krupek 15 475 Opublikowano 8 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2022 21 minut temu, Kalel napisał: https://www.mennicaskarbowa.pl/pol_m_Zloto_Zlote-monety-149.html chodzie o te monety? Tak. Przewertuj ostatnie strony w tym temacie, bo Paolo pytał o to. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Paolo de Vesir 9 042 Opublikowano 8 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2022 Podbijam, bier uncje jak możesz. Ja się troszkę pośpieszyłem i kupiłem 3x10g. Swoją drogą malutkie te sztabki, spodziewałem się że duże nie będą, ale są dosłownie tyci tyci. Jednakże piękne są tak, że aż przyjemnie na nie czasem zwyczajnie popatrzeć. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
Kalel 3 634 Opublikowano 8 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2022 bardziej myślałem o zakupie monety 1/10 uncji ( więcej hajsu nie mam obecnie ). Cytuj Odnośnik do komentarza
Paolo de Vesir 9 042 Opublikowano 8 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2022 Grosz do grosza i będzie kokosza. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Kenny tJJger 3 784 Opublikowano 8 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2022 Miałem takiego koleżkę w robocie kiedyś co przed wypłatą zbierał od nas drobne i mówił "grosz do grosza i będzie na piwko dla Miłosza". Urodzony alkoholik z rodzinną tradycją, co przyjechał ze wsi do wielkiego miasta i... został alkoholikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza
Paolo de Vesir 9 042 Opublikowano 8 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2022 No cóż, kontynuował rodzinną tradycję. Cytuj Odnośnik do komentarza
Kenny tJJger 3 784 Opublikowano 8 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2022 To było jego przeznaczenie! Cytuj Odnośnik do komentarza
gekon 1 787 Opublikowano 9 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2022 jak ostro chlałem i byłem biedny to miałem taki słoiczek, w którym odkładałem drobniaki. Zawsze w tygodniu nazbierało się miedziaków, dołożyło się jeszcze goldy w postaci butelek po browarze i była impreza nie jestem z tego dumny, ale tak nauczyłem się oszczędzać Dalej mam taki zwyczaj, odkładam miedziaki, żeby nie nosić w portfelu. A że już nie piję i mam honor i godność człowieka to nazbierało mi się kilka takich słoików. Teraz nie wiem, co z tym zrobić, wstyd mi iść z miedziakami na zakupy. Chyba oddam to menelom Cytuj Odnośnik do komentarza
adi 189 Opublikowano 9 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2022 Godzinę temu, gekon napisał: jak ostro chlałem i byłem biedny to miałem taki słoiczek, w którym odkładałem drobniaki. Zawsze w tygodniu nazbierało się miedziaków, dołożyło się jeszcze goldy w postaci butelek po browarze i była impreza nie jestem z tego dumny, ale tak nauczyłem się oszczędzać Dalej mam taki zwyczaj, odkładam miedziaki, żeby nie nosić w portfelu. A że już nie piję i mam honor i godność człowieka to nazbierało mi się kilka takich słoików. Teraz nie wiem, co z tym zrobić, wstyd mi iść z miedziakami na zakupy. Chyba oddam to menelom Idziesz do marketu i płacisz w kasie samoobsługowej Cytuj Odnośnik do komentarza
mcp 1 999 Opublikowano 9 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2022 albo w oddziale nbp są te automaty na drobniaki https://www.nbp.pl/home.aspx?f=/banknoty_i_monety/zamiana_monet/index.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
gekon 1 787 Opublikowano 9 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2022 17 minut temu, adi napisał: Idziesz do marketu i płacisz w kasie samoobsługowej w samoobsługowej? Monetami? Cytuj Odnośnik do komentarza
adi 189 Opublikowano 9 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2022 13 minut temu, gekon napisał: w samoobsługowej? Monetami? No tak-wrzucasz do podajnika. Cytuj Odnośnik do komentarza
gekon 1 787 Opublikowano 9 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2022 2 godziny temu, adi napisał: No tak-wrzucasz do podajnika. Serio, nie widziałem, że takie coś istnieje dzięki;] Cytuj Odnośnik do komentarza
Szwed 637 Opublikowano 9 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2022 Chyba są w jakichś carrefourach czy innych "lepszych" marketach, pamiętam, że np. kiedyś w realu chyba coś takiego widziałem, ale to dawno temu było. Na pewno nie w dyskontach, a ja tylko po nich chodzę i też mam problem z zalegającym żelastwem xd Cytuj Odnośnik do komentarza
_Red_ 11 992 Opublikowano 9 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2022 3 godziny temu, mcp napisał: albo w oddziale nbp są te automaty na drobniaki https://www.nbp.pl/home.aspx?f=/banknoty_i_monety/zamiana_monet/index.html Wrzuciłem kiedyś pół plecaka jednogroszówek i policzyło z 15 zł xD Po co to w ogóle produkują. Cytuj Odnośnik do komentarza
Mejm 15 283 Opublikowano 9 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2022 34 minuty temu, Szwed napisał: Chyba są w jakichś carrefourach czy innych "lepszych" marketach W jednym kaufie we wro sa kasy na gotowke, ale nie wiem jak w innych. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rudiok 3 343 Opublikowano 10 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2022 Mieliśmy kiedyś w banku liczarkę do bilonu. I to taką dojebaną, kosztowała ponad 10k. I to gówno nie potrafiło nawet poprawnie policzyć tego bilonu W kasetach notorycznie lądowało po kilka monet z innego nominału. Serwisant to już wchodził potem jak do siebie a i tak za każdym razem stwierdzał, że wszystko jest ok A obsługa musiała i tak ręcznie te monety potem na drugą rękę dodatkowo sprawdzać. Także zawsze wrzucając bilon do takiej maszyny mam w pamięci tego żarłocznego smoka produkcji niemieckiej, który możliwe, że został specjalnie tak zaprogramowany Cytuj Odnośnik do komentarza
Ukukuki 6 892 Opublikowano 10 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2022 10 godzin temu, Rudiok napisał: Mieliśmy kiedyś w banku liczarkę do bilonu. I to taką dojebaną, kosztowała ponad 10k. I to gówno nie potrafiło nawet poprawnie policzyć tego bilonu W kasetach notorycznie lądowało po kilka monet z innego nominału. Serwisant to już wchodził potem jak do siebie a i tak za każdym razem stwierdzał, że wszystko jest ok A obsługa musiała i tak ręcznie te monety potem na drugą rękę dodatkowo sprawdzać. Także zawsze wrzucając bilon do takiej maszyny mam w pamięci tego żarłocznego smoka produkcji niemieckiej, który możliwe, że został specjalnie tak zaprogramowany 10K za maszynę do liczenia bilonu dla banku to wydaje się śmiesznie mało. U mnie w firmie za skaner dokumentów który nie przegrzewa się po kilkuset stronach daliśmy 60 000 zł dwa lata temu. A tutaj bank kupuje maszynkę do bilonu tańszą od plotera ze skanerem Cytuj Odnośnik do komentarza
Kenny tJJger 3 784 Opublikowano 10 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2022 Podobny skaner jest w biurze w robocie u mnie. Tęgie głowy też miały z tym problem i wymyśliły rewolucyjne rozwiązanie. Nosiliśmy ostatnio meble do biura szefa i widok skanera, który ma otwarty bok i wieją na niego 3 wiatraki na trzecim biegu specjalnie mnie nie zdziwił. Inżynier potrafi! Cytuj Odnośnik do komentarza
Rudiok 3 343 Opublikowano 10 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2022 3 godziny temu, Ukukuki napisał: 10K za maszynę do liczenia bilonu dla banku to wydaje się śmiesznie mało. U mnie w firmie za skaner dokumentów który nie przegrzewa się po kilkuset stronach daliśmy 60 000 zł dwa lata temu. A tutaj bank kupuje maszynkę do bilonu tańszą od plotera ze skanerem Akurat liczarki do bilonu nie są jakieś mega skomplikowane i już naprawdę dobrej jakości urządzenie kupi się za cenę 2x niższą. Te 10k to jest taki overkill jeśli chodzi właśnie o liczarki do bilonu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
BRY@N 1 408 Opublikowano 11 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2022 Zaktualizowali mi ratę i co prawda nie jestem w takim kiepskim położeniu jak inni z ratami po 2-3k. Ale jak się patrzy na proporcje kapitał do odsetek to normalnie Rata 1432,99zł kapitał 246,81zł odsetki 1186,18zł Zły jestem na siebie, że na początku całego tego podnoszenia stóp nie wziąłem stałych na 5 lat Cytuj Odnośnik do komentarza
Czoperrr 5 025 Opublikowano 11 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2022 Może ktoś mi potwierdzić, że faktycznie wzięcie wakacji kredytowych przesunęło mi okres karencji (3% od każdej nadpłaty przed upływem 3 lat od wzięcia kredytu?). We wrześniu minęło mi 3 lata i miałem mieć możliwość nadpłaty samego kapitału bez oplat jednak moje wnioski są odrzucane bez podania przyczyny. Niestety Bank PEKAO to straszne kurestwo i nie odbierają telefonu (czekam na linii godzinę, dwie), a na maile NIGDY mi nie odpisują. Muszę się wybrać do placówki z siekierą ale nie mam kiedy. Cytuj Odnośnik do komentarza
Kalel 3 634 Opublikowano 11 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2022 jesli chcialeś nadpłacić w trakcie wakacji kredytowych to pizda chyba. Przynajmniej tak w mBank jest, że na czas trwania wakacji nie możesz robić operacji na kredycie. Cytuj Odnośnik do komentarza
Czoperrr 5 025 Opublikowano 11 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2022 3 minutes ago, Kalel said: jesli chcialeś nadpłacić w trakcie wakacji kredytowych to pizda chyba. Przynajmniej tak w mBank jest, że na czas trwania wakacji nie możesz robić operacji na kredycie. Wydaje mi się, że jednak te wakacje przedłużyły mi okres karencji. Nadpłacić chciałem teraz w październiku, wakacji kredytowych już nie miałem bo jeszcze nie złożylem wniosku na kolejne 2 miesiące. Cytuj Odnośnik do komentarza
LiŚciu 1 304 Opublikowano 13 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2022 Jak jakiś czas temu pisałem ze ceny mieszkań pójdą w dół to mnie tu wyśmiano. Jeśli poniższa tabela nie jest zwiastunem załamującego się rynku nieruchomości i tym samym nie możemy się spodziewać obniżek cen nieruchomości to ja już nie wiem co może być. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi