balon 5 326 Opublikowano 29 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2022 9 minut temu, Mejm napisał: Brzmi jak artykul sponsorowany naciagajacy na stale oprocentowanie w ING z niewiadoma co zaproponuja za 5 lat. Szczególnie teraz po oświadczeniu Vateusza, najlepszego premiera wolnej polski, dbającego o Polaków. Cytuj Odnośnik do komentarza
Czoperrr 5 022 Opublikowano 29 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2022 41 minutes ago, LeifErikson said: Trochę tak, ale z drugiej strony jak mamy oficjalne odczyty inflacji na poziomie 12,3 z perspektywa na dalsze wzrosty cen gazu i paliw, a więc wszystkiego, a RPP walczy z tym dotychczas poprzez podnoszenie stóp, no to cóż... Prognoza na 100 punktów w maju, kolejne miesiące być może to samo i za pół roku mamy stopy dwucyfrowe. Sci-fi staje się rzeczywistością. No tak ale jak sobie to wyobrażasz? Przecież wszyscy na kredycie zbankrutują. To już przestaje być śmieszne, tu już chodzi o ludzie życie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
balon 5 326 Opublikowano 29 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2022 2 minuty temu, Czoperrr napisał: No tak ale jak sobie to wyobrażasz? Przecież wszyscy na kredycie zbankrutują. To już przestaje być śmieszne, tu już chodzi o ludzie życie. Już to kiedyś pisałem. i wtedy wjeżdża Kaczyński i Vateusz wykupują od niewypłacalnych ich mieszkania z kredytu, po czym im wynajmują za 1/2 ich hipoteki. Ofc mieszkania już nie są własnościowe i po śmierci trafiają do skarbu państwa. Tak zostanie zrealizowany program MIESZKANIE+ (100 tys mieszkań dla obywateli). Swoje M zachowa tylko Shago, bo ma stałe stopy i Figaro programista oraz Uki pilot. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Shago 3 525 Opublikowano 29 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2022 Jeszcze chyba @ginn przeszedł na stałą stopę ostatnio. Cytuj Odnośnik do komentarza
easye 3 333 Opublikowano 29 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2022 I jakie masz oprocentowanie obecnie? Ja miałem przejść na stałe oprocentowanie ale te aneksy banków, ponowna weryfikacja i nowe umowy strasznie śmierdzą. Do końca roku może być 10%, ale w roku wyborczym PiS zlikwiduje WIBOR i uratuje wszystkich Polaków! Wtedy Ci na stałej stopie 5 letniej będą w plecy. Cytuj Odnośnik do komentarza
Shago 3 525 Opublikowano 29 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2022 Mam 7.1%. W mBanku wszystko poszło błyskawicznie: w serwisie transakcyjnym złożyłem wniosek, po kilku minutach przyszła propozycja aneksu. Dałem sobie czas tydzień na zastanowienie się, po czym poszedłem do placówki i domknąłem temat. Aneks prosty i mega czytelny. Po podpisaniu na drugi dzień mi przyszedł nowy harmonogram. Pewnie PiS uratuje Polaków w przyszłym roku, ale Wiesz.. wolałem wziąć póki co los w swoje ręce i nie oglądać się na to co wykombinują. A jak za rok sytuacja się diametralnie zmieni i w innych bankach stała stopa będzie znacznie korzystniejsza, to się po prostu przeniesie kredyt. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
jar3czek 436 Opublikowano 29 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2022 (edytowane) Z ciekawości - jak wygląda prowizja za nadpłatę/całkowitą spłatę kredytu hipotecznego ze stałym oprocentowaniem w mBanku? Dla zmiennego jest to ustawowo darmowe po okresie 3 lat, a w mBanku całkowita spłata na zmiennym przed upłynięciem tego okresu to dodatkowo koszt 2% z pozostałego kapitału, sama częściowa nadpłata jest darmowa. Na www nie podają tego info, więc zgaduję, że jest to ew negocjowalne per umowa - https://www.mbank.pl/pomoc/oplaty/interaktywna/ind/kredyty/kredyt-hipoteczny/ Edytowane 29 Kwietnia 2022 przez jar3czek Cytuj Odnośnik do komentarza
easye 3 333 Opublikowano 29 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2022 32 minuty temu, Shago napisał: Mam 7.1%. W mBanku wszystko poszło błyskawicznie: w serwisie transakcyjnym złożyłem wniosek, po kilku minutach przyszła propozycja aneksu. Dałem sobie czas tydzień na zastanowienie się, po czym poszedłem do placówki i domknąłem temat. Aneks prosty i mega czytelny. Po podpisaniu na drugi dzień mi przyszedł nowy harmonogram. Pewnie PiS uratuje Polaków w przyszłym roku, ale Wiesz.. wolałem wziąć póki co los w swoje ręce i nie oglądać się na to co wykombinują. A jak za rok sytuacja się diametralnie zmieni i w innych bankach stała stopa będzie znacznie korzystniejsza, to się po prostu przeniesie kredyt. No wszystko to wróżenie z fusów, ale oprocentowanie na poziomie 7.1 to jeszcze można pewnie gdzieś uzyskać, mi 5 kwietnia zmienili zmienna właśnie na tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza
Shago 3 525 Opublikowano 29 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2022 A Wibor 3, czy 6 miesięcy? Bo do tych 7.1 już możesz doliczać 1%, który podnieśli 6.04. Pewnie teraz w maju będzie kolejne 0.75.. Cytuj Odnośnik do komentarza
easye 3 333 Opublikowano 29 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2022 6m. Cytuj Odnośnik do komentarza
LeifErikson 1 104 Opublikowano 29 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2022 Godzinę temu, Czoperrr napisał: No tak ale jak sobie to wyobrażasz? Przecież wszyscy na kredycie zbankrutują. To już przestaje być śmieszne, tu już chodzi o ludzie życie. Ja od paru lat już nic sobie nie wyobrażam, bo wszystko zrobiło się tak pojebane, że jakby mi ktoś powiedział o tym w 2019 to bym nie uwierzyl. Ale może tak zwana odwrócona hipoteka? Cytuj Odnośnik do komentarza
ginn 757 Opublikowano 29 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2022 (edytowane) 1 godzinę temu, Shago napisał: Mam 7.1%. W mBanku wszystko poszło błyskawicznie: w serwisie transakcyjnym złożyłem wniosek, po kilku minutach przyszła propozycja aneksu. Dałem sobie czas tydzień na zastanowienie się, po czym poszedłem do placówki i domknąłem temat. Aneks prosty i mega czytelny. Po podpisaniu na drugi dzień mi przyszedł nowy harmonogram. Pewnie PiS uratuje Polaków w przyszłym roku, ale Wiesz.. wolałem wziąć póki co los w swoje ręce i nie oglądać się na to co wykombinują. A jak za rok sytuacja się diametralnie zmieni i w innych bankach stała stopa będzie znacznie korzystniejsza, to się po prostu przeniesie kredyt. Potwierdzam i zarazem dziękuję, bo sam bym nie wpadł na to, że tak płynnie można przejść na stałą w mBank. Obecnie mam oprocentowanie zablokowane na 6,3% i regularnie co miesiąc nadpłacam drugie tyle na obniżenie raty. W ciągu 5 lat przy takim założeniu miesięczne zobowiązanie na hipotekę spadnie mi o 1/3. Edytowane 29 Kwietnia 2022 przez ginn Cytuj Odnośnik do komentarza
balon 5 326 Opublikowano 29 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2022 Patrząc na historię podwyżek s% oraz prognozy inflacji i sytuacji gospodarczej obstawiam, że kredyty hipoteczne finalnie dojadą do 100% wzrostu (teraz jest ok +60-70%). To będzie koniec, Spoiler ale huj wie czego Cytuj Odnośnik do komentarza
funditto 657 Opublikowano 29 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2022 Ludzie na chwilówkach mają sto i więcej % rocznie i jakoś dają radę, będzie dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza
balon 5 326 Opublikowano 29 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2022 No tak, ale chwilówka to 200-500 zł itp a nie 3000-5000 czy Orłowo na miesiąc. Delikatna różnica w kwocie wyjściowej Cytuj Odnośnik do komentarza
LiŚciu 1 304 Opublikowano 29 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2022 5 godzin temu, jar3czek napisał: Z ciekawości - jak wygląda prowizja za nadpłatę/całkowitą spłatę kredytu hipotecznego ze stałym oprocentowaniem w mBanku? Dla zmiennego jest to ustawowo darmowe po okresie 3 lat, a w mBanku całkowita spłata na zmiennym przed upłynięciem tego okresu to dodatkowo koszt 2% z pozostałego kapitału, sama częściowa nadpłata jest darmowa. Na www nie podają tego info, więc zgaduję, że jest to ew negocjowalne per umowa - https://www.mbank.pl/pomoc/oplaty/interaktywna/ind/kredyty/kredyt-hipoteczny/ Podbijam pytanie. @Shago? Cytuj Odnośnik do komentarza
Wilk_Zly 960 Opublikowano 29 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2022 Zaraz się okażę, że Shago zamknął sobie taką ścieżkę podpisując aneks . Cytuj Odnośnik do komentarza
Smiti 313 Opublikowano 29 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2022 U mnie w santanderze żadne inne warunki nie zmieniły się oprócz oprocentowania, które zostało wpisane na sztywno. Wcześniejsze spłaty tak samo jak wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza
easye 3 333 Opublikowano 29 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2022 Rozumiem, że przy nadplatach nadal można zmniejszyć rate zamiast okresu kredytowania? Cytuj Odnośnik do komentarza
ginn 757 Opublikowano 29 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2022 (edytowane) W mBank przy przejściu na stałą stopę nie ma dodatkowej opłaty za nadpłatę/spłatę. Można nadpłacać częściowo i obniżać ratę. Wszystkie tricki dozwolone. Edytowane 29 Kwietnia 2022 przez ginn Cytuj Odnośnik do komentarza
Shago 3 525 Opublikowano 29 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2022 Godzinę temu, LiŚciu napisał: Podbijam pytanie. @Shago? Po 3 latach od podpisania umowy kredytowej mogę bezkarnie całość spłacić, a aneks w postaci przejścia na stałą stopę nic w tej kwestii nie zmienia. Umowę podpisałem rok temu, więc za 2 mógłbym całość zamknąć. Nadpłaty są darmowe. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Wilk_Zly 960 Opublikowano 29 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2022 44 minuty temu, easye napisał: Rozumiem, że przy nadplatach nadal można zmniejszyć rate zamiast okresu kredytowania? To jest absurd. Królem jest okres. Cytuj Odnośnik do komentarza
easye 3 333 Opublikowano 29 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2022 Tak sądzisz? Ok. Cytuj Odnośnik do komentarza
ginn 757 Opublikowano 30 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2022 (edytowane) Swego czasu była tutaj ciekawa dyskusja na ten temat i wyszło z niej, że przy dużych nadpłatach skrócenie okresu jest bardziej atrakcyjne od zmniejszenia raty. W przypadku regularnych, comiesięcznych nadpłat (np. W wysokości raty miesięcznej) bardziej rozsądne wydaje się zmniejszanie raty. Wtedy różnica w odsetkach nie jest jakoś znacząca, a jednak z każdym miesiącem powiększasz swój budżet, co daje Ci większą elastyczność i komfort. Edytowane 30 Kwietnia 2022 przez ginn Cytuj Odnośnik do komentarza
easye 3 333 Opublikowano 30 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2022 Ja od zawsze wolę zmniejszać rate, przez co więcej oszczędzam i raz do roku więcej nadplacam, a i budżet miesięczny latwiej mi ogarnąć. No ale przy każdym kredycie miakem/mam zabezpieczenie i plan spłaty. Teraz nam nadplacone 160 tys zł, gdybym skracał okres, obecne raty i stopy procentowe już dawno mocno nadszarpnelyby mój budżet domowy, musiałbym sam podpisywać aneks, z chujowym oprocentowaniem, o którym w sumie też nie wiadomo czy na pewno jest oplacalny (w perspektywie 5 lat) i przez kolejne lata zaciskac mocno pasa. Dlatego, cokolwiek z waszej dyskusji nie wynikało, nie jest tak że 1 opcja jest super, a druga no brainer. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi