Vectorix 1 Opublikowano poniedziałek o 20:02 Opublikowano poniedziałek o 20:02 A co myślicie o ETF’ach? Ja trzymałem do tej pory trochę oszczędności w S&P 500 ale ostatnio sprzedałem jak zaczęło spadać. W sumie teraz czekam na jakąś większą korektę żeby wejść w jakieś akcje. Myślałem o złocie ale ciągle mam wrażenie, że jest górka i będzie delikatna korekta a nie wiem czy nie będę potrzebował większej gotówki w tym roku. BTW, też mam dokument (Google Sheets) żeby ogarnąć co jest gdzie ale nie nie pomyślałem żeby dać do niego dostęp żonie. Może to nie głupi pomysł. 😆 Cytuj
SnoD 2 485 Opublikowano wtorek o 06:40 Opublikowano wtorek o 06:40 (edytowane) 11 godzin temu, Artur_K napisał(a): Zawsze można kupować w ramach IKE etf na złoto. Zastanawia mnie przy inwestowaniu w fizyczne złoto jak wygląda ewentualna sprzedaż. Jaka jest faktycznie realna wartość sztabek złota na wolnym rynku? Gdzie to sprzedać? Cena też pewnie będzie różna w zależności od punktu itd. Na pewno dużą zaletą jest zwolnienie z podatku dochodowego w porównaniu do innych inwestycji. Ale reszta? Jakie macie doświadczenia? To bardzo łatwo sprawdzić - wchodzisz na stronę Mennicy Apart i sprawdzasz jaka jest aktualnie cena odkupu. Spread wychodzi chyba gdzieś w okolicach 700 zł przy ich cenie sprzedaży uncji w granicach 11-12 tys. zł. Z uwagi na to, że przy sprzedaży złota trzeba mieć na uwadze koszt odkupu to należy to raczej rozważać w kontekście inwestycji długoterminowych. 10 godzin temu, Vectorix napisał(a): A co myślicie o ETF’ach? Ja trzymałem do tej pory trochę oszczędności w S&P 500 ale ostatnio sprzedałem jak zaczęło spadać. W sumie teraz czekam na jakąś większą korektę żeby wejść w jakieś akcje. Myślałem o złocie ale ciągle mam wrażenie, że jest górka i będzie delikatna korekta a nie wiem czy nie będę potrzebował większej gotówki w tym roku. BTW, też mam dokument (Google Sheets) żeby ogarnąć co jest gdzie ale nie nie pomyślałem żeby dać do niego dostęp żonie. Może to nie głupi pomysł. 😆 Generalnie podstawową zasadą inwestowania jest, że inwestuje się tylko te pieniądze, które nie będą nam zaraz potrzebne. W innym przypadku to prosta recepta na straty. Edytowane wtorek o 06:46 przez SnoD 1 1 Cytuj
Marcin_wawa 460 Opublikowano wtorek o 08:08 Opublikowano wtorek o 08:08 Jeszcze napiszę o IKE Obligacje i ewentualnym spadku. Wystarczy wskazać żonę w formularzu na stronie. 1 Cytuj
SnoD 2 485 Opublikowano wczoraj o 07:44 Opublikowano wczoraj o 07:44 Ostatnio doładowywałem na GPW akcje CDP, dwa razy trafiłem dołki przy zjazdach z 230 zł za akcje - kilka dni temu po 204 i dzisiaj po 205. Średnia 191. Info ze spółki płynie bardzo pozytywne. Jakbym jeszcze dostał w najbliższym czasie prezent w postaci zapowiedzi portu Cyberpunk na Switcha 2 ,) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi