mitra 1 787 Opublikowano 17 czerwca Opublikowano 17 czerwca (edytowane) W dniu 7.06.2024 o 19:58, D.B. Cooper napisał(a): Byłem ostatnio w PZU zgłosić wypłatę za urodzenie córy i dostałem propozycję ubezpieczenia, chętnie wysłucham czy to nie jakiś wałek i czy nie lepiej iść w coś innego. Zaznaczam, że nie jestem wybitnym inwestorem. Wolę płacić nie dużo, ale długo terminowo. Ubezpieczenie obejmuje 25 lat wygląda tak, że płacę przez pierwszy rok 200 zł/mc i już po pierwszej wpłacie córka/żona może liczyć na około 50 tyś odszkodowania w przypadku śmierci i rośnie z każdym rokiem do 115 tyś. Po 25 latach jak ja dożyję i będę co roku waloryzował kwotę od 6-10 zł mogę zlecić wypłatę 119 tyś, więc jakiś boost kasy na stare lata by był. Są tam jakieś warianty optymistyczne i pesymistyczne np bez mojej waloryzacji kwoty 52 tyś po 25 latach, więc trochę słabo. Czy lepsze złoto i strony gdzie co np miesiąc można kupować ułamek sztabki złota i zlecić wysyłkę po uzbieraniu całej? Wychowanie gówniaka teraz do 18 rż to jakieś 350k. Matematykę zostawiam Tobie, czy się opłaca czy nie. Edytowane 17 czerwca przez mitra Cytuj
Szwed 642 Opublikowano 28 czerwca Opublikowano 28 czerwca Po 18 latach czas chyba spadać z mbanku, przez te ich opłaty i inne zasrane pierdoły. Mam konto w Pekao, ale niedługo skończy mi się promocja, więc fajnie by było, gdyby bank miał dobre konto osobiste i fajną ofertę na oszczędzanie. Czy Velo się sprawdza? Bo z tego co piszecie, to do oszczędzania owszem. Cytuj
LeifErikson 1 108 Opublikowano 28 czerwca Opublikowano 28 czerwca 2 godziny temu, Szwed napisał(a): Po 18 latach czas chyba spadać z mbanku, przez te ich opłaty i inne zasrane pierdoły. Mam konto w Pekao, ale niedługo skończy mi się promocja, więc fajnie by było, gdyby bank miał dobre konto osobiste i fajną ofertę na oszczędzanie. Czy Velo się sprawdza? Bo z tego co piszecie, to do oszczędzania owszem. W Velo jestem już prawie rok jako leniwą skarbonką i w sumie nie mam żadnych zastrzeżeń. Oprocentowanie jest okej (dla nowych klientów chyba nawet jedno z lepszych na rynku), fajna aplikacja, szybki kontakt przez FB. 1 Cytuj
SnoD 2 322 Opublikowano 5 lipca Opublikowano 5 lipca (edytowane) Jak ktoś odkłada jakieś środki w złocie, a ma mennicę Apart gdzieś w pobliżu, to polecam. Sztabki z certyfikatem LBMA z niemieckiej mennicy za uncję ~200-240 zł powyżej aktualnej wyceny na giełdzie i od ręki. Z ciekawości spytałem się jak to obecnie wygląda, babka powiedziała, że różnie to w czasie, ale aktualnie bardzo dużo ludzi kupuje złoto inwestycyjne. Edytowane 5 lipca przez SnoD Cytuj
mcp 2 013 Opublikowano 31 lipca Opublikowano 31 lipca I cyk, wpadło mi dzisiaj 14% z drugiego roku COI. Teraz czas uciekać, bo na trzeci rok dają 3,5% 1 Cytuj
SnoD 2 322 Opublikowano 2 sierpnia Opublikowano 2 sierpnia Złoto dzisiaj pierwszy raz przebiło barierę $2.500 za uncję. Szkoda, że tak szybko, bo teraz to już chyba zacznie zap*****. Cytuj
Ukukuki 6 989 Opublikowano 3 sierpnia Opublikowano 3 sierpnia No nie dziwne, będą mieć miliardy strat i utratę zaufania klientów. Cytuj
_Red_ 12 021 Opublikowano 3 sierpnia Opublikowano 3 sierpnia W dniu 31.07.2024 o 09:25, mcp napisał(a): I cyk, wpadło mi dzisiaj 14% z drugiego roku COI. Teraz czas uciekać, bo na trzeci rok dają 3,5% Gorzej z uciekaniem z COI/EDO w ramach IKE/IKZE bo tam wszystko trzeba w placówce robić... Cytuj
mcp 2 013 Opublikowano 3 sierpnia Opublikowano 3 sierpnia A nie, tutaj 5 dni max i pieniądze na koncie, co prawda opłata za wykup przed czasem jest chyba 0,30 zł za sztukę, ale przy takim oprocentowaniu i tak nie ma się co zastanawiać. Cytuj
Shago 3 563 Opublikowano 3 sierpnia Opublikowano 3 sierpnia A mnie się bardzo podoba jak rośnie EDO 10 letnie, nie czuję potrzeby wkładac w coś innego. Cytuj
_Red_ 12 021 Opublikowano 3 sierpnia Opublikowano 3 sierpnia 21 minut temu, mcp napisał(a): A nie, tutaj 5 dni max i pieniądze na koncie, co prawda opłata za wykup przed czasem jest chyba 0,30 zł za sztukę, ale przy takim oprocentowaniu i tak nie ma się co zastanawiać. 70 gr przy COI, 2 zl przy EDO. Czyli realnie pomniejsza sie wypracowane oprocentowanie odpowiednio o 0.7 p.p / 2.0 p.p. EDO 7% wpada mi teraz na 3.5% w ramach IKZE/IKE. Mógłbym isc do placówki wykupić je i za 5 dni jak kasa wróci to z automatu kupią się aktualne EDO 6.8%, no ale trzeba odjąć tę "karę", więc w sumie szkoda mi latać i czas tracić dla drobnej różnicy. Cytuj
mitra 1 787 Opublikowano 6 sierpnia Opublikowano 6 sierpnia Ma ktoś kredyt w BNP? Gdzie i jak sprawdzić nadpłatę kredytu? W apce i na stronie na koncie nigdzie nie mogę tego znaleźć. Zostaje tylko opiekun? I jeszcze jedno pytanie, bo w sumie po ostatniej rozmowie, też nie mogli mi wytłumaczyć dlaczego kwota najbliższej raty to kwota x a środki oczekujące na spłatę kredytu to kwota y, gdzie y jest trochę większe od x? Cytuj
HenrykIggO 260 Opublikowano 6 sierpnia Opublikowano 6 sierpnia 18 minut temu, mitra napisał(a): Ma ktoś kredyt w BNP? Gdzie i jak sprawdzić nadpłatę kredytu? W apce i na stronie na koncie nigdzie nie mogę tego znaleźć. Zostaje tylko opiekun? I jeszcze jedno pytanie, bo w sumie po ostatniej rozmowie, też nie mogli mi wytłumaczyć dlaczego kwota najbliższej raty to kwota x a środki oczekujące na spłatę kredytu to kwota y, gdzie y jest trochę większe od x? Jaki kredyt? Hipoteczny? Jeśli tak, to BNP wciąż pobiera prowizję za skrócenie okresu kredytowania - bodajże 1% od pozostałego salda po nadpłacie. Jeśli chodzi o drugie pytanie to podejrzewam, że to kwota raty + ubezpieczenie kredytu. Cytuj
mitra 1 787 Opublikowano 6 sierpnia Opublikowano 6 sierpnia 2 minuty temu, HenrykIggO napisał(a): Jaki kredyt? Hipoteczny? Jeśli tak, to BNP wciąż pobiera prowizję za skrócenie okresu kredytowania - bodajże 1% od pozostałego salda po nadpłacie. Jeśli chodzi o drugie pytanie to podejrzewam, że to kwota raty + ubezpieczenie kredytu. Kredyt gotówkowy na 180k. Baba przez telefon mówiła że mam praktycznie jedną ratę nadpłaconą ale nigdzie tego nie idzie sprawdzić. Co do drugiego to to nie może być rata + ubezpieczenie bo tak bym płacił po zsumowaniu ponad 5,4k a tak nie jest. Między jedną kwotą a drugą różnica to jakieś 7 zeta ale właśnie zastanawia mnie ta różnica. Cytuj
_Red_ 12 021 Opublikowano 19 sierpnia Opublikowano 19 sierpnia Kiedyś tu pisałem w okolicy 2019 roku, że zaryzykowałem i włożyłem trochę kasy z zabepieczeniem pod weksle (czyli jakby taka prywatna pożyczka od osoby jak ja, dla firmy obracającej kasą dalej, na umówiony procent). Typ "doradca finansowy" który to promował robił różne konferencje, eventy, w necie było go sporo pod kątem PRu. Raz czy dwa tam wbiłem na ten jego webinar, ale ogólnie jestem mega cięty na wszelkie "sekty". No i jedna z tych jego polecanych firemek pożyczkowych się już zawinęła (druga nadal działa), a w komentarzach na Googlu piszą, że utopione jest kilkadziesiąt baniek od takich inwestorów szaraczków Ja dostawałem odsetki regularnie zgodnie z umową, ale wyszedłem z tego ze dwa lata temu (gdy jeszcze prosperowali), wtedy gdy legitne inwestycje typu obligacje czy lokaty zaczęły rosnąć pod kątem stóp procentowych. Posiedziałbym w tym dłużej i byłbym ładny kawałek kapuchy w plecy. No nic, przynajmniej bezkosztowo (a cośtam zarobiłem na ok 9% rocznie gdy stopy były poniżej 1%) jest praktyczna lekcja na przyszłość na temat ambergoldozy. 1 Cytuj
Mustang 1 741 Opublikowano 19 sierpnia Opublikowano 19 sierpnia Piramidy finansowe zwykle działają przez jakiś czas, dopiero kiedy wszytko się rypie inwestorzy tracą. No chyba, że ich twórca nawet nie próbuje zachować pozorów i znika z kasą po jakimś czasie. Cytuj
Sedrak 769 Opublikowano 19 sierpnia Opublikowano 19 sierpnia Albo wszyscy jej członkowie są zmuszeni ciągle wpłacać środki Cytuj
Shago 3 563 Opublikowano 20 sierpnia Opublikowano 20 sierpnia 10 godzin temu, _Red_ napisał(a): Ja dostawałem odsetki regularnie zgodnie z umową, ale wyszedłem z tego ze dwa lata temu (gdy jeszcze prosperowali), wtedy gdy legitne inwestycje typu obligacje czy lokaty zaczęły rosnąć pod kątem stóp procentowych. To pewnie dlatego się sypnęło, bo więcej osób wyszło z tego samego założenia. Cytuj
SnoD 2 322 Opublikowano 22 sierpnia Opublikowano 22 sierpnia Akcje CDP po 185 zł. Lubię te polskie spółki gamingowe - newsy o dobrej sprzedaży, kurs akcji leci na łeb, zero jakichkolwiek pozytywnych newsów, kurs akcji bije rekordy :p 1 Cytuj
SnoD 2 322 Opublikowano 24 sierpnia Opublikowano 24 sierpnia Tylko wyjątkowo mocny Złoty trzyma złoto poniżej 10.000 zł za uncję przy cenie powyżej $2.500 za uncję. Ciekawe jak będzie po wyborach w USA. Cytuj
krupek 15 481 Opublikowano 24 sierpnia Opublikowano 24 sierpnia Złoto giga koks ostatnie miesiące. Cytuj
Mejm 15 306 Opublikowano 25 sierpnia Opublikowano 25 sierpnia Wiecie czy w bankach (albo gdziekolwiek) da sie wymienic banknoty na bilon? Bo odwrotnie nie ma problemu, ale nie moge zanlesc infa odnosnie wymiany na monety. Bylem u siebie w aliorze i powiedzieli, ze u nich niet. Cytuj
mcp 2 013 Opublikowano 25 sierpnia Opublikowano 25 sierpnia A dużo tego potrzebujesz? Może rozmieniarki banknotów przy myjniach samochodowych? 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi