yaczes 14 464 Opublikowano 28 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2022 W dniu 26.10.2022 o 09:22, LeifErikson napisał: Tymczasem od kilku dni złotówka jakby się umacniała nieco. Ktoś coś czytał/słyszał czego to może być efekt? Jakaś interwencja na rynku? Bo zastanawiam się czy to czasem nie jest dobry moment na dokupienie trochę dolków, bo jakoś nie wierzę w $ poniżej 5 zł w dłuższej perspektywie. Rynek spodziewal sie, ze strefa eur podniesie stopy o 2% i podniosla. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Rudiok 3 344 Opublikowano 28 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2022 45 minut temu, _Red_ napisał: https://www.money.pl/podatki/oto-ile-ma-wyniesc-kwota-wolna-od-podatku-belki-6827798373378560a.html Ciekawe jak to miałoby działać. Jeśli belkę potrącają za nas płatnicy (banki, fundusze, obligacje, firmy para-pożyczkowe, w które można prywatnie inwestować kasę), a częściowo sami opłacamy (giełda, krypto), to niby kto i w jaki sposób będzie wiedział, czy mamy 10k odsetek już nabite w tym roku, czy jeszcze nie? Musiałoby być roczne obowiązkowe rozliczenie PIT-KAPITAŁ dla każdego i tam by wyszło, czy przypadkiem nie należy się zwrot Belki. Nie uwierzę, że powstanie centralna ewidencja zysków kapitałowych per PESEL, do którego wjedzie każda firma odprowadzająca za nas belkę. No chyba, że tak faktycznie będzie, ale ciężko mi to wyobrazić. Potrzymaj mi Sasina W normalnym kraju takie rozwiązanie opierałoby się na zaufaniu do obywatela i jego deklaracji. W Kaczystanie to otwarta droga do inwigilacji każdej złotówki jaką obracasz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
_Red_ 11 992 Opublikowano 28 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2022 Tylko ja sam nie wiem kiedy z odsetek uzbieram 10k, a ile wpada rocznie co do grosza. Doszłaby kolejna robota, a właśnie to jest fajne z obligacjami/lokatami/wekslami, że to instytucje emitujące papier wszystko liczą i odprowadzają. Cytuj Odnośnik do komentarza
MaZZeo 14 181 Opublikowano 28 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2022 Brzmi dobrze ale pewnie to kolejny pomysł pisu gdzie nikt dłużej nie podumał w jaki sposób zweryfikować kwotę wolną. Nie wejdzie to w życie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Rezoo7 217 Opublikowano 28 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2022 10k wolnej od podatku spoko sprawa , można wypłacić raz w roku i przezucic do IKE gdzie dalej się bawimy w optymalizację podatkową. Cytuj Odnośnik do komentarza
_Red_ 11 992 Opublikowano 28 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2022 W jednej firmie finansowej mam taki produkt, że wypłacają mi półroczne odsetki brutto, a belka dopiero będzie zdjęta przy ostatniej racie tj. pomniejszą mi kapitał oddawany o podatek należny z 3 lat. Ciekawe jak na takie warunki zareaguje nowy mechanizm. Nie ma chuja nad tym zapanować, będzie obchodzenie jak w przypadku lokat overnight, co swego czasu co noc naliczały na tyle małe odsetki, że belka zaokrąglała się do zera. Cytuj Odnośnik do komentarza
_Red_ 11 992 Opublikowano 29 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2022 https://www.money.pl/gospodarka/rating-polski-jest-decyzja-agencji-moodys-6827978513087008a.html Przyznam, że nie znam się na tych ratingach, ale może jakiś finansista powie, czy to dla nas dobrze wróży? Cytuj Odnośnik do komentarza
BRY@N 1 408 Opublikowano 29 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2022 I przy okazji niech ktoś bardziej ogarnięty w temacie powie co myśli o stopach procentowych. Czy przy takiej wysokiej inflacji jest szansa że się utrzymają albo spadną . Czy może trzeba liczyć się ze wzrostem ? Mocno zastanawiam się nad stałą stopą procentową na 5 lat i sam już nie wiem co robić Niby zawsze można później przenieść do innego banku jak by było bardzo niekorzystnie Cytuj Odnośnik do komentarza
_Red_ 11 992 Opublikowano 29 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2022 Krążą słuchy, żeby stopy w ogóle podnieść w kosmos, by zrównały się z inflacją (konto oszczędnościowe na 17?% ), ale cholera wie, oglądajmy Glapę za tydzień. Cytuj Odnośnik do komentarza
BRY@N 1 408 Opublikowano 29 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2022 Za tydzień będzie już wiadomo a nie za dwa ? Cytuj Odnośnik do komentarza
_Red_ 11 992 Opublikowano 29 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2022 Doczytałem, że 9 listopada, więc fakt, za dwa. Cytuj Odnośnik do komentarza
Mejm 15 283 Opublikowano 29 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2022 3 godziny temu, _Red_ napisał: https://www.money.pl/gospodarka/rating-polski-jest-decyzja-agencji-moodys-6827978513087008a.html Przyznam, że nie znam się na tych ratingach, ale może jakiś finansista powie, czy to dla nas dobrze wróży? Mamy A2? xD Kiedys te ratingi sledzilem przy okazji jak ogladalem tvn biznes i to sa berdziej infa dla zagranicznych inwestorow, ze o pa ten kraj wysoko i stabilnie. Ale czemu mamy A2 to nie mam pojecia, pewnie Shago wyjasni. A co, chcesz dokupic obligacji i sie cykasz? Cytuj Odnośnik do komentarza
Kalel 3 634 Opublikowano 29 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2022 3 godziny temu, _Red_ napisał: Krążą słuchy, żeby stopy w ogóle podnieść w kosmos, by zrównały się z inflacją (konto oszczędnościowe na 17?% ), ale cholera wie, oglądajmy Glapę za tydzień. taka informacja poszła żeby dowalić tym nowym członkom RPP wybranym przez Senat. Nie wiem czy to zła wola czy niezrozumienie, ale jedna z nowych członkiń RPP - Joanna Tyrowicz - sprostowała ze chodzi o znaczne podniesienie, ale nie do poziomu inflacji. Gdzieś w poście na Linkedin to napisala. EDIT: dobra, mam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
_Red_ 11 992 Opublikowano 29 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2022 16 minut temu, Mejm napisał: A co, chcesz dokupic obligacji i sie cykasz? Yhy, w tym miesiącu stopy procentowe nie drgnęły, więc w listopadzie oferta będzie bez zmian, ale w przyszłym jakby COI 4-letnie były np. 7.5% w pierwszym roku, a potem klasycznie inflacja + 1 p.p. to bym rozważał dokupić. Około połowę kapitału mam w tej formie (włącznie z IKE) i boję się denazyfikacji majątku jakimś dekretem, stąd pewna doza ostrożności i próby dywersyfikacji w konta oszczędnościowe. Cytuj Odnośnik do komentarza
Kenny tJJger 3 784 Opublikowano 29 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2022 Ej ale chuj w te kredyty i piniendze - jak oceniacie lenonki Glapiego w moim avatarze? Uważam, że powinien w nich wyjść na najbliższym posiedzeniu komisji od podnoszenia stóp procentowych. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Mejm 15 283 Opublikowano 29 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2022 Zgadzam sie, powinienes wyjsc i nie dreczyc forum swoimi mentalnymi wy.srywami. Cytuj Odnośnik do komentarza
Kenny tJJger 3 784 Opublikowano 29 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2022 Hohoho ale Mejm dzisiaj zły i ostry jak żyleta. Cytuj Odnośnik do komentarza
Czoperrr 5 027 Opublikowano 8 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2022 Jutro spotkanie RPP, uważacie, że traktat sopocki zostanie utrzymany? Niestety WIBOR też straszy Cytuj Odnośnik do komentarza
Kalel 3 634 Opublikowano 8 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2022 są pogłoski o 8% Cytuj Odnośnik do komentarza
Rudiok 3 344 Opublikowano 8 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2022 Jeśli nie będzie nawet minimalnej podwyżki to Glapa nas wsadzi do shinkansena w kierunku Zimbabwe. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Czoperrr 5 027 Opublikowano 8 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2022 Liczę, że nie będzie żadnej podwyżki. Cytuj Odnośnik do komentarza
krupek 15 475 Opublikowano 8 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2022 Bardziej lubisz szybkie pociągi, czy afrykańskie klimaty? Cytuj Odnośnik do komentarza
Czoperrr 5 027 Opublikowano 8 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2022 Tak czy siak polskę czekają afrykańskei klimaty niezależnie czy jeszcze bardziej dorżną firmy i ludzi z kredytami Cytuj Odnośnik do komentarza
krupek 15 475 Opublikowano 8 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2022 A te mieszkania w końcu będą tanieć? Bo jak tak patrzę na ceny mieszkań 60-70 m2 w Gdańsku to nadal jest to jakieś nieporozumienie. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rudiok 3 344 Opublikowano 8 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2022 Developerzy przecież dopłacają do interesu to jak mają tanieć? Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi