Sedrak 766 Opublikowano 5 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2022 Ja pamiętam jak byłem kiedyś w banku (już nie pamiętam w jakiej sprawie) i Pani pracująca po nazwisku zauważyła, że jestem z Armenii i tak od słowa do słowa okazało się, że mamy wspólnych znajomych i tak rozmawiamy mówię jej, że robię w nieruchomościach i tak dalej. No i finalnie zagaduje do mnie, że widzi, że mam kilka kredytów i czy nie wolałbym konsolidacji zrobić. Zaproponowała mi 19%... W czasach kiedy 9-10 było normą i do tego jeden z tych kredytów które chciała połączyć był na 0%... Jebać kurwy. No i kredyty konsumenckie. Największy rak. Cytuj Odnośnik do komentarza
ping 9 034 Opublikowano 5 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2022 To też się chyba bierze z tego, że do pracy 'w okienku' chyba nie biorą zbyt bystrych jednostek. Cytuj Odnośnik do komentarza
BRY@N 1 408 Opublikowano 6 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2022 (edytowane) Kurcze zrobiłem tę nadpłatę i zamiast całość pójść na kapitał to rozbiło mi na odsetki i kapitał. Czy to jest prawidłowo czy bank wali w **uja? Edytowane 6 Sierpnia 2022 przez BRY@N Cytuj Odnośnik do komentarza
_Red_ 11 992 Opublikowano 6 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2022 No raczej coś nie halo, nadpłata spłaca kapitał, a nie odsetki. Cytuj Odnośnik do komentarza
Kenny tJJger 3 784 Opublikowano 6 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2022 Jeśli to by była powszednia praktyka banków to lepiej ten hajs na meble w ikea rozjebać niz nadpłacać. Cytuj Odnośnik do komentarza
bartiz 1 586 Opublikowano 6 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2022 (edytowane) Masz tu copy-paste z wykopu @BRY@N "W zależności od banku stosowane są rożne systemy. W części z nich nadpłata księgowana jest wyłącznie na spłatę kapitału, przykładowo kredyt z saldem 100 000 zł po nadpłacie kwotą 40 000 zł będzie miał saldo zadłużenia 60 000 zł. Przykładem jest ING. W niektórych bankach od nadpłaty zostaną odjęte naliczone odsetki. Zakładając, że suma odsetek za cały miesiąc to 1000 zł po nadpłacie dokonanej w połowie miesiąca od ostatniej raty naliczone odsetki wyniosą 500 zł (w uproszczeniu). Kredyt z saldem 100 000 zł po nadpłacie kwotą 40 000 zł będzie miał saldo zadłużenia 60 500 zł. Odsetki naliczone w kolejnej racie będą jednak mniejsze o 500 zł, a kapitał większy o tę kwotę. Przykładem jest Millennium. Występują też systemy w których nadpłata zostanie powiększona o wysokość naliczonych odsetek, czyli w omawianym wcześniej przypadku wyniesie 40 500 zł. Odsetki naliczone w kolejnej racie również będą mniejsze. Przykładem jest mBank. Wszystko to jest jedynie techniczną kwestią realizowania nadpłaty." Powinno byc wszystko jasne. Edytowane 6 Sierpnia 2022 przez bartiz Cytuj Odnośnik do komentarza
BRY@N 1 408 Opublikowano 6 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2022 Dobra odpaliłem informacje o kredycie i faktycznie przy kolejnej racie jest większy kapitał spłacany i jak sobie to przeliczyłem to faktycznie wychodzi to tak jakbym nadpłacił te 1200zł. Tylko po co tak to komplikować Cytuj Odnośnik do komentarza
Kenny tJJger 3 784 Opublikowano 6 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2022 To jednak lepiej nadpłacać. A miało być viva las vegas. No nic. Cytuj Odnośnik do komentarza
Redmitsu 972 Opublikowano 7 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2022 (edytowane) U mnie w agricole ładnie po wypełnieniu wniosku w ciągu 2h go zaakceptowali i w appce pokazuje ze przez 4 raty będe płacił tylko za ubezpieczenie w wysokosci 80zł. Elegancja Edytowane 7 Sierpnia 2022 przez Redmitsu Cytuj Odnośnik do komentarza
ping 9 034 Opublikowano 8 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2022 No to przesunęli mi w Santanderze o miesiąc kredo. Tyle, że nadchodząca wrześniowa rata ma proporcje typu 90:10 (odesetki / kapitał), gdy wcześniej było to 40:60. Do tego do harmonogramu dopisali mi na samym końcu 2x wyższą ratę niż reszta w harmonogramie. WTF? Cytuj Odnośnik do komentarza
MichAelis 5 605 Opublikowano 8 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2022 W dniu 6.08.2022 o 20:24, BRY@N napisał: Dobra odpaliłem informacje o kredycie i faktycznie przy kolejnej racie jest większy kapitał spłacany i jak sobie to przeliczyłem to faktycznie wychodzi to tak jakbym nadpłacił te 1200zł. Tylko po co tak to komplikować W takich przypadkach (jak i u mnie w PKO), najlepiej nadpłacać w dniu płatności raty, wtedy nie robią takich fikołków. Cytuj Odnośnik do komentarza
kislawa 548 Opublikowano 8 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2022 Nadpłata zlecona w pko bp 1 sierpnia czyli w dzień spłaty, wciąż nie pobrana. Informacja z infolinii... tak pobierzemy, ale nie wiemy kiedy bo mamy zamieszanie z wakacjami. Cytuj Odnośnik do komentarza
ping 9 034 Opublikowano 8 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2022 Gdyby kogoś interesował dalszy los mojej krechy - bank twierdzi żeby nie przejmować się harmonogramem, ma być zaktualizowany do prawidłowej wersji po wakacjach kredytowych. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
Kalel 3 634 Opublikowano 8 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2022 good to know, mi tez przyszedł update harmongramu wg. którego mamam te zamrożoną ratę rozbitą na cały okres kredytu. Cytuj Odnośnik do komentarza
easye 3 333 Opublikowano 8 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2022 No u mnie też ING już wszystko wyprostowało, nadpłaty przyjmuje od razu aktualizując rate. Cytuj Odnośnik do komentarza
Kenny tJJger 3 784 Opublikowano 8 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2022 A u mnie w citibanku chujowym kasa nadal nie zwrócona. Codziennie piszemy reklamację z żoną ale mają 21 dni na zwrot i wyraźnie nas w poważaniu. Ciekawe czy oddadzą... Cytuj Odnośnik do komentarza
easye 3 333 Opublikowano 8 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2022 Na pewno oddadzą. Cytuj Odnośnik do komentarza
Kenny tJJger 3 784 Opublikowano 8 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2022 U mnie w aplikacji nadal następna rata do zapłaty na wrzesień i to 400 zł wyższa. No ale licze, że ogarną. Boszsz jak ja sie zaczynam cieszyć, że nie mam stałej stopki jednak. Czuję, że będzie tylko lepiej. ;p Cytuj Odnośnik do komentarza
ping 9 034 Opublikowano 8 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2022 56 minut temu, Adam GlapJńskJ napisał: A u mnie w citibanku chujowym kasa nadal nie zwrócona. Codziennie piszemy reklamację z żoną ale mają 21 dni na zwrot i wyraźnie nas w poważaniu. Ciekawe czy oddadzą... Po co klepiecie te reklamacje? Przyjęli pierwszą i trzeba cierpliwie czekać, nakurwianie reklamacjami tylko Wam opóźni zwrot Cytuj Odnośnik do komentarza
Kenny tJJger 3 784 Opublikowano 8 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2022 To z nerwów. Za dużo kawy i covida w powietrzu. Cytuj Odnośnik do komentarza
ginn 753 Opublikowano 9 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2022 (edytowane) Hejo. Pytanie do tych, co mają indeksowane konto oszczędnościowe w Toyota Bank. Po przelaniu środków na konto, nie trzeba już podejmować żadnych działań i pieniądz pracuje? Zwątpiłem, bo nadal nie pobrało mi opłaty 30 zł, która jest zwracana w następnym miesiącu (jeżeli nie nastąpiła żadna wypłata). Aha, no i gdzie mogę znaleźć dane o aktualnym oprocentowaniu? Edytowane 9 Sierpnia 2022 przez ginn Cytuj Odnośnik do komentarza
LeifErikson 1 104 Opublikowano 9 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2022 9 minut temu, ginn napisał: Hejo. Pytanie do tych, co mają indeksowane konto oszczędnościowe w Toyota Bank. Po przelaniu środków na konto, nie trzeba już podejmować żadnych działań i pieniądz pracuje? Zwątpiłem, bo nadal nie pobrało mi opłaty 30 zł, która jest zwracana w następnym miesiącu (jeżeli nie nastąpiła żadna wypłata). Aha, no i gdzie mogę znaleźć dane o aktualnym oprocentowaniu? Nic nie trzeba robić - odsetki wpłyną pierwszego dnia kolejnego miesiąca. Oprocentowanie znajdziesz w "szczegółach rachunku". W tym menu po lewej klikasz "Rachunki" -> klikasz nazwę rachunku na liście (zapewne Indeksowane Konto Oszczędnościowe, jeśli nie zmieniłeś) -> klikasz guzik "Szczegóły" i tam jest info o oprocentowaniu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
ping 9 034 Opublikowano 9 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2022 Trzy paki w końcu Ci pobierze. Mi pierwszego miesiąca chyba nie pobierało - nie jestem pewien. Cytuj Odnośnik do komentarza
MaZZeo 14 181 Opublikowano 9 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2022 Mi konto otworzyli 29 czerwca, pobrali 30zł 1 lipca, zwrócili tę kwotę 3 sierpnia, więc wszystko się zgadza. " Opłata pobierana z góry pierwszego dnia miesiąca i zwracana do 10-go dnia roboczego kolejnego miesiąca jeśli w poprzednim miesiącu nie wykonano transferu lub wypłaty środków pieniężnych z konta w ramach wykonywania usług płatniczych przez Bank powodującego zmniejszenie salda środków pieniężnych Klienta, z wyłączeniem transferów środków pieniężnych związanych z założeniem lokaty w Banku" Cytuj Odnośnik do komentarza
Kenny tJJger 3 784 Opublikowano 13 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2022 https://spidersweb.pl/bizblog/stale-oprocentowanie-kredyt-hipoteczny-fatalny-moment/ Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi