Jeżeli różnych aktywów jest więcej to bardzo dobrym pomysłem jest też testament. Najlepiej takie testamenty sporządzić dla obu małżonków, w których całość majątku przepisujecie sobie nawzajem pomijając dzieci (żeby uprościć sprawy spadkowo/podatkowe).

Polecam ten materiał. 

Opublikowano

Jak to jest z kupowaniem obligacji w innych bankach? W aplikacji ing też mam taką opcję, ale rozumiem że to już nie jest powiązane z IKE jak w przypadku PKO? Oprocentowanie  jest wszędzie takie same? Dobrze byłoby mieć wszystko pod jedną aplikacją.

W moim przypadku nie mogę sobie teraz pozwolić na większe jednorazowe wpłaty i załóżmy że wpłacam po 200 zł pod te 10-letnie. Robię to systematycznie przez 10 lat i po tych 10 latach od pierwszej wpłaty mogę sobie co miesiąc każdą likwidować i mieć zysk comiesięczny w postaci 200zł inwestycji + to co zarobiłem? Ew. Dalej puścić na kolejne 10 lat? 

Nie liczę na emeryturę na BoraBora, bardziej jako dodatek. Ja prawa emerytalne nabędę w wieku 49 lat, więc w przypadku IKE po 55 mógłbym wypłacać.

Opublikowano
39 minut temu, D.B. Cooper napisał(a):

W aplikacji ing też mam taką opcję, ale rozumiem że to już nie jest powiązane z IKE jak w przypadku PKO

Jeżeli zakup opakowany w IKE to tylko PKO Makler plus konto IKE obligacje zakładane w placówce. 
W ramach tego możesz kupować te obligacje:

https://www.obligacjeskarbowe.pl/oferta/

te same obligacje możesz kupować normalnie bez IKE ale tylko w PKO i w PEKAO SA. To co masz w ING to obligacje notowane na giełdzie itd, inne instrumenty. 

• Plusik 1
Opublikowano (edytowane)

Dzisiaj sprzedają uncję złota już za prawie 12.200 zł. Obstawiałem, że na koniec roku będzie po 3.200-3.300 USD za uncję i wygląda na to, że będzie pewnie bliżej 3.500 USD. Jak jeszcze dolar wróci w okolice 4 zł to będzie z 14.000 zł za uncję, więc kolejny rok zwrotów na złocie po 20-30% (względem wyceny ze stycznia).

Edytowane przez SnoD
Opublikowano (edytowane)

Kalkulator procentu składanego (można w necie znaleźć). Przy wyjściowej wpłacie 26.000 zł i corocznych jednorazowych wpłatach (obligacji) po 26.000 zł (obecne limity) i corocznej kapitalizacji odsetek 5% w skali roku wychodzi niecałe 1.5 mln po 26 latach.

Edyta: Ale teraz widzę dziurę, po zapadalności kolejnych pakietów obligacji nie da się wykupić za te pieniądze kolejnych bo ograniczają nas roczne limity wpłat :p

Chociaż te pieniądze już będą na IKE, nie będą to nowe wpłaty. Chyba trzeba poczekać 10 lat żeby się przekonać.

Edytowane przez SnoD
Opublikowano
35 minut temu, SnoD napisał(a):

Ale teraz widzę dziurę, po zapadalności kolejnych pakietów obligacji nie da się wykupić za te pieniądze kolejnych bo ograniczają nas roczne limity wpłat :p

Na szybko nie znajdę, ale jestem pewien że działa to tak, że limit dotyczy wpłat rocznych a nie operacji. W ramach ike możesz np. kupować etf, czy inne akcje, którymi mógłbyś handlować w zależności od sytuacji na rynku. To jest konto jak każde inne (tylko o ograniczonej możliwości wpłat), tylko po prostu dopóki nie wypłacisz z niego pieniędzy to nie płacisz podatku (a jeżeli wypłacisz po 60-tce to nie płacisz wcale). 

Tak więc gdy skończą się 10 letnie obligacje to po prostu za tą kwotę wraz z wypracowanymi odsetkami możesz wykupić nowe obligacje, plus kupić za nowe środku które możesz wpłacić w danym roku. 

• Dzięki 1
Opublikowano
W dniu 30.03.2025 o 15:38, SnoD napisał(a):

Dzisiaj sprzedają uncję złota już za prawie 12.200 zł. Obstawiałem, że na koniec roku będzie po 3.200-3.300 USD za uncję i wygląda na to, że będzie pewnie bliżej 3.500 USD. Jak jeszcze dolar wróci w okolice 4 zł to będzie z 14.000 zł za uncję, więc kolejny rok zwrotów na złocie po 20-30% (względem wyceny ze stycznia).

To prawda. Lepsze to niż całe to ike ikze na przestrzeni lat:

image.thumb.png.4c7f12e5123039d9a2790ce4a5a285f7.png

Opublikowano
Godzinę temu, Artur_K napisał(a):

Na szybko nie znajdę, ale jestem pewien że działa to tak, że limit dotyczy wpłat rocznych a nie operacji. W ramach ike możesz np. kupować etf, czy inne akcje, którymi mógłbyś handlować w zależności od sytuacji na rynku. To jest konto jak każde inne (tylko o ograniczonej możliwości wpłat), tylko po prostu dopóki nie wypłacisz z niego pieniędzy to nie płacisz podatku (a jeżeli wypłacisz po 60-tce to nie płacisz wcale). 

Tak więc gdy skończą się 10 letnie obligacje to po prostu za tą kwotę wraz z wypracowanymi odsetkami możesz wykupić nowe obligacje, plus kupić za nowe środku które możesz wpłacić w danym roku. 

Czyli chyba moje wyliczenia są ok.

Opublikowano
Godzinę temu, Artur_K napisał(a):

Na szybko nie znajdę, ale jestem pewien że działa to tak, że limit dotyczy wpłat rocznych a nie operacji.

Tak właśnie jest. Limit roczny pomniejszany jest wyłącznie fizycznymi wpłatami na konto IKZE, a nie tym co sie dalej dzieje z tymi srodkami. Jak wrócą obligacje po 10 latach (z narosłymi odsetkami) to z tych środków kupią się kolejne.

A złoto ladnie idzie, można bylo więcej gramów wziąć, a czlowiek martwil się, ze kupował na górce po 1900 USD/oz. xd

• Dzięki 1
Opublikowano (edytowane)

Kiedyś będzie korekta lub przynajmniej trend boczny, ale w końcu znowu odbije. W przypadku lokowania oszczędności w perspektywie 20-30 lat, jeśli chodzi o ich bezpieczeństwo i wzrost/utrzymanie siły nabywczej to nie ma nic lepszego jak obligacje+złoto.

Na akcjach można świetnie zarobić, ale to zajęcie przynajmniej na pół etatu.

A tu jeśli chodzi o moje wyliczenia oszczędności w obligacjach:

Screenshot_20250328_143533_Chrome.thumb.jpg.8a938ac6c460320a98316d110ef88cdc.jpg

Screenshot_20250328_143556_Chrome.thumb.jpg.e1ce122ac1aeaa9a7073cfaaca4177f9.jpg

Screenshot_20250328_143614_Chrome.thumb.jpg.46ccd1480a72016beb0349bc454006e2.jpg

Edytowane przez SnoD
  • Dzięki 1
Opublikowano
5 godzin temu, oFi napisał(a):

Lepsze to niż całe to ike

Zawsze można kupować w ramach IKE etf na złoto. ;) 

Zastanawia mnie przy inwestowaniu w fizyczne złoto jak wygląda ewentualna sprzedaż. Jaka jest faktycznie realna wartość sztabek złota na wolnym rynku? Gdzie to sprzedać? Cena też pewnie będzie różna w zależności od punktu itd. Na pewno dużą zaletą jest zwolnienie z podatku dochodowego w porównaniu do innych inwestycji. Ale reszta? Jakie macie doświadczenia?