Opublikowano 1 czerwca 20222 l Stara prukwa, niech zdycha Zysk netto sektora bankowego w I-IV '22 wyniósł 9,2 mld zł, wzrósł rdr 111 proc. - Bankier.pl Mam nadzieję, że do końca roku sumiennie będą podnosić te stopy tak żeby zyski banków były 200% albo i nawet 300% w przyszłym roku Edytowane 1 czerwca 20222 l przez Czoperrr
Opublikowano 1 czerwca 20222 l Co ty chcesz oni dokładają przecież cały czas do tego interesu a kredyty za pół darmo są.... (pipi)ANA LICHWA
Opublikowano 1 czerwca 20222 l >Zarobki dużo powyżej średniej krajowej. >Wakacje na jachcie w grecji. >Wizja dziedziczenia nieruchomości ze spadku. >Wrzucanie w 'giełdę', indexy lekką ręką masy kasy jako 'inwestycja'. >"Własne" mieszkanko na kredo. Z drugiej strony skowyt przy każdym wzroście wiboru. Sorry kolego ale coś mi się tu nie spina xD. Prowo albo złe gospodarzenie. Mi się przykro robi jak pomyślę o ludziach zarabiających te 3-4 kloca, co nawet nie mają z czego odłożyć na wkład własny. Najem drożeje, zakup własnego w dużym mieście staje się już niemożliwy, lada chwila dorośli ludzie będą MIEJSCE w pokoju najmować, żeby jakoś uciągnąć. Nie jest różowo z banksterami, a będzie coraz gorzej bo mocno lobbują. Trzeba szukać lepszej pracy i - jeśli jest ku temu konieczność - rezygnować powoli z artykułów nie pierwszej potrzeby. Ceny w sklepach coraz wyższe? Spoko, ludzie i tak będą brać (w skrajnych przypadkach kosztem innych rzeczy), bo ile tego przeżresz w ciągu miesiąca. Jak kogoś nic tu nie trzyma to uciekać.
Opublikowano 1 czerwca 20222 l 2 minutes ago, ping said: >Zarobki dużo powyżej średniej krajowej. >Wakacje na jachcie w grecji. >Wizja dziedziczenia nieruchomości ze spadku. >Wrzucanie w 'giełdę', indexy lekką ręką masy kasy jako 'inwestycja'. >"Własne" mieszkanko na kredo. Z drugiej strony skowyt przy każdym wzroście wiboru. Sorry kolego ale coś mi się tu nie spina xD. Prowo albo złe gospodarzenie. Mi się przykro robi jak pomyślę o ludziach zarabiających te 3-4 kloca, co nawet nie mają z czego odłożyć na wkład własny. Najem drożeje, zakup własnego w dużym mieście staje się już niemożliwy, lada chwila dorośli ludzie będą MIEJSCE w pokoju najmować, żeby jakoś uciągnąć. Nie jest różowo z banksterami, a będzie coraz gorzej bo mocno lobbują. Trzeba szukać lepszej pracy i - jeśli jest ku temu konieczność - rezygnować powoli z artykułów nie pierwszej potrzeby. Ceny w sklepach coraz wyższe? Spoko, ludzie i tak będą brać (w skrajnych przypadkach kosztem innych rzeczy), bo ile tego przeżresz w ciągu miesiąca. Jak kogoś nic tu nie trzyma to uciekać. Stękam dlatego, że tyle jako inwestycję przejebałem, a na koncie mi zostało kilka tysi oszczędności xD Miało szybko się odkuć a tak się nie stało. Teraz kredyt i opłaty pochłoną około 50% zarobku miesięcznego. Z wakacjami to bez przesady, koszt około 3k na łebka bo po znajomości więc nie jest to niewiadomo jaki wydatek, za rok już nie będzie. Edytowane 1 czerwca 20222 l przez Czoperrr
Opublikowano 1 czerwca 20222 l Też przedupcyłem na giełdzie 'trochę' siana. Najdroższa lekcja życia, już się tego nie tykam, bo się nie znam.
Opublikowano 1 czerwca 20222 l No ja ciągle trzymam te akcje. Miesiąc temu z -15k wzrosły na +5k i oczywiście nie wziąłem profitu, teraz znowu jestem -15k. Trzeba czekać kolejny rok na uwolnienie. A szkoda bo dip na Nasdaq był bardzo soczysty teraz, niestety nie mogłem sobie pozwolić na jego kupno. Edytowane 1 czerwca 20222 l przez Czoperrr
Opublikowano 1 czerwca 20222 l 3 godziny temu, second napisał: Polecam poczytać odnośnie tych nowych obligacji. W sumie na pewien sposób można wyjsc na minus https://marciniwuc.com/nowe-obligacje-skarbu-panstwa-czy-warto/ Jeszcze tego nie czytałem, ale jak cos to póki oprocentowanie jest niższe od inflacji to zawsze wyjdzie się na minus. Obligacje i inne lokaty mają zminimalizować ból. PS ma ktoś to IKE Obligacje? Konto otworzyłem, zadeklarowałem by 100% wpłat szło na EDO 10letnie, kasa zaksięgowana dziś od rana i cały dzień nie została skonwertowana na obligacje. Dodam że zakupu IKE nie robi się samemu przez portal maklerski PKO wiec jestem ciekaw kiedy oni sami zamienią kasę na papiery.
Opublikowano 1 czerwca 20222 l Nie wiem jak zrobić, żeby włączył się dany moment, więc polecam od 18:38 Czoperrr, może Ty też zadzwoń, może to pomyłka? Edytowane 1 czerwca 20222 l przez Wooyek
Opublikowano 1 czerwca 20222 l 7 godzin temu, second napisał: Polecam poczytać odnośnie tych nowych obligacji. W sumie na pewien sposób można wyjsc na minus https://marciniwuc.com/nowe-obligacje-skarbu-panstwa-czy-warto/ Kupując w tym monencie na pewno.
Opublikowano 2 czerwca 20222 l 17 godzin temu, Wooyek napisał: Nie wiem jak zrobić, żeby włączył się dany moment, więc polecam od 18:38 Czoperrr, może Ty też zadzwoń, może to pomyłka? Skurwysyn xDDDDD
Opublikowano 2 czerwca 20222 l @Adam GlapJńskJ Tak żeś mnie straszył a rata poszła z 1500 na 1960zł. Do 3k to może dojdzie ale w grudniu.
Opublikowano 2 czerwca 20222 l 6 minut temu, Czoperrr napisał: @Adam GlapJńskJ Tak żeś mnie straszył a rata poszła z 1500 na 1960zł. Do 3k to może dojdzie ale w grudniu. https://finanse.uokik.gov.pl/kalkulator-zmiany-oprocentowania/ Tu sobie sprawdź - szybko i łatwo.
Opublikowano 2 czerwca 20222 l Just now, ping said: https://finanse.uokik.gov.pl/kalkulator-zmiany-oprocentowania/ Tu sobie sprawdź - szybko i łatwo. Wolę niespodzianki
Opublikowano 2 czerwca 20222 l A na oszczędnościowym dalej bieda, co za yebana kasta xd u mnie prawie dogoniło te ich super obligacje. Tylko teraz nie wiem co gorsze, sponsorowanie państwa pisu czy banksterów, chyba wyjmę te środki i sobie coś kupię.
Opublikowano 2 czerwca 20222 l W dniu 1.06.2022 o 10:00, mcp napisał: W PGG ograniczyli sprzedaż wyngla do dwóch dni w tygodniu xd nie żeby to coś zmieniło, bo ich strona i tak się wypyerdala na ryj przy próbie choćby wejścia w godzinach sprzedaży. No, ale jest o co walczyć, tona groszku w ich sklepie w granicach 1200 zł, a u lokalnych dostawców po 3000 zł. Oj będzie palone śmieciami mocno. Na rynku już są węglowi hakerzy, którzy za drobną opłatą, jakimś cudem logują się na stronie pgg i kupują węgiel.
Opublikowano 2 czerwca 20222 l 13 minut temu, mcp napisał: chyba wyjmę te środki i sobie coś kupię. No i wydaje mi się, że to jest najlepsza opcja w tym momencie. Tyle tylko, że jak więcej ludzi dojdzie do tego wniosku, to jeszcze podkręci to inflację.
Opublikowano 2 czerwca 20222 l 57 minut temu, ping napisał: https://finanse.uokik.gov.pl/kalkulator-zmiany-oprocentowania/ Tu sobie sprawdź - szybko i łatwo. Wyliczyłem, że czeka mnie tym razem 600 pln a już 1100 mam więcej xDDDD A ta qrva z PiSu 200 jebanych złotych więcej i on nie wiem czy ma ratę zmienną czy stałą, to może mu podpowiem, że jak by miał stałą to nawet tych 200 by nie dostał...
Opublikowano 2 czerwca 20222 l Ta pisowska menda karczewski to jest człowiek nie tylko głupi, ale i zepsuty do cna w sumie pisowski standardzik. On doskonale wie, jaką ma ratę i ile mu zwiększyli, dlatego na mocy pisowskich znajomości sam sobie te raty obniżył. Normalny polaczek oczywiście 100?% w grę.
Opublikowano 2 czerwca 20222 l on podaje przykład xDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD ty bezczelny skurwysynu jebany tfu
Opublikowano 2 czerwca 20222 l Drogi forumku, znajoma ostatnio zaczęła zajmować się ubezpieczeniami na życie, no i zorganizowała takie tam spotkanie, żeby się douczyć ze mną i z jej szefową. Dzisiaj zaproponowały mi ubezpieczenie na życie (per odkładanie na emeryturę) w towarzystwie MetLife (podaję nazwę, bo może ktoś coś wie). Czy ktoś z tu obecnych rozpracowywał w ogóle temat? Teoretycznie wyliczyliśmy, że gdybym wpłacał po 4 stówki przez 30 lat, to na koniec wyciągnąłbym ponad 150 kafli (+ jakieś tam zyski ale nikt nie mówi jakie xd), plus jeśli w międzyczasie by mi się umarło, to cała kwota poszłaby do osoby uposażonej (a w wyniku kalectwa na ponad rok do mnie). Wygląda to całkiem ciekawie, a jak wiemy na państwo liczyć nie można. No, ale nie wiem, może są jakieś lepsze sposoby? Jestem totalnie zielony w finansach, więc granie na giełdzie czy inne pierdoły w moim wypadku raczej odpadają. EDIT: Tysięczny post po 16 latach na forumku Edytowane 2 czerwca 20222 l przez Szwed
Opublikowano 2 czerwca 20222 l Jak ja bym prywatnie wkładał 400 zł miesięcznie na kilka procent (składany) przez 30 lat to bym coś koło 300k wyjął, a nie prawie tyle samo co włożyłeś (i o nieznanych zyskach, dodatkowo zezarte inflacja o połowę) w jakimś metlife xD Co to za oferta xd Ponadto idea ubezpieczeń na życie jest taka, ze jak się zemrze, to rodzina uposażona dostaje fhui odszkodowania (nawet jak płacisz składki z rok, a nagle wpadłeś pod auto), a nie łaskawie odzyskuje co wkładałes przez lata xd Lepiej niech na emeryturke IKE Obligacje otworzy, po 60 r.ż. wyciągasz kapitał i zyski z odsetek bez 19% podatku belki. Sugeruje to, bo mówisz że chcesz bezpiecznej leniwej (bezobsługowej niemal) oferty bez grania w akcje.