Opublikowano 26 stycznia 20232 l Myślałem, że w tych czasach już wszystkie banki oferują przez internet przelewy natychmiastowe Sorbnet bez limitu kwotowego, ale okazuje się, że ten bank, co pokazuje "-" zamiast oprocentowania konta oszczędnościowego ma tylko Express Elixir do 5k jednorazowo i 10k dziennie. Wyższe kwoty zwykłym przelewem trzeba wysyłać. Aż się boję pomyśleć jakie tam mnie jeszcze niespodzianki czekają w trakcie pozostałych 5 miesięcy promocyjnego oprocentowania.
Opublikowano 31 stycznia 20232 l Udało się posiadaczowi konta w Toyota Banku zalogować przez ostatnie kilka dni? Na dwóch kontach pizda - piszą na stronie, żeby próbować do skutku, bo mogą wystąpić problemy z logowaniem.
Opublikowano 31 stycznia 20232 l 50 minut temu, ping napisał: Udało się posiadaczowi konta w Toyota Banku zalogować przez ostatnie kilka dni? Na dwóch kontach pizda - piszą na stronie, żeby próbować do skutku, bo mogą wystąpić problemy z logowaniem. Właśnie się zalogowałem i wszystko śmiga prawidłowo, ale faktycznie ten komunikat na początku trochę niepokojący, jeszcze się z takim czymś nie spotkałem wcześniej w żadnym banku. Inna sprawa, że początkiem miesiąca przerzuciłem siano na promocję w Pekao. Jakby nie to, to by mi się teraz cieplutko zrobiło.
Opublikowano 31 stycznia 20232 l 57 minut temu, LeifErikson napisał: Właśnie się zalogowałem i wszystko śmiga prawidłowo, ale faktycznie ten komunikat na początku trochę niepokojący, jeszcze się z takim czymś nie spotkałem wcześniej w żadnym banku. Inna sprawa, że początkiem miesiąca przerzuciłem siano na promocję w Pekao. Jakby nie to, to by mi się teraz cieplutko zrobiło. Dzięki - u mnie pomogło zresetowanie dostępu przez infolinię.
Opublikowano 31 stycznia 20232 l Inwestując na giełdzie korzystacie tylko z polskich brokerów czy możecie polecić jakiegoś zagranicznego ? Chodzi mi o inwestowanie długoterminowe, więc szukam czegoś gdzie nie będzie dużych opłat za brak ruchów po zakupie
Opublikowano 1 lutego 20232 l 23 godziny temu, funditto napisał: Inwestując na giełdzie korzystacie tylko z polskich brokerów czy możecie polecić jakiegoś zagranicznego ? Chodzi mi o inwestowanie długoterminowe, więc szukam czegoś gdzie nie będzie dużych opłat za brak ruchów po zakupie Osobiście korzystam z XTB I mogę polecić. Jeżeli chodzi o o jakichś ranking i szczegółowo opisane wady i zalety różnych brokerów polecam ten wpis . https://inwestomat.eu/ranking-kont-maklerskich-do-europejskich-etf/
Opublikowano 15 lutego 20232 l 26 minut temu, gtfan napisał: Cukiernia na Dobrego Pasterza w Krakowie? Bingo. Tanio tam nigdy nie bylo, ale to mnie juz rozbroiło. Ale polecam jajecznice i frankfurterki na śniadanie, dobre robią.
Opublikowano 16 lutego 20232 l W tamtym roku zamknąłem akcje z dużą stratą co trzymałem przez rok i wróciłem znowu do grania indeksów futures jak zwykle. US30, US100. W tym roku już +13k zrobione, a kapitał mam 20k. Co tysiaczek wypłacam bo nie chcę popełnić błędu z 2021 gdzie zrobiłem 30k i wszystko straciłem bo cisnąłem spore pozycje z myślą o zrobieniu konta 100k
Opublikowano 7 marca 20232 l Siema pytanie bo jestem zielony jak korzystanie zamienić eurasy na PLNy? Klient przelewa mi kilka koła w euro, teraz mam to na koncie walutowym nestbanku, uje chcą miliard miliardów za przewalutowanie tego na zł;/ Ogólnie wymiana kosztuje mnie 10%? Tak powinno być?;/ Jest jakieś sensowne wyjście?
Opublikowano 7 marca 20232 l W banku zawsze dostaniesz malo. Na te chwile u mnie w Revolucie placa 4.68 za 1, jak patrze na ING to 4.52. Sprobuj moze cinkciarza jakiegos, oni tez maja atrakcyjny kurs. W sensie te aplikacje, nie jakiegos dziada spod Baltony. Edytowane 7 marca 20232 l przez Il Brutto
Opublikowano 7 marca 20232 l 2 godziny temu, gekon napisał: Siema pytanie bo jestem zielony jak korzystanie zamienić eurasy na PLNy? Klient przelewa mi kilka koła w euro, teraz mam to na koncie walutowym nestbanku, uje chcą miliard miliardów za przewalutowanie tego na zł;/ Ogólnie wymiana kosztuje mnie 10%? Tak powinno być?;/ Jest jakieś sensowne wyjście? Ja mam tak: 1. Do konta firmowego mam dodane subkonto w obcej walucie na które dostaję kasę od klienta, ważne żeby klient wpłacał walutę nie na konto w PLN żeby w locie nie robiło przewalutowania bo to jest najbardziej kosztowne. 2. Oprócz tego mam kantor internetowy w tym samym banku (z wygody) założony na firmę, na którym robię przewalutowanie - wpłacam zagraniczną walutę do kantora na konto w tej samej walicie, i tam w kantorze wymieniam na PLN, potem przelewam sobie na konto firmowe PLN to co potrzebuję. Oczywiście przy przewalutowaniu troszkę się płaci ale nie jest to 10% jak u Ciebie, nie liczyłem dokładnie ale strzelam że to 1-1.5%, pewnie w innych kantorach będzie taniej bo strzelam że ten od Aliora który mam to nie jest najtańszy. Teoretycznie można od razu dać klientowi nr konta w kantorze ale już wolałem mieć oddzielnie konto firmowe gdzie trzymam kasę w walucie i PLN, i osobno kantor w którym tylko robię wymianę. Edytowane 7 marca 20232 l przez gtfan
Opublikowano 7 marca 20232 l 30 minut temu, gtfan napisał: Ja mam tak: 1. Do konta firmowego mam dodane subkonto w obcej walucie na które dostaję kasę od klienta, ważne żeby klient wpłacał walutę nie na konto w PLN żeby w locie nie robiło przewalutowania bo to jest najbardziej kosztowne. 2. Oprócz tego mam kantor internetowy w tym samym banku (z wygody) założony na firmę, na którym robię przewalutowanie - wpłacam zagraniczną walutę do kantora na konto w tej samej walicie, i tam w kantorze wymieniam na PLN, potem przelewam sobie na konto firmowe PLN to co potrzebuję. Oczywiście przy przewalutowaniu troszkę się płaci ale nie jest to 10% jak u Ciebie, nie liczyłem dokładnie ale strzelam że to 1-1.5%, pewnie w innych kantorach będzie taniej bo strzelam że ten od Aliora który mam to nie jest najtańszy. Teoretycznie można od razu dać klientowi nr konta w kantorze ale już wolałem mieć oddzielnie konto firmowe gdzie trzymam kasę w walucie i PLN, i osobno kantor w którym tylko robię wymianę. No, mam podobnie, ale się jebałem i podałem złe konto;] Poszedł przelew na Walutomat, zajedli 2%, ale nie kruła 10%
Opublikowano 8 marca 20232 l 12 hours ago, gekon said: Siema pytanie bo jestem zielony jak korzystanie zamienić eurasy na PLNy? Klient przelewa mi kilka koła w euro, teraz mam to na koncie walutowym nestbanku, uje chcą miliard miliardów za przewalutowanie tego na zł;/ Ogólnie wymiana kosztuje mnie 10%? Tak powinno być?;/ Jest jakieś sensowne wyjście? A może zostaw sobie te euro albo je bezpośrednio zainwestuj?
Opublikowano 8 marca 20232 l 15 godzin temu, gekon napisał: Siema pytanie bo jestem zielony jak korzystanie zamienić eurasy na PLNy? Klient przelewa mi kilka koła w euro, teraz mam to na koncie walutowym nestbanku, uje chcą miliard miliardów za przewalutowanie tego na zł;/ Ogólnie wymiana kosztuje mnie 10%? Tak powinno być?;/ Jest jakieś sensowne wyjście? Ja wymieniam na Walutomacie od dwóch lat, EUR i USD. Lepsze kursy inż na Revolucie i w bankach. Małe koszta (7 zł przy np. 2000 usd jakoś). Edit: a, slowpoke jestem, bo już uzyłeś xD Ale i tak polecam. Edytowane 8 marca 20232 l przez Szwed
Opublikowano 8 marca 20232 l 3 godziny temu, Mustang napisał: A może zostaw sobie te euro albo je bezpośrednio zainwestuj? W sumie niegłupi pomysł by to był za późno chociaż złotówka jest w takim stanie, że gorzej się nie da i raczej obstawiam w przyszłych miesiącach wzrosty
Opublikowano 12 marca 20232 l Pany bankiery. Swego czasu nie rozumiałem jaki jest ekonomiczny sens dla banków dając te raty 10x0% itp. Teraz nie rozumiem promek typu jedna rata gratis. Chociaż nie mam żadnego powodu i chęci brać elektroniki na raty, a potem pamiętać o płatnościach, to często można uciąć i z 5% na sprzęcie w ten sposób. Gdzieś tkwi haczyk, czy po prostu bank lubi sponsorować dłużnika czy wtf? Zakładając, że to dodatkowo raty o RRSO 0%. Zakładam, że chodzi o pozyskanie klienta banku, ale ja nigdy żadnej dalszej relacji z kredytodawcami nie miałem po spłaceniu rat. Nawet nie dzwonili z ofertą czy coś. Niespecjalnie też kojarzyłem kto finansuje dług, po prostu wpłacałem na konto i tyle.
Opublikowano 12 marca 20232 l Pewnie sklep dzieli się prowizją albo tyle ludzi spóźnia się ze spłatami ,że na tym zarabiają. Ale chciałem napisać w nawiązaniu do brania na raty 0% czy darmowej raty/rat. Zawsze z tego korzystam, nie ma sensu wydawać gotówki na raz bo to się nie opłaca. A co do pamiętania terminu płatności, dostajesz harmonogram i ustawiasz automatyczny przelew na 3-6-10 rat i spokój.
Opublikowano 12 marca 20232 l Czy ktoś może podzielić się jakąś sensowną analizą tego co się dzieje obecnie z systemem bankowym w USA i jakie to może mieć następstwa dla światowych gospodarek? Bo jedyne na co trafiam to apokaliptyczne wizje ludzi typu Cezary Graf wieszczących kryzys większy niż w 2008r i całkowity upadek krypto, z obowiązkowym nakłanianiem na własne szkolenia za 2k/h. Edytowane 12 marca 20232 l przez gtfan
Opublikowano 12 marca 20232 l No ja moge ale bedzie4 chuja warta bo sie nie znam. tak jak zreszta jakis Cezary Graf czy inny Barotsiak Kiedys byl taki polski ekonomista co latami powtarzal ze Euro upadnie i nawet zalozyl jakis fundusz xD Chyba mial tyle godnosci ze jak sie skompromitowal to juz przynajmniej nie pokazuje sie publicznie.
Opublikowano 12 marca 20232 l 8 godzin temu, gtfan napisał: Czy ktoś może podzielić się jakąś sensowną analizą tego co się dzieje obecnie z systemem bankowym w USA i jakie to może mieć następstwa dla światowych gospodarek? Bo jedyne na co trafiam to apokaliptyczne wizje ludzi typu Cezary Graf wieszczących kryzys większy niż w 2008r i całkowity upadek krypto, z obowiązkowym nakłanianiem na własne szkolenia za 2k/h. Polecam - https://subiektywnieofinansach.pl/silicon-valley-bank-upada-to-poczatek-serii-czy-pojedynczy-case/