easye 3 333 Opublikowano 29 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2022 Według ustawy chyba wszystkie powinny być dostępne. W ING wypełniam od 20 min bo jestem poza UE i strona ING po zaznaczeniu raty w danym kwartale odświeża mi się 2 minuty, ale fajnie że można od razu wybrać wszystkie raty. Edit: No i wyjebało mnie na ostatnim kwartale xD dobra jutro spróbujemy. Cytuj Odnośnik do komentarza
BRY@N 1 407 Opublikowano 29 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2022 Szczerze to jakoś się w to nie zagłębiałem z tymi wakacjami. Rozumiem, że tu odraczamy spłatę kapitału z danej raty i to nam, zostaje do zapłacenie na koniec okresu kredytowania bez jego wydłużenia? Cytuj Odnośnik do komentarza
WisnieR 2 700 Opublikowano 29 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2022 11 minut temu, easye napisał: Według ustawy chyba wszystkie powinny być dostępne. W ING wypełniam od 20 min bo jestem poza UE i strona ING po zaznaczeniu raty w danym kwartale odświeża mi się 2 minuty, ale fajnie że można od razu wybrać wszystkie raty. Edit: No i wyjebało mnie na ostatnim kwartale xD dobra jutro spróbujemy. W PEKAO SA trzeba złożyć dwa osobne wnioski na Q42022 i cały rok 2023, a żeby złożyć kolejny wniosek to trzeba odczekać 1 dzień na przeprocesowanie go i dopiero wtedy można złożyć drugi. Cytuj Odnośnik do komentarza
kislawa 548 Opublikowano 29 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2022 6 minut temu, BRY@N napisał: Szczerze to jakoś się w to nie zagłębiałem z tymi wakacjami. Rozumiem, że tu odraczamy spłatę kapitału z danej raty i to nam, zostaje do zapłacenie na koniec okresu kredytowania bez jego wydłużenia? Nie, wydłużasz kredyt (bez odsetek) o zawieszony okres. Cytuj Odnośnik do komentarza
LeifErikson 1 104 Opublikowano 29 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2022 Ej, ale jak już weźmiecie te wakacje, to hajs wrzucajcie w nadpłatę, a nie na bieżącą konsumpcję, bo jak zimą przywali inflacja (jeszcze z tym węglowym 3k, które można wydać na cokolwiek), to będziemy w jeszcze ciemniejszej dvpie niż jesteśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza
kislawa 548 Opublikowano 29 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2022 dobrze tato 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
gtfan 3 177 Opublikowano 29 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2022 (edytowane) . Edytowane 6 Listopada 2023 przez gtfan 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
Sedrak 766 Opublikowano 29 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2022 Ja miałem wydać na wesele albo krypto, ale jednak nadpłace 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
BRY@N 1 407 Opublikowano 29 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2022 (edytowane) Czyli robię sobie wakacje, przez dwa miesiące zamiast płacić kapitał+odsetki sam nadpłacam kapitał w takiej kwocie jak miałem ratę. Nie pamiętam jak mam na umowie, w takiej sytuacji bank od razu robi przeliczenie po takich nadpłatach kapitału, czy dopiero jak aktualizuje oprocentowanie? Tu jeszcze przykład artykułu i z czego wynikało moje pytanie. https://www.money.pl/banki/wakacje-kredytowe-systemy-bankow-nie-wyrabiaja-6795595108542976a.html Cytat Z zawieszenia spłaty raty można skorzystać przez maksymalnie 8 miesięcy w tym i przyszłym roku. W bieżącym kwartale można zawiesić spłatę raty sierpniowej i wrześniowej, w ostatnim kwartale tego roku, czyli między 1 października a 31 grudnia można odroczyć spłatę dwóch rat, a w przyszłym roku po jednej racie w każdym z kwartałów. Zawieszone raty przejdą na koniec okresu spłaty. Edytowane 29 Lipca 2022 przez BRY@N Cytuj Odnośnik do komentarza
gtfan 3 177 Opublikowano 29 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2022 (edytowane) . Edytowane 6 Listopada 2023 przez gtfan Cytuj Odnośnik do komentarza
MaZZeo 14 181 Opublikowano 29 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2022 No i ja też pojechałem na dwumiesięczne wakacje, bajlando. Póki co wniosek dostępny tylko na III kwartał. Dziękuje Mateusz. Najlepszy premier <3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
BRY@N 1 407 Opublikowano 29 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2022 22 minuty temu, gtfan napisał: przeliczenie powinieneś dostać od razu. upewnij się tylko czy nie masz kosztów związanych z nadpłacaniem lub wcześniejszą spłatą bo to może być niemiłe zaskoczenie... Na szczęście w umowie mam PKO BP SA nie pobiera od Kredytobiorcy prowizji, opłaty, ani rekompensaty za dokonanie wcześniejszej częściowej spłaty kredytu Cytuj Odnośnik do komentarza
C1REX 16 Opublikowano 29 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2022 Jaka jest korzyść z nadpłaty kredytu po wzięciu wakacji kredytowych vs nie brać wakacji i dalej normalnie płacić? Spadnie Wam rata kredytu przy takiej akcji? O ile? 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
MaZZeo 14 181 Opublikowano 29 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2022 No pytanie w stylu Cirexa xD korzyść jest taka jaka sobie sam wyliczysz i ile nadplacisz względem kapitału. Jak masz ratę 3k gdzie kapitał to raptem 300zł to przeznaczając 3k na nadpłatę nadpłacasz 10x więcej kapitału w ten sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza
Kalel 3 634 Opublikowano 29 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2022 14 minut temu, C1REX napisał: Spadnie Wam rata kredytu przy takiej akcji? O ile? O ile złożysz wniosek i nadpłacisz, to spadnie. Cytuj Odnośnik do komentarza
gtfan 3 177 Opublikowano 29 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2022 (edytowane) . Edytowane 6 Listopada 2023 przez gtfan Cytuj Odnośnik do komentarza
C1REX 16 Opublikowano 29 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2022 Wiadomo, że jak dają, to trzeba brać. Zastanawia mnie jednak w jaki sposób ludzie będą zmuszeni za to zapłacić. Czy PiS będzie musiał na to kasę dodrukować? Czy bank będzie zmuszony ponieść te koszty, a potem jakoś przenieść je na klientów? A pytam dlatego, że to dla mnie ciekawa forma rozdawnictwa i chcę lepiej zrozumieć mechanizm, korzyści i konsekwencje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Czoperrr 5 021 Opublikowano 29 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2022 12 minutes ago, C1REX said: Wiadomo, że jak dają, to trzeba brać. Zastanawia mnie jednak w jaki sposób ludzie będą zmuszeni za to zapłacić. Czy PiS będzie musiał na to kasę dodrukować? Czy bank będzie zmuszony ponieść te koszty, a potem jakoś przenieść je na klientów? A pytam dlatego, że to dla mnie ciekawa forma rozdawnictwa i chcę lepiej zrozumieć mechanizm, korzyści i konsekwencje. banki stracą i tyle, państwo do tego nie dopłaca (tym razem). Cytuj Odnośnik do komentarza
ginn 753 Opublikowano 29 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2022 mBank ładnie ogarnął temat. Wszystko sprawnie i bez problemów. We wniosku od razu wybrałem wszystkie 8 miesięcy, w których chcę zawiesić. Ale będzie nadpłacanko... Cytuj Odnośnik do komentarza
MaZZeo 14 181 Opublikowano 29 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2022 Ja pierdole cirex nie dziwie się ze maja cię dość w hyde parku. Wypowiadasz się na tematy o którym nie masz absolutnie bladego pojęcia. to nie jest żadne rozdawnictwo tylko ograniczenie zysków aktualnych zysków banków. Nikt tutaj nie umorzył czyich rat tylko przesunął w czasie Cytuj Odnośnik do komentarza
easye 3 333 Opublikowano 29 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2022 Ale on tylko zapytał z ciekawości. Skąd ma znać mechanizmy ktoś, kto nie ma kredytu. Cytuj Odnośnik do komentarza
C1REX 16 Opublikowano 29 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2022 3 minuty temu, easye napisał: Ale on tylko zapytał z ciekawości. Skąd ma znać mechanizmy ktoś, kto nie ma kredytu. Mam kredyt, ale nigdy nikt mi nie dał na niego wakacji. Zapytałem się normalnie jak człowiek ile na tym się zyskuje i kto na tym traci. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Sedrak 766 Opublikowano 29 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2022 (edytowane) W Santander każdy miesiąc trzeba osobno składać wniosek... Na bank (hehe) trafia się tacy co zapomną albo nie przeczytają co podpisują W Pekao można kwartał Edytowane 29 Lipca 2022 przez Sedrak Cytuj Odnośnik do komentarza
Smiti 313 Opublikowano 29 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2022 W santander nie trzeba, przed wysłaniem wniosku pisze, ze można złożyć na sierpień a później wysłać w wiadomości jakie kolejne miesiące maja uwzględnić. Potwierdzenie, do 21 dni na e-mail przyjdzie. Poniżej screen. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi