Rudiok 3 349 Opublikowano 8 grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 8 grudnia 2021 Na początku to jeszcze był stresik jak się robiło nagle czerwono, a teraz 10k w jedną, 10k w drugą, meh, whatever, niech leży, czekamy na lepsze czasy itp. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
Wilk_Zly 960 Opublikowano 12 grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 12 grudnia 2021 Do grających na GPW: bodaj do 22 grudnia macie czas na optymalizację podatkową, aby zminimalizować tzw. podatek Belki. Sam już wykonałem ten manewr, aby nieco załagodzić ból po żniwach na Mercatorze. Cytuj Odnośnik do komentarza
LiŚciu 1 304 Opublikowano 17 grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 17 grudnia 2021 Ja ze wszystkim wisze na wieszaku więc nie ma co optymalizować Cytuj Odnośnik do komentarza
_Red_ 11 993 Opublikowano 17 grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 17 grudnia 2021 Luknąłem w swoje obligacje skarbu państwa na kolejny rok i po indeksowaniu inflacją wynoszą nominalnie 9.05% Co prawda w pierwszym roku było to tylko 1.3% (dopiero po roku wchodzą w tryb: podstawa stała + inflacja na dany rok), ale w czasie pandemii przy zerowych stopach lepsze było to niż nic. Szkoda, że więcej kapuchy nie włożyłem w państwowe aktywa (wolałem rozsiać w różne instrumenty, a część taką najbardziej płynną trzymać w przedmiotach w miarę szybko upłynnialnych w gotówkę, ale w ostatnim roku bliskie zerowemu oprocentowaniu), dziś potencjalnie wyciągałbym odsetki po Belce jak za wynajem dwóch kawalerek Do akcji nie mam serca ani cierpliwości, a tu przynajmniej wujowo, ale stabilnie. Jestem zaskoczony, że na państwowych instrumentach można było coś ładnie ugrać w celu ochrony wartości pieniądza. Teraz jednak dokładanie ma chyba mniej sensu - znowu 1.3% na rok, a inflacja prognozowana ma w najbliższych latach spadać. Cytuj Odnośnik do komentarza
Wilk_Zly 960 Opublikowano 17 grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 17 grudnia 2021 To jesteś na zero (inflacja). Jeżeli lubisz spokojnie i stabilnie zerknij na spółki typu Żywiec, GPW, Ambra, Kęty, Asseco i Asseco BS. To wszystko spółki dywidendowe. Trochę jak w grze. Inwestujesz surowce w kopalnie, kopalnie kopie ;-). 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
PRQc 705 Opublikowano 21 grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 21 grudnia 2021 W dniu 17.12.2021 o 19:16, Wilk_Zly napisał: To jesteś na zero (inflacja). Jeżeli lubisz spokojnie i stabilnie zerknij na spółki typu Żywiec, GPW, Ambra, Kęty, Asseco i Asseco BS. To wszystko spółki dywidendowe. Trochę jak w grze. Inwestujesz surowce w kopalnie, kopalnie kopie ;-). Co polecasz do rozpoczęcia zakupu akcji z dywidendami z Polski? Jakiegoś maklera z kont bankowych czy coś zagranicznego? Cytuj Odnośnik do komentarza
Wilk_Zly 960 Opublikowano 21 grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 21 grudnia 2021 Tu jest lista ciekawych spółek dywidendowych. Sam korzystam z DM Millenium. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
MaZZeo 14 181 Opublikowano 21 grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 21 grudnia 2021 50 minut temu, Wilk_Zly napisał: Sam korzystam z DM Millenium. jak z prowizjami za zakup/sprzedaż? dobra aplikację mają? Cytuj Odnośnik do komentarza
Wilk_Zly 960 Opublikowano 21 grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 21 grudnia 2021 Nie korzystam z apki więc się nie wypowiem - wszystko robię online. Cytuj Odnośnik do komentarza
Paolo de Vesir 9 042 Opublikowano 31 grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 31 grudnia 2021 Panowie, w robocie mam pytanko o wypełnienie PIT-2 - chodzi o to, że jak go zgłoszę to z wypłaty pobierana jest mi większy podatek (1/12 wynagrodzenia, tak?) aby przy rozliczeniu rocznym nie było dużej dopłaty? Od kiedy pracuję pierwszy raz spotykam się z takim dokumentem. Cytuj Odnośnik do komentarza
_Red_ 11 993 Opublikowano 31 grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 31 grudnia 2021 Od przyszłego roku zmienia się kwota wolna od podatku, więc deklarujesz, żeby pobierali mniej zaliczki i wypłacali trochę więcej netto. Finalnie nie ma to znaczenia bo jak temat olejesz to będziesz miał nadpłatę w skarbówce przy kolejnym rozliczeniu. Siedzę na urlopie większość grudnia, więc sam jestem ciekaw, czy już to wysyłali w celu uzupełnienia przed kolejną wypłatą, czy może już to ogarniałem lata temu (to jest jednorazowy papier z tego co wiem). https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-pit-2-czym-jest-i-kto-powinien-go-zlozyc 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
mcp 1 999 Opublikowano 31 grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 31 grudnia 2021 To się składa raz, na początku zatrudnienia. Działy kadrowe wpadły teraz w szał i każą pracownikom po raz drugi wypełniać, a niepotrzebnie. Jak się nic nie zmieniło to się nie składa ponownie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
Wilk_Zly 960 Opublikowano 31 grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 31 grudnia 2021 Ktoś wie ile będzie można wrzucić na IKZE w 22r.? Cytuj Odnośnik do komentarza
_Red_ 11 993 Opublikowano 31 grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 31 grudnia 2021 https://ksiegowosc.infor.pl/podatki/pit/pit/ulgi-odliczenia/5364912,IKE-IKZE-i-PPE-w-2022-roku-limity-i-korzysci-podatkowe.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
poniedzialek1001 50 Opublikowano 2 stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 2 stycznia 2022 Jak myślicie, ceny mieszkań i domów pójdą jeszcze w górę w 2022, czy raczej stopujemy? Cytuj Odnośnik do komentarza
gekon 1 787 Opublikowano 2 stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 2 stycznia 2022 Idą w górę globalnie. Tym bardziej pójdą i u nas. Ceny materiałów, robocizna + debilne prawo i zaraz będzie 30 k za metr Cytuj Odnośnik do komentarza
poniedzialek1001 50 Opublikowano 2 stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 2 stycznia 2022 No to grubo będzie. Ale chyba idziemy w stronę zachodu. I większość pewnie będzie wynajmować, tak jak pokazują statystyki w takich Niemczech. Cytuj Odnośnik do komentarza
Czoperrr 5 030 Opublikowano 3 stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 3 stycznia 2022 (edytowane) W Niemczech ludzie wynajmują bo tak jest wygodniej, kto chce to mieszkanie kupi i nie ma tutaj znacznych różnic cenowych względem Polski. Moja kuzynka kupiła ostatnio mieszkanie prawie 100 metrów i płaci niecałe 700 euro raty kredytowej co jest dla mnie nie do pomyślenia biorąc pod uwagę metraż, moc nabywczą euro i ile ja płacę w PL za mniejsze mieszkanie... Edytowane 3 stycznia 2022 przez Czoperrr 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Rudiok 3 349 Opublikowano 3 stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 3 stycznia 2022 Szwagierka z mężem wynajmuje 60m mieszkanie w Paryżu i płaci ~1000 EUR za miesiąc z opłatami. W stosunku do minimalnej pensji dwóch osób to 33%, a do średniej 18%. Chcąc wynająć mieszkanie w Wawie o takim metrażu musieliby oddać ~65% pensji minimalnej lub ~40% średniej. No ale Polaka stać Cytuj Odnośnik do komentarza
Santi 28 Opublikowano 3 stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 3 stycznia 2022 W Niemczech ludzie wynajmują bo tak jest wygodniej, kto chce to mieszkanie kupi i nie ma tutaj znacznych różnic cenowych względem Polski. Moja kuzynka kupiła ostatnio mieszkanie prawie 100 metrów i płaci niecałe 700 euro raty kredytowej co jest dla mnie nie do pomyślenia biorąc pod uwagę metraż, moc nabywczą euro i ile ja płacę w PL za mniejsze mieszkanie...Mogę też napisać, że kolega ostatnio kupił 70m2 w kamienicy za 1500 PLN z metra w zachodniopomorskim, tak są bardzo duże różnice w cenach nieruchomości między Polską, a Niemcami, a dysproporcje w zarobkach są pewnie jeszcze większe Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza
Paolo de Vesir 9 042 Opublikowano 3 stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 3 stycznia 2022 Najgorsze jest to, że ceny mieszkań się zrównują (a raczej wyrównują się dolne widełki) w całej Polsce. Chciałby człowiek aby bańka jebnęła, bo ku,rwa nie wierzę, że ludzie bez zająknięcia biorą kredyty na 750k i na pniu schodzą mieszkania gdzie m^2 kosztuje grubo ponad 10k. Chciałby, bo chciałby kupić mieszkanie w rozsądniej cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza
easye 3 333 Opublikowano 3 stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 3 stycznia 2022 Małe szanse, ludzie w Polsce maja jednak bardzo dużo pieniędzy, od chuja ludzi kupuje mieszkania za gotówkę, ceny już są kosmiczne, a mieszkania schodzą zanim wykopią dziurę. Cytuj Odnośnik do komentarza
ginn 757 Opublikowano 3 stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 3 stycznia 2022 Biorąc pod uwagę stopy procentowe, które najpewniej w styczniu też podskoczą, wydaje mi się, że kredyty trochę wyhamują. Na moim przykładzie - w 2018 r. kredyt brany na 30 lat przy 10% wjazdu. Początkowa rata wynosiła 1415 zł. W trakcie pandemii pięknie spadła do 1187 zł, ale już teraz w styczniu skoczyła mi aktualizacja WIBOR3M i na tą chwilę 1452 zł piękny kawalerze, prawie 20% wzrostu. Z perspektywy czasu cieszę się, rozsądek wziął górę i zdecydowałem się na 46m2 zamiast 58m2. W drodze drugi pies, ale uj tam - będzie przytulnie Cytuj Odnośnik do komentarza
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Mejm 15 287 Opublikowano 3 stycznia 2022 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 3 stycznia 2022 Miedzy 1415 a 1452 jest 20%? Ok. Bo jak dla mnie to twoja sytuacja nic sie nie zmienila w tym momencie oprocz tych +37zl. Ku.rwa jak tak ludzie z kredytami odpier.dalaja matematyke to ja cos czuje, ze jak stopy dojada do 3% to bedzie z tych patoosiedli slychac dzwiek naprezanego sznura. 3 1 6 Cytuj Odnośnik do komentarza
Rudiok 3 349 Opublikowano 3 stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 3 stycznia 2022 Śmiechy śmiechami, ale w bankach po pierwszej podwyżce stóp i korekcie oprocentowania na kredytach ludzie się ustawiali w kolejkach z mordą dlaczego oni płacą teraz większe raty Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi