Skocz do zawartości

Inwestycje, kredyty na 500 lat ogolnie liczymy pieniazki

Featured Replies

Opublikowano

A co myślicie o ETF’ach? Ja trzymałem do tej pory trochę oszczędności w S&P 500 ale ostatnio sprzedałem jak zaczęło spadać. W sumie teraz czekam na jakąś większą korektę żeby wejść w jakieś akcje. 

Myślałem o złocie ale ciągle mam wrażenie, że jest górka i będzie delikatna korekta a nie wiem czy nie będę potrzebował większej gotówki w tym roku.

BTW, też mam dokument (Google Sheets) żeby ogarnąć co jest gdzie ale nie nie pomyślałem żeby dać do niego dostęp żonie. Może to nie głupi pomysł. 😆

• Odpowiedzi 7 tys.
  • Wyświetleń 566,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Most Popular Posts

• Nie chcę się porównywać, ale jak już mamy wchodzi w szczegóły to zestawimy tu dom vs nieduże mieszkanie (coś podobnego obecnie wynajmuje jako dochód pasywny)  i Forda Fiestę z Audi Q8. Myślę, ze to je

• haha na gotowe idzie, do dziewczyny. brawo, zrobiłeś świetny Research szukając wybranki.

• Jeśli mowa o stopach to ja bym na twoim miejscu masował je dziewczynie codziennie po wręczeniu kwiatów, bo jak coś jej się odwidzi to zostaniesz na pokoju z ukraińcami.

Opublikowano
11 godzin temu, Artur_K napisał(a):

Zawsze można kupować w ramach IKE etf na złoto. ;) 

Zastanawia mnie przy inwestowaniu w fizyczne złoto jak wygląda ewentualna sprzedaż. Jaka jest faktycznie realna wartość sztabek złota na wolnym rynku? Gdzie to sprzedać? Cena też pewnie będzie różna w zależności od punktu itd. Na pewno dużą zaletą jest zwolnienie z podatku dochodowego w porównaniu do innych inwestycji. Ale reszta? Jakie macie doświadczenia? 

To bardzo łatwo sprawdzić - wchodzisz na stronę Mennicy Apart i sprawdzasz jaka jest aktualnie cena odkupu. Spread wychodzi chyba gdzieś w okolicach 700 zł przy ich cenie sprzedaży uncji w granicach 11-12 tys. zł.

Z uwagi na to, że przy sprzedaży złota trzeba mieć na uwadze koszt odkupu to należy to raczej rozważać w kontekście inwestycji długoterminowych.

10 godzin temu, Vectorix napisał(a):

A co myślicie o ETF’ach? Ja trzymałem do tej pory trochę oszczędności w S&P 500 ale ostatnio sprzedałem jak zaczęło spadać. W sumie teraz czekam na jakąś większą korektę żeby wejść w jakieś akcje. 

Myślałem o złocie ale ciągle mam wrażenie, że jest górka i będzie delikatna korekta a nie wiem czy nie będę potrzebował większej gotówki w tym roku.

BTW, też mam dokument (Google Sheets) żeby ogarnąć co jest gdzie ale nie nie pomyślałem żeby dać do niego dostęp żonie. Może to nie głupi pomysł. 😆

Generalnie podstawową zasadą inwestowania jest, że inwestuje się tylko te pieniądze, które nie będą nam zaraz potrzebne. W innym przypadku to prosta recepta na straty.

Edytowane przez SnoD

Opublikowano

Ostatnio doładowywałem na GPW akcje CDP, dwa razy trafiłem dołki przy zjazdach z 230 zł za akcje - kilka dni temu po 204 i dzisiaj po 205. Średnia 191.

Info ze spółki płynie bardzo pozytywne. Jakbym jeszcze dostał w najbliższym czasie prezent w postaci zapowiedzi portu Cyberpunk na Switcha 2 ,)

Opublikowano

Piękna czerwień na giełdach euro i dolar względnie tanie, czego chcieć więcej, poza wolną gotówką 🤑

Edytowane przez Rezoo7

Opublikowano
W dniu 2.04.2025 o 09:44, SnoD napisał(a):

Ostatnio doładowywałem na GPW akcje CDP, dwa razy trafiłem dołki przy zjazdach z 230 zł za akcje - kilka dni temu po 204 i dzisiaj po 205. Średnia 191.

Nawet kupiłbym tego CDR ale nie mam w ogóle złotówek a nie będę zamieniał z EUR po takim kursie jak jest teraz. 🥲

Opublikowano
2 godziny temu, Rezoo7 napisał(a):

Piękna czerwień na giełdach euro i dolar względnie tanie, czego chcieć więcej, poza wolną gotówką 🤑

Ja się zawsze cieszę jak jest czerwono. Mieć tylko wolne 100k i co 2-3 dni można wyciągać dobrą polską pensję.

Spółki z udziałem SP to regularnie co drugi dzień 2-3% w górę, 2-3% w dół.

Opublikowano
4 hours ago, SnoD said:

Ja się zawsze cieszę jak jest czerwono. Mieć tylko wolne 100k i co 2-3 dni można wyciągać dobrą polską pensję.

Spółki z udziałem SP to regularnie co drugi dzień 2-3% w górę, 2-3% w dół.

No nie wiem ja dokładam i tracę kilka tysięcy co tydzień a dzisiaj to już apogeum.

Opublikowano
10 godzin temu, Czoperrr napisał(a):

No nie wiem ja dokładam i tracę kilka tysięcy co tydzień a dzisiaj to już apogeum.

Ale ja mówię o spekulacji gdzie masz np. 100k do wydania i akcje kupujesz i sprzedajesz jeszcze najczęściej tego samego dnia, a nie o zakupie i ich trzymaniu aż skoczą o 10%.

Prosta statystyka - co jest bardziej prawdopodobne, że w danym tygodniu spółka X skoczy o te 10% i zrobisz po kilku dniach taką jedną transakcję, czy sytuacja, że codziennie będzie skakać w granicach +-2-3% w dół i w górę i w tym samym czasie zrobisz 3-4 takie mniejsze transakcje i na koniec tygodnia będziesz np. 6-8% na plusie?

Moja mama zawsze mawiała, że mniejszą łyżeczką też można się najeść ;)

Edytowane przez SnoD

Opublikowano

Jakbym miał fundusze Warrena Buffeta, to bym tak samo mówił ;) Teraz nie daytraduje bo po prostu nie mam funduszy, przy których to się robi opłacalne :)

No generalnie większość ludzi na giełdzie traci pieniądze bo nie ma pojęcia co robi. Daytrading wymaga zarówno funduszy jak i rozeznania w sytuacji i mechanizmach rządzących giełdą, a nie oszukujmy się - ilu ludzi na giełdzie robi prawdziwy reaserch co do sytuacji spółek w które inwestują? Pewnie nie więcej niż 5% - reszta kupuje jak rośnie i sprzedaje jak spada ;)

Z 10% może robi jeszcze sobie wykresy wsparcia, wyparcia i zaparcia czy też inne trójkąty z odwróconymi ramionami i też później zdziwieni, że giełda to bardziej psychologia tłumu niż wynik równania matematycznego.

Edytowane przez SnoD

Opublikowano

Ja czasami wykorzystuję złą prasę, gdy wartość spółki spada poniżej poziomu, który dla mnie jest docelowy. To wtedy kupuję ale kurs zazwyczaj nie wraca do "normy" tego samego dnia. Przy dużej zmienności może wrócić następnego dnia, przy mniejszej zmienności zazwyczaj trzeba czekać kilka dni lub tygodni. Ale nigdy nie wiadomo czy spółka nagle nie wyskoczy z czymś nieoczekiwanym co wpływa niekorzystnie na jej kurs.

Miałem ostatnio coś takiego z Intelem, gdy już miałem jedną transzę na wyjściu gdy pojawił się news, że CEO zostaje zwolniony i wszystko zleciało jeszcze niżej niż zakładałem. Suma summarum musiałem jeszcze chwilę poczekać. Na Intelu co prawda zarobiłem "powyżej rynku" ale nie tak wiele jak zakładałem.

Edytowane przez Vectorix

Opublikowano

Moim zdaniem giełda amerykańska to w ogóle był ślepy zaułek jak tam "wszystko" non stop rosło. Uważam, że sytuacja na GPW jest dużo zdrowsza i bezpieczniejsza. Generalnie to trzymam się z dala od wszystkiego co jest ATH za wyjątkiem złota bo to spieniężę najwcześniej za 15 lat. Akcje muszą regularnie rosnąć i spadać żeby był margines do zarabiania pieniędzy.