Czoperrr 5 021 Opublikowano 12 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2022 28 minutes ago, Shago said: A tak na poważnie, ja sumie nie mam zdania na ten temat: przyjęcie Euro byłoby dobrą decyzją? Odpada przewalutowanie, fakt, ale stóp procentowych sami nie podniesiemy, tracimy nad tym kontrolę. Ale w sumie to może i dobrze? Nie byłoby takiego Glapy, który mówi we wrześniu 2021 "Nie będziemy robić gwałtownych ruchów, nie ma takiej potrzeby", po czym wywala stopy do poziomu 6.5% Tak w ogóle, to powinniśmy przyjąć $$ Oczywiście, ze to byłaby dobra decyzja. NBP by nie odpierdalało samowolki a nasza waluta nie byłaby śmieciem Cytuj Odnośnik do komentarza
Soban 4 043 Opublikowano 12 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2022 Ja się wypłukałem z oszczędności na mieszkanie to mogą przyjmować i jutro xd A tak serio to chciałbym by taki plan zaczął się klarować, bo obecna sytuacja pokazuje jakim śmieciem obesranym jest PLN. Geograficznie jesteśmy wschodnią flanką UE i z racji tego, że ruskim odpierdala coś raz na jakiś czas to rykoszetem nasza gospodarka dostaje wtedy najbardziej po dupie. 1:1 to absolutnie nierealny przelicznik, bo tak to można by się bawić jeśli eur by kosztowalo w przedziale 1-2pln. Przyklady Niemcy 1,95583 marki za 1 euro w momencie przyjęcia euro Cytuj Odnośnik do komentarza
Czoperrr 5 021 Opublikowano 12 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2022 (edytowane) I co, może jeszcze minimalna krajowa miałaby być 3100 euro? xD w Niemczech wynosi 1800 brutto. Edytowane 12 Lipca 2022 przez Czoperrr Cytuj Odnośnik do komentarza
Soban 4 043 Opublikowano 12 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2022 Obecnie z tym rządem to jest nierealne skoro oni nam prostych wytycznych nie są wstanie spełnić by odblokować fundusz odbudowy, bo się boją, że ziobro im większość sejmową zabierze ze sobą. Cytuj Odnośnik do komentarza
Shago 3 523 Opublikowano 12 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2022 Prawdę mówiąc oni się tam gryzą przepotężnie i ja nie mam pojęcia jak to się jeszcze utrzymuje z tą większością, przecież to są dosłownie pojedynczy posłowie przewagi nad opozycją. Chyba każdy tam ma świadomość, że jak to się rozpadnie, to o kolejną większość będzie mega ciężko, więc może się palić i walić, ale do wyborów wytrwają. Cytuj Odnośnik do komentarza
Soban 4 043 Opublikowano 12 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2022 No ziobro to też raczej nie może fikać, bo jeśli SP nie będzie startować z list pis to szanse na 5% są zerowe praktycznie Cytuj Odnośnik do komentarza
Sedrak 766 Opublikowano 12 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2022 A jak się przyjmie euro to za stopy procentowe odpowiada EBC nie? No i co w sytuacji kiedy w jednym kraju jak np. Malta masz około 6%, a w Estonii 20%? Cytuj Odnośnik do komentarza
Shago 3 523 Opublikowano 12 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2022 (edytowane) 7 minut temu, Sedrak napisał: A jak się przyjmie euro to za stopy procentowe odpowiada EBC nie? No i co w sytuacji kiedy w jednym kraju jak np. Malta masz około 6%, a w Estonii 20%? A co ma być? Teraz mamy NBP który odpowiada za stopy, a i tak inflacja wynosi 15% przy stopach 6.5%, za chwilę pewnie osiągnie 20%. Ja cały czas mam przeświadczenie, że obecnie na świecie jest zbyt dużo zmiennych, żeby inflacje zbić prostym podniesieniem stóp. Edytowane 12 Lipca 2022 przez Shago 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Czoperrr 5 021 Opublikowano 12 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2022 podnoszenie stóp to szkolny błąd 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Il Brutto 1 623 Opublikowano 12 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2022 Jak ze 2 lata temu pisalem na forum ze Polska powinna jak najszybciej przyjac Euro to bylo ze po co to komu, to glupota, absolutnie nie xD Teraz jak zwykle kazdy madry juz po szkodzie i zgrywa eksperta. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
Paolo de Vesir 9 041 Opublikowano 12 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2022 Wiadomka, wzięlibyśmy to na klatę jak największe kozaki. XDDD Cytuj Odnośnik do komentarza
ping 9 033 Opublikowano 12 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2022 Wtedy by sobie chłopaki z PISu nie mogli drukować siana na socjal więc odpada. Musieli by prosić NIEMCÓW o dodruk. Cytuj Odnośnik do komentarza
gekon 1 787 Opublikowano 12 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2022 Ciiiii, nie mów tak, bo zaraz się zleci kacze komando z kredycikiem 8 k i powiedzą, że za tuska to ktoś zjadł krewetkę Cytuj Odnośnik do komentarza
Ukukuki 6 890 Opublikowano 12 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2022 Jak złotówka jeszcze bardziej poleci to sprzedam resztę kolekcji arcade PCB Tak swoją drogą sprzedałem w poprzednim roku Suzuki Jimny za 100k po 2 latach gdzie za nówkę dałem 60 kilka tysi co było świetną inwestycją. Tak teraz chciałem sobie jeszcze raz kupić to czas oczekiwania do grudnia przyszłego roku bez gwarancji ,że go wtedy dostanę. Chore czasy, nie dziwię się ,że inflację wywala w kosmos, ludzie mają kupę kasy a nie ma co za to kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza
second 3 692 Opublikowano 12 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2022 3 godziny temu, Czoperrr napisał: podnoszenie stóp to szkolny błąd Weź coś jeszcze napisz po jastrzębiemu Cytuj Odnośnik do komentarza
Kenny tJJger 3 784 Opublikowano 12 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2022 Adam Glapiński - cytaty wybrane *** W zeszłym roku rzeczywiście przekroczyły milion, to bardzo dużo. To ogromna suma. Dla mnie to oszałamiające. Pierwszy raz w życiu mi się to zdarzyło – powiedział prezes Glapiński, odpowiadając na pytanie o rekordowe wynagrodzenie w 2021 r. *** "Nie mam dzieci. Nie mam na co gromadzić majątku. Wystarcza mi to, co mam" – tak Adam Glapiński odniósł się do pytania o zarzuty dotyczące bezgotówkowej wymiany nieruchomości, o której pisała "Gazeta Wyborcza". Szef NBP miał w 2009 r. zamienić dom w Wilanowie na okazałą posiadłość pod Warszawą. *** Różne siły targają światem. Powiedziałbym, że nasz złoty polski, jak na te warunki, kryzysy, dobrze się trzyma, dzielny jest – tak szef NBP odpowiedział na zarzuty dotyczące wartości polskiego złotego. *** "Jestem człowiekiem skromnym, znam swoje możliwości" 1 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Blaise 3 603 Opublikowano 12 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2022 (edytowane) Polecam, ale gościu rozjeżdża. Edytowane 12 Lipca 2022 przez Blaise 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
krupek 15 475 Opublikowano 12 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2022 Oglądałem chwilę tę rozmowę na żywo i chłop wspominał, że teraz to jest chuj, prawdziwa inflacja i ciężkie czasy dopiero mają nadejść. No oby się mylił. Cytuj Odnośnik do komentarza
_Red_ 11 992 Opublikowano 12 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2022 "Musimy spowodować by Polacy mniej wydawali, a więcej oszczędzali" Przyczyniam się od lat do tłumienia inflacji, a śmiali się z exceli Dobrze chociaż, że nie odradza obligacji skarbowych inflacyjnych, a wręcz rekomenduje (końcówka filmu). Cytuj Odnośnik do komentarza
Rudiok 3 343 Opublikowano 12 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2022 Kaczystan - Polacy, mniej wydawajcie. Też Kaczystan - Macie tu 15-tą emeryturę, 700+, deputaty, synek kto tyle doł. Cytuj Odnośnik do komentarza
funditto 657 Opublikowano 12 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2022 Obawiam się, że Grabowski może mieć rację. Myślę też, że nikt jeszcze nie chce ujawniać jak mocno podwyżki energii i gazu dowalą inflację. Cytuj Odnośnik do komentarza
Shago 3 523 Opublikowano 12 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2022 Na ja myślę, że 20% pęknie jak nic. Nie przy wojnie za wschodnią granicą, potrzebie zbrojenia, galopujących cenach energii i spadku wartości złotówki . Cytuj Odnośnik do komentarza
Kenny tJJger 3 784 Opublikowano 13 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2022 Ja teraz wjeżdżam na Wakacje_kredytowe_mode_ON ale jak sie będą kończyć za 4 miesiące to zobaczę jak się rysuje przyszłość i kto wie? Może i ją dolączę do elity ze stałą ratą. Pożyjemy, zobaczymy. Z innej beczki - ludzie szybko zapominają jak paliwko było po 5 ziko. Dzisiaj na BP tankuje Golfa, podjeżdża jakiś dziadek, patrzy na cenę 7,57 i mówi pod nosem "wakacje to kurwa taniej, zobaczymy co będzie we wrześniu". Cytuj Odnośnik do komentarza
LeifErikson 1 104 Opublikowano 13 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2022 Cytuj Odnośnik do komentarza
_Red_ 11 992 Opublikowano 13 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2022 Czyli niski wzrost stop wyhamował pędzący "na zapas" WIBOR. No pewnie w okolicy siodemki zostanie teraz, chyba że Glapa dowali tak jak wspominał dr Grabowski, że stopy powinny bardzo tłamsić konsumpcję, a skłaniać do kiszenia kasy. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi