_Red_ 11 992 Opublikowano 17 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2022 Godzinę temu, boywrc napisał: Chyba 6.5% Nie, dlaczego? Przez ostatni rok papiery kupione 2 lata temu miałem na ~5,5%, teraz zaktualizowały się w trzecim roku o aktualną inflację. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
WisnieR 2 700 Opublikowano 19 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2022 Na wykopie znalazłem z rana taki wpis. Może się przydać. Cześć, przygotowałem podsumowanie informacji o wakacjach kredytowych wynikających z ustawy z 7 lipca 2022 o finansowaniu społecznościowym dla przedsięwzięć gospodarczych i pomocy kredytobiorcom. Ustawa została w poprzednim tygodniu podpisana przez Prezydenta RP. W życie wchodzi 29 lipca 2022. Przygotowałem również kalkulator opłacalności wakacji kredytowych i wzór wniosku. Do pobrania pod poniższym linkiem https://biurokredyt.usermd.net/ Wakacje kredytowe, czyli zawieszenie spłaty dostępne będą w przypadku jednej umowy kredytu hipotecznego spełniającego następujące warunki: - waluta PLN, - data udzielenia do 1 lipca 2022, - co najmniej 6 miesięcy do końca spłaty, - umowa kredytu została zawarta w celu zaspokojenia własnych potrzeb mieszkaniowych. Co oznaczają własne potrzeby mieszkaniowe? Własne potrzeby mieszkaniowe nie mają definicji. Można posiłkować się ustawą o PIT (art. 21, ustęp 25), gdzie występują własne cele mieszkaniowe, jednak prawdopodobnie ustawodawca celowo użył słowa potrzeby. Po konsultacjach doszliśmy do wniosków, że istotne jest, aby w momencie zawierania umowy kredytowej przeznaczeniem kredytu były potrzeby mieszkaniowe. Później potrzeby mieszkaniowe mogą ulec zmianie. Daje to szanse na wakacje nawet w przypadku wynajmu i refinansowania. Zaznaczam, że jest to jedynie własna interpretacja. Czy wakacje kredytowe będą dostępne w przypadku czasowo stałego oprocentowania? Tak. Ustawa nie różnicuje rodzaju oprocentowania. Czy wakacje kredytowe negatywnie wpłyną na zdolność i wiarygodność? W niektórych mediach pojawiły się informacje o negatywnych konsekwencjach skorzystania z wakacji kredytowych w postaci utrudnień w uzyskaniu kolejnego kredytu w przyszłości. Zapytałem różnymi kanałami (zewnętrznymi i wewnętrznymi) kilkanaście banków o wpływ wakacji kredytowych na możliwość uzyskania kolejnego kredytu w przyszłości. Część banków podała, że nie będzie miało to wpływu na ocenę kredytową, wiele podało, że nie ma jeszcze wytycznych. Informacje o tym, że może mieć to wpływ na decyzję kredytową pojawiły się tylko w dwóch bankach, z zastrzeżeniem, że nie jest to ostateczne stanowisko banku. Wakacje kredytowe nie wpłyną też negatywnie na scoring BIK, jednak informacja o korzystaniu z wakacji będzie tam widoczna. Przypomnę również odpowiedź Podsekretarza Stanu w Ministerstwie Finansów Piotra Patkowskiego na pytanie Senatora Grzegorza Biereckiego o możliwe negatywne konsekwencje skorzystania z wakacji. Według Wiceministra zarówno KNF i UOKiK otrzymały w tej sprawie zalecenia i będą stanowczo reagować na takie działania banków. Wraz z brakiem kryterium dochodowego pozwala to domniemywać, że skorzystanie z wakacji nie utrudni uzyskania nowego kredytu w przyszłości. Na czym polegają wakacje kredytowe i jakie dają korzyści? Wakacje kredytowe dają możliwość zawieszenia od sierpnia płatności 4 rat kredytu w roku 2022 i 4 rat w roku 2023. Zawieszeniu ulega część kapitałowa raty i jest przesuwana na koniec harmonogramu. W okresie korzystania z wakacji nie są naliczane odsetki. W tym miejscu przypominam, że odsetki są naliczane na bieżąco, na podstawie aktualnej kwoty kapitału do spłaty oraz aktualnego oprocentowania. Odsetki nie są naliczone z góry. W efekcie powoduje to znaczne zmniejszenie oprocentowania kredytu w roku 2022 i 2023 oraz średniej wysokości raty w tym okresie. Jak w praktyce wyglądają wakacje można zobaczyć w dołączonej tabelce. Można to też obliczyć samodzielnie w arkuszu kalkulacyjnym który przygotowałem. Trzeba pamiętać, że w okresie korzystania z wakacji kredytowych nadal trzeba będzie opłacać ubezpieczenia i spełniać inne warunki umowy, takie jak wpływ na konto określonej kwoty itp. Jak skorzystać z wakacji kredytowych? Według ustawy należy złożyć wniosek wraz z oznaczeniem konsumenta, kredytodawcy, umowy, wskazaniem okresu lub okresów zawieszenia spłaty oraz oświadczeniem o przeznaczeniu kredytu na potrzeby mieszkaniowe w postaci pisemnej lub elektronicznej, w tym za pośrednictwem systemu bankowości elektronicznej. Bank ma 21 dni na potwierdzenie, jednak jego brak nie wpływa na rozpoczęcie zawieszenia spłaty kredytu. Zwracam uwagę, że w części banków są już dostępne wnioski o wakacje. Nie są to jednak wnioski o zawieszenie spłaty wynikające z omawianej ustawy i mogą mieć różne skutki, takie jak zawieszenie spłaty kapitału, ale bez zawieszenia naliczania odsetek. Wspomniana ustawa wchodzi w życie 29 lipca 2022. Przygotowałem przykładowy wzór wniosku. Czy skorzystanie z wakacji kredytowych koliduje z funduszem wsparcia kredytobiorców? W tej chwili nie ma informacji o tym, aby skorzystanie z wakacji kredytowych uniemożliwiało korzystanie z funduszu wsparcia kredytobiorców. Nie będzie to jednak możliwe w tych samych miesiącach. Jak wakacje wpływają na terminy? Art. 73 ust. 11 ustawy stanowi o przesunięciu terminów, są w tej chwili różne interpretacje jakich terminów będzie to dotyczyło. Według jednego ze stanowisk przesunięciu ulegną wszystkie terminy, według drugiego tylko terminy związane z harmonogramem spłaty. Co zrobić ze wolnymi środkami na skutek skorzystania z wakacji kredytowych? Jednym z lepszych rozwiązań jest przeznaczenie tych środków na nadpłatę kredytu. Skutki w przypadku nadpłaty wolnymi środkami w grudniu 2023 widoczne są w tabelce. Kalkulator umożliwia sprawdzenie różnych scenariuszy nadpłaty, najbardziej opłacalny to ten który polega na nadpłaceniu kredytu wolnym środkami powstałymi na skutek wakacji, a następnie regularnym nadpłacaniu lub skróceniu okresu kredytowania. Łącznie pozwala to oszczędzić nawet kilkaset tysięcy złotych. Osoby chętne do samodzielnej lektury znajdą ustawę pod adresem https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20220001488/O/D20221488.pdf (art. 73, 74, 75 na stronach 35 i 36). Disclaimer. Ustawa jeszcze nie weszła w życie. Nie ma do niej interpretacji i rozporządzeń. Powyższe podsumowanie jest efektem konsultacji z kilkoma prawnikami i pytań zadanych z kilkunastu bankom. Nie jest wykluczone, że na skutek wydania interpretacji, rozporządzeń, część artykułów ustawy będzie stosowana w inny sposób. Możliwe też, że poszczególne banki będą w różny sposób interpretowały treść ustawy. Cytuj Odnośnik do komentarza
Czoperrr 5 021 Opublikowano 19 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2022 Glapa na kozaku po molo spaceruje, a mógł pojechać gdzieś za granicę to by nikt go nie napadał No ale to patriota, albo wciąż za mało zarabia. Cytuj Odnośnik do komentarza
balon 5 324 Opublikowano 19 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2022 9 godzin temu, WisnieR napisał: Zwracam uwagę, że w części banków są już dostępne wnioski o wakacje. Nie są to jednak wnioski o zawieszenie spłaty wynikające z omawianej ustawy i mogą mieć różne skutki, takie jak zawieszenie spłaty kapitału, ale bez zawieszenia naliczania odsetek. Wspomniana ustawa wchodzi w życie 29 lipca 2022. Czyli rozumiem, że lepiej jeszcze nie składać? Ktoś już z Was składał? Cytuj Odnośnik do komentarza
flavio 107 Opublikowano 20 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2022 Jak myślicie lokaty będą jeszcze rosły? Czy osiągnęły swój szczyt i lepiej lokować już teraz? Cytuj Odnośnik do komentarza
LeifErikson 1 104 Opublikowano 20 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2022 Moim zdaniem lokata terminowa ma średni sens przy kontach oszczędnościowych na 7% i więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza
mcp 1 999 Opublikowano 21 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2022 i sie zesrało konto oszczędnościowe w CA ;/ trzeba uciekać w coś innego, ten toyota bank załatwialiście internetowo? Cytuj Odnośnik do komentarza
Rudiok 3 343 Opublikowano 21 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2022 17 minut temu, mcp napisał: i sie zesrało konto oszczędnościowe w CA ;/ trzeba uciekać w coś innego, ten toyota bank załatwialiście internetowo? Internetowo złożyłem wniosek, ale dokumenty podpisywałem papierowo z kurierem. Plus taki, że teraz szybko dostarczają, jak zakładałem kilka miesięcy temu to czekałem kilka tygodni a teraz kilka dni 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Kenny tJJger 3 784 Opublikowano 25 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2022 Jak tam? Kto w piątek przystępuje do akcji "wstrzymaj kredyt"?? Cytuj Odnośnik do komentarza
easye 3 333 Opublikowano 25 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2022 Pewnie wszyscy ktorzy mają kredyt. Cytuj Odnośnik do komentarza
Czoperrr 5 021 Opublikowano 25 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2022 39 minutes ago, Adam GlapJńskJ said: Jak tam? Kto w piątek przystępuje do akcji "wstrzymaj kredyt"?? mam płatność kredytu 30stego każdego miesiąca. Z tego co rozumiem to zamrozić będzie można dopiero ratę sierpniową, prawda? 30 lipca zapłacę, a 1 sierpnia złożę wniosek o wakacje w sierpniu to powinni mi zamrozić? Czy zrobić to jeszcze w lipcu? Cytuj Odnośnik do komentarza
easye 3 333 Opublikowano 25 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2022 Jeżeli masz platnosc 30 to nawet 29 możesz złożyć. Cytuj Odnośnik do komentarza
Shago 3 523 Opublikowano 25 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2022 Pytanie jak długo będą rozpatrywać/procesować takie wnioski Cytuj Odnośnik do komentarza
Czoperrr 5 021 Opublikowano 25 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2022 47 minutes ago, easye said: Jeżeli masz platnosc 30 to nawet 29 możesz złożyć. Tak ale chodzi mi o to czy to dopiero będzie liczyć się z ratą sierpniową, lipcowych chyba zamrozić się nie da? Cytuj Odnośnik do komentarza
_Red_ 11 992 Opublikowano 25 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2022 Może ktoś kopnąć WIBOR 3m, bo zawiesił się na 7%? Cytuj Odnośnik do komentarza
Kenny tJJger 3 784 Opublikowano 25 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2022 Godzinę temu, Shago napisał: Pytanie jak długo będą rozpatrywać/procesować takie wnioski Mam obawy, że steruje tym jakiś automat i będą cyrki. Ja mam ratę 5 każdego miesiąca. W piątek od rana pod bankiem stoje i osobiscie to załatwiam z jakimś potwierdzeniem bo ja na piśmie muszę mieć... Cytuj Odnośnik do komentarza
gtfan 3 177 Opublikowano 25 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2022 (edytowane) . Edytowane 6 Listopada 2023 przez gtfan 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
MichAelis 5 597 Opublikowano 25 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2022 To jest w ustawie zapisane Cytuj Odnośnik do komentarza
balon 5 324 Opublikowano 25 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2022 Hiper inflacja i nowa definicja biedy: Spoiler Cytuj Odnośnik do komentarza
_Red_ 11 992 Opublikowano 25 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2022 Pojawiło się info o sierpniowych obligacjach: Czteroletnich indeksowanych oszczędnościowych obligacji skarbowych (COI0826). Cena sprzedaży - 100,00 zł. Oprocentowanie w pierwszym, rocznym okresie odsetkowym wynosi 6,50% w skali roku. W kolejnych okresach odsetkowych oprocentowanie jest zmienne wyznaczane na podstawie wskaźnika inflacji i marży 1,00%. Odsetki są wypłacane co roku. Legancko, 6.5% na czterolatkach inflacyjnych vs 7% na oszczędnościowym obecnie. Bez większego żalu rozbiję znowu konto bankowe, bo różnica w oprocentowaniu znikoma, a za rok będzie znacząca. Cytuj Odnośnik do komentarza
gtfan 3 177 Opublikowano 25 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2022 (edytowane) . Edytowane 6 Listopada 2023 przez gtfan 3 Cytuj Odnośnik do komentarza
LeifErikson 1 104 Opublikowano 25 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2022 Też mi się wydaje że szczyt opłacalności tych inflacyjnych jest teraz, więc fajne odsetki kosza ci co weszli rok, dwa, trzy lata temu. Za rok+ już może być różnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
_Red_ 11 992 Opublikowano 25 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2022 Niby tak, ale jak inflacja zacznie spadać to i stopy procentowe spadną, zatem zarówno lokaty jak i obligacje wrócą do mizernych poziomów. Niech inflacja wyniesie stabilne 3-4% to wtedy obligacje zawsze będą ten grosz powyżej (tj. z marżą +1.0 - 1.75% w zależności od wariantu), a lokaty mogą przy niskim wiborze osiągać po 2.5-3.0% tak jak w ostatnich latach. Tak czy inaczej, to będą już drobniaki, a nie znacząca kasa i pora będzie się przenosić powoli w inne papiery. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Il Brutto 1 623 Opublikowano 25 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2022 a tymczasem u mnie oszczednosciowe eldorado, europejski bank centralny podniosl stopy i moge trzymac pieniadze na rachunku bez placenia prowizji (0.5% rocznie od pewnej kwoty), teraz odsetki wynosza 0% a nie -0.5% Cytuj Odnośnik do komentarza
Kalel 3 634 Opublikowano 25 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2022 9 minut temu, _Red_ napisał: jak inflacja zacznie spadać spokojnie, jeszcze troche czasu mamy do 2025 Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi