ping 9 042 Opublikowano 1 sierpnia 2022 Opublikowano 1 sierpnia 2022 Jak któryś mądrala robi wakacje celem bieżącej konsumpcji 'dodatkowej' kasy, która wcale dodatkowa nie jest, to panie świeć nad jego duszą (pewnie trochę w PL się takich znajdzie). Wakacje tylko celem późniejszej nadpłaty kapitału. Albo tak jak ja - mam już cała kwotę na spłatę tego co mi zostało, ale wolę potrzymać w Toyotce na 4 miechy, a wysypać się z kasy w grudniu. 5 Cytuj
LiŚciu 1 330 Opublikowano 1 sierpnia 2022 Opublikowano 1 sierpnia 2022 Godzinę temu, MichAelis napisał: Nie do końca, bo przesunieta rate wpłacasz w calosci w kapitał Czyli to jest ta korzyść ze po 4 miesiącach uzbiera się 4000 które mogą jednorazowo spłacić kapitał a nie ze po prostu pokrywają kolejne raty kapitolowo-odsetkowe, tak? Cytuj
easye 3 372 Opublikowano 1 sierpnia 2022 Opublikowano 1 sierpnia 2022 Tak, notmalnie oddałbyś pewnie z 200 zł kapitału. Cytuj
Czoperrr 5 120 Opublikowano 1 sierpnia 2022 Opublikowano 1 sierpnia 2022 Ja zamiast 2 tysiące raty miesięcznie to nadplace kapitał, tylko z tego 8 tysi w tym roku i 8 w przyszłym, a poza tym coś jeszcze dołożę z oszczędności Cytuj
_Shaman_ 867 Opublikowano 1 sierpnia 2022 Opublikowano 1 sierpnia 2022 Wniosek złożony, jadę na wakacje. Co prawda w moim przypadku zysk nie będzie jakiś gigantyczny (jestem na malejących) no ale jak się to jeszcze dodatkowo przetrzyma w toyocie to powinno być całkiem nieźle. Btw. komuś w ogóle zadziałała weryfikacja online przy zakładniu iko? Nie chce mi się czekać tydzien na kuriera, ale to gów.no działa tak beznadziejnie, że chyba nie będę miał wyboru. Cytuj
ping 9 042 Opublikowano 1 sierpnia 2022 Opublikowano 1 sierpnia 2022 Mojej kobiecie nie zadziałało i na infolinii polecili kuriera ogarniać bo sami nie wiedzą dlaczego nie działa typowo japońska firma 1 Cytuj
bartiz 1 615 Opublikowano 1 sierpnia 2022 Opublikowano 1 sierpnia 2022 W Santanderze można już przez stronę www wybierać miesiące zawieszenia raty do przodu na następne kwartały, nie trzeba tego wpisywać w wiadomości. Cytuj
C1REX 16 Opublikowano 1 sierpnia 2022 Opublikowano 1 sierpnia 2022 12 godzin temu, easye napisał: No ruchają was tam byście nigdy nic nie mieli swojego. Też mam tam znajomych, 1 kredytu nie spłaca, refinansują kolejny by kupić większe mieszkanko, a później wychodzi ze przez całe życie może nawet tych kredytów nie spłacą. To już wolę żyć w Polsce... To jest decyzja Twoich znajomych co robią ze swoim kredytem. Dzięki temu refinansowaniu mogą stosunkowo łatwo, zamiast zmieniać na większe, dokupić np. kolejne pod podnajem. Potem czekają swoje, refinansują i kupują trzecie. Pierwsze ciężko kupić z powodu wysokiego depozytu, ale z czasem robi się coraz łatwiej. No i generalnie chyba łatwiej się w UK żyje. Mi jest dobrze tutaj, a nawet nie muszę się na niczym znać. Cytuj
gtfan 3 212 Opublikowano 1 sierpnia 2022 Opublikowano 1 sierpnia 2022 (edytowane) . Edytowane 7 listopada 2023 przez gtfan Cytuj
C1REX 16 Opublikowano 2 sierpnia 2022 Opublikowano 2 sierpnia 2022 23 minuty temu, gtfan napisał: Fajnie nakręcamy spiralę długu. Taka osoba zamiast jednego ma dwa kredyty, jakoś to się jeszcze spina jak jest koniunktura i jest wynajmujący a właściciel ma pracę, ale niech coś walnie to zostaje z niczym. Nie wiem czemu ludzie ciągle myślą że potrafią oszukać system, a prawda jest taka że to system ich dyma bo bank zarabia nie na jednym ale na dwóch kredytach. Liczenie że wzbogacimy się na zadłużaniu się jest mega naiwne. Nie no - na tanich kredytach można zarabiać i bardzo wiele osób to robi, ale oczywiście można też stracić wszystko jak się coś nagle zmieni. Przez ten system rekrydetowania na kolejne nieruchomości nienaturalnie rośnie popyt i ceny domów. A skoro rosną ceny, to kręci się spirala szybszego rekrydetowania przy wzroście cen. Dwa kredyty to i tak mało - wiele ludzi ma portfolio nieruchomości gdzie spora część jest z kredytem. Nie wiem, czy to jest próba oszukania systemu. Ja widzę ludzi umiejętnie wykorzystujących ten system do zarabiania pieniędzy. Cytuj
Czoperrr 5 120 Opublikowano 2 sierpnia 2022 Opublikowano 2 sierpnia 2022 w Pekao SA dzisiaj wskoczyły mi wakacje, kolejna rata na 30 października 19 września mija 3 lata od podpisania umowy kredytowej to zacznę nadpłacać kapitał Cytuj
WisnieR 2 736 Opublikowano 2 sierpnia 2022 Opublikowano 2 sierpnia 2022 O ja też widzę że następna rata w październiku. Dziwne. Bo żadne info of banku nie przyszło o zamknięciu wniosku. Cytuj
ginn 789 Opublikowano 2 sierpnia 2022 Opublikowano 2 sierpnia 2022 U mnie w mBank nadal wisi w nadchodzących płatnościach rata, która przypadała na wczoraj. Na infolinii dowiedziałem się, że tak powinno być, po prostu nie udało im się technicznie ogarnąć tego bajzlu. Podsumowując - zgodnie z wnioskiem, hajsu nie pobrali. Cytuj
gekon 1 787 Opublikowano 2 sierpnia 2022 Opublikowano 2 sierpnia 2022 Widzę kacze komando się znów uaktywniło xD "Dobry pis daje a banki złodziejskie niech zdychają hihihihi, oni się już nakradli" xDDD japierdole No nie kurła, to co odpierdolili z tymi "wakacjami" to nie jest do końca ok i C1REX tym razem nie bełkocze. Wszystko było zgodnie z prawem, ludzie brali kredyty na jasnych zasadach PO KOREK bo przecież każda sprzątaczka i fryzjerka zasługuje na własny pałac, a że inflacja i nagły skok stóp? No cóż, to nie wina złodziejskich banków. I teraz wpada bankier Morawiecki cały na biało i ogłasza "wakacje kredytowe", bo rząd totalnie zjebał sprawę, ludzie tracą chaty więc i poparcie spada. Jak tak pis ingeruje w sposoby działania komercyjnych banków i firm to ja proponuję inny pomysł. Zarabiacie więcej niż 1000 zł? To proponuję podzielić się zyskami. Bo 1000 zł w zupełności wystarczy na chlebek i ciepłą wodę. Albo inaczej. Niech przez 2 lata wasza wypłata trafia do somisiada z wąsem, bo jemu przyda się bardziej. No bo dlaczego nie? Mega uczciwe xD Ale ej, jebać złodziejskich bankierów. Do czasu aż znów będą mogli jebać nas z nawiązką, bo przecież będą musieli odbić sobie straty. Akurat wtedy już pis będzie miał wyyebane, bo będzie po wyborach. Nie zazdroszczę wam ratek po 5k miesięcznie, sam bym na pewno korzystał z tych wakacji, ale jak ktoś modli się do pis i obwinia banki za tę sytuację to powinien pierdolnąć fikołka a potem dorosnąć. Wkurwia mnie takie płytkie myślenie i krótkowzroczność. Jeszcze wszystkim się odbije ta "życzliwość" pisu, bo z tego nie może wyjść nic dobrego. 2 1 Cytuj
balon 5 342 Opublikowano 2 sierpnia 2022 Opublikowano 2 sierpnia 2022 No elo. Także już wakacje klepnięte, ale kapitału spłacę pod koniec 2023 Cytuj
gtfan 3 212 Opublikowano 2 sierpnia 2022 Opublikowano 2 sierpnia 2022 (edytowane) . Edytowane 7 listopada 2023 przez gtfan Cytuj
C1REX 16 Opublikowano 2 sierpnia 2022 Opublikowano 2 sierpnia 2022 55 minut temu, gtfan napisał: Przypomnę tylko że 60% nieruchomości było sprzedawanych na kredyt. Ale nic się nie dzieje przecież. Sytuacja idealna dla większych inwestorów kupujących za gotówkę. Black Friday, obniżki, wyprzedaże, przejęcia i deale życia. A żuczki? Płacić coraz wyższy czynsz do końca życia, bo nieruchomości coraz tańsze, ale kredyt coraz droższy. Część z kredytem potraci domy. Cytuj
gtfan 3 212 Opublikowano 2 sierpnia 2022 Opublikowano 2 sierpnia 2022 (edytowane) . Edytowane 7 listopada 2023 przez gtfan Cytuj
Welna 1 094 Opublikowano 3 sierpnia 2022 Opublikowano 3 sierpnia 2022 Juz doststalem pierwsza oferte na "uratowanie" kredytobiorcy z apartamenty w zakopanem. Ale jeszcze za duzo chce Cytuj
Kalel 3 634 Opublikowano 4 sierpnia 2022 Opublikowano 4 sierpnia 2022 a przenosił ktoś z was kredytu do innego banku? Akurat jak dostane mieszkanie, urządze je plus zrobie remont to miną mi 2 lata i moge go przenieść. Oferty przeniesienia są mocno intratne jak mam dodatkowe 8-10% wkładu? Czy jebac to i nadpłacać? Cytuj
easye 3 372 Opublikowano 4 sierpnia 2022 Opublikowano 4 sierpnia 2022 Wysokość kolejnej raty: 761,26 PLN w tym kapitał: 0,00 PLN w tym odsetki: 761,26 PLN Pokazuje mi taka rate w wrzesniu. Wziąłem wakacje i co teraz według nich będę spłacał 0 kapitału xD Cytuj
ping 9 042 Opublikowano 4 sierpnia 2022 Opublikowano 4 sierpnia 2022 Mi z kolei harmonogram pokazuje wszystko po staremu (Santander) - niezły burdel mają Cytuj
_Red_ 12 021 Opublikowano 4 sierpnia 2022 Opublikowano 4 sierpnia 2022 Kumpel przy piwie mówi mi że wakacji nie bierze, bo nie widzi korzyści. I że na dłuższą metę to tylko wpłynie negatywnie na społeczeństwo jak banki się odkuja. No pewnie się odkuja, ale tym bardziej rezygnować z 4 miesięcy braku wysokich rat, które można przeznaczyć na pełną nadpłatę kapitału? No nie ogarniam, ale w życiu realnym odechciało mi się kłócić i zmieniłem temat. Od tego mam forum. Nigdy na żywo nie dogadam się o finansach z kims, kto złotówki nie włożył na inwestycję prze całe życie i nie łapie okazji, bo "nie warto" Z pincetplusa tez miałbym rezygnować bo to "mało"? Traktuję jako boost podatkowy. Cytuj
Mejm 15 310 Opublikowano 4 sierpnia 2022 Opublikowano 4 sierpnia 2022 Mozna korzystac z 500+, 13, 14, 123 emerytury, wakacji kredytowych itd. ale potem nie powinno sie narzekac na wysokie ceny. Cytuj
_Red_ 12 021 Opublikowano 4 sierpnia 2022 Opublikowano 4 sierpnia 2022 To niech zlikwidują. Jednostkowo mało kto będzie sobie korzyść odejmował dla idei, tak samo jak przedsiębiorca nie będzie płacił wysokich podatków, tylko znajdzie sposób jak najmniej płacić. 4 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi