mcp 1 999 Opublikowano 11 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2022 Wrzuciłem właśnie trochę drobnych na te 4-letnie indeksowane inflacją, i trochę więcej w trzylatki w oparciu o wibor 6m, i tak będzie do tyłu, ale chociaż coś tam urwę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
ginn 757 Opublikowano 11 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2022 @Shagojak tam aneksik? Była już wizyta w placówce? Cytuj Odnośnik do komentarza
Mejm 15 283 Opublikowano 11 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2022 Jesli nie odpisuje to chyba byla a po powrocie do domu byl sznur. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
Rudiok 3 344 Opublikowano 11 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2022 9 godzin temu, _Red_ napisał: IKZE, OFE i fundusze dalej krwawią, a wibor 3M juz 4.18% Gdybym teraz bral kredyt i jeszcze tracil na inwestycjach to bym się zajebal. edit Moze bankom chodzi o to, ze boją się bankructw konsumeckich i niewypłacalności jak wibor dalej będzie rósł, więc wolą dać na stałe 6% i utrzymać klienta? Dunno, może @Rudiok rzuci trochę światła No trochę racji macie panie kolego. Lepszy klient, któremu uda się wyprostować sytuację i nie będzie miał widma tego, że nie będzie go stać na ratę niż taki co przestanie spłacać bo go rata i stres zjedzą. W aneksach dla kredytów PLN raczej nie ma jakichś kruczków, jedynie mogą się pojawić jakieś dodatkowe opłaty albo obwarowania, że np. przez określony czas nie będzie można zamienić kredytu na inny. Ale może pójdziemy jako sektor po rozum do głowy i udział kredytów ze stałą stopą będzie rosnąć bo póki co jesteśmy Batustanem Europy w tym zakresie a to niestety negatywnie odbija się na wszystkich innych aspektach życia. U Niemca podwyżki stóp na nikim nie robią wrażenia a u nas serwisy informacyjne robią z tego wydarzenie na miarę III WŚ. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Shago 3 526 Opublikowano 11 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2022 5 godzin temu, ginn napisał: @Shagojak tam aneksik? Była już wizyta w placówce? W przyszłym tygodniu wizyta. 2 godziny temu, Mejm napisał: Jesli nie odpisuje to chyba byla a po powrocie do domu byl sznur. Na szczęście jeszcze nie ma takiej tragedii Cytuj Odnośnik do komentarza
Ukukuki 6 892 Opublikowano 12 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2022 Jak odprowadzić podatek od zysku handlem walutami? Dopiero przy rocznym rozliczeniu? Cytuj Odnośnik do komentarza
MichAelis 5 610 Opublikowano 12 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2022 13 godzin temu, Rudiok napisał: . U Niemca podwyżki stóp na nikim nie robią wrażenia a u nas serwisy informacyjne robią z tego wydarzenie na miarę III WŚ. Może dlatego, ze u Niemca od 10 lat są na poziome zero? Bo spadały z mitycznego poziomu 1,5? u nas każda zmiana stopy procentowej powoduje jeszcze większe wykurwienie wiboru, który CODZIENNIE ROŚNIE, bo banki ustalają go sobie jak chcą, a przypomnę ze to wskaźnik po jakim banki między SOBĄ pożyczają pieniądze, czego nie robią już od wielu lat. Dziwnym trafem jest to dołożone do hipotek. prawda, to co dzieje się na bankierach money i reszcie to jakaś tragedia, i to tez ma wpływ na spekulacje. Generalnie jebac to państwo z kartonu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Rudiok 3 344 Opublikowano 12 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2022 Godzinę temu, MichAelis napisał: Może dlatego, ze u Niemca od 10 lat są na poziome zero? Bo spadały z mitycznego poziomu 1,5? u nas każda zmiana stopy procentowej powoduje jeszcze większe wykurwienie wiboru, który CODZIENNIE ROŚNIE, bo banki ustalają go sobie jak chcą, a przypomnę ze to wskaźnik po jakim banki między SOBĄ pożyczają pieniądze, czego nie robią już od wielu lat. Dziwnym trafem jest to dołożone do hipotek. prawda, to co dzieje się na bankierach money i reszcie to jakaś tragedia, i to tez ma wpływ na spekulacje. Generalnie jebac to państwo z kartonu. Bardziej chodziło mi o to, o czym już wspominałem - w Niemczech udział hipotek ze stałą stopą to ponad 90%, u nas ledwie kilka %. Ale oczywiście z pozostałymi tezami też się zgadzam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
PRQc 705 Opublikowano 13 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2022 W dniu 12.03.2022 o 09:24, MichAelis napisał: Może dlatego, ze u Niemca od 10 lat są na poziome zero? Bo spadały z mitycznego poziomu 1,5? u nas każda zmiana stopy procentowej powoduje jeszcze większe wykurwienie wiboru, który CODZIENNIE ROŚNIE, bo banki ustalają go sobie jak chcą, a przypomnę ze to wskaźnik po jakim banki między SOBĄ pożyczają pieniądze, czego nie robią już od wielu lat. Dziwnym trafem jest to dołożone do hipotek. prawda, to co dzieje się na bankierach money i reszcie to jakaś tragedia, i to tez ma wpływ na spekulacje. Generalnie jebac to państwo z kartonu. Polecicie jakieś strony podobne do money bankier ale właśnie nie siejące takiej paniki z wszystkiego? albo blogi? Czy wszystko to jeden uj i klikacze jak ppe?:D Cytuj Odnośnik do komentarza
MichAelis 5 610 Opublikowano 13 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2022 Subiektywnieofinansach.pl 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Sedrak 766 Opublikowano 13 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2022 Ja od finansów osobistych polecam Marcin Iwuc, DoradcaTV, Strefa Inwestorów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Wilk_Zly 960 Opublikowano 14 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2022 22 godziny temu, PRQc napisał: Polecicie jakieś strony podobne do money bankier ale właśnie nie siejące takiej paniki z wszystkiego? albo blogi? Czy wszystko to jeden uj i klikacze jak ppe?:D InvestJourney - polski blog/kanał na Discordzie. Cytuj Odnośnik do komentarza
Czoperrr 5 027 Opublikowano 14 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2022 Trumpo wróć Cytuj Odnośnik do komentarza
MaZZeo 14 181 Opublikowano 15 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2022 Pora na zakupy w takim razie. Cytuj Odnośnik do komentarza
mcp 1 999 Opublikowano 15 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2022 (edytowane) Ojro już po 4,74 zł więc można się spodziewać, że za chwilę ci inwestorzy, którzy kupowali za 5 zł ruszą do kantorów sprzedawać. Edytowane 15 Marca 2022 przez mcp Cytuj Odnośnik do komentarza
Czoperrr 5 027 Opublikowano 15 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2022 1 hour ago, MaZZeo said: Pora na zakupy w takim razie. Ja na akcjach zakupionych w sierpniu jestem stratny 80%. Cytuj Odnośnik do komentarza
Mustang 1 719 Opublikowano 15 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2022 Nie ma tragedii jeśli nie sprzedałeś, może odbić tak samo jak spadło. Ale to jakieś wyjątkowo pechowe inwestycje. Pora na zakupy chyba dobra, tylko też ile można. Sam ciągle coś inwestuję na prawo i lewo, a potem szkoda mi cokolwiek tknąć. Cytuj Odnośnik do komentarza
MaZZeo 14 181 Opublikowano 15 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2022 2 godziny temu, Czoperrr napisał: Ja na akcjach zakupionych w sierpniu jestem stratny 80%. To pora na uśrednianie w takim razie. Cytuj Odnośnik do komentarza
Czoperrr 5 027 Opublikowano 15 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2022 5 minutes ago, MaZZeo said: To pora na uśrednianie w takim razie. Uśredniłem już ale i tak jest kiepsko, wpakowałem już 20k w to więcej nie mogę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
MaZZeo 14 181 Opublikowano 15 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2022 Rozumiem, aczkolwiek ja podobny spadek na krypto przyjąłem na klatę w 2018 roku i nie sprzedałem do dziś - teraz zysk mam 200-300% (jeszcze nie zrealizowany) Cytuj Odnośnik do komentarza
Czoperrr 5 027 Opublikowano 15 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2022 43 minutes ago, MaZZeo said: Rozumiem, aczkolwiek ja podobny spadek na krypto przyjąłem na klatę w 2018 roku i nie sprzedałem do dziś - teraz zysk mam 200-300% (jeszcze nie zrealizowany) Wiadomo, nie sprzedam. Liczę, że shorty w końcu odpuszcza i akcje eksplodują. Cytuj Odnośnik do komentarza
Piecara 1 Opublikowano 15 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2022 18 minut temu, Czoperrr napisał: Wiadomo, nie sprzedam. Liczę, że shorty w końcu odpuszcza i akcje eksplodują. A na czym siedzisz, jakie spółki masz w portfelu? Cytuj Odnośnik do komentarza
Figuś 21 140 Opublikowano 16 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2022 https://businessinsider.com.pl/twoje-pieniadze/pierwsza-taka-oferta-w-polsce-kredyt-hipoteczny-ze-stala-stopa-przez-10-lat/sp1cexc Cytuj Odnośnik do komentarza
Shago 3 526 Opublikowano 18 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2022 Przeszedłem z kredytem na stałą stopę. Sam aneks w mBank jest mega czytelny, nie ma żadnych kruczków, bez problemu mogę wcześniej spłacić/przenieść gdzie indziej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Sedrak 766 Opublikowano 18 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2022 1 minute ago, Shago said: Przeszedłem z kredytem na stałą stopę. Sam aneks w mBank jest mega czytelny, nie ma żadnych kruczków, bez problemu mogę wcześniej spłacić/przenieść gdzie indziej. A jak to wyglądało? Sam aplikowałeś? Oni zaproponowali? Jakie warunki? Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi